Каші цінувалися у всі часи. Адже не дарма кажуть: «З кашею дружити – до ста років прожити». Щоденне вживання на сніданок здатне поліпшити роботу всього організму.
Злаки, що є основним складовим цього блюда, поставляють в наш організм рослинні білки, «довгі» вуглеводи, вітаміни і клітковину. Каша «Дружба» з гарбузом готується з декількох круп, що робить її більш поживною. А гарбуз покращує смак і збагачує додатковими вітамінами.
Що таке каша «Дружба»
Свою назву блюдо отримало за те, що має в своєму складі не одну, а цілу композицію з круп. Такий союз, або «дружба» круп, покращують смак страви і дозволяють отримати все нові його відтінки. Прагнення урізноманітнити і збагатити раціон призвело до того, що склад каші постійно змінюється, поповнюючись новими складовими і все більш сміливими їх поєднаннями.
Одним з варіантів сміливого поєднання є «Дружба» з гарбузом. Але і для неї існує не один рецепт і спосіб приготування. До того ж її готують не тільки на плиті або в духовці, але і в мультиварці. Це економить час і зберігає максимум користі, має ряд інших переваг:
- Процес приготування не вимагає постійного контролю.
- Кашу в мультиварці не потрібно перемішувати.
- Інгредієнти можна закласти відразу.
- Є можливість відстроченого запуску.
- Блюда не підгорає.
Традиційна «Дружба» солодка радість »
Традиційний рецепт для «Дружби» є поєднання рису та пшона. Для приготування в мультиварці за цим рецептом знадобляться наступні продукти:
- Пшоняна крупа – 150 гр або 1/2 мультістакана;
- Рис – 150 гр або 1/2 мультістакана;
- Гарбуз (свіжа або заморожена) – 250 гр .;
- Масло вершкове – 50 гр .;
- Молоко – 700 мл .;
- Вода – 500 мл .;
- Цукор і сіль – за смаком.
приготування
- Рис і пшоно потрібно ретельно промити під проточною водою.
- Гарбуз порізати маленькими кубиками або натерти на тертці (при бажанні подрібнити до пюреобразного стану).
- У чашу мультиварки закласти крупи, гарбуз, сіль і цукор.
- Залити інгредієнти молоком і водою.
- Встановити режим «Молочна каша».
- Після сигналу про готовність дати постояти ще 30 хвилин на режимі «Підігрів».
- Заправити вершковим маслом перед подачею на стіл.
Для приготування дієтичного варіанту, можна сильніше розвести молоко водою або використовувати знежирене молоко.
В мультиварці-скороварці час приготування скорочується до 20 хвилин. У скороварці для каші з гарбузом встановлюється режим «Суп» або «Каша».
Ще один рецепт рисово-пшоняної каші «Дружби» включає в себе додавання кукурудзяної крупи. Для цього в одному мультістакане в рівних пропорціях (по 50 гр.) Змішуються кукурудзяна, пшоняна і рисова крупи. Решта повторюється за попереднім алгоритмом.
Пишна каша «Дружба на трьох»
Додавання в кашу збитою яєчною суміші, робить її пишніше, легше і більш насиченою на смак. Рецепт цієї страви виглядає наступним чином.
складові
- Рисова і пшоняна крупи – по 100 гр .;
- Гарбуз – 200 гр .;
- Молоко – 500 мл .;
- Вода – 200 мл .;
- Вершкове масло – 50 гр .;
- Цукор і сіль – за смаком;
- Куряче яйце – 2 шт.
приготування
- Промити крупи.
- У чашу мультиварки закласти пшоно з рисом, цукор і сіль.
- Залити молоком і водою.
- Варити на режимі «Каша» до сигналу.
- В окремому посуді збити яйця.
- У готову страву додати яєчну суміш і вершкове масло.
- Дати постояти на підігріві близько 10 хвилин.
«Дружба» багатокомпонентна «Дай руку, друг»
Якщо в кашку додати овочі і видозмінити рецепт, то її сміливо можна подати до обіднього столу як самостійне блюдо. До таких блюд ставиться «Дружба» з рисом, гречкою, сочевицею і гарбузом.
складові
- Рис – 50 гр .;
- Гречка – 150 гр .;
- Сочевиця (червона) – 50 гр .;
- Ріпчасту цибулю – 1 середня головка;
- Морквина – 1 шт .;
- Гарбуз – 100 гр .;
- Рослинна олія – 2 ст. ложки;
- Вершкове масло – 50 гр .;
- Солі та спеції – за смаком;
- Вода – 800 мл.
приготування
- Крупи промити.
- Цибулю, моркву і гарбуз почистити і нарізати кубиками.
- На дно каструлі налити рослинне масло, викласти овочі.
- Включити режим «Випічка» і пасерувати до сигналу. Кришку не закривати, періодично помішувати.
- Викласти сочевицю, залити 200 мл води.
- Включити режим «Каша» на 30 хвилин.
- Після закінчення першого етапу, залежить залишилися крупи, додати спеції і сіль.
- Залити водою і включити режим «Каша» ще на 30 хвилин.
- Дати потомитися страви на «підігріву» протягом 20-30 хвилин.
- Додати вершкове масло і подати до столу.
У скороварці така кашка звариться за 40 хвилин.
секрети приготування
- На свій розсуд і смак, можна завжди відрегулювати густоту каші. Для цього потрібно поміняти співвідношення крупи і рідини (1 до 3 – для більш густий, і 1 до 5 – для рідкої). Якщо ж потрібно зробити рідині вже готову страву, то його розбавляють теплим молоком.
- До каші з гарбузом можна додати сухофрукти – курагу або родзинки.
- Якщо немає режиму «Каша», то підійдуть режими «Суп» і «Гасіння».
- При варінні молочних страв молоко в мультиварці також може втекти. Щоб цього не сталося, після закладки продуктів потрібно змастити вершковим маслом по краю каструлі.
- Щоб не згорнулося молоко при відстроченому запуску, слід використовувати пастеризоване, ретельно мити крупу і чашу мультиварки. Молоко також довго залишиться «в формі», якщо туди додати кубики льоду.
- Якщо при відкладеному старті в кашу планується додати сухофрукти, то їх не можна додавати в чашку до решти продуктів. Вимиті курагу або родзинки готують в кошику пароварки. За час варіння крупи, встигнуть підготуватися і сушені фрукти.