Червона риба бездоганно хороша як для буденного меню, так і на будь-яке свято, адже її складно зіпсувати, а ніжний смак виходить навіть без всяких соусів. Сьогодні ми знову приділимо увагу горбуші, запеченої в духовці з сиром і помідорами.
Чи не трудомісткий, майже грайливий рецепт вийде на «Ура!» У будь-якої господині. Головне – купити гарну рибу і слідувати нашій інструкції.
Про те, як вибрати горбушу правильно – в кінці статті, а зараз скоріше готувати!
Як ми готуємо
Нам потрібні:
- Горбуша – 1 середня рибина (1-1,2 кг)
- Сир твердого сорту – 100 г
- Помідор – 1-2 шт. (Не дрібні)
- Сіль – 2-3 щіпки
- Приправа для риби – 1-2 ч. Ложки
- Майонез – 2-3 ст. ложки
У очищеної риби відрізаємо голову і ділимо тушку на приблизно однакові шматочки. Товщина кожного близько 2 сантиметрів.
Акуратно і плотненько укладаємо шматочки на дно міскі.Прісаліваем і присмачуємо приправами. Використовуємо універсальну рибну приправу – будь-який супермаркет, стандартний пакетик з написом «Для риби».
Капаємо трошки майонезу на кожен шматочок і розподіляємо його по всі поверхні.
Якщо ви хочете обмежити сіль у своєму харчуванні, то горбуша запечена в духовці – дуже вигідний рецепт. Її можна зовсім не солити, адже після запікання на рибі буде лежати розплавлений твердий сир, а він завжди помітно солонуватий на смак.
Ріжемо цибулину кільцями і укладаємо на кожен фрагмент рибки по колечку.
Наша горбуша не дрібний, тому ми повторюємо укладання зі спеціями, майонезом і цибулею по другому ряду.
Тепер бажано замаринувати рибу, давши постояти 1,5-2 години в холодильнику.
Без маринування можна обійтися, але після нього рибна м’якоть виходить ще соковитіше.
Маринуєте ви, чи ні – справа смаку і зручності за часом. У будь-якому випадку рибні шматочки під майонезом з колечком цибулі – це готова композиція для запікання.
Укладаємо рибу на деко в один шар (варто застелити деко фольгою, щоб не возитися з довгим миттям посуду).
Можна додати водички – трохи, до 100 мл. Наливаємо на дно – в просвіти між шматочками. Це підстрахує від пересихання рибної м’якоті.
Запікаємо горбушу в духовці, розігрітій до 190-200 градусів – 10-15 хвилин. Тут важливо врахувати, що попередньо замаринована риба приготується швидше, ніж сира.
Залишилося порізати помідори кільцями, щоб укласти на кожен рибний шматочок. З сиром чинимо традиційно: кладемо шматок на п’ять хвилин в морозилку і швидко натираємо на дрібну терку, щоб він мальовничо плавився при запіканні.
Насипаємо сир поверх помідорових кілець і повертаємо деко в духовку при 180 градусах – ще на 10 хвилин.
По-справжньому легке в приготуванні, але при цьому красиве і смачне рибне блюдо – без зайвого клопоту! Чим не відмінний варіант для святкового застілля ?! Тим більше, що червона риба завжди сприймається солідним інгредієнтом.
Ще три рецепта в вичерпно зрозумілою манері з фото крок за кроком для запеченої горбуші ми описали тут. Знову ніжна розкішна риба з різними соусами, а також 10 секретів для гарантованого успіху запікання.
Секрети соковитою горбуші в духовці
- Завжди купуйте рибу середніх розмірів – 1-1,5 кг.
- Ідеальний варіант – охолоджена риба.
- Якщо використовуєте заморожену горбушу, забезпечте поступове відтавання. З морозилки перекладіть на нижню полицю холодильника і залиште на 8-12 годин.
Всі тонкощі правильного вибору червоної риби – в дуже тлумачному відео нижче. Крім іншого, з ролика ви дізнаєтеся про те, як ще в магазині зрозуміти, чи свіжа тушка в продажу, і не пофарбована риба штучно – за прожилкам на розрізі і за кольором соку у вакуумній упаковці.
Тим, хто вважає за краще купувати виключно свіжу рибу, стане в нагоді детальна відео інструкція, як чистити горбушу.
Ми не раз приділяли увагу рибі і будемо робити це знову і знову! Сподіваємося, і сьогоднішній рецепт горбуші, запеченої в духовці з сиром і помідорами, прикрасить ваші трапези.