Легкі рецепти

Аджика з баклажанами на зиму: кращий рецепт з фото і всі тонкощі заготовки соусу



Класичний абхазький соус відомий багато століть. Він так полюбився на радянських теренах, що встиг обрости не тільки популярними томатними варіаціями, але і різноманітними добавками літніх овочів. Сьогодні готуємо аджику з баклажанами на зиму. Рецепт з фото, покроковий опис, важливі деталі – у нас ви знайдете все необхідне.

Жодного екзотичного або дорогого інгредієнта і дуже просте приготування. Подрібнили через м’ясорубку, змішали, зварили, закатали. А який швидкий процес! Навіть при великій кількості овочів. На підготовку не більше 20 хвилин. Щоб зварити соус, максимум 50 хвилин.

Смак у заготовки першокласний – приємно гострий, ароматний і ситний. Головну лепту вносять м’ясисті синенькі. Сучасні сортів не гірчать, не містити великі насіння і чудово дружать з пікантними сусідами.

Гострий перець, помідори, часник – ідеальні супутники щільною баклажанної м’якоті. Сама аджика – це геніальна простота, яка гарантовано зберегтися в герметичній закатку до весни і навіть до Великодня. Тому ми так любимо різні овочі в аджике і скоро розповімо ще кілька цікавих варіантів.

А зараз – просто супер остренький соус!

Нам потрібні:

* Овочі зважуємо після підготовки

  • Помідори – 3 кг
  • Баклажани – 2 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Яблука кислого сорту – 2,5 кг
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 кг
  • Гострий перець – 1-2 стручки великого розміру (довжина 10-12 см)
  • Часник – 2-4 середні головки (розміром в половину жіночого кулачка)
  • Масло рослинне без запаху – 500 мл
  • Цукор – 200 г
  • Сіль (кам’яна, грубого помелу) – 2 ст. ложки з гіркою
  • Оцет столовий, 9% – 200 мл

Важливі деталі:

  • Вихід консервації – 8,5 л. Зручно робити в невеликих банках від 250 до 750 мл.
  • Хочете менше? Пропорційно зменшуйте всі компоненти.
  • Яблука за смаком повинні бути кислими або кисло-солодкими. Наприклад, Айдаред, Антонівка, Білий налив, Гренні Сміт, Джонаголд, Пінк леді, Семеренко, Уелс та ін. Цукристі сорти типу Голден не підійдуть.
  • Пропорції цього рецепта розраховані на баланс солодко-кислого смаку з виразною дорослої гостротою. Заготівлю можна запропонувати здоровим дітям з 12 річного віку. Але якщо ви побоюєтеся гостроти, беріть по мінімуму гострого перцю і часнику – 1 шт. і 2 головки відповідно. Отримайте пряний і насичений аджічний соус середньої сильний.

1) Підготуємо овочі.

Овочі та яблука моєму. Цибулю і часник чистимо. Помідори і баклажани можна залишити зі шкіркою.

Якщо вирішите зняти шкірку для особливо ніжного смаку, зробіть на кожному томаті хрестоподібну насічку ножем і обдайте окропом. Після цього ледь ви подденет тонку шкірку ножем, вона легко відійде від м’якоті, як на фото нижче. З баклажан шкірка зрізається зазвичай, як з яблука.

Тепер нам потрібна м’ясорубка і крапелька терпіння. Перекручуємо в пюре основні інгредієнти рецепту – помідори, баклажани, болгарський перець, яблука і цибулю. Змішуємо їх у великій ємності, в якій і будемо варити аджику.

Відмовтеся від оцинкованого посуду. Краще використовувати каструлю / миску з емалі або нержавіючої сталі.

Решта інгредієнти – гострий перець і часник. Чистимо часник від сухої лушпиння. Перець залишаємо з насінням. Перекручуємо два пряних компонента на м’ясорубку, з’єднуємо і перемішуємо. Ми додамо їх не відразу, а в майже готову, вже варену, аджику.

Нагадуємо, для зменшення гостроти беріть мінімальну кількість із запропонованого в рецепті.



2) Варимо і закочує аджику з баклажанами на зиму.

Додаємо в суміш подрібнених основних овочів всі смакові добавки, крім оцту – цукор, сіль, масло.

По цукру можете орієнтуватися на солодкість яблук. Якщо чітко кислі, кладіть цукру за рецептом. Якщо кисло-солодкий сорт, можна зменшити кількість цукру на ¼ (тобто покласти 150 грам).

Сіль теж можете регулювати за смаком. Для цього половину солі покладіть зараз, а другу половину кидайте потроху в кінці варіння і пробуйте на свій смак, коли перестати солити.

Ставимо овочеву суміш на плиту і доводимо до кипіння. Наше завдання – проварити овочі до повної готовності. Від моменту закипання це займе мінімум 40 хвилин на слабкому кипінні.

Через 40-45 хвилин уварювання аджика густіє. Минув час додати перекручену суміш гострих овочів (часник і гострий перець). Розмішуємо і пробуємо. Тут момент, коли можна досолити і додати Сахарка.

В самому кінці вливаємо оцет, перемішуємо і доводимо до кипіння. Вимикаємо нагрів і розкладаємо аджику гарячої по стерилізованих банках.

  • Читайте тут, як мити і стерилізувати банки і кришки.

Герметично закриваємо баночки, перевертаємо верх дном і укутуємо на кілька годин.

Зберігаємо готову аджику з баклажанами в темному шафі. Прохолода вітається, але не обов’язкова. При кімнатній температурі соус збережеться до весни.

І аджика з баклажанами, і всі інші види соусу прекрасно поєднуються з рибою, гарячим і холодним м’ясом. Взимку вони прикрашають традиційні ситні гарніри з картоплі, квасолі і круп. І навіть просто як намазки на бородинський хліб. Додайте цю заготовку в своє меню, щоб частіше згадувати про літо і тепле сонце.

До того ж в уварених помідорах і перці вищий вміст лікопіну, потужного антиоксиданту для захисту судин. Плюсуйте сюди доведений факт, що гострі соуси активізують процес схуднення і допомагають утримувати вагу в нормі. Після таких приємних новин хочеться приготувати якомога більше різноманітної аджики на зиму. Смачних вам рецептів з баклажанами, кабачками і в класичному виконанні!

P.S. Заглядайте за оновленнями в рубрику «Легкі рецепти» – «Домашні заготовки». Нові опису з фото для перевірених смачні закаток вже готуються до публікації.Мініатюра до статті Аджика з баклажанами на зиму: кращий рецепт з фото і всі тонкощі заготовки соусуМініатюра до статті Аджика з баклажанами на зиму: кращий рецепт з фото і всі тонкощі заготовки соусу



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.