Для багатьох сирна запіканка асоціюється з дитинством. Для кого-то це полуденок в дитячому саду, а для деяких улюблені ласощі від мами чи бабусі. У будь-якому випадку запіканку з легкістю можна назвати корисним десертом.
Його можна сміливо запропонувати дітям і тим, хто дотримується дієти. Калорійність 100 грамів десерту становить 168 ккал. Якщо додати в солодкість свіжих фруктів або ягід, смак тільки виграє. До того ж калорійність знизиться до 131 ккал.
Сир – універсальний продукт і поєднується з багатьма фруктами, які не псують смак ніжного кисломолочного продукту. Навпаки, вони вигідно його підкреслюють. Якщо до приготування залучити сучасну кухонну помічницю – мультиварку, то можна приготувати десерт набагато швидше.
Запіканка «Ароматна»
Саме таким вийде пиріг, якщо приготувати його з сухофруктами.
- Сир – 500 гр .;
- Манна крупа – 100 гр .;
- Сухофрукти (або їх суміш) – 200 гр .;
- Молоко – 50 мл .;
- Яйця – 3 шт .;
- Цукор – 100 гр .;
- Сметана – 100 гр .;
- Розпушувач – 1 чайна ложка без гірки.
Для приготування запіканок краще використовувати жирний, не кислий сир. Тоді запіканка вийде соковитою і ніжною.
- Залити крупу молоком і залишити на 20 хвилин для набухання.
- У цей час зайнятися сухофруктами: добре промити під теплою проточною водою, обсушити паперовим рушником.
- Сир зі сметаною збити міксером на високих швидкостях, з’єднати з манною крупою, розпушувачем і сухофруктами.
- Яйця з цукром збити до міцної піни. Обережно змішати з сирною масою.
- Ємність мультиварки змастити вершковим маслом, злегка присипати манкою і викласти тісто.
- Випікати 50 хвилин на програмі «Випічка». Дати охолонути.
Запіканка «Ніженка»
Це рецепт з усіма улюбленими персиками. Нагадує ніжне і повітряне суфле.
складові
- Сир – 500 гр .;
- Крупа манна – 70 гр .;
- Консервовані персики – 300 гр.
- Яйця – 3 шт .;
- Цукор – 100 гр .;
- Сметана (не менше 20% жирності) – 70 гр .;
- Кефір – 100 гр .;
- Харчова сода – 1 ч. Л. без верху;
приготування
- Окремо збити в піну білки.
- Залити кефіром манку і залишити на 10 хвилин.
- У сметану додати соду.
- Збити комбайном сирну масу з жовтками. Продовжуючи збивати, ввести цукор, крупу і сметану.
- Акуратно з’єднати з білками.
- Нарізати невеликими кубиками персик.
- Змастити вершковим маслом мультиварку і вилити в неї тісто.
- Пересипати персиками, злегка вдавлюючи в тісто.
- Піч на режимі «Випічка» 60 хвилин і ще 30 на «підігріву». Дати охолонути.
Запіканка «Літня»
Ідеальний літній десерт для душевного чаювання всією родиною. Готувати можна з будь-якими ягодами, особливо вдале поєднання з малиною. Такий пиріг з малиною дуже подобається дітям.
складові
- Сир – 500 гр .;
- Манка – 80 гр .;
- Молоко – 80 мл .;
- Цукор – 100 гр. Якщо готувати з кислими ягодами, то збільшити кількість цукру до 130 гр.
- Яйця – 2 шт .;
- Малина – 150 гр .;
- Розпушувач – 1 ч. Л .;
- Ванілін – 1 пакетик.
- Цукрова пудра – 1 ст. л.
приготування
- Збити яйця і цукор до стійкої піни.
- Окремо подрібнити блендером сир.
- Ввести в яєчну суміш сир, молоко і ванілін. Перемішати.
- Всипати крупу і розпушувач і знову перемішати.
- Промити малину.
- У змащену чашу мультиварки вилити половину готової маси, викласти малиною і залити другою половиною.
- Готувати 30 хвилин на програмі «Випічка», потім ще 30 на «підігріву».
- Після охолодження витягти з форми, посипати пудрою і прикрасити малиною.
дієтична запіканка
складові
- Сир знежирений – 500 гр .;
- Манна крупа – 50 гр .;
- Цукор – 80 гр .;
- Яйце – 1 шт .;
- Яблуко (кислих сортів) – 1 велике, можна замінити будь-якими фруктами і ягодами;
- Розпушувач – 1 ч. Л.
приготування
- За допомогою міксера збити яйце і цукор, з’єднати з сиром і розпушувачем.
- Всипати крупу. Ще раз ретельно збити.
- Яблуко нарізати невеликими кубиками, додати до суміші.
- Чашу змастити маслом, обсипати манкою і вилити тісто.
- Включити режим «Випічка» на 45 хвилин.
- Остудити.
Ще один варіант приготування низькокалорійного десерту з фруктами або ягодами. Особливо смачною виходить сирна запіканка з вишнею в мультиварці.
складові
- Сир (3% жирності) – 600 гр .;
- Молоко – 200 мл .;
- Манка – 50 гр .;
- Цукор – 100 гр .;
- Яйця – 2 шт .;
- Фрукти будь-які – 100 гр .;
- Ванілін – 1 пакетик.
приготування
- Змішати сир, молоко, жовтки і цукор міксером або блендером до однорідної маси.
- Збити білки.
- З’єднати сир і білки, всипати манку і ванілін.
- Нарізати улюблені фрукти.
- Змішати сирну масу з фруктами.
- Мультиварку змастити маслом, вилити тісто і включити програму «Випічка» на 1 годину.
- За 20 хвилин до готовності відкрити клапан кришки.
- Дати охолонути, не виймаючи з чаші.
Запіканка «Яскрава»
Готується з брусницею, що робить її смак особливим – яскравим і неповторним! Поєднання сиру з брусницею робить запіканку багатою на смак.
складові
- Сир високої жирності – 500 гр .;
- Манна крупа – 120 гр .;
- Яйця – 3 шт .;
- Вершкове масло – 30 гр .;
- Цукор – 120 гр .;
- Брусниця – 150 гр .;
- Ванілін – 1 пакетик;
- Розпушувач – 1 чайна ложка.
- Сіль – 1 щіпка
приготування
- Сирну масу пропустити через м’ясорубку.
- Відокремити білки і жовтки. Збити білки з дрібкою солі до тугий піни.
- Жовтки розтерти з цукром, сиром, маслом, ваніліном і розпушувачем. Останнім додати крупу і ретельно розмішати.
- З’єднати отриману суміш з брусницею, потім обережно змішати з білками. Частина ягоди можна замінити сухофруктами, які переб’ють легку гірчинку брусниці. Можна не змішувати сир з брусницею, а просто посипати ягоду зверху, злегка утапливая в тісто.
- Маслом змастити чашу, викласти тісто, випікати 1 годину.
- Остиглий пиріг прикрасити брусницею, посипавши зверху цукровим піском або пудрою.