Ми виросли на півдні, під теплим сонцем, де сильні традиції змішувати мови, культури і кулінарні знахідки. Тому мариновані дари природи – не рідкість на нашому столі. Але найбільше ми любимо класичну засолювання (без оцту і лимонної кислоти). Вона дозволяє будь-яким овочам поповнити наше меню пробіотиками, цінними для здоров’я. І, звичайно ж, натуральні соління прикрашають трапези пікантність і апетитним хрускотом.
Сьогодні ми опишемо, як приготувати вдома малосольні огірки. Класичний рецепт з фото крок за кроком не залишить у вас ніяких питань. Це відмінна і найпростіша солона закуска. Вона краще за інших підходить для перших дослідів з соліннями. Клопоти посильні навіть для початківця кулінара. А результат – чудовий з гарантією! Овочі виходять смачні, хрусткі, низькокалорійні, дуже красиві і цінні для здоров’я. Готуються швидко, а з’їдаються ще швидше!
Важлива деталь! Наш рецепт без закачування. Зберігаємо красенів під звичайною капроновою кришкою в холодильнику або погребі.
- Якщо ви обожнюєте малосольні огірочки, прогуляйтеся в рубрику «Легкі рецепти» – «Домашні заготовки». Вас чекають самі швидкі рецепти. Сухий посол в пакеті або банку – від 15 хвилин до 2 годин. І екстра-хрусткі в мінералці – всього за 12 годин.
Інгредієнти для 3 літрової банки / каструлі
На 3 літрову банку або каструлю:
- Огірки -1,5 кг (приблизно однакового розміру)
- Листя прянощів – по 4-5 шт. кожної:
- дуба
- Смородини або вишні
- Хрону, бажано з черешками, в яких вся сила
- Парасольки кропу, можна з паличками і зеленими лапками
- Часник – 4-6 зубчиків (регулюємо за смаком)
- Чорний перець горошком – за смаком
Для розсолу:
- Вода – близько 1,5 л (краще НЕ хлорована: з бювету, джерельна, відстояна водопровідна)
- Сіль на 1 л води – 1 ст. ложка з гіркою
- Можна додати цукор: на 1 л води – 1 ст. ложка без гірки
* Тобто в наш рецепт на 1,5 л води кладемо 1,5 ст. ложки солі і за смаком 1,5. ст. ложки цукру.
Вибір солі для таких рецептів має нюанси: см. Фото нижче.
Потрібну зелень ви легко знайдете на ринках і в великих супермаркетах. Набір зазвичай так і називається «букет для засолювання огірків».
Як підготувати овочі до засолюванні
Моєму огірки, заливаємо холодною водою і даємо постояти 1-2 години. Моєму все листя, відміряє сіль і цукор. Часникові зубчики чистимо і ріжемо навпіл.
З кожного овоча обрізаємо кінчики. Це дозволить їм швидше Просолов. Можна наколоти виделкою в декількох місцях – неглибоко, заради пошкодження шкірки.
Як правильно укладати овочі в ємність.
- Закладка в банку (чисто вимити з содою): перший шар бажано зробити вертикальним і щільним. Далі – відповідно до розміру, як виходить.
- Закладка в каструлю (емаль або нержавіюча сталь): теж щільно, але горизонтально плазом.
Хрін можна укладати тільки зверху. Іншу пряну листя і часник ділимо на 2 частини. Одну частину – на дно банки / каструлі. А другу частину ароматних добавок закладаємо разом з хріном – поверх огірків.
Використовуємо всі частини в кропі і не зрізаємо стеблинки з листя хрону. У них найбільше речовин, важливих для хрусткого результату.
Скільки розсолу нам потрібно? Зазвичай на 3 літрову банку вистачає 1,5 л розсолу. Якщо не вистачить на обрану ємність, готуємо ще по пропорції, зазначеної вище.
Врахуйте, що кам’яна сіль може дати «брудний осад». Проціджуємо його через марлю. Або просто акуратно зливаємо солону рідину – так, щоб мутний осад залишився на самому дні.
Варіант №1. Як засолити холодним способом (24-36 годин)
Результат найбільш барвистий і хрусткий. Для огірків близько 10 см потрібні 1-1,5 діб до класичного малосольного смаку. Саме цей рецепт дає натуральну ферментацію і пробіотичну цінність у квашеного продукту.
Готуємо холодний розсіл:
- Половину води нагріваємо і розчиняємо в ній сіль і цукор. З’єднуємо теплу солону частину і другу половину води, даємо повністю охолонути.
Що ми робимо з підготовленими овочами:
- Заливаємо холодним розсолом, покривши овочі і листя. Ми залишаємо на 8-10 годин при кімнатній температурі – під рушником. Потім переставляємо в холодильник.
