Рис – затребуваний злак, який має безліч переваг. У ньому містяться вітаміни, мінерали, макро і мікроелементи, яких не знайдеш в інших злаках. Клітковина допомагає тримати шлунково-кишковий тракт в чистоті і порядку, а вуглеводи насичують організм на тривалий час, даруючи енергію і сили.
Рисова каша на молоці або з овочами буде прекрасним сніданком, вечерею або другим блюдом до обіду. А мультиварка-скороварка допоможе зробити процес приготування максимально простим.
рисова класика
Каша – улюблене блюдо наших бабусь, які намагаються нагодувати онуків корисним стравою. Тепер приготування стало ще простіше і швидше, завдяки кухонним помічникам, яких, на жаль, не було на сільських кухнях.
продукти
- Рис – 1 склянка
- Молоко незбиране – 1 л.
- Масло вершкове – 20-30 гр.
- Цукор – 1-2 ч. Л.
- Сіль – ½ ч. Л.
Кількість солі і цукру варіюйте на власний розсуд. Якщо хочете зробити ще більш корисну кашу – варіть тільки з сіллю, а в тарілку додасте меду за смаком.
приготування
- У чашу заливаємо молоко, додаємо сіль, цукор і вершкове масло. Рис промиваємо до чистої води і відправляємо туди ж.
- Включаємо в мультиварці-скороварці режим «Молочна каша» на 20 хв. Клапан скороварки в положенні «закрито».
- Як тільки пролунає звуковий сигнал, потрібно дуже акуратно випустити пар і дати час, щоб каша ще трохи настоялась.
- Тим часом підготуємо деякі добавки, які допоможуть зробити наше блюдо смачніше і ароматні. Беремо стиглий, але не м’який банан і нарізаємо його тонкими пластинками. Якщо готуєте для дітей, можна розім’яти плід виделкою до стану кашки.
- Відкриваємо кришку в мультиварці-скороварці і перемішуємо вміст. Каша виходить наваристою, але рідкої, як і належить. Хочете зробити погустіше – зменшите кількість молока.
Додаємо підготовлений банан, знову перемішуємо і розкладаємо по тарілках. Залиште декілька пластинок банана, щоб прикрасити готову страву. Можна використовувати шоколадну крихту або какао-порошок для присипки каші в тарілці.
Для додання пікантності і незвичайного смаку, можна використовувати корицю. Вона дуже виграшно буде поєднуватися з яблуком або вишнею.
Рисова каша «гарбуз»
Гарбуз – овоч, багатий каротином, вітаміном А і іншими корисними речовинами. Вона з успіхом заповнить запас вітамінів особливо в зимово-весняний період. А рис допоможе всім речовинам засвоїтися в організмі. Ось такий корисний тандем.
Необхідно
- Гарбуз (бажано гібридна) – 350-400 гр.
- Рис – 250 гр.
- Незбиране коров’яче молоко – 0.5 л.
- Цукровий пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 1/2 ч. Л.
- Вершкове масло – 30-40 гр.
Гарбуз гібридних сортів має більшу лежкість і зберігається практично до самої весни. Але якщо такої немає – використовуйте просту. Підійде також і морожена.
приготування
- Гарбуз очистити від шкірки і насіння. Промити й нарізати невеликими шматочками.
- В мультиварці встановіть режим «Молочна каша» на 30 хв. Залийте молоко, додайте сіль, цукор і масло. Рис потрібно промити до чистої води і тільки після цього додавати в майбутню кашу.
- Доводимо до кипіння і додаємо підготовлену гарбуз. Якщо ви готуєте в мультиварці-скороварці, закрийте клапан і готуйте до звукового сигналу, але часу піде на 10 мін.меньше.
- Випустіть пар і залиште на 10-15 хв. настоятися.
- Подавайте до столу, поклавши зверху шматочок масла і присипавши ваніллю.
Можна також використовувати родзинки або курагу, попередньо замочивши їх в окропі. Рисова каша на молоко не вариться з сухофруктами, так як вони містять кислоту, яка «згорне» молоко.
Гаряче «Овочевий бум»
Рис завжди добре поєднується з овочами і м’ясом. Приклад тому – чудове східне блюдо плов. Але ми приготуємо щось незвичайне і зовсім не схоже на просту рисову кашу. Але по суті своїй – це рисова каша в своєму кращому прояві.
складові
- Рис довгозернистий – 2 склянки
- Вода (окріп) – 4 склянки
- Лук білий ріпчаста великий – 1 шт.
- Морква велика – 1 шт.
- Квасоля спаржева – 100 гр.
- Перець солодкий м’ясистий (Каліфорнійське чудо або Колобок) – 100 гр.
- М’ясо (будь-яке) – 300 гр.
- Сметана або вершки – 3-4 ст. л.
- Сіль, спеції – за смаком.
- Олія рафінована рослинна – для обсмажування.
Якщо хочете приготувати низькокалорійне блюдо – використовуйте м’ясо індички або курки. Рисова каша за таким рецептом будь хороша і без м’яса – такий варіант сподобається вегетаріанцям.
приготування
- Насамперед готуємо овочі. Очищаємо і починаємо нарізку. Цибулю дрібно шаткуємо кубиками, моркву і перець – тонкою соломкою. Квасоля позбавляємо від хвостиків і розрізаємо стручки на дві-чотири частини (в залежності від їх довжини).
- М’ясо нарізаємо невеликими шматочками і натираємо спеціями, але не використовуємо сіль, щоб не пустило зайвий сік і не стало сухим і жорстким.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка» і наливаємо рослинне масло так, щоб воно покрило дно чаші. Даємо йому брешемо, щоб гарненько прогрілося.
- Закидаємо м’ясо і даємо йому буквально 2-3 хв. обжарится з усіх боків, щоб закрити пори і зберегти сік всередині.
- Закидаємо овочі, заливаємо їх сметаною, на цьому етапі солимо за смаком і даємо згасити 10-15 хв. під закритою кришкою.
- Рис промиваємо до чистої води, щоб змити малюю борошно, яка склеює зерна і каша виходить склизкой і в’язкою.
- Доливаємо окріп, по необхідності додаємо ще солі і спецій. Закриваємо кришку і встановлюємо в мультиварці-скороварці режим «Каша» або «Плов» на 20-25 хв. Якщо готуєте в простій мультиварці, час збільште на 10-15 хв.
- Після звукового сигналу кришку не відкривайте, випустіть пар і залиште настоюватися ще 10 хв.
При подачі на стіл блюдо щедро присипте свіжою зеленню і зернами кунжуту. Поставте в соуснику кетчуп або вершково-часниковий соус.
Корисно знати
Рис перед приготуванням будь-якої страви, будь то каша або плов, потрібно промити до чистої води і дати трохи стекти рідини. Так ви змиєте рисове борошно, яка утворюється при обробці зерен. Саме вона «винна» В склеюванні зерен в стравах.
В мультиварці блюдо готується досить просто і швидко. Але якщо у вас модель, в якій передбачена функція скороварки – блюдо приготується в два рази швидше. Цей момент потрібно враховувати при виборі часу, адже деякі страви можуть постраждати від тривалого приготування