Рагу – дуже різноманітне блюдо. Його можна готувати з м’яса, птиці, риби, грибів, овочів. Весь секрет у процесі приготування. Спочатку всі продукти нарізаються невеликими шматочками, обсмажують і гасяться, часто в густому ароматному соусі. Овочеве рагу в мультиварці стане прекрасним гарніром, але може бути і самостійною стравою.
Таке блюдо з овочів дуже затребуване особливо в літню пору, