Гарніри

Ніжні і соковиті голубці на пару – пальчики оближеш



Голубці – смачне і ситне блюдо, яке здобуло популярність у всьому світі. Їх готують з різними крупами, м’ясом, грибами або овочами. Це залежить від кулінарних пристрастей і національних особливостей регіону. Але класичний рецепт – це рис з м’ясом в капустяному листі. Їх включають як в повсякденний раціон, так і подають до святкового столу.

Голубці на пару в мультиварці

З появою такого корисного, потрібного і зручного кухонного пристосування як мультиварка, процес приготування голубців став зовсім простим. Блюдо виходить соковитим, ніжним і апетитним. А якщо зробити голубці на пару в мультіварке- ще й дієтичним.

Парові голубці «Вкусняшки»

Є різні варіанти голубців. Фарш загортають в капустяні і виноградне листя, бурякове бадилля. Але за класичним рецептом все ж перевага віддається капусті. При такому варіанті блюдо буде гарєєвим.

складові

  • Капуста – 1 невеликий качан
  • М’ясо (бажано жирне) – 500 гр.
  • Рис – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2-32 зубки (за бажанням)
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком

Візьміть капустяний качан невеликого розміру, щоб голубці вийшли маленькими. Якщо ж капуста велика – листя перед загортанням в них фаршу потрібно розрізати навпіл по центральній жилці.

Часник додається за смаком. Він не додасть гостроти готового блюда, а тільки запах. Але він дуже специфічний після термічної обробки, а тим більше в поєднанні з капустяним. Враховуйте цей факт.

приготування

  1. У каструлі або в мультиварці кип’ятимо воду (приблизно 1-1.5 літра). Капусту очищаємо від верхнього листя і вирізаємо качан – так зручніше і легше знімати листки. Закидаємо їх в каструлю з окропом, закриваємо кришку і витримуємо 5 хвилин. Листя виймаємо і розкладаємо на столі, щоб вони охололи.
  2. Голубці на пару в мультиварці

  3. Рис промиваємо під проточною водою. В мультиварці встановлюємо режим «Крупа» або «Каша» на 20 хвилин. Заливаємо близько 1 літра води, трохи солимо і закладаємо рис. Закриваємо кришку і варимо до звукового сигналу. Потім оброблений рис перекладаємо в окрему ємність.
  4. Цибулю ріжемо дрібними кубиками, моркву тремо на дрібній тертці. Обсмажуємо на режимі «Жарка» до напівготовності, додавши рослинного масла.
  5. Брюссельська капуста в мультиварці

  6. М’ясо перемелює на м’ясорубці з крупною сіткою.
  7. До охолодженого рису додаємо фарш, обсмажені овочі, яйце, подрібнений часник, солимо і перчимо до смаку. Фарш добре перемішуємо, злегка підбиваючи – так він вийде соковитіше і ніжніше.
  8. Зрізаємо з капустяного листя жорстку серединну жилку, викладаємо порцію фаршу і загортаємо голубець.
  9. В мультиварці встановлюємо режим «Варка на пару» на 30-40 хвилин, наливаємо 1-1.5 літра води. Сирі голубці викладаємо на сітку для пароварки і поміщаємо її в чашу. Закриваємо кришку. Час приготування зазначено усереднене – воно залежить від потужності вашої кухонної помічниці.

Готові голубці подавати до столу з різними соусами – сметанним, томатним, кетчупом. Можна згасити овочі і в окремій тарілці поставити на стіл. Кожен додасть собі те, що йому подобається.

Ледачі голубці «Яке диво»

Ці голубці дійсно ліниві. Їх можна приготувати за якихось 20-30 хвилин, закинути в мультиварку і забути про них. А ваша помічниця подасть сигнал, коли пора йти сервірувати стіл до сніданку, обіду або вечері.

Голубці на пару в мультиварці

складові

  • М’ясо – 500 гр.
  • Капуста – 400 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста білий – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Білий хліб – 1/3 батона
  • Сметана – 50 гр.
  • Кетчуп або томатний соус – 50 гр.
  • Вода – 100 мл.
  • Сіль, спеції – за смаком.

Голубці на пару в мультиварці

Якщо хочете приготувати ліниві голубці на пару, сметана і кетчуп в процесі приготування вам не знадобляться. З них можна зробити соус і полити їм вже готову страву прямо в тарілці.



приготування

  1. З м’яса робимо фарш. Скористайтеся м’ясорубкою з крупною сіткою.
  2. Капусту дрібно шаткуємо. При бажанні її можна подрібнити блендером.
  3. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці. Обсмажуємо до напівготовності на рослинній олії.
  4. Хліб розламуємо на шматки і заливаємо молоком, щоб він набряк.
  5. М’ясо, обсмажені овочі, капусту, яйце і хліб, попередньо віджатий від рідини, з’єднуємо і гарненько вимішуємо. Додаємо сіль і спеції за смаком. Фарш на голубці злегка вибиваємо, так він буде краще тримати форму, а готову страву – соковитіше і ніжніше.
  6. Формуємо з фаршу кульки і викладаємо їх в мультиварку.
  7. З’єднуємо в окремій ємності сметану, кетчуп і воду. Заправляємо сіллю і спеціями. Якщо любите – можете додати часник.
  8. Заливаємо соусом голубці, в мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» на 1 годину. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
  9. Після закінчення часу не поспішайте діставати готову страву. Нехай 5-10 хвилин ще потомиться на підігріві.

Подавайте гарячим, полив соусом, в якому гасилися голубці. Додатково поставте на стіл свіжу зелень, тушковані овочі, гострі спеції.

Голубці на пару в мультиварці

Якщо хочете ліниві голубці на пару, викладіть кульки на решітку-пароварку і готуйте 50-60 хвилин в режимі «Варка на пару». Блюдо вийде більш легким, дієтичним, але менш насиченим за смаком.

Господині на замітку

Щоб приготувати смачні голубці, використовуйте для м’ясного фаршу кілька сортів м’яса – свинину, яловичину, курятину. Свинину обов’язково вибирайте жирну, тоді страва буде соковитим, з насиченим багатим смаком і приємним післясмаком.

Сорт капусти повинен бути не жорстким. Найкраще підходить молодий або середній овоч. Якщо ж зимовий – тільки з білим кольором качанів. Ці сорти менш волокнисті і при варінні стають м’якими.

Часник в поєднанні з капустою дає специфічний запах і присмак готового блюда, який не всі люблять. Це пов’язано термічною обробкою. Якщо хочете гостренького часникового смаку – краще приготуйте соус і подайте його до готового блюда.

Голубці – самодостатня страва. Але воно, тим не менш, дуже добре поєднується з салатами зі свіжих овочів, тушкованими пряними або солодкуватими овочами.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.