Випічка

Домашній яблучний пиріг з пісочного тіста



Пісочний пиріг з яблуками – універсальний рецепт гарного настрою і приємного чаювання.
пиріг
Пісочне тісто – найпростіше в приготуванні, а тим більше в мультиварці. Для нього не потрібно особливих інгредієнтів і спеціальних навичок. Лише бажання і трохи часу. А випічка виходить розсипчастою, соковитою і завжди смачною, незалежно від того, чи зробите ви солоне блюдо, або солодке.

Начинка зі свіжих яблук або з яблучним варенням завжди виграшна в будь-який випічці. Вона виходить ароматною, соковитою і ніжною. За аналогією можна сказати, що яблуками або варенням пісочний пиріг не зіпсуєш.

Пиріг яблучний і пісочної крихтою

Найпростіший рецепт, який можна собі уявити. Тут вам не потрібно вгадувати консистенцію тесту, щоб воно не було занадто рідким або занадто тугим.

складові

  • Борошно пшеничне (в / с) – 175 гр.
  • Масло вершкове або маргарин – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Яблука – 500 гр.
  • Кориця – 2 ч. Л.
  • Лимонний сік – з половини лимона.

Вам знадобиться ще трохи вершкового масла або маргарину для змащування чаші в мультиварці.

приготування

  1. Робимо пісочну крихту. Перетираємо борошно з маслом, цукром і корицею. Доводимо її стан до однорідності. Вийде сухувата крихта. І чим дрібніше будуть її частинки – тим смачніше і ніжніше вийде готовий яблучний пиріг.
  2. Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими пластинками. Щоб вони не потемніли, відразу ж після нарізування скроплюємо лимонним соком і перемішуємо, щоб кожен яблучний скибочку «подружився» з соком.
  3. Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом.
  4. Викладаємо яблука і пересипаємо кожен шар цукром.
  5. Зверху викладаємо пісочно-коричну крихту і злегка утрамбовують, вирівнюючи поверхню.
  6. Виставляємо режим «Випічка» на 40 хвилин.

Як тільки пролунає таймер, відкриваємо кришку і даємо час, щоб яблучний пісочний пиріг повністю охолов. Тільки після цього витягаємо його і перекладаємо на тарілку.

Цей простий рецепт буде до речі для працюючих жінок, яким постійно не вистачає часу, а так хочеться побалувати свою сім’ю.

Пиріг виходить ароматним, з приємною кислинкою і пікантною коричної ноткою. Подають до чаю або кави, приправивши збитими вершками і тертим шоколадом.

З варенням такий пиріг в мультиварці не вийде, так що не варто експериментувати.

Пісочний пиріг з яблучним конфітюром

Рецепт складніший і вимагає трохи більше часу для заготовки складових. Випічка в мультиварці все так само проста.

Основну увагу потрібно приділити приготуванню яблучного конфітюру. Втім, можете замінити його яблучним варенням, але ефект буде дещо іншим.

складові

Для тесту:

  • Маргарин або масло вершкове – 250 гр.
  • Яєчні жовтки – 2 шт.
  • Цукрова пудра – 200 гр.
  • Порошок для випічки – 1 ч. Л.
  • Борошно – по консистенції тесту (воно повинно вийти як на вареники).

Назвати точну кількість борошна практично неможливо, так як це залежить від декількох факторів: вологість, сорт пшениці, з якого зроблена борошно, жирності масла або маргарину, величини жовтків.

Для конфітюру:

  • Яблука – 500 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукровий пісок – 100 гр.
  • Кориця – 2 ч. Л. (Можете замінити какао-порошком, якщо не любите корицю).

приготування

Рецепт для тіста:

    1. Маргарин перетираємо з половиною цукру. З другою половиною розтираємо жовтки до отримання пишної білої маси.

процес розтирання

  1. Обидві маси з’єднуємо і перемішуємо до однорідного стану.
  2. У борошно додаємо порошок для випічки і перемішуємо сухі інгредієнти.
  3. Починаємо заміс тесту. Поступово вводимо борошно в рідку складову. Вимішуємо і додаємо борошно до тих пір, поки тісто не стане м’яким, еластичним, але не буде липнути до рук.
  4. Прибираємо тісто в холодильник для розшарування, попередньо прикривши харчовою плівкою.

Рецепт для яблучного конфітюру:

  1. Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими пластинками.
  2. Пересипаємо цукром і трохи скроплюємо лимонним соком. Даємо постояти, щоб яблука пустили сік.
  3. На сковорідку або в металеву каструлю з товстим дном викладаємо масло і даємо йому розтопити.
  4. Засипаємо яблука, трохи слив перед цим сік.
  5. Тушкуємо на дуже повільному вогні, регулярно перемішуючи, щоб яблучний конфітюр не підгорів.
  6. Як тільки рідина випарується і консистенція стане густою, додаємо корицю і перемішуємо.
  7. Знімаємо з вогню і повністю охолоджуємо перед тим, як відправити в пиріг.

Рецепт збірки пирога:



    1. Чашу в мультиварці щедро змащуємо вершковим маслом і трохи присипаємо борошном, щоб полегшити вихід готового пирога.
    2. Тісто розділяємо на дві нерівні частини. Ту, що побільше, злегка розгортає качалкою на дошці і поміщаємо в чашу. Розподіляємо по периметру чаші і робимо «бортики».
    3. Викладаємо яблучний конфітюр і розрівнюємо поверхню ложкою.
    4. Другу частину тіста також розгортаємо качалкою по величині чаші і накриваємо пиріг зверху, стежачи за тим, щоб яблучна начинка повністю була прикрита. Виделкою робимо отвори, щоб повітря, що залишилося не “прорвав» тісто під час випікання.

сирої пиріг

  1. Виставляємо режим «Випічка» на 40 хвилин. Це усереднене значення. Орієнтуйтеся на потужність своєї кухонної помічниці.
  2. Як тільки почуєте звуковий сигнал, відкривайте кришку і залиште пиріг до повного охолодження.

Після вилучення з посуду присипте цукровою пудрою і подавати до столу. Кава, чай, молоко або какао – вибирайте на власний розсуд і часу доби.

Пиріг з варенням «Яблучний захват»

Рецепт цього пирога дуже схожий на попередній, з тією різницею, що замість конфитюра ми скористаємося яблучним варенням.
Тісто ж приготуємо, використовуючи попередній рецепт.

Деякі нюанси приготування

  1. Тісто потрібно покладе в морозильну камеру на пару годин, щоб воно «замерзло» і його легко було натерти на тертку.
  2. Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом.
  3. Тісто розділяємо на дві частини – одну трохи більша за іншу. Ту, що побільше, натираємо на дно і злегка на «бортики», щоб варення не доторкалося безпосередньо до форми.
  4. Викладаємо пиріг варенням і розподіляємо його по всій поверхні рівним шаром (близько 0.5 см завтовшки).
  5. Потім зверху натираємо залишок тіста і злегка разравниваем поверхню руками, попередньо змастивши їх олією. Так тісто не буде липнути до рук. Якщо хочете домогтися рум’яної скоринки – змастіть поверхню збитим жовтком.
  6. Встановіть режим «Випічка» на 35-40 хвилин.

Відразу діставати пісочний пиріг з яблучним варенням не потрібно. Дочекайтеся його повного охолодження.

Зверху присипте цукровою пудрою, змішаною з дрібкою кориці або меленого кардамону. Для зимового чаювання біля каміна в колі сім’ї – найкращий варіант.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.