Цікаво, як з плином часу старовинні страви з невеликих країн підкорюють величезні простори. Вони дарують своє звучне ім’я безлічі варіацій, часом дуже далеких від первісної ідеї. Так сталося і з мега-популярною, колись суто абхазької родзинкою столу аджикою. Сьогодні готуємо її з кабачків. Три рецепта на зиму настільки смачні, що просто пальчики оближеш!
А ще вони чарівно ледачі і здатні захопити навіть затятих супротивників домашніх заготовок. У першому варіанті основний склад кабачки, помідори, морква і цибуля. Другий – соус з яблуком і солодким перцем. Третій включає томатну пасту.
Всі рецепти без стерилізації, тривалого зберігання. Знадобляться стерилізовані банки і кришки. Зручніше, коли вони невеликі – 300-750 мл.
Зробивши одну аджику, ви граючи впораєтеся з двома іншими. Гостроту соусу можна регулювати за смаком, експериментуючи з кількістю гострого перцю. Додали порцію рубленого пекучого овоча, размешали і спробували. Точно так же, як ми робимо з доведенням нових страв по солодощі і солоності.
Готовий соус використовуємо до м’яса, риби, на хліб, як промазку до піци і запіканок, в складі салатних заправок. Не менш смачною виходить баклажанная аджика.
Пару зим ми просто підсіли на приправу з яблучним акцентом. Вона залишається приємно гострої, але набуває солодкість і ніжну текстуру. А яка гарна кожна баночка! Давайте приготуємо і переконаємося: хоча б один з рецептів повинен стати закачуванням must have в вашому списку.
Аджика з кабачків: класичний рецепт
Не забудьте залишити трохи приправи до столу. Всього лише охолодити і вона готова до вживання.
Час приготування – 1 година 20 хвилин
Калорійність, 100 мл – близько 85 ккал
Нам потрібні:
- Кабачки – 1 кг 300 г
- Помідори – 1 кг 300 г
- Морква – 300 г
- Лук білий ріпчаста – 300 г
- Гострий перець (свіжий) – 2 шт. середнього розміру (10-12 см в довжину)
- Масло рослинне (без запаху) – 100 мл
- Сіль – 1,5 ст. ложки
- Цукор – 4 ст. ложки
- Часник – 7-8 зубчиків
- Перець гострий (свіжий) -2 шт. (10-12 см в довжину)
- Перець чорний (мелений) – ½ ч. Ложки
- Оцет (9%) – 70 мл
Важливі деталі:
- Вихід консервації – 2,5-2,7 л
- Всі овочі зважуємо очищеними.
Як приготувати.
Підготуємо компоненти для перекручування в м’ясорубці.
Цибулю, моркву і гіркий перець чистимо і ріжемо шматочками, щоб їх зручно було «згодовувати» нашої помічниці. Кабачки і помідори не чистимо і теж крупно ріжемо.
Пропускаємо овочі через м’ясорубку – з дрібними гратами. Одного разу достатньо.
Перекладаємо у велику каструлю, в якій будемо варити аджику. Додаємо цукор, сіль, чорний перець і масло.
Ставимо суміш на плиту на сильне нагрівання і доводимо до кипіння. Зменшуємо нагрів і варимо при «слабкому кипінні» 40 хвилин. Періодично помішувати. Через півгодини має сенс спробувати на гостроту, солодкість, солоність і довести до смаку додаванням потрібного компонента. Дрібну порцію гострого перцю зручно подрібнювати в блендері.
Через 40 хвилин додаємо оцет і часник, який потремо на середню терку. Даємо аджике побулькать ще 10 хвилин.
Фасуємо соус по банках в гарячому вигляді. Краще не знімати каструлю з мінімального вогню, набираючи масу. Великий чистий ополоник і акуратна укладання за 1 см до горлечка. Банку зручно поставити поруч або тримати у висячому положенні в глибокій мисці.
Відразу закочує банки, перевертаємо, укутуємо. Потужна самостерілізаціі відбудеться під час повільного охолодження. Коли заготовки охолонуть, кладемо їх на зберігання в темне місце при прохолодній або кімнатній температурі.
Аджика з кабачків з яблуками
Золотий рецепт нашої колекції «Пальчики оближеш!» Ми поставили в середину. З ним буде трошки метушні, доведеться очистити яблука. В іншому процес схожий на попередній. Смак готової приправи – помірно остренький.
