Пшоно в мультиварці можна зварити не тільки правильно, але й смачно. Потрібно просто вибрати улюблений рецепт корисного страви.
Якщо звернутися до думки дієтологів, то можна дізнатися, що пшоно – корисна, гіпоалергенна крупа, яка рекомендована для дитячого харчування. Навіть при безглютенової дієті можна вживати невелику кількість пшоняної каші і це не зашкодить здоров’ю і не погіршить самопочуття.
Ще один цікавий факт. У пшоні міститься природна сірка, яка добре засвоюється організмом. Саме тому потрібно знати, як же приготувати смачні, корисні і різноманітні страви з цієї диво-крупи.
Молочна пшенка «Ніжна»
Рецепт приготування для мультиварки простий. Не потрібно попередньо варити пшоно в воді, а потім парити в молоці в духовці або печі. Виходить смачно, але дуже довго і клопітно. Ми ж зробимо все просто і швидко.
Необхідні продукти
- 1 склянку пшона
- 6 склянок молока
- 20-30 гр. вершкового масла
- цукор і сіль за смаком
Такий рецепт дуже хороший для приготування ніжної і пишною дитячої кашки. Малюки із задоволенням будуть їсти її, якщо додати шматочки свіжих фруктів або сухофрукти. Цукор можна замінити медом, але додавати його потрібно після варіння.
приготування
- Пшоно ретельно промити під проточною водою, відкинути на друшляк і обшпарити окропом. Потім знову промити під проточною холодною водою, щоб рідина була абсолютно прозорою, а пшоно стало яскраво-жовтим.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Каша» на 1 годину засипаємо пшоно і заливаємо молоком або водою наполовину з молоком. Додаємо масло, сіль і цукор. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
- Після закінчення процесу кришку відразу не відкриваємо, а встановлюємо підігрів на 15-20 хв.
Готову кашку насипаємо в тарілки, додаємо фрукти або сухофрукти Додатково можна присмачити розплавленим вершковим маслом і прикрасити гілочкою свіжої м’яти.
Варити кашу з фруктами або сухофруктами з молоком не слід. Їх краще додати в готову страву. Фрукти виділяють кислоту, що при нагріванні змусить молоко згорнутися.
пшоняний гарнір
Рецепт такий каші допоможе приготувати не зовсім звичний гарнір до м’ясних або рибних страв.
складові
- 2 склянки пшона
- 4 склянки води
- 50-60 гр. вершкового масла
- сіль за смаком.
Для приготування ситнішого і ароматного страви можна використовувати овочевий або м’ясний бульйон, який потрібно приготувати окремо.
приготування
- Пшоно ретельно промиваємо і обшпарюємо. Відкидаємо на друшляк і обливаємо холодною проточною водою.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Каша» або «Плов» на 50-60 хв.
- Засипаємо пшоно, заливаємо водою, додаємо масло і заправляємо сіллю за смаком. Якщо це бульйон, робіть поправку на солоність використовуваної рідини.
- Готуємо до звукового сигналу під закритою кришкою. Після цього встановлюємо підігрів на 15-20 хв.
- Тим часом готуємо салат зі свіжих овочів. При бажанні можете приготувати соуси на основі сметани, сливою або томата.
Готову кашу розкладаємо по тарілках і поливаємо соусом або розплавленим вершковим маслом. Присипаємо нашаткованої зеленню.
овочева пшенка
Рецепт круп’яних каш з овочами завжди користується заслуженою популярністю. Плов тому яскравий приклад. Ми ж зваримо пшоно з овочами і отримаємо абсолютно несподіваний і дуже смачний результат.
складові
- 1 склянку пшона
- 1 велика морквина
- 1 велика біла цибулина
- 1 перчик болгарський (бажано жовтий або зелений)
- 2 помідори
- спеції для овочів
- 2-3 зубчики часнику
- 2 склянки води або овочевого бульйону
- сіль за смаком
- рослинне масло без запаху для обсмажування.
Вийде чудовий гарнір для м’яса або риби.
приготування
- Чистимо і моєму овочі. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Морквину натираємо на крупній тертці або нарізаємо дрібною соломкою.
- Перець очищаємо від насіння і плодоніжки і нарізаємо соломкою. Помідори обдаємо окропом і опускаємо в холодну воду, щоб легше видалити шкірку. Нарізаємо кубиками середнього розміру.
- В мультиварці встановлюємо «Жарку», заливаємо олію і розпалюються його.
- Закидаємо в чашу морква і цибуля. Обсмажуємо 3-5 хв., Помішуючи, щоб овочі не підгоріли.
- Відправляємо в чашу перець, помідори і продовжуємо обсмажувати ще 5 хв.
- Вимикаємо прилад і засипаємо в чашу промите і ошпарене пшоно.
- В мультиварці встановлюємо режим «Каша» на 45-50 хв., Заливаємо воду або бульйон, заправляємо сіллю, спеціями і готуємо до звукового сигналу.
- Приблизно за 5 хв. до закінчення програми, відкриваємо кришку і закидаємо подрібнений часник, перемішуємо, закриваємо кришку і закінчуємо процес приготування.
Блюдо подається гарячим, присипаним подрібненої свіжою зеленню. М’ясо або риба, салат зі свіжих овочів доповнять стіл.
Для приготування в мультиварці пшоняної каші з м’ясом, можна використовувати цей же рецепт. Тільки перед овочами обсмажити м’ясо.
Поради успішної пшенки
При виборі пшона в магазині зверніть увагу на термін придатності крупи, її колір і цілісність упаковки. Вона повинна бути яскраво-жовтою, що не злиплої.
Пшоно потрібно неодмінно промивати не тільки під проточною водою, а й заливати і давати відстоятися не менше 5 разів.
Щоб уникнути гіркоти, є простий рецепт. Потрібно обдати крупу окропом. Це зручно робити, помістивши пшоно в друшляк.
Консистенція каші прямо залежить від кількості рідини, використовуваної при варінні пшона. Щоб зварити в мультиварці розсипчасту кашу, потрібно на 1 склянку крупи взяти 2 склянки води. В’язка каша: на 1 склянку крупи – 4 ст. рідини. Дитяча ніжна: на 1 ст. крупи – 6 ст. рідини.