Різне

Кунжутна паста тахині – традиційний продукт східної кухні



Східне кунжутне диво

Тахіні є жирну пасту густої консистенції з розмеленого кунжутного насіння. Сама по собі вона практично не має ніякого яскраво вираженого смаку і не підходить для самостійного вживання.

Є у неї і інші назви: муха, тхина (в арабських країнах Близького Сходу). Ще її називають сезамові (сезам – друга назва кунжуту).

Даний продукт є основою для безлічі соусів і страв, серед яких можна виділити такі знамениті страви як халва і хумус. Калорійність готової пасти становить цілих 700 ккал на 100 г, тому зловживати нею не варто.

Розглянемо інструкції з фото, як зробити тахини в домашніх умовах, і де її використовувати.

Користь і шкода тахини

Натуральний продукт

Паста муха – це ціла скарбниця мінералів і вітамінів, яка має безліч корисних властивостей:

  • Маленькі зернятка кунжуту містять велику кількість ненасичених жирних кислот, які зміцнюють організм і дають йому запас енергії;
  • Багате вміст кальцію, магнію і вітамінів групи B благотворно впливає на функціонування травної, нервової і серцево-судинної систем, а так само покращує стан шкіри, волосся і нігтів;
  • Вміщені в кунжутному маслі фітостероли зменшують рівень шкідливого холестерину і створюють профілактику серцевих захворювань;
  • Продукт ідеально підходить для вегетаріанської дієти і добре засвоюється завдяки ніжної консистенції. Поєднання тхіну з «важкими» стравами сприяє їх прискореному перетравленню.

Шкоди організму може бути завдано лише непомірним споживанням, адже в пасті спостерігається великий вміст калорій і жирів.

Рецептура сезамові пасти

сезамові паста

Можна купити вже готовий продукт, але його дуже важко знайти, і ціна на нього досить висока, тому краще здійснити приготування тахини самостійно. Якщо виконувати всі рекомендації покроково, вийде ніжна однорідна, з насиченим смаком основа для ваших улюблених страв.

Вам знадобиться:

  • Кунжутне насіння – 100 г;
  • Масло рослинне рафіноване – 15 мл.

Обжарка кунжуту і розмелювання його в блендері

Рецепт пасти тахині наступний:

  1. Кунжут розсипаємо на суху сковорідку і обсмажуємо на сильному полум’я до появи легкого золотистого відтінку. Постійно стежте, щоб він не підгорав, і регулярно перемішуйте;
  2. Хвилин через п’ять від насіння повинен піти приємний аромат. Це означає, що сковороду пора прибирати з вогню. Вміст при цьому буде ще деякий час прогріватися і «доходити», тому важливо не перетримати;
  3. Перекладаємо насіння в тарілку і даємо охолонути, потім засипаємо їх в чашу блендера;
  4. Включаємо найвищу швидкість і розмелюємо кунжут приблизно хвилину. Після цього почне виступати масло, і зернятка будуть прилипати до стінок ємності;
  5. У цей момент в чашу необхідно влити вказану кількість масла. В ідеалі воно повинно бути кунжутним, але можна використовувати і оливкову або соняшникову;
  6. Знову включаємо блендер ще на пару хвилин до отримання однорідної консистенції.

Додавання масла і готовий продукт

На цьому сезамові паста готова. Переливаємо її в баночку і прибираємо в холодильник. Термін зберігання досить довгий, так як немає швидкопсувних складових.

Рецепт соусу тхина

Соус тахини робиться практично аналогічно. Але в нього додаються деякі додаткові компоненти і спеції.

Вам знадобиться:

  • Готова тхина – 100 г;
  • Лимонний сік – чайна ложечка;
  • Часник – 2 зубці;
  • Мелена зіра і червоний перець – за смаком (можна використовувати будь-які інші приправи).

соус

Процес приготування дуже простий: всі складові необхідно помістити в чашу блендера і перемолоти в пастоподібну масу. Якщо консистенція здається вам занадто густий, додайте трохи оливкового маслечка і води. За бажанням додатково додається дрібно нарізану свіжа зелень петрушки. Регулювати кількість часнику можна на свій розсуд.

