Дієти

Класичний холодний борщ: 2 рецепта і ТОП-10 ідей для різноманітності і успіху



Людина схильна до невдоволення. Те зима дуже холодна, то літо – нестерпно задушливе. Круглий рік що-небудь та не так … Небезпечний і шкідливий песимізм.

І хоча у нас вже жарко, давайте зосередимося на хорошому! Холодний борщ за класичним рецептом – відмінне перше блюдо. Ми опишемо 3 варіації для рецепта з фото крок за кроком, уточнимо секрети смачної нарізки і вдалі поєднання для заливки.

Крім освіжаючого характеру барвистий буряковий зразок привертає широким простором для фантазії і успішних експериментів. Одного разу вловивши принципи приготування класики, ви завжди зможете внести в суп щось своє, не втративши красу і апетитність.

Як приготувати холодний борщ

Перший рецепт з фото – це базовий шаблон. Він виходить універсально смачним, насиченим, але свіжим і легким. З нього дуже вигідно почати знайомство з різноманітністю холодним літніх супів.

На 4-5 порцій нам потрібні:

  • Буряк сира – 4 шт. невеликого розміру
  • Огірки свіжі – 3 шт. середнього розміру (10-12 см в довжину)
  • Кріп – 1 пучок середнього розміру
  • Цибуля зелена – за смаком (якщо так, то на 1/3 менше кропу)
  • Яйця курячі – 3-4 шт.
  • Вода питна – 1,5 л
  • Сметана – 150 г
  • Гірчиця – 2 ч. Ложки (ядренее за смаком)
  • Лимонний сік – 1 ст. ложка

* Стільки вийде приблизно з ½ середнього фрукта

  • Цукор – 1 ст. ложка
  • Сіль за смаком

Як приготувати.

Очищаємо буряк і ріжемо тонкою соломкою. Ми давні фанати терки Бернер, вжик-вжик – і готова рубінове гірка.

Доводимо до кипіння воду, додаємо цукор і присаливаем. Всипаємо нашатковану буряк і додаємо лимонний сік з 1 половинки середнього лимона. Накриваємо основу свекольника кришкою, доводимо до кипіння і варимо на слабкому (!) Вогні – 15-20 хвилин.

Радимо пробувати шматочки буряка вже через 10 хвилин варіння, щоб вчасно вимкнути вогонь. Ми шанувальники злегка хрусткою головної героїні.

Вимкнувши вогонь, даємо відвару повністю охолонути. Це займе 40-50 хвилин.

Огірки миємо, але не чистимо і теж шаткуємо тонкою соломкою.

Кріп і цибулю дрібно рубаємо. На наш смак, до кропу завжди можна додати петрушку, а зелена цибуля скоротити до мінімуму або замінити дуже дрібним кубиком звичайного ріпчастої (1-2 столові ложки без гірки).

Засипаємо нарізки огірків і зелені в остиглий буряковий відвар, перемішуємо і ставимо в холодильник на 30-40 хвилин. Це класичний прийом для холодного борщу дозволяє супу настоятися. Легкі зелені учасники страви встигають підсолити і віддати частину ароматних ноток заливці.

За час, поки борщ настоюється, відварюємо круто курячі яйця – 10-12 хвилин після закипання води. Ставимо каструльку з яйцями під проточну холодну воду, тримаємо хвилин п’ять. Після цієї нехитрої процедури вони дуже швидко чистяться. Ріжемо варені яйця дрібним і середнім кубиком.

Змішуємо сметану з гірчицею, регулюючи смак під себе. Вибір гірчиці широкий: легка солодка, помірна або міцненька гостра в російській традиції «під горілочку».

Дістаємо бурякову базу з огірками і зеленню з холодильника. Розливаємо по тарілках, додаємо в кожну рубані яйця і столову ложку гірчично-сметанному суміші.

З цього моменту, як розмішувати і їсти – особиста справа кожного. Хтось з’їсть швидко і поскаржиться, що мало. А хтось розтягне прохолодне задоволення.

До речі, можна ще при подачі розмішати сметану, а яйця не подрібнювати, а розрізати навпіл або четвертинками. Кладемо в кожну тарілку по 1 яйцю або ставимо поруч на блюдце. При цьому врахуйте, що четвертушками набагато зручніше їсти, особливо дітям.

Для дуже зголоднілих співтрапезників можна подати борщ в супроводі відвареної картоплі (варимо в мундирах, охолоджуємо і чистимо). Стане в нагоді і додаткова порція сметани з гірчицею, щоб присмачити улюблений коренеплід.

А ось додавати картоплю в холодний суп ми не любимо. Втрачається свіжість і яскравий літній характер рецепта.

ТОП-6 корисних ідей для бурякової класики

  • 1) Особисті уподобання до подрібнення овочів.

Для холодних супів в нашій родині всі однозначно:

  1. Соломка – сама вишукана, красива і смачна нарізка.
  2. Дрібний кубик – теж добре, але може бути жорсткувато для літніх членів сім’ї і маленьких дітей.
  3. На великій тертці – буденно і максимально легко в приготуванні, але не ідеально за смаком.

Якщо врахувати елемент різноманітності, то можна кожного разу змінювати нарізку. Для довгого спекотного літа – це кращий вибір.

  • 2) І знову про картоплю в борщ.

Звичайно, особистий смак – всьому голова! Якщо ви віддано любите картоплю, то краще за все відварити його з вечора. Він охолоне і буде добре тримати форму в будь-який нарізці. Хоч дрібним кубиком, хоч великими шматочками.

До слова, в класичної білоруської кухні ми так і не зустріли нарізку вареної картоплі в холодник за час подорожі по трьом містам, включаючи Мінськ. Тут 2 рецепта з фото для холодник по-білоруськи – на воді та на кефірі.

