Плов – східне блюдо з рису, м’яса і овочів. А ще спеції, які надають йому особливий шарм і колорит. Є класичні рецепти цієї страви. Саме рецепти, так як в національних кухнях східних країн є свої особливості. Навіть привід, за яким готується плов, диктує свій «протокол» приготування.
Незмінним залишаються два інгредієнта – рис і м’ясо. І ось тут починається найцікавіше. У класичному варіанті використовується жирне бараняче м’ясо і курдючное сало.
Знайти такий сорт м’яса не складає труднощів, але не всі люблять присмак цього продукту. А ось можливість замінити його іншим сортом завжди є. Це може бути і яловичина, і свинина, і курятина. Ми ж використовуємо курячі субпродукти.
Плов з курячими сердечками в мультиварці стане відкриттям для любителів цього східного блюда. До того ж він буде дієтичним і легким, так як курячі сердечка позбавлені жиру.
Плов «Сердечне визнання»
Такий плов з сердечками в мультиварці підійде для легкого, але ситної вечері для всієї родини. І найголовнішою справою в його приготуванні традиційно буде «правильний» зірвак.
Чим різноманітніше набір овочів і спецій – тим смачніше і незвичніше буде плов. Але не перестарайтеся з приправами, інакше отримаєте нудотний і не зовсім їстівний продукт.
складові
- Сердечка курячі – 800 гр.
- Рис довгозернистий – 2 склянки
- Морквина велика – 2 шт.
- Лук-ріпка великий – 2 шт.
- Томатна паста – 2-3 ст. л.
- Часник – 1 головка
- Сіль, приправи для плову – за смаком
- Масло без запаху рослинне – для смаження
Якщо немає набору спецій для плову, можна самому зібрати необхідний букет. Для цієї страви підійдуть перець чорний і запашний, зіра, шафран, куркума, барбарис.
приготування
- Курячі сердечка розрізаємо навпіл, видаляємо все зайве і ретельно промиваємо від крові. Відкидаємо на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Очищаємо овочі. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву – соломкою.
- Встановлюємо режим «Жарка», наливаємо рослинне масло і даємо йому гарненько нагрітися.
- Закидаємо сердечка в розпечене масло і обсмажуємо з усіх боків до золотистої скоринки.
- Закидаємо овочі і продовжуємо обсмажування, періодично перемішуючи вміст чаші.
- Додаємо томатну пасту, перемішуємо і даємо трохи протушкувати. Так паста відкриє весь свій смак і аромат. Заправляємо сіллю за смаком.
- Промиваємо рис до чистої води, щоб змити рисове борошно, яка може зробити плов в’язким і клейким. Закидаємо його в чашу і злегка разравниваем поверхню.
- Додаємо спеції і заливаємо водою так, щоб рідина височіла над поверхнею приблизно на палець. Склад не перемішуємо.
- Включаємо режим «Плов» або «Гасіння» на 45-50 хв. Готуємо під закритою кришкою 35-40 хв., Перемішуємо, додаємо очищені зубчики часнику. Продовжуємо процес приготування до звукового сигналу.
- Після цього включаємо підігрів ще на 15-20 хв., Щоб сердечка з рисом настоялися і просочилися ароматами трав і спецій.
Готову страву подаємо до столу гарячим, присипавши свіжою зеленню кропу, петрушки і кінзи. Дуже добре доповнить ансамбль салат зі свіжих овочів, заправлений оливковою олією і соком лимона.
Рис з сердечками «А-ля плов»
Блюдо з рисом і курячими сердечками можна приготувати не тільки з класичним набором овочів, а проявити фантазію. Тоді рис придбає дуже незвичайний смак і страва стане абсолютно несподіваним варіантом плову.
продукти
- Рис довгозернистий (пропарений) – 2 склянки
- Сердечка курячі – 500 гр.
- Морквина велика – 2 шт.
- Лук-ріпка – 2 шт.
- Зелений горошок консервований – 200 гр.
- Квасоля спаржева – 100 гр.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Часник – 1 головка
- Приправи, зелень, сіль – за смаком.
Якщо ваші домочадці люблять овочі, можете збільшити їх кількість. Квасоля підійде свіжоморожена, як і перець.
приготування
- Сердечка розрізаємо, видаляємо все зайве і промиваємо. Відкидаємо на друшляк, щоб позбавитися від зайвої рідини.
- Готуємо овочі. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, моркву і перець – соломкою. Квасоля розморожувати не потрібно, лише промити під проточною водою, щоб позбутися від кристаликів снігу.
- В мультиварці встановлюємо «Жарку», наливаємо масло і розпалює його. Закидаємо сердечка і обсмажуємо до золотистого кольору з усіх боків.
- Додаємо цибулю, моркву і продовжуємо пасерувати 5-7 хв.
- Закидаємо перець і квасоля, обсмажуємо ще кілька хвилин. Вводимо горошок, заправляємо сіллю і спеціями.
- Промиваємо рис до чистої води і додаємо його в чашу до овочів, заливаємо водою, щоб вона піднімалася над поверхнею на 1 см. І не перемішуємо.
- Встановлюємо режим «Гасіння» або «Плов» на 35-40 хв. Час може варіюватися в залежності від потужності вашої помічниці. Готуємо до звукового сигналу, не відкриваючи кришку.
- Перемішуємо і додаємо очищені цілі зубчики часнику. Встановлюємо підігрів на 15-20 хв., Закриваємо кришку і залишаємо блюдо «мліти».
Такий рис з овочами і субпродуктом нагадує плов, але набагато багатше за смаком і колірній гамі. Подавати до столу гарячим, з салатом зі свіжих овочів, кетчупом або сметанно-часниковим соусом.
Для отримання корисної інформації
Рис краще використовувати довгозернистий, можна пропарений. Круглий рис може перетворити ваш плов в непривабливу в’язку кашу.
Крупу перед приготуванням потрібно неодмінно промити до чистої води. Тоді плов вийде розсипчастим.
Чим більше моркви в страві, тим солодший воно буде. Томатна паста повинна неодмінно піддаватися пассировку, так вона краще відкриває свій смак і аромат.
Плов може бути не тільки з рисом. Використовуйте інші крупи, наприклад перловку або гречку. Смак буде абсолютно несподіваним, але блюдо вийде не менш смачним.