Салат з гарбуза з нутом

Домашній тахини є відмінним доповненням до багатьох простим стравам. При цьому вони стають більш смачними і набувають нового неповторний аромат. Даний салат – лише одне з небагатьох таких страв.

На 4 порції вам знадобиться:



  • Гарбуз (бажано сорти баттернат сквош) – кілограм;
  • Оливкова олія – ​​2 великі ложки;
  • Зубчик часнику;
  • Тахіновая заправка – 3 столові ложки;
  • Нут консервований – 420 г;
  • Сік лимонний і рубана зелень петрушки – по 1/4 склянки;
  • Чорний мелений духмяний перчик – половинка чайної ложечки;
  • Лук червоний – чверть голівки;
  • Сіль за смаком;
  • Вода – 2 столові ложки.

теплий салатик

Поетапна схема приготування:

  1. Ставимо прогріватися духовку до 220 градусів;
  2. Гарбуз ріжемо невеликими шматочками, часничок подрібнюємо. З’єднуємо ці інгредієнти у великій мисці разом з оливковою олією, перчимо і подсаливаем;
  3. Ретельно перемішуємо і розміщуємо масу на деку. Запікаємо страву в духовій шафі приблизно 25 хвилин, поки гарбуз не придбає м’якість. Потім виймаємо і охолоджуємо;
  4. Робимо заправку тхина по вищеописаному рецептом з часничком і лимонним соком;
  5. До запеченим компонентів додаємо нут, дрібно порізаний цибулька і петрушку. Заправляємо салат потрібною кількістю соусу і подаємо до столу. Блюдо потрібно їсти відразу в теплому вигляді.

Сьомга, запечена під тахіни соусом

смачна рибка

Дана рецептура допоможе вам приготувати сьомгу по-східному зі своєю неповторною родзинкою.

Інгредієнти на один великий стейк:

  • Оливкова олія і спеції Бахарат – по чайній ложечці;
  • Філе сьомги – 250 г;
  • Сіль за смаком.

Для соусу:

  • Кунжутна паста і лимонний сік – по 2 столові ложки;
  • Зубок часнику;
  • Вода – 100 мл;
  • Ріпчасту цибулю – половина невеликої головки;
  • Мелений коріандр – половинка чайної ложечки.

Для прикрас:

  • Зерна граната, горішки кеш’ю і зелень петрушки – по 2 великі ложки.

обжарка стейка

Готуємо крок за кроком:

  1. Для початку про спеції Бахарат. Можна купити вже готову, або змішати її самостійно. Для цього треба взяти по дві частини зіри, паприки і чорного перцю горошком. За однією частини гвоздики, мускатного горіха, коріандру і кори кориці. Так само потрібно додати 2 чайні ложечки коробочок кардамону. Всі сипучі інгредієнти потрібно перемішати, а мускатний горіх потерти на тертці і додати до них;
  2. Краще запікати рибу в невеликих глиняних формах, попередньо промазаних рослинним маслом. Але якщо їх немає, можна використовувати будь-яку іншу глиняний посуд (наприклад, утятницу). Її так само необхідно змастити маслом;
  3. Рибку обвалюють з усіх боків в спеціях і присаливаем. Розміщуємо в форму, зверху скроплюємо ложечкою оливкової олії;
  4. Запікаємо в прогрітій до 200 градусів духовочке протягом 10 хвилин;
  5. Для соусу обсмажуємо на сковороді цибулю і часничок до золотистого відтінку, кладемо коріандр. Все добре перемішуємо і прибираємо з вогню;
  6. В окремому сотейнику за допомогою віночка змішуємо тхіну, лимонний сік, воду і сіль до однорідного стану. Ставимо на вогонь, даємо закипіти, доповідаємо часниково-цибульну суміш і варимо до густоти;
  7. Рибне філе дістаємо з духовки, поливаємо зверху заправкою і знову відправляємо в духовочку ще на 10 хвилин;
  8. Готову страву викладаємо на блюдо і прикрашаємо гранатовими зернами, подрібненими кешью і зеленню петрушки.

Соус і прикраса

Кунжутна паста тахини допоможе урізноманітнити ваш раціон і додасть, здавалося б, найпростішим страв нові смакові нотки.

Відео: Рецепт кунжутної пасти тахині



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.