Пісочний пиріг з яблуками – універсальний рецепт гарного настрою і приємного чаювання.
Пісочне тісто – найпростіше в приготуванні, а тим більше в мультиварці. Для нього не потрібно особливих інгредієнтів і спеціальних навичок. Лише бажання і трохи часу. А випічка виходить розсипчастою, соковитою і завжди смачною, незалежно від того, чи зробите ви солоне блюдо, або солодке.
Начинка зі свіжих яблук або з яблучним варенням завжди виграшна в будь-який випічці. Вона виходить ароматною, соковитою і ніжною. За аналогією можна сказати, що яблуками або варенням пісочний пиріг не зіпсуєш.
Пиріг яблучний і пісочної крихтою
Найпростіший рецепт, який можна собі уявити. Тут вам не потрібно вгадувати консистенцію тесту, щоб воно не було занадто рідким або занадто тугим.
складові
- Борошно пшеничне (в / с) – 175 гр.
- Масло вершкове або маргарин – 100 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Яблука – 500 гр.
- Кориця – 2 ч. Л.
- Лимонний сік – з половини лимона.
Вам знадобиться ще трохи вершкового масла або маргарину для змащування чаші в мультиварці.
приготування
- Робимо пісочну крихту. Перетираємо борошно з маслом, цукром і корицею. Доводимо її стан до однорідності. Вийде сухувата крихта. І чим дрібніше будуть її частинки – тим смачніше і ніжніше вийде готовий яблучний пиріг.
- Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими пластинками. Щоб вони не потемніли, відразу ж після нарізування скроплюємо лимонним соком і перемішуємо, щоб кожен яблучний скибочку «подружився» з соком.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом.
- Викладаємо яблука і пересипаємо кожен шар цукром.
- Зверху викладаємо пісочно-коричну крихту і злегка утрамбовують, вирівнюючи поверхню.
- Виставляємо режим «Випічка» на 40 хвилин.
Як тільки пролунає таймер, відкриваємо кришку і даємо час, щоб яблучний пісочний пиріг повністю охолов. Тільки після цього витягаємо його і перекладаємо на тарілку.
Цей простий рецепт буде до речі для працюючих жінок, яким постійно не вистачає часу, а так хочеться побалувати свою сім’ю.
Пиріг виходить ароматним, з приємною кислинкою і пікантною коричної ноткою. Подають до чаю або кави, приправивши збитими вершками і тертим шоколадом.
З варенням такий пиріг в мультиварці не вийде, так що не варто експериментувати.
Пісочний пиріг з яблучним конфітюром
Рецепт складніший і вимагає трохи більше часу для заготовки складових. Випічка в мультиварці все так само проста.
Основну увагу потрібно приділити приготуванню яблучного конфітюру. Втім, можете замінити його яблучним варенням, але ефект буде дещо іншим.
складові
Для тесту:
- Маргарин або масло вершкове – 250 гр.
- Яєчні жовтки – 2 шт.
- Цукрова пудра – 200 гр.
- Порошок для випічки – 1 ч. Л.
- Борошно – по консистенції тесту (воно повинно вийти як на вареники).
Назвати точну кількість борошна практично неможливо, так як це залежить від декількох факторів: вологість, сорт пшениці, з якого зроблена борошно, жирності масла або маргарину, величини жовтків.
Для конфітюру:
- Яблука – 500 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукровий пісок – 100 гр.
- Кориця – 2 ч. Л. (Можете замінити какао-порошком, якщо не любите корицю).
приготування
Рецепт для тіста:
- Маргарин перетираємо з половиною цукру. З другою половиною розтираємо жовтки до отримання пишної білої маси.
- Обидві маси з’єднуємо і перемішуємо до однорідного стану.
- У борошно додаємо порошок для випічки і перемішуємо сухі інгредієнти.
- Починаємо заміс тесту. Поступово вводимо борошно в рідку складову. Вимішуємо і додаємо борошно до тих пір, поки тісто не стане м’яким, еластичним, але не буде липнути до рук.
- Прибираємо тісто в холодильник для розшарування, попередньо прикривши харчовою плівкою.
Рецепт для яблучного конфітюру:
- Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими пластинками.
- Пересипаємо цукром і трохи скроплюємо лимонним соком. Даємо постояти, щоб яблука пустили сік.
- На сковорідку або в металеву каструлю з товстим дном викладаємо масло і даємо йому розтопити.
- Засипаємо яблука, трохи слив перед цим сік.
- Тушкуємо на дуже повільному вогні, регулярно перемішуючи, щоб яблучний конфітюр не підгорів.
- Як тільки рідина випарується і консистенція стане густою, додаємо корицю і перемішуємо.
- Знімаємо з вогню і повністю охолоджуємо перед тим, як відправити в пиріг.
Рецепт збірки пирога:
- Чашу в мультиварці щедро змащуємо вершковим маслом і трохи присипаємо борошном, щоб полегшити вихід готового пирога.
- Тісто розділяємо на дві нерівні частини. Ту, що побільше, злегка розгортає качалкою на дошці і поміщаємо в чашу. Розподіляємо по периметру чаші і робимо «бортики».
- Викладаємо яблучний конфітюр і розрівнюємо поверхню ложкою.
- Другу частину тіста також розгортаємо качалкою по величині чаші і накриваємо пиріг зверху, стежачи за тим, щоб яблучна начинка повністю була прикрита. Виделкою робимо отвори, щоб повітря, що залишилося не “прорвав» тісто під час випікання.
- Виставляємо режим «Випічка» на 40 хвилин. Це усереднене значення. Орієнтуйтеся на потужність своєї кухонної помічниці.
- Як тільки почуєте звуковий сигнал, відкривайте кришку і залиште пиріг до повного охолодження.
Після вилучення з посуду присипте цукровою пудрою і подавати до столу. Кава, чай, молоко або какао – вибирайте на власний розсуд і часу доби.
Пиріг з варенням «Яблучний захват»
Рецепт цього пирога дуже схожий на попередній, з тією різницею, що замість конфитюра ми скористаємося яблучним варенням.
Тісто ж приготуємо, використовуючи попередній рецепт.
Деякі нюанси приготування
- Тісто потрібно покладе в морозильну камеру на пару годин, щоб воно «замерзло» і його легко було натерти на тертку.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом.
- Тісто розділяємо на дві частини – одну трохи більша за іншу. Ту, що побільше, натираємо на дно і злегка на «бортики», щоб варення не доторкалося безпосередньо до форми.
- Викладаємо пиріг варенням і розподіляємо його по всій поверхні рівним шаром (близько 0.5 см завтовшки).
- Потім зверху натираємо залишок тіста і злегка разравниваем поверхню руками, попередньо змастивши їх олією. Так тісто не буде липнути до рук. Якщо хочете домогтися рум’яної скоринки – змастіть поверхню збитим жовтком.
- Встановіть режим «Випічка» на 35-40 хвилин.
Відразу діставати пісочний пиріг з яблучним варенням не потрібно. Дочекайтеся його повного охолодження.
Зверху присипте цукровою пудрою, змішаною з дрібкою кориці або меленого кардамону. Для зимового чаювання біля каміна в колі сім’ї – найкращий варіант.