Голубці – смачне і ситне блюдо, яке здобуло популярність у всьому світі. Їх готують з різними крупами, м’ясом, грибами або овочами. Це залежить від кулінарних пристрастей і національних особливостей регіону. Але класичний рецепт – це рис з м’ясом в капустяному листі. Їх включають як в повсякденний раціон, так і подають до святкового столу.
З появою такого корисного, потрібного і зручного кухонного пристосування як мультиварка, процес приготування голубців став зовсім простим. Блюдо виходить соковитим, ніжним і апетитним. А якщо зробити голубці на пару в мультіварке- ще й дієтичним.
Парові голубці «Вкусняшки»
Є різні варіанти голубців. Фарш загортають в капустяні і виноградне листя, бурякове бадилля. Але за класичним рецептом все ж перевага віддається капусті. При такому варіанті блюдо буде гарєєвим.
складові
- Капуста – 1 невеликий качан
- М’ясо (бажано жирне) – 500 гр.
- Рис – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2-32 зубки (за бажанням)
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль, перець – за смаком
Візьміть капустяний качан невеликого розміру, щоб голубці вийшли маленькими. Якщо ж капуста велика – листя перед загортанням в них фаршу потрібно розрізати навпіл по центральній жилці.
Часник додається за смаком. Він не додасть гостроти готового блюда, а тільки запах. Але він дуже специфічний після термічної обробки, а тим більше в поєднанні з капустяним. Враховуйте цей факт.
приготування
- У каструлі або в мультиварці кип’ятимо воду (приблизно 1-1.5 літра). Капусту очищаємо від верхнього листя і вирізаємо качан – так зручніше і легше знімати листки. Закидаємо їх в каструлю з окропом, закриваємо кришку і витримуємо 5 хвилин. Листя виймаємо і розкладаємо на столі, щоб вони охололи.
- Рис промиваємо під проточною водою. В мультиварці встановлюємо режим «Крупа» або «Каша» на 20 хвилин. Заливаємо близько 1 літра води, трохи солимо і закладаємо рис. Закриваємо кришку і варимо до звукового сигналу. Потім оброблений рис перекладаємо в окрему ємність.
- Цибулю ріжемо дрібними кубиками, моркву тремо на дрібній тертці. Обсмажуємо на режимі «Жарка» до напівготовності, додавши рослинного масла.
- М’ясо перемелює на м’ясорубці з крупною сіткою.
- До охолодженого рису додаємо фарш, обсмажені овочі, яйце, подрібнений часник, солимо і перчимо до смаку. Фарш добре перемішуємо, злегка підбиваючи – так він вийде соковитіше і ніжніше.
- Зрізаємо з капустяного листя жорстку серединну жилку, викладаємо порцію фаршу і загортаємо голубець.
- В мультиварці встановлюємо режим «Варка на пару» на 30-40 хвилин, наливаємо 1-1.5 літра води. Сирі голубці викладаємо на сітку для пароварки і поміщаємо її в чашу. Закриваємо кришку. Час приготування зазначено усереднене – воно залежить від потужності вашої кухонної помічниці.
Готові голубці подавати до столу з різними соусами – сметанним, томатним, кетчупом. Можна згасити овочі і в окремій тарілці поставити на стіл. Кожен додасть собі те, що йому подобається.
Ледачі голубці «Яке диво»
Ці голубці дійсно ліниві. Їх можна приготувати за якихось 20-30 хвилин, закинути в мультиварку і забути про них. А ваша помічниця подасть сигнал, коли пора йти сервірувати стіл до сніданку, обіду або вечері.
складові
- М’ясо – 500 гр.
- Капуста – 400 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста білий – 2 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Білий хліб – 1/3 батона
- Сметана – 50 гр.
- Кетчуп або томатний соус – 50 гр.
- Вода – 100 мл.
- Сіль, спеції – за смаком.
Якщо хочете приготувати ліниві голубці на пару, сметана і кетчуп в процесі приготування вам не знадобляться. З них можна зробити соус і полити їм вже готову страву прямо в тарілці.
приготування
- З м’яса робимо фарш. Скористайтеся м’ясорубкою з крупною сіткою.
- Капусту дрібно шаткуємо. При бажанні її можна подрібнити блендером.
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці. Обсмажуємо до напівготовності на рослинній олії.
- Хліб розламуємо на шматки і заливаємо молоком, щоб він набряк.
- М’ясо, обсмажені овочі, капусту, яйце і хліб, попередньо віджатий від рідини, з’єднуємо і гарненько вимішуємо. Додаємо сіль і спеції за смаком. Фарш на голубці злегка вибиваємо, так він буде краще тримати форму, а готову страву – соковитіше і ніжніше.
- Формуємо з фаршу кульки і викладаємо їх в мультиварку.
- З’єднуємо в окремій ємності сметану, кетчуп і воду. Заправляємо сіллю і спеціями. Якщо любите – можете додати часник.
- Заливаємо соусом голубці, в мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» на 1 годину. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
- Після закінчення часу не поспішайте діставати готову страву. Нехай 5-10 хвилин ще потомиться на підігріві.
Подавайте гарячим, полив соусом, в якому гасилися голубці. Додатково поставте на стіл свіжу зелень, тушковані овочі, гострі спеції.
Якщо хочете ліниві голубці на пару, викладіть кульки на решітку-пароварку і готуйте 50-60 хвилин в режимі «Варка на пару». Блюдо вийде більш легким, дієтичним, але менш насиченим за смаком.
Господині на замітку
Щоб приготувати смачні голубці, використовуйте для м’ясного фаршу кілька сортів м’яса – свинину, яловичину, курятину. Свинину обов’язково вибирайте жирну, тоді страва буде соковитим, з насиченим багатим смаком і приємним післясмаком.
Сорт капусти повинен бути не жорстким. Найкраще підходить молодий або середній овоч. Якщо ж зимовий – тільки з білим кольором качанів. Ці сорти менш волокнисті і при варінні стають м’якими.
Часник в поєднанні з капустою дає специфічний запах і присмак готового блюда, який не всі люблять. Це пов’язано термічною обробкою. Якщо хочете гостренького часникового смаку – краще приготуйте соус і подайте його до готового блюда.
Голубці – самодостатня страва. Але воно, тим не менш, дуже добре поєднується з салатами зі свіжих овочів, тушкованими пряними або солодкуватими овочами.