Смачні кулінарні знахідки часто позбавляють нас стриманості, додаючи в мова захоплені відгуки і розкуті епітети. Так буде і з вами, коли ви випробуєте помідори в желе на зиму – шалені і прикольні! Ми описали для вас покроковий рецепт з фото з класичним смаком і 2 пікантних маринаду для майбутніх експериментів. Результати високо оцінить навіть самий прискіпливий дегустатор.
Готуйтеся до фурору за оригінальне рішення додати в маринад желатин. В результаті пружна заливка з’їдається з цікавістю і апетитом, як окремий хіт застілля. Щоб отримати желе замість маринаду, досить поставити баночку з заготівлею в холодильник за 1 день до трапези.
Часточки томатів виходять пікантними, щільними і красивими. Вони зберігають яскравий аромат і соковиту текстуру завдяки незвичайному ансамблю з желатином.
Удвічі приємно, що вишукана консервація доступна за ціною, так і за часом на неї піде не більше 1 години. При цьому самий пересічний набір продуктів. Помідори, кріп, петрушка, цибуля, часник, цукор, сіль, запашний перець горошком і швидкорозчинний желатин.
Важливо! Будьте прискіпливі до вибору желатину. Він не повинен бути старим. Прохідна стійка в супермаркеті з жвавою торгівлею і термін придатності на упаковці допоможуть купити 100% -во свіжий інгредієнт.
Помідори в желе: рецепт з фото крок за кроком
Класичний простий варіант розрахований на шанувальників традиційної зелені і кисло-солодкого маринаду. Без масла, мало калорій як у желейною заливці, так і в самих овочах. Коротка стерилізація, тривале зберігання і завжди відмінний результат.
- Час приготування – не більше 1 години
- Калорійність на 100 грам томатів – не більше 50 ккал.
Нам потрібні:
- Помідори – 3,5-4,5 кг (скільки увійде в 4 літрових банки)
- Ріпчасту цибулю – 2-3 шт. середнього розміру
Далі з розрахунку на 1 літрову банку:
- Часник – 3-4 зубчики
- Кріп (парасольки) – 1-2 шт.
- Петрушка (зелень) – 1-2 щіпки в середній нарізці
- Запашний перець горошком – 4-5 шт.
- Желатин швидкорозчинний – по 2 ч. Ложки
Для маринаду на 1 літр води:
- Цукор – 5 ст. ложки
- Сіль (без домішок, грубий помел) – 2 ст. ложки
- Оцет (9%) – 100 мл
Важливі деталі:
- Вихід консервації – 4 літри.
- Потрібні стерилізовані банки і кришки.
- Зручно взяти літрові ємності. Вони практичні в зберіганні та стерилізації: всього 15 хвилин.
- Вибирайте крепенькие і добре стиглі томати. У класичний рецепт з желе можна відправити будь-який розмір, оскільки овочі нарізаються часточками.
1) Розчинний желатин і підготуємо овочі.
У нас буде 4 літрових банки, значить потрібно 8 чайних ложок желатину, або 2 пакетики по 20 грам. Заливаємо швидкорозчинний желатин теплою водою (100-150 мл) і гарненько розмішуємо. Ми залишаємо набухати.
При 2-х чайних ложечки на банку желе вийде, як на холодець – буде тремтіти. Якщо хочете, щоб закуска застигала ідеально щільно, збільште кількість желатину в 1,5 рази. Але врахуйте, що термін маринування овочів до готовності теж зросте.
Помідори миємо й ріжемо навпіл, якщо вони маленькі. Великі зразки нарізаємо шматочками. Ми любимо взяти в заготовку овочі двох кольорів. До речі, жовті плоди відрізняються підвищеною солодкістю, що приємно підкреслює делікатний смак заготовки.
На замітку експериментаторам! Ви можете замаринувати в желе і цілі томати дрібного розміру. Але не забудьте наколоти їх зубочисткою глибше 5-6 разів, щоб вони добре просочилися.
Часник просто чистимо і не ріжемо. Будемо використовувати цілі зубчики, щоб маринад НЕ помутніло.
Лук ріжемо тонкими кільцями або півкільцями, як вам більше подобається.
Зелень в цьому рецепті дає повну свободу. Листочки або парасольки кропу суттєвої різниці немає. Також ви можете додати свою улюблену зеленушку. Ми любимо петрушку. Ріжемо її досить крупно – шматочки близько 2 см.
