Коли ми з чоловіком гостювали у друзів в Білорусії, то з подивом з’ясували: тільки в нашу окрошку з квасом нарізають відварну картоплю. Схожий рецепт річного першої страви – холодник по-білоруськи – вся увага віддає буряках, кисломолочному акценту в заливці і максимальному охолодження. Окремо подається картопля, заздалегідь відварена в мундирах, і колотий лід, щоб на столі була можливість ще більше охолодити вітамінний суп.
Мало калорій, молочна кислинка, ефектний колір, велика кількість овочів і легкий білковий акцент за рахунок яєць. А також максимальна користь для здоров’я, якщо ми використовуємо домашній кефір на «живий заквасці».
Давайте приготуємо 2 рецепта красивого білоруського супу. Опис з фото зрозуміле і просте. Блюдо нагадує окрошку і не вимагає дорогих інгредієнтів. Буряк, яйця круто, свіжі огірки та набір улюбленої зелені – доступно, корисно і дивно смачно в спекотний жаркий день.
Білоруський холодник варто чуточки зусиль і відмінно вийде з першого разу навіть у початківця кулінара.
Класичний холодник на воді зі сметаною
На 6-8 порцій нам потрібні:
- Вода питна (холодна) – 6 склянок (близько 1,2 л)
- Сметана (жирність до смаку) – 7-9 ст. ложок
- Буряк – 1 велика або 2-3 дрібних (150-180 г)
- Огірки свіжі – 4 шт. (Близько 12 см в довжину)
- Яйця (зварені круто) – 6 шт.
- Лимонний сік (або яблучний оцет) – 1 ст. ложки
- Сіль і мелений чорний перець – за смаком
- Свіжа зелень (улюблений набір) – 1-2 пучка
* Ми любимо кріп і петрушку, іноді зелена цибуля.
* Підійдуть також кінза, салатні листя і щавель.
* Трохи цукру – за бажанням після проби
Як приготувати холодник по-білоруськи.
Головну героїню буряк відварюємо або печемо і охолоджуємо.
- Як підготувати буряк, описано на фото нижче.
Подрібнюємо очищені коренеплоди тонко, щоб виходила об’ємна гірка. Наприклад, нарізаємо соломкою або трьом на крупній тертці.
Розчиняємо в холодній воді підкислювач (сік лимона або оцет), за смаком присаливаем. Всипаємо в каструлю буряк і перемішуємо. Заливка швидко придбає красивий насичений колір.
Всю зелень промиваємо під проточною водою, струшіваем зайву вологу і просушують, поклавши в рушник. Дрібно рубаємо зеленушку і відправляємо в бурякову основу.
Огірки миємо й обрізаємо кінчики з обох сторін. Якщо шкурка товста, можна почистити. Нарізаємо дрібними кубиками. Це важливий нюанс в народній традиції. Ми не зустрічали в холодник у білорусів ні соломку, ні натертий огірочок.
Яйцям даємо охолонути, чистимо і нарізаємо кубиком – середнім або великим.
З’єднуємо інгредієнти в супі і пробуємо на кислоту і солоність. При бажанні регулюємо смак під себе. У класиці перекосу немає: всього потроху. І кислоти, і солодощі, і солі.
Ставимо суп в холодильник – на 10-15 хвилин.
Зі сметаною можна вчинити по-різному:
- Розлити суп по тарілках і запропонувати всю сметану як заправку – в окремій ємності на столі.
- Або половину сметани розмішати в суповий каструлі, а другу половину поставити на стіл для добавки за бажанням.
У класичній традиції до бурякового річному супу подається відварна картопля – сама по собі, або в супроводі золотистого смаженої цибулі.
Якщо ваше завдання – схуднення: Використовуйте сметану 10-15%. Але навіть в полуторним порції супу на жирній сметані не більше 200 ккал. Рецепт підійде для правильного харчування і овочевого розвантажувального дня. Не підходить для суворої фази будь низкоуглеводной дієти.
Холодник по-білоруськи на кефірі
На 6-8 порцій нам потрібні:
- Буряк (печена або варена) – 3 шт. великі
- Кефір (холодний, жирність до смаку) – 1 л
- Вода питна (холодна) – 2 л
- Цибуля зелена (дрібно рубаний) – 3-5 пір’їнок
- Кріп – 1 середній пучок
- Огірки свіжі – 4 шт. середні
- Яйця (зварені круто) – 4-6 шт
- Сіль – 3 ч. Л.
- Цукор – 2-3 ч. Л.
Як приготувати.
Підготовка буряка – на ваш вибір.
Печені коренеплоди зазвичай солодші, хоча відварити буряк легше і менше спека в кухні.
Збираємо суп з охолоджених (!) Компонентів.
Подрібнення всіх інгредієнтів, крім яєць – як в рецепті вище.
- Яйця ріжемо навпіл, будемо додавати 1-2 половинки при подачі в тарілку.
- Для заливки змішуємо воду і кефір, засипаємо натерту буряк, перемішуємо і пробуємо. За смаком додаємо сіль і цукор.
Об’єднуємо подрібнені овочі, зелень і кефіру бурякову основу.
Перемішуємо і ставимо в холодильник – на 15 хвилин.
Подаємо з половинками яйця.
- Якщо за столом багато дітей і літніх, краще відразу ріжте яйця на 4 частини.
Зручно тримати рецепт перед очима – з покроковими фото нижче.
Пару слів про користь трапези.Ми закохані в кефір! Найцінніше джерело прибутків. Частіше робіть його на заквасці в домашніх умовах, щоб використовувати в холодні літні супи. Готувати кефір дуже просто. Він виходить смачним на молоці будь-якої жирності і набагато дешевше рідкісних магазинних альтернатив з «живими бактеріями».
Кращі ідеї для різноманітності і як вибрати буряк
Якщо під рукою не виявилося кефіру, а вода здається занадто простим рішенням, підійде охолоджена сироватка, айран і квас з водою. Сметану додаємо в тарілку.
Серед зелені для холодник цікаво спробувати щавель. Додавайте нарізку кислих листя порціями, щоб не переборщити. Ви поновіть набір поживних речовин і досліджуєте пікантний смак для класичної основи на воді зі сметаною.
Не гріх випробувати і свіжий базилік, чебрець, нейтральні салатні листя.
А також редиску, сирої кабачок і цвітну капусту. Для останніх інгредієнтів головне – не забувати про дрібну нарізці. Виручає терка Бернер або велика звичайна терка. На ній можна потерти обидва овоча, хоча капуста набагато смачніше, коли дрібно порубані ножем. Якщо ви тільки звикаєте до неї в сирому вигляді, беріть кучеряві суцвіття і не використовуйте стебла.
Вам сподобався холодник по-білоруськи? Який варіант захопив уяву: з кефіром або на воді зі сметаною? Чи зустрічали ви картоплю в складі білоруського супу? Діліться в коментарях!
Приємного апетиту і будьте щасливі за любої погоди!