Солодкі дні дитинства, коли все, що творилося на сімейній кухні, здавалося дивом, а загадкові слова «нашпигувати м’ясо» сприймалися дотиком до особливої таємниці.
З тих пір ми дізналися не один спосіб, як запекти м’ясо свинини в духовці, щоб воно було соковитим. І все ж бабусині секрети залишаються бездоганною класикою. Ось і сьогодні ми приділяємо увагу рецептом наших бабусь для запеченої свинини.
В кінці статті ми зібрали для вас відповіді на важливі питання: як правильно вибрати м’ясо, ніж нашпигувати, крім часнику, і як по-різному маринувати свинину.
Але спочатку – сам рецепт в подробицях, з фото крок за кроком. Уже передчуваєте обладнаний аромат і фантастичну соковитість? І правильно робите!
Не забуваємо і про користь. Запечена у фользі свинина, в обробці якої ви впевнені – не рівня магазинним «котам в мішку». Один з найбільш вигідних рецептів в духовці, який може філігранно освоїти навіть школяр. Приступаємо!
Як ми готуємо свинину в духовці
Нам потрібні:
- Свинина – близько 1 кг
- Часник – 8-12 зубчиків
- Сіль (краще велика, без йоду) – за смаком
- Перець і спеції – за смаком
Ми найчастіше використовуємо сіль, чорний мелений перець, червону паприку і – за настроєм – сушену суміш мелених італійських трав. Всі інгредієнти легко купити в найближчому супермаркеті.
Підготовка м’яса – від сили 15 хвилин.
Гарненько промиваємо шматок свинини під проточною холодною водою. Ретельно обсушуємо (!) І озброюємось зручним гострим ножем.
Робимо невеликі і часті надрізи в глибину – по всій поверхні свинини.
У ці надрізи ми будемо проштовхувати шматочки часнику. Для цього розрізаємо кожен зубчик вздовж – навпіл. Довгі гострі шматочки – ідеал для зручної шпіговкі!
Змішуємо спеції з сіллю і натираємо м’ясо по всій поверхні – по обидва боки.
Можна додатково наколоти м’ясо виделкою, тоді спеції будуть проникати ще рівномірніше.
Запікання – в середньому 1,5 години на 1 кг м’яса.
Залишилося звернути свинину в фольгу і запекти в духовці. Будемо дотримуватися бабусині поради:
- Фольгу не шкодуємо, загортаємо максимально щільно, випускаючи повітря назовні – без щілин, з обох сторін.
- Духовку заздалегідь прогріваємо протягом 5 хвилин – при 180-200 градусах.
- Ставимо деко з загорнутим у фольгу м’ясом на середній рівень і запасаємося терпінням
1 кілограм м’яса запікається в середньому 1,5 години. Якщо хочемо підсушити засмаженою корочку, в останні 10 хвилин запікання розкриваємо фольгу зверху.
Як бачите, запекти м’ясо свинини в духовці, використовуючи фольгу – НЕ клопітка заняття, а результат завжди буде соковитим і ароматним.
Секрети вибору свинини, маринади і начинки
Свіжа свинина має кілька особливостей. Рожевий, рівномірний, що не темний колір, практично суха поверхня, пружна текстура (при натиску пальцем не залишається вм’ятини), свіжий запах схожий на запах молока, без домішки аміаку, жир молочно білого кольору. Для шиї дуже бажана мармуровість (тобто жир розподілений в товщі м’яса, а не тільки на поверхні).
Цілком соковито запекти в духовці можна будь-який шматок свинини. І все ж варто пам’ятати, що найвигідніші місця – це шия, внутрішня частина окосту і вирізка.
При запіканні у фользі жир зі свинини можна не зрізати. Зробити це завжди встигну. Від високої температури жир або розплавиться в сік, або дуже розм’якшиться. В цілому запечене в духовці м’ясо цілком доречно і в раціоні тих, хто стежить за фігурою: видаливши жир після запікання, ми отримуємо якісний білок, без синтетичних добавок, смаження в олії і зайвої вуглеводної панірування, вбирає жир.
Ви вирішили попередньо замаринувати свинину?
Використовуйте геніально простий цибульний метод:
- З’єднуємо кашку з цибулі (порубати на блендері 2-3 цибулини), рослинне масло (2-3 ст. Ложки), гірчицю (1 ст. Ложка) і спеції (сухі, мелені). Натираємо вже нашпигований шматок, укладаємо в глибоку миску і затягуємо її плівкою. Відправляємо в холодильник – на 5-6 годин.
Звичайно, завжди можна просто обмазати шматок майонезом, якщо смак його вам не набрид
А якщо вас долає тяга до експериментів – ще 2 цікавих маринаду:
- На соєвому соусі – соєвий соус (100 мл), цукор за смаком, 3 зубчики часнику. Маринуємо 4 години.
- На яблучному соку з гірчицею – один стакан яблучного соку, гірчиця (4 ст. Ложки), яблучний оцет (3 ст. Ложки), лавровий лист (2 шт). Маринуємо 3 години.
Начиняти свинину можна не тільки часником. Як-небудь спробуйте використовувати і шматочки моркви – в рівній пропорції з часником.
Ми описали у всіх тонкощах універсальний, дуже легкий і смачний рецепт для ситного і зручного м’ясної страви. Тепер ви знаєте, як запекти м’ясо свинини в духовці у фользі, щоб воно було соковитим. Обід, вечеря і солідний перекус в школу або на роботу – всюди знайдеться апетитне місце для результату наших праць!