Ви можете покласти кінзу або базилік, якщо впевнені, що акцент сподобається всім. Не варто експериментувати в цій заготівлі вперше, особливо якщо сім’я зі скрипом приймає нові смаки. Заливку зазвичай з’їдають, ортодоксів можуть відлякати незвичні прянощі. У застиглому маринаді аромати відчуваються гостріше.
2) Розкладаємо овочі, готуємо маринад, стерилізуємо і закочує.
Розподіляємо компоненти по банкам. Наше завдання – щільно вкласти помідорні шматочки.
На дно відправляємо 2 цілих зубчики часнику, 1 парасольку кропу, дрібку зелені петрушки, 2-3 цибулевих колечка і 5-6 горошин запашного перцю. Зверху 3 ряди томатних часточок. Другий раз трошки цибулі і 1 часточка часнику. Так формуємо баночку до верху.
Як розрахувати кількість маринаду?
Правило для літрових банок: на кожну потрібно близько 300 мл маринаду (0,3 л). У нас заповнене томатами 4 літрові банки. Значить, нам потрібно 1,2 л води (4 * 0,3).
Звертаємося до рецептурою вище, де кількість інгредієнтів маринаду вказано на 1 літр води. Нам потрібно 1,2 літра. Значить, множимо всі інгредієнти на 1,2 і округляємо.
- Цукор – 6 ст. ложки (5 * 1,2)
- Сіль – 2 ст. ложки + 1 ч. ложки (2 * 1,2)
- Оцет – 120 мл (100 * 1,2)
Сподіваємося, ми зрозуміло пояснили нехитрий підрахунок інгредієнтів. Ідеальною точності не потрібно. У маринад ще увійде 100 мл розбухлого желатину. А добавки можна варіювати під себе, знімаючи пробу перед заливкою овочів. При цьому врахуйте, що оцет виступає консервантом, а сам розсіл задуманий з солодким присмаком, тому не варто сильно зменшувати цукор і оцет.
Ставимо воду нагріватися, засипаємо в неї сіль і цукор, даємо закипіти. Розмішуємо до повного розчинення, даємо прокипіти 3 хвилини і вливаємо оцет. Швидко перемішавши, накриваємо кришкою, щоб оцет не випаровується, і знімаємо з нагріву. Набряклий желатин з’єднуємо з розсолом і добре розмішуємо до повного розчинення. Заливка для наповнення банок готова.
Обдаємо окропом ополоник і заливаємо їм ще гарячу заливку по банкам з помідорами – до самого горлечка. Накриваємо заготовки кришками і ставимо на звичайну стерилізацію.
Велика висока каструля, на дно рушник. Наливаємо добре теплу вода. Це важливо, тому що заготовки у нас вже гарячі. Встановивши банки, дивимося, щоб вода доходила до плічок. Якщо не вистачає, доливаємо гарячу з чайника. Даємо закипіти і тримаємо літрові банки на слабкому кипінні 15 хвилин.
Через чверть години дістаємо заготовки, не знімаючи кришку, і герметично закочує. Перевертаємо, укутуємо, чекаємо охолодження. Зберігаємо в темному місці, в прохолоді або при кімнатній температурі. Після стерилізації шалені помідори в желе без проблем стоять до кінця зими.
До готовності овочі доходять вже через місяць-півтора.
Сюрприз для творчості: маринади з гірчицею і корицею
Як приготувати помідори в желе з гірчицею? Точно так же, як і класику. Відмінності лише в інгредієнтах.
До складу з базового рецепта вище на 1 літр води нам потрібно додати 1 чайну ложку гірчиці. У кожну банку досипаємо 2 щіпки зерен гірчиці, 1-2 горошини чорного перцю і 3-4 смужки червоного болгарського перцю. Укладаємо нові продукти на дно. Гірчицю засипаємо в самому кінці приготування маринаду – одночасно з оцтом.
Другий альтернативний маринад з корицею цікавий за рахунок своєї пряної солодощі. На 1 літр води додаємо 1 чайну ложку кориці (без гірки). У кожну банку додатково укладаємо 4-5 тонких кружечків моркви і 1-2 шт. гвоздики.
Будемо раді, якщо оригінальні помідори в желе на зиму здадуться і вам обладнаний. Обов’язково повертайтеся розповісти про враження, діліться рецептом з друзями, а в наступний раз вирішуйтеся на пробу пряних маринадів. У них немає агресивного виклику смаковим рецепторам, всього лише трохи більше пікантності і подвійна ароматність. Успішних вам заготовок!