- Через 24 години відмінна закуска готова до вживання.
Зберігаємо овочі в холодильнику. Якщо тримати в розсолі, огірочки продовжать солитися. Якщо дістати, залишаться ідеально малосольними. Можна доповідати в розсіл свіжі овочі – із звільненням місця. Розсіл цілком придатний до 7-10 днів.
Варіант №2. Як засолити гарячим способом (8-12 годин)
Такі огірки трохи втрачають в кольорі і хрускіт, але сама засолювання відбувається швидше. Вже через 8-12 годин овочі радують приємною солоністю.
Готуємо і заливаємо гарячий розсіл:
- У киплячу воду додаємо сіль і цукор і швидко перемішуємо.
- Даємо охолонути розчину до заливки в огірки – 3-5 хвилин.
- Заливаємо овочі до покриття і при кімнатній температурі ставимо засолювання остигати – на 6-8 годин.
- Зручно робити на ніч. Вранці огірочки можна пробувати.
Напевно, вони сподобаються тим, хто любить самі малосольні варіанти. За ніч (8-10 годин) ми точно отримаємо гідний зразок традиційної закуски. Ще 2 години в холодильнику, щоб овочі добре охололи, і до обіду можна подавати на стіл.
Всі секрети по класичним малосольні огіркам
Які огірки вибрати для засолювання?
Ми любимо бувати на великих базарах, де легше знайти засолювальні сорти. З ними наші зусилля приречені на успіх. Відмінні ознаки: тонка шкурка з численними пухирцями, тверда м’якоть, частіше маленького або середнього розміру (огірочок уміщається в долоні дорослої).
Найпопулярніші сорти Ніжинський і Родничок. Підійдуть і багато інших: Далекосхідний, Фенікс, Засолочний, Алтай, Воронезький, Береговий, импрес і Чудовий.
Як підготувати овочі?
Бажано замочити в холодній воді хоча б на 1-2 години. Можна відразу обрізати кінчики.
Як закладати огірки в банки?
Сортуємо за розміром і намагаємося укладати в банку приблизно однакові овочі. Закладка – вертикальна, сторч. Перший шар виходить так завжди, далі – як увійдуть.
Яка вода краще?
Краще НЕ хлорована. Цей нюанс для 200% успіху не один раз перевірений. Нам пощастило жити поруч з бюветом.
Якщо використовуєте водопровідну, дайте вивітритися хлору: відстоюйте 6-8 годин.
Яку ємність використовувати?
Якщо вам зручно солити в просторій посуді, то вибирайте каструлю – емальований або з нержавіючої сталі. Обсяг 3+ літра.
Якщо хочете традиційно в банку, то 3 літрова скляна і самі звичайні кришки – капронові. Цей рецепт без закочування. Наші огірочки будуть зберігатися в холоді.
Як підготувати банки і кришки?
Моєму банки і капронові кришки щіточкою з содою і гарненько обполіскувати в проточній воді. Чи не використовуємо жодних миючих засобів. Їх складніше змити, а у готових овочів може з’явитися шкідливий хімічний присмак.
Які прянощі і листя обов’язкові і для чого?
Стандартний перевірений роками вибір пряних добавок – листя хрону, дуба, вишні та / або смородини, укрoп, часник. Іноді – чорний перець горошком. Решта експерименти – як складеться із закупівлею і настроєм.
Важливо! За хрускіт відповідають листя дуба, смородини, вишні та хрону. Хоча б 2 види повинні бути в рецепті.
Для аромату парасольки (суцвіття) кропу – максимально сильний варіант. Ми іноді обходимося і без них (звичайні гілочки).
Що ще додають в малосольні огірки?
Практично всі, з чим люди мають справу в своїй широті проживання. Виноградне листя, базилік, м’яту, кмин, орегано, гострий червоний перець.
Цікава альтернатива виходить з яблуком. Потрібен кислий або кисло-солодкий твердий сорт типу Антонівки. На 1,5 кг овочів невеликий фрукт 100-150 г.
Як смачно використовувати результати наших праць?
Будь-які холодні супи, салати і закуски. До алкоголю і просто так. А все худнуть оцінять блюдо на «Ура!». Мало калорій, багато користі і безпечне багатство смаку в період дієтними обмежень.
Будемо раді дізнатися, що малосольні огірки за класичним рецептом з покроковим фото тепер зрозумілі вам, як ніколи. І це значить, скоро ви приготуєте бездоганний зразок натурально ферментованого соління. Вибирайте холодний розсіл.
Здоров’я – це смачно!
З повагою, колектив авторів DietDo.ru