Як варити креветки – питання досить часто задається, так як і самі ці молюски користуються великою популярністю завдяки своїй корисності і смакота. Як приготувати креветки, а також кілька варіантів страв з них ми розповімо вам в цьому матеріалі.
Як правильно вибрати напівфабрикат
Так як в нашій країні такий морський делікатес найчастіше зустрічається в замороженому вигляді, то найголовніший секрет приготування смачної страви – правильно вибрати напівфабрикат:
- Купувати заморожені креветки найкраще в прозорих пакетах. Так ви будете їх бачити і зможете легко оцінити зовнішній вигляд товару. Вони повинні бути покриті тоненьким крижаним шаром, мати однакову величину і ні в якому разі не бути злиплими.
- На час варіння безпосередньо впливає розмір ракоподібних. Його найчастіше вказують на упаковці. Ідеальним вважається калібр не більш 120. Якщо раптом на упаковці він не вказаний – це означає, що ви тримаєте в руках пересортицу, і виготовити з неї соковите і ніжне блюдо у вас навряд чи вийде.
- Якщо ви виявите всередині пакету сніг, а на молюсках товстий, нерівний льодовий покрив, то краще відкладіть її відразу, так як все це ознаки того, що товар танув і неодноразово піддавався повторному заморожуванню.
- Так само багато про що вам скаже сама креветка. Якщо вона блякла або має жовтуватий відтінок – то велика ймовірність того, що товар старий, перемороженний. Хвіст обов’язково повинен бути згорнутий, в іншому випадку, продукт був мертвий задовго до заморожування, що також не сприяє смачному і корисного харчування. І нарешті, чорні цятки на поверхні панцира – ознаки хвороби цієї особи, що безсумнівно позначиться на якості її смаку. Виявлення одного з цих ознак – прекрасний привід відкласти такий продукт в сторону.
Після вибору якісного продукту, можна приступати до його готуванні. І тут також краще дотримуватися зовсім нескладних правил, про які ми розповімо вам далі.
Як варити заморожені креветки
Щоб приготувати молюска правильно, потрібно спочатку визначитися очищені вони чи ні. Якщо у вас крижані сирі неочищені креветки, то перед початком готування необхідно їх попередньо розморозити.
Необхідний перелік продуктів на упаковку вагою 1 кг:
- 1 невелика цибулина;
- кілька горошин запашного перцю;
- трохи листочків лаврушки;
- 2 шт. кропового парасольок;
- 2 пригорщі солі;
- приблизно 3 літри води.
Опис процесу готування поетапно:
- Напівфабрикат викладаємо з пакету в глибокий друшляк і промиваємо під струменем гарячої води поки крижана «шубка» не розтане.
- Воду доводимо до кипіння, змішуємо з усіма спеціями і кладемо в неї цибулю. Даємо кілька хвилин прокипіти і всипаємо ракоподібних. Скільки варити їх, як ми вже говорили, залежить від їх розміру. Стандартні, що не великі – готують приблизно 3-5 хвилин, а дуже великі, королівські – не довше 7 хвилин.
- З готового делікатесу відразу зливаємо воду і трохи промиваємо під струменем холодної води для того, що б вони легко чистилися.
Як приготувати очищені креветки
Креветки без панцира – вже готову страву, яке зовсім не має потреби в варінні. Перед тим, як вжити їх в їжу, продукт необхідно замочити в окропі і почекати (зовсім недовго), поки вони розтануть. З такого напівфабрикату дуже смачними виходять смажені креветки. Також вони чудово підійдуть для найніжніших салатів, рецептів одного з яких ми поділимося зараз.
Необхідні інгредієнти:
- 500 г очищених морожених молюсків;
- 200 г свіжого огірка;
- 4 круто зварених яйця;
- пригорща рубленого кропу і зеленої цибулі;
- майонез для заправки;
- сіль, перчик на смак.
Детальна інструкція:
- Як ми вже говорили, варити очищені креветки не потрібно. Просто заливаємо їх окропом і чекаємо, коли вони розтануть.
