Той, кому випадає нагода вперше спробувати справжній класичний шоколадний чізкейк, той ні за що не скаже, з чого він виготовлений. А тим часом в десерті присутній ніжний вершковий сир, який створює ту неповторну вишуканість і делікатність.
Єдиним «недоліком» цієї страви є довге очікування «свята живота». Адже готовий шоколадний чізкейк повинен не тільки охолонути, а й провести в холодильнику не менше 6 годин. Тільки тоді ви спробуєте класичний варіант цього дивного десерту.
Шоколадний чізкейк «Справжній американець»
Ми дізналися про існування шоколадної смакоти від американців. Печиво до чаю, за твердженням все тих же американців, було придумано невідомим кондитером на початку минулого століття і подано в маленькому провінційному техаському кафе. Фірмовий рецепт досі тримається в секреті.
Але історія говорить про те, що першість належить ще древнім грекам, які дуже любили всілякі солодощі і готували їх зі звичайних і звичних продуктів. Ось тільки спосіб приготування був дещо незвичним. Тому і результат такий, що його захотіли відтворити майбутні покоління. Кожен рецепт по-своєму унікальний. А сучасна кухонна техніка дозволяє готувати цей десерт в мультиварці.
складові
основа:
- Печиво пісочне – 150 гр.
- Масло вершкове – 90 гр.
- Какао-порошок – 1 ст. л. з верхом
Для кремової маси:
- Вершково-сирний крем-сир – 600 гр.
- Цукор-пісок (цукрова пудра) – 200 гр.
- Крохмаль – 10 гр. (Або борошно – 20 гр.)
- Яйця курячі – 4 шт. (2 цілих і 2 жовтки)
- Вершки 30-35% жирності – 80 гр.
- Ванільний цукор – 1 пакет
- Сіль – ½ ч. Л.
- Какао-порошок – 2 ст. л. з верхом.
Окремо потрібно звернути увагу на вибір сиру. В ідеалі класичний рецепт передбачає використання Маскарпоне або Філадельфія. Але можна їх замінити більш дешевими аналогами: Каймак, Бонжур і інші. Втім, можна і самому приготувати крем-сир з сиру.
приготування
Готуємо чашу в мультиварці. Основа виходить досить липка, але в рецепт вносити корективи не потрібно – так повинно бути. І якщо правильно не підготували ємність, можна десерт взагалі не витягнути цілком.
Використовуємо папір для випічки або пергамент. Беремо дві широкі смужки і викладаємо їх хрест-навхрест. Потім вирізаємо коло, по діаметру більше, ніж дно чаші в мультиварці. У підсумку тісто для чізкейку не повинно стикатися безпосередньо з ємністю.
- Спочатку готуємо основу. Для цього розминаємо пісочне печиво в крихту. Це можна зробити як за допомогою м’ясорубки або комбайна, так і простий качалкою.
- Масло розтоплюємо на водяній бані і з’єднуємо з пісочної крихтою і какао-порошком. Ретельно перемішуємо, щоб маса стала однорідною.
- Викладаємо її в чашу і утрамбовуємо. Це можна зробити товкачем або склянкою. Формуємо невисокі бортики (близько ½ см.)
- Яйця і жовтки викладаємо в глибоку ємність і збиваємо з цукром, сіллю, ваніллю і крохмалем до пінного стану. Якщо використовувати борошно, то готовий шоколадний чізкейк буде кілька щільніше і жорсткіше.
- Додаємо сир, вершки і перемішуємо до однорідного стану. В останню чергу додаємо просіяний какао-порошок. Цей прийом дасть можливість позбутися від грудочок.
- Викладаємо сирну масу в чашу поверх основи. Розрівнюємо ложкою.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 1 годину 20 хвилин. Чізкейк готовий, коли маса починає відділятися від стінок, а середина ще злегка пружинить. Це нормально, вона схопитися під час перебування в холодильнику.
- Після звукового сигналу відкрийте кришку в мультиварці і залиште десерт на 30-40 хвилин для охолодження.
- Потім за допомогою пергаментних стрічок витягніть чізкейк з ємності і дайте повністю охолонути при кімнатній температурі. Тільки після цього помістіть в холодильник. Оптимальний час охолодження – 6-8 годин.
До столу подавайте, присипавши цукровою пудрою, змішаною з какао-порошком. Можна також полити розтопленим шоколадом або помадкою.
Чізкейк з варіаціями «Сирний захват»
Цей рецепт трохи простіше і передбачає використання сиру, але тільки жирного і не кислого.
складові
Для основи:
- Печиво пісочне – 200 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
Для сирної маси:
- Сир м’який жирний – 700 гр.
- Цукровий пісок – 1 мультістакан
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Сметана жирна – 1 мультістакан
- Яйця курячі – 4 шт.
- Какао-порошок – 2 ст. л. з гіркою.
приготування
Чашу в мультиварці готуємо аналогічним чином, як вказує попередній рецепт.
- Робимо основу. Розминаємо печиво в крихту і змішуємо з розтопленим вершковим маслом. Ретельно перетираємо і доводимо до однорідного стану. Викладаємо в чашу і гарненько утрамбовуємо за допомогою склянки. Формуємо невисокі бортики.
- Тепер готуємо сирну масу. Перш за все, сир перетираємо через сито або подрібнюємо блендером.
- Змішуємо всі інгредієнти в одній ємності і збиваємо міксером на низькій швидкості. У самому кінці додаємо какао-порошок, попередньо просіяний його через сито, щоб уникнути грудочок.
- Викладаємо сирну масу поверх основи і розрівнюємо поверхню ложкою.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 90 хвилин. Готувати потрібно під закритою кришкою, але її періодично можна відкривати, щоб перевіряти готовність.
- Після звукового сигналу даємо час, щоб шоколадний чізкейк охолов. Потім дістаємо чашу з мультиварки і після повного охолодження ставимо в холодильник.
З холодильника дістаємо вранці, посипаємо зверху цукровою пудрою, змішаною з какао-порошком. Прикрашаємо свіжими ягодами або скибочками соковитих фруктів. Також рецепт дозволяє полити шоколадною помадкою.
Прекрасний десерт до ранкового чаю або кави не тільки для сімейного чаювання, але і для святкового столу.
Секрет вдалого шоколадного чизкейка
Основний дефект чизкейка – розтріскування поверхні десерту. Причин тому кілька. Але основна – неправильне охолодження після випічки.
Нехай 20-30 хвилин готовий десерт постоїть в мультиварці з відкритою кришкою.
Витягувати, особливо якщо ви готуєте десерт перший раз, з чаші до повного охолодження не потрібно. Краще просто дістаньте ємність і поставте чізкейк прямо в ній в холодильник.
Час перебування на холоді – не менше 6 годин. Тоді сирна маса як слід застигне і буде ніжною, але пружною.
Будь рецепт буде успішним, якщо дотримуватися цих нехитрих правил.