Час приготування – 1 година 30 хвилин
Калорійність, 100 мл – близько 100 ккал
Нам потрібні:
- Кабачки – 5 кг
- Червоний болгарський перець – 1 кг
- Гострий перець – 10 шт. (По 10-12 см в довжину)
- Помідори 300-500 г
- Часник – 150-200 г
- Яблука – 1 кг.
- Морква – 1 кг.
- Цукор – 200 гр.
- Сіль – 5 ст. ложок
- Масло рослинне (без запаху) – 500 мл
- Оцет (9%) – 200 мл
- Зелень (за бажанням) – 2-3 пучка
Важливі деталі:
- Вихід консервації – 8-8,5 л
- Хочемо менше? Пропорційно зменшуємо всі компоненти.
- Всі овочі зважуємо очищеними.
- Ідеальні яблука для аджики Антонівка. Підійдуть і інші кислі і кисло-солодкі сорти Білий налив, Гренні Сміт, Айдаред, Джонаголд, Пінк леді, Семеренко та ін. Голден та інші цукристі яблука не підійдуть.
- Аджика вийде середньо-гостра, що не обпалює. Доводьте гостроту за смаком. З нашого досвіду 15 шт. перчика – це вогненний дорослий варіант. А 6-8 шт. – всього лише дитяча острінка, поступається солодощі. Пальчики оближеш, як смачно! Можна їсти прямо з банки ложкою.
Як приготувати.
Часник очистимо і відкладемо. Ми додамо його в соус до кінця уварювання.
Решта овочі та яблука теж очистимо, щоб підкреслити ніжність страви. Помідори надрежем «хрестиком» та обшпаримо окропом. Так шкірка відійде легко і швидко. Ріжемо овочі великими шматочками, які увійдуть в м’ясорубку. Перекручуємо всі компоненти через дрібну або середню грати.
Тепер діємо так само, як було описано в першому рецепті. У каструлю, куди ми кладемо подрібнену масу, додаємо сіль, цукор, чорний перець. Ставимо на вогонь – кипіння – нагрівання прикрутимо на мінімум і варимо 30-35 хвилин.
Додаємо оцет і часник, пропущений через прес, і пробуємо. За смаком додаємо пюре з гострого перцю (перекручуємо в блендері). Ще 10 хвилин на слабкому кипінні. Вуаля, ароматна кипляча аджика готова до закладки в банки. Розкладаємо великим ополоником і герметично закочує. Перевертаємо, укутуємо і чекаємо охолодження.
Якщо використовуємо зелень, дрібно рубаємо і закладаємо в кінці – разом з оцтом і часником. Ми пробували з петрушкою і кінзою. Відмінний смак! Заготовки нормально зберігалися, хоча на зелень грішать як на причину вибуху банок. Якщо у вас поки немає досвіду в закачування із зеленню, не кладіть.
Кабачкова аджика з томатною пастою
Особливість рецепту – самий насичений томатний смак. Суб’єктивно соус може здатися більш ситним, хоча калорійність його як і раніше не висока. На 100 мл не більше 120 ккал.
Ми вирішили супроводити рецепт не фото, а грунтовним відео. Досвідчена господиня і перевірений рецепт. А також цікаві думки про краще виборі кабачків для заготовки улюбленого соусу. На думку автора саме зрілі осінні овочі ідеальні в соусні заготовки. Вичищаємо занадто великі насіння з середини і пускаємо в справу!
У чистій вазі (після очищення) нам потрібні:
- Кабачки – 3 кг
- Помідори – 1 кг
- Томатна паста – 380 г
- Вода питна – 1 л
- Болгарський перець – 3-4 шт. (Великий розмір, хоча б 2 шт. Червоного кольору)
- Часник – 100 г
- Гіркий перець мелений – 1 ч. Ложка, або свіжий в стручках – 2 шт.
- Цукор – 1 стакан (в 200 мл)
- Сіль – 2 ст. ложки
- Масло рослинне (без запаху) – 200 мл
- Оцет (9%) – 140 мл
Ось і все на сьогодні. Яку з цих заготовок ви вже любите, а яку ще не пробували? Якщо нові рецепти з серії «Пальчики оближеш!» Вам корисні, робіть репости і повертайтеся розповісти про успіхи з аджикою з кабачків на зиму.