  • 3) Про різноманітність холодних заливок.

Організувати – дуже просто! Підійде квас, який ми так любимо в окрошка. Тоді воду треба зменшити хоча б на третину, краще наполовину. Відвар буряка вийде дуже насиченим, охолоджуємо його і розбавляємо холодною квасом.

  • 4) Пару слів про головну героїню – буряку.

Ми любимо варити буряк і задоволені результатом в супах. І все ж в холодних стравах, де вона основний компонент, печені коренеплоди можуть бути смачніше.



Як запекти буряк? Потрібно звернути вимиті сухі коренеплоди в фольгу по одному і запекти в духовці, розігрітій до 200 градусів Цельсія. Овоч готовий, коли його легко проколоти зубочисткою.

Молоді бурячок зажадають 45-50 хвилин запікання, зрілі – 1,5-2 години.

Для основи свекольника подрібнюємо спечені овочі, з’єднуємо з водою, сіллю, цукром, лимонним соком і даємо настоятися в холодильнику – 1 година.

Вигода від додаткових турбот – максимально насичений смак супу і його головної героїні.

  • 5) Одна з улюблених добавок на Україні – хрін.

Він може замінити гірчицю і о-о-чень підходить до буряка в будь-якому вигляді. Спробуйте! Буквально 2-3 ч. Ложки на перераховані інгредієнти. Принцип той же: об’єднуємо зі сметаною.

  • 6) Про роль м’яса в літньому холодному шедеврі.

Додати можна, але краще не багато. Відварна курка, телятина, варена ковбаса. Рецепт повинен освіжати і насичувати, а не годувати досхочу. Це вірно не тільки суб’єктивно: у багатьох людей апетит знижується в літню спеку. А здорове харчування в спекотні дні має забезпечити посилений питний режим і підвищену вітамінізацію, щоб пом’якшити оксидативний стрес від активного сонячного випромінювання.

Холодний борщ із зеленню і м’ясом

На 4-5 порцій нам потрібні:

  • Буряк відварна / печена – 500 г
  • М’ясо відварне, наприклад, куряче філе (або комбінація улюбленого м’яса) – 200-250 г
  • Огірки свіжі – 350-400 г
  • Салат городній – 550 г (+/- ½ пучка)
  • Зелень свіжа (улюблений набір) – 1 пучок

* Кріп, петрушка, кінза

  • Зелена цибуля – якщо любите

Заливаємо цей холодний борщ класичної сумішшю:

  • Буряковий відвар + кефір (по 700 мл кожного)

Додаткова заправка та регулятори смаку:

  • Сметана, лимонний сік / яблучний оцет.

На фото нижче дивіться покроково, як нарізати інгредієнти на рецепт. Найсмачніший варіант для коренеплоду і огірка – тонка соломка. М’ясо – соломкою побільше, нарізаємо шматок відвареної грудки поперек волокон. Листя салату – не дуже тонкими смужками, зелень – дрібно рубаємо.

Заливку можна міняти – з квасом, з мінералкою і сметаною, з сироваткою і т.п. Літній, легкий, але ситний рецепт. Його зазвичай люблять чоловіки-м’ясоїди, небайдужі до зеленого борщу.

Замість салату або навпіл з ним можна взяти бадилля від молодих буряків. У такій борщ особливо смачно додати дрібно рубаний часничок і відварну квасолю. Необов’язково варити самому. Можна взяти консервовану, промивши її в проточній воді. На наведене кількість інгредієнтів досить 5-6 ст. ложок квасолі і 3-4 середніх зубчиків часнику.

Кілька ідей для пісних варіантів

Влітку православні люди дотримуються Успенський пост. Пісний холодник теж можна зробити смачним і не нудним. Наприклад, розширити овочевий склад і прибрати яйця.

  • Варіанти: морква – тонкою соломкою або крупно натерти, 3-4 ст. ложки кукурудзяних зерен і / або консервованої квасолі.
  • Заправити можна тільки буряковим відваром, якому додаємо пікантності до смаку сіллю і лимонним соком.
  • Ще одне цікаве рішення – підсолений томатний сік, особливо для його фанатів.

P.S. Сироедческій борщ для цікавих

Для 3-4 порцій.

Замість води суміш 3 свіжих соку:

  • З стебел селери – 500 мл
  • Лимонний – 100 мл
  • З буряка – 100 мл

За смаком нарізка з сирих овочів:

  • Кабачки і огірки (дрібний кубик)
  • Буряк (краще крупно натерти)
  • Зелену цибулю і будь-яка інша улюблена

Разом сметани:

  • Сирі горіхи (краще кешью, замочені з ночі) провернути в блендері, вводячи воду до консистенції сметани

Звучить екзотично, правда? А ви приготуйте: виходить цілком! Легко, свіжо і мега-корисно для травлення і підтримки енергії в спекотні дні. Це відмінний рецепт для овочевого розвантажувального дня для схуднення. Мало калорій і багато користі.

Ми робили сироедний борщ не раз, в тому числі спрощували, відступаючи від суворих канонів сироїдіння. Наприклад, замінювали сік селери мінеральною водою, квасом, сироваткою або кефіром і трохи присолювали.

Будемо раді, якщо холодний борщ зацікавив вас в класичному рецепті. Ми намагалися, щоб рецепт з фото крок за кроком не залишив у вас ніяких питань. Якщо щось здається незрозумілим, запитуйте в коментарях. Ми завжди відповідаємо читачам.

Приємного апетиту і будьте щасливі за любої погоди!

Мініатюра до статті Класичний холодний борщ: 2 рецепта і ТОП-10 ідей для різноманітності і успіхуМініатюра до статті Класичний холодний борщ: 2 рецепта і ТОП-10 ідей для різноманітності і успіху



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.