Тахіні є жирну пасту густої консистенції з розмеленого кунжутного насіння. Сама по собі вона практично не має ніякого яскраво вираженого смаку і не підходить для самостійного вживання.
Є у неї і інші назви: муха, тхина (в арабських країнах Близького Сходу). Ще її називають сезамові (сезам – друга назва кунжуту).
Даний продукт є основою для безлічі соусів і страв, серед яких можна виділити такі знамениті страви як халва і хумус. Калорійність готової пасти становить цілих 700 ккал на 100 г, тому зловживати нею не варто.
Розглянемо інструкції з фото, як зробити тахини в домашніх умовах, і де її використовувати.
Користь і шкода тахини
Паста муха – це ціла скарбниця мінералів і вітамінів, яка має безліч корисних властивостей:
- Маленькі зернятка кунжуту містять велику кількість ненасичених жирних кислот, які зміцнюють організм і дають йому запас енергії;
- Багате вміст кальцію, магнію і вітамінів групи B благотворно впливає на функціонування травної, нервової і серцево-судинної систем, а так само покращує стан шкіри, волосся і нігтів;
- Вміщені в кунжутному маслі фітостероли зменшують рівень шкідливого холестерину і створюють профілактику серцевих захворювань;
- Продукт ідеально підходить для вегетаріанської дієти і добре засвоюється завдяки ніжної консистенції. Поєднання тхіну з «важкими» стравами сприяє їх прискореному перетравленню.
Шкоди організму може бути завдано лише непомірним споживанням, адже в пасті спостерігається великий вміст калорій і жирів.
Рецептура сезамові пасти
Можна купити вже готовий продукт, але його дуже важко знайти, і ціна на нього досить висока, тому краще здійснити приготування тахини самостійно. Якщо виконувати всі рекомендації покроково, вийде ніжна однорідна, з насиченим смаком основа для ваших улюблених страв.
Вам знадобиться:
- Кунжутне насіння – 100 г;
- Масло рослинне рафіноване – 15 мл.
Рецепт пасти тахині наступний:
- Кунжут розсипаємо на суху сковорідку і обсмажуємо на сильному полум’я до появи легкого золотистого відтінку. Постійно стежте, щоб він не підгорав, і регулярно перемішуйте;
- Хвилин через п’ять від насіння повинен піти приємний аромат. Це означає, що сковороду пора прибирати з вогню. Вміст при цьому буде ще деякий час прогріватися і «доходити», тому важливо не перетримати;
- Перекладаємо насіння в тарілку і даємо охолонути, потім засипаємо їх в чашу блендера;
- Включаємо найвищу швидкість і розмелюємо кунжут приблизно хвилину. Після цього почне виступати масло, і зернятка будуть прилипати до стінок ємності;
- У цей момент в чашу необхідно влити вказану кількість масла. В ідеалі воно повинно бути кунжутним, але можна використовувати і оливкову або соняшникову;
- Знову включаємо блендер ще на пару хвилин до отримання однорідної консистенції.
На цьому сезамові паста готова. Переливаємо її в баночку і прибираємо в холодильник. Термін зберігання досить довгий, так як немає швидкопсувних складових.
Рецепт соусу тхина
Соус тахини робиться практично аналогічно. Але в нього додаються деякі додаткові компоненти і спеції.
Вам знадобиться:
- Готова тхина – 100 г;
- Лимонний сік – чайна ложечка;
- Часник – 2 зубці;
- Мелена зіра і червоний перець – за смаком (можна використовувати будь-які інші приправи).
Процес приготування дуже простий: всі складові необхідно помістити в чашу блендера і перемолоти в пастоподібну масу. Якщо консистенція здається вам занадто густий, додайте трохи оливкового маслечка і води. За бажанням додатково додається дрібно нарізану свіжа зелень петрушки. Регулювати кількість часнику можна на свій розсуд.
