Горіховий бісквіт в мультиварці – найпростіше рішення як для буденної, так і для святкової ідеї надзвичайно смачного, соковитого і пишного десерту. Він може послужити основою для вишуканого торта. А може бути самостійною стравою, яке подається з чаєм або кавою.
Горіховий бісквіт «Самий швидкий»
Такий кекс хороший до ранкової кави або вечірнього сімейного чаювання. Також великий і пишний корж можна розрізати на кілька і зробити гарний і смачний торт для святкового застілля.
складові
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 150 гр.
- Кокосова стружка (бажано біла) – 50-70 гр.
- Цукровий пісок або пудра – 100 гр.
- Яйця курячі великі – 2 шт.
- Кефір – 130 гр.
- Масло рослинне рафіноване – 60 гр.
- Розпушувач для тіста – 1 ст. л.
- Сіль – ¼ кавовій ложки.
Рослинна олія тільки без запаху, щоб бісквіт не мав сторонніх запахів. Покупної розпушувач для тіста можна замінити саморобним: 1 ч. Л. соди + 1 ст. л. борошна + 1 ст. л. лимонної кислоти. Все це змішати і взяти необхідну за рецептом кількість.
приготування
- Яйця поділяємо на білки і жовтки в різні ємності. Для білків знадобиться глибока і вузька, щоб піна не вилітала під час збивання.
- Білки починаємо на малій швидкості збивати міксером, поступово збільшуючи її. Добиваємося стійкою, тугий піни.
- Додаємо половину цукру і продовжуємо збивати до аналогічного ефекту.
- В окремій ємності жовтки збиваємо з рештою цукру до пишної білої піни.
- З’єднуємо білки і жовтки в широкій ємності і перемішуємо ложкою (рухатися потрібно в одному напрямку).
- Додаємо в яєчну масу кефір і рослинне масло. Змішуємо всі тієї ж ложкою до однорідного стану.
- Борошно просіваємо через сито, щоб збагатити її киснем. Це додасть тесту додаткової пишності і легкості. Додаємо до борошна розпушувач, сіль і кокосову стружку. Злегка перемішуємо і додаємо в рідку складову.
- Ложкою перемішуємо до однорідного стану. Не лякайтеся, якщо побачите грудочки – це кокосова стружка. Муки може знадобитися трохи більше. Це залежить від розміру яєць, жирності кефіру і вологості борошна. Тісто по консистенції має бути як густа сметана.
- Якщо у вас є бажання дещо урізноманітнити тісто, можна зробити його з мармеладом, розрізавши його на дрібні шматочки і додавши перед випічкою безпосередньо в бісквітну масу.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим або рослинним масло і злегка присипаємо борошном. Тісто виливаємо в чашу, злегка разравниваем ложкою.
- Включаємо режим «Випічка» на 40 хвилин. Випікаємо під закритою кришкою до звукового сигналу. Кришку відкривати відразу не потрібно. Залиште на підігріві ще на 5-10 хвилин.
- Потім відкриваємо кришку і даємо готовому бісквіту трохи охолонути – 25-30 хвилин.
- Витягуємо з допомогою чаші решітки пароварки і повністю охолоджуємо.
Якщо хочете кекс – його можна полити збитими вершками і прикрасити свіжими ягодами або фруктами.
Якщо корж вийшов пишним – його можна розрізати, зварити кавовий крем і прикрасити мармеладом.
Бісквітний торт «Кокосова ніжність»
Шоколадно-кокосовий торт, прикрашений маленькими «рафаелку» з мармеладом всередині. Кавовий присмак з легким алкогольним шармом додасть десерту вишуканості і французького загадкового флеру. Це досить складний у виконанні багатокомпонентний торт. Але це може бути і кавовий кекс з шоколадною поливанням.
складові
Для бісквіта:
- Яйця курячі – 4 шт.
- Цукор – 150 гр.
- Борошно – 100 гр.
- Какао-порошок – 3 ст. л.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. Л.
Для начинки:
- Кокосова стружка біла – 200 гр.
- Цукор – 6 ст. л.
- Молоко – 250 мл.
- Масло вершкове – 100 гр.
Для просочення:
- Кава – 2 ч. Л.
- Лікер кавовий – 1 ч. Л.
- Цукор – за смаком
- Згущене молоко – за смаком.
Для шоколадно-кавовий конфітюр:
- Кава, заварені на молоці – 4 ст. л.
- Цукровий пісок – 8 ст. л.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Какао-порошок – 3 ст. л.
Для прикрас:
- Мармелад – 50 гр.
- Кокосова стружка різнобарвна – за потребою.
Готовий бісквітний корж буде пишним і високим і його потрібно розрізати на кілька. Якщо хочете з’їсти як кекс – скористайтеся просоченням і шоколадно-кавовий конфітюр. Кокосовий декор робити не обов’язково, але він дуже ефектно виглядає на торті.
приготування
- Спочатку випікаємо бісквіт по вже відомим рецептом: збиваємо яйця з цукром в тугу піну, додаємо борошно з какао-порошком і розпушувач. Змішуємо тісто дуже акуратно ложкою або на низькій швидкості міксера.
- Чашу змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Виливаємо бісквітне тісто. Встановлюємо режим «Випічка» на 45-50 хвилин і випікаємо під закритою кришкою до звукового сигналу. Витягуємо відразу ж за допомогою сітки пароварки і повністю охолоджуємо. Корж вийде високим і його потрібно буде розділити на два.
- Поки йде процес охолодження, готуємо начинку. У мультиварку вливаємо молоко, додаємо масло, цукор і кокосову стружку. Готуємо в режимі «Мультіповар» або «Гасіння» 10-15 хвилин. Маса повинна увариться, щоб не було рідини. Готова вона, коли починає відставати від стінок. За консистенцією нагадуватиме бісквітне тісто. Перекладаємо її в тарілку і охолоджуємо.
- Кекс розрізаємо і кожен корж просочуємо. Робимо кавовий напій з натуральної кави. Розчинна, звичайно, простіше і швидше, але він не так смачний і ароматний. Додаємо цукор за смаком і кавовий лікер. Цим складом просочуємо корж з внутрішньої сторони. Зверху змащуємо згущеним за смаком.
- Кокосовий крем викладаємо на корж рівним шаром і покриваємо другим. Але використовуємо не весь крем. Нам буде потрібно кілька для «рафаелок» з мармеладом.
- Варимо шоколадно-кавовий конфітюр. Спочатку заварюємо каву на молоці і проціджуємо його через сито. Цукор змішуємо з какао і додаємо кавовий напій. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Додаємо масло і знову кип’ятимо, постійно помішуючи. Даємо трохи охолонути.
- Робимо кульки «Рафаель» з мармеладом. Кокосовий крем поділяємо на невеликі порції, закладаємо мармелад і скачує кульки. Обвалюють їх в різнобарвною кокосовій стружці.
- Збираємо торт. Поливаємо його кавовим конфитюром, зверху прикрашаємо кокосовими кульками з мармеладом і знову поливаємо тонкою цівкою конфитюра. Використовуйте ягоди або цитрусові слайси для додання свіжості.
Кекс на основі такого бісквіта потрібно просочити кавово-алкогольної просоченням і присипати кокосовою стружкою.