- Огірок, яйце нарізаємо соломкою. Додаємо до них рубану зелень. Заправляємо майонезом і спеціями. Втручаємося підготовлені молюски, залишивши парочку штучок для оформлення.
Як приготувати свіжозаморожені королівські креветки
Головна відмінність царських ракоподібних від простих побратимів – їх розмір. Вони досить великі, а значить в них більше м’яса. Варити королівські креветки також просто, і особливих навичок не потрібно. Головне, правильно визначити в якому вигляді вони були піддані заморожуванню. Сірий колір молюска говорить про те, що він був заморожений без попередньої теплової обробки, тобто сирим.
Перелік необхідних інгредієнтів на 40 штучок:
- 2 ст. ложки солі;
- 4-5 аркушів лаврушки;
- пару штучок гвоздички;
- трошки запашного перчика горошком;
- головка часнику в шкірці;
- 1 лимон.
Докладна інструкція:
- Розморожуємо ракоподібних під струменем гарячої води. У глибоку каструльку заливаємо не менш, ніж 3 літри рідини і доводимо до закипання.
- Додаємо в окріп всі спеції, присаливаем. Видавлюємо лимонний сік. Кип’ятимо пару хвилин і викладаємо креветочки. Проварюємо їх десь 7 хвилин, в готовому вигляді вони придбають рожевий колір.
- Висипаємо їх на друшляк і негайно остуджують під холодною водою. Якщо вони залишаться в окропі – то м’ясо буде жорстким, і не приємним на смак.
Як готувати варено-морожені морепродукти
Якщо ракоподібні мають ніжно рожевий колір, то це означає, що вони були заморожені вже в вареному вигляді. Вам знадобиться лише розморозити варені креветки, трохи їх прокип’ятивши з ароматними приправка.
Список продуктів на одну 800 грамову пачку:
- по 5 горошин запашного і чорного перчика;
- половина 1 лимона;
- 1,5 ст. ложки солі;
- 2 суцвіття гвоздички;
- 2 капелюшки кропу;
- 2 лаврушки.
Опис покроково:
- Напівфабрикат попередньо виймаємо з морозилки. Вони повинні трохи підтанути.
- У глибокий посуд вливаємо приблизно два літри води. Кип’ятимо, присаливаем, кладемо спеції і лимон. Всипаємо наполовину розтанули морепродукти.
- Після закипання варимо не довше ніж 2-х хвилин. Потім виймаємо і відразу обдаємо прохолодною водою. Залишилося тільки красиво розкласти на блюдо, прикрасити лимоном і зеленню.
Смачна закуска з креветок до пива
Морепродукти – прекрасна закуска до пива. Варити креветки до пива можна описаним вище способом. Але ми пропонуємо вам спробувати приготувати їх в цьому ж напої.
Необхідні компоненти на 1 кг свіжомороженого продукту:
- 1 літр пива (краще темного);
- 50 г солі;
- 4 шт. лаврове листя;
- 10 шт. чорного перчика;
- пригорща листочків петрушки;
- ложка насіння кропу;
- половина лимона.
Детальна інструкція: в
- Напівфабрикат размораживаем звичайним, описаним раніше способом.
- У каструлю вливаємо пиво і підігріваємо його на середній температурі. Додаємо до нього все приправи, присаливаем і кладемо половину лимона. Доводимо до закипання.
- У киплячу пивну суміш кладемо ракоподібних і кип’ятимо приблизно три хвилини. Прибираємо з плити, закриваємо кришкою і тримаємо ще деякий час в отриманому навар.
- Викладаємо на тарілку, прикрашаємо зеленню і дольками лимона. Прекрасна закуска до пінного напою готова.
Уміння правильно варити креветки, запорука того, що страва буде бездоганно смачним і корисним. Сподіваємося, що підготовлені нами рекомендації допоможуть вам досконало оволодіти технологією їх виготовлення.