Салат з гарбуза з нутом
Домашній тахини є відмінним доповненням до багатьох простим стравам. При цьому вони стають більш смачними і набувають нового неповторний аромат. Даний салат – лише одне з небагатьох таких страв.
На 4 порції вам знадобиться:
- Гарбуз (бажано сорти баттернат сквош) – кілограм;
- Оливкова олія – 2 великі ложки;
- Зубчик часнику;
- Тахіновая заправка – 3 столові ложки;
- Нут консервований – 420 г;
- Сік лимонний і рубана зелень петрушки – по 1/4 склянки;
- Чорний мелений духмяний перчик – половинка чайної ложечки;
- Лук червоний – чверть голівки;
- Сіль за смаком;
- Вода – 2 столові ложки.
Поетапна схема приготування:
- Ставимо прогріватися духовку до 220 градусів;
- Гарбуз ріжемо невеликими шматочками, часничок подрібнюємо. З’єднуємо ці інгредієнти у великій мисці разом з оливковою олією, перчимо і подсаливаем;
- Ретельно перемішуємо і розміщуємо масу на деку. Запікаємо страву в духовій шафі приблизно 25 хвилин, поки гарбуз не придбає м’якість. Потім виймаємо і охолоджуємо;
- Робимо заправку тхина по вищеописаному рецептом з часничком і лимонним соком;
- До запеченим компонентів додаємо нут, дрібно порізаний цибулька і петрушку. Заправляємо салат потрібною кількістю соусу і подаємо до столу. Блюдо потрібно їсти відразу в теплому вигляді.
Сьомга, запечена під тахіни соусом
Дана рецептура допоможе вам приготувати сьомгу по-східному зі своєю неповторною родзинкою.
Інгредієнти на один великий стейк:
- Оливкова олія і спеції Бахарат – по чайній ложечці;
- Філе сьомги – 250 г;
- Сіль за смаком.
Для соусу:
- Кунжутна паста і лимонний сік – по 2 столові ложки;
- Зубок часнику;
- Вода – 100 мл;
- Ріпчасту цибулю – половина невеликої головки;
- Мелений коріандр – половинка чайної ложечки.
Для прикрас:
- Зерна граната, горішки кеш’ю і зелень петрушки – по 2 великі ложки.
Готуємо крок за кроком:
- Для початку про спеції Бахарат. Можна купити вже готову, або змішати її самостійно. Для цього треба взяти по дві частини зіри, паприки і чорного перцю горошком. За однією частини гвоздики, мускатного горіха, коріандру і кори кориці. Так само потрібно додати 2 чайні ложечки коробочок кардамону. Всі сипучі інгредієнти потрібно перемішати, а мускатний горіх потерти на тертці і додати до них;
- Краще запікати рибу в невеликих глиняних формах, попередньо промазаних рослинним маслом. Але якщо їх немає, можна використовувати будь-яку іншу глиняний посуд (наприклад, утятницу). Її так само необхідно змастити маслом;
- Рибку обвалюють з усіх боків в спеціях і присаливаем. Розміщуємо в форму, зверху скроплюємо ложечкою оливкової олії;
- Запікаємо в прогрітій до 200 градусів духовочке протягом 10 хвилин;
- Для соусу обсмажуємо на сковороді цибулю і часничок до золотистого відтінку, кладемо коріандр. Все добре перемішуємо і прибираємо з вогню;
- В окремому сотейнику за допомогою віночка змішуємо тхіну, лимонний сік, воду і сіль до однорідного стану. Ставимо на вогонь, даємо закипіти, доповідаємо часниково-цибульну суміш і варимо до густоти;
- Рибне філе дістаємо з духовки, поливаємо зверху заправкою і знову відправляємо в духовочку ще на 10 хвилин;
- Готову страву викладаємо на блюдо і прикрашаємо гранатовими зернами, подрібненими кешью і зеленню петрушки.
Кунжутна паста тахини допоможе урізноманітнити ваш раціон і додасть, здавалося б, найпростішим страв нові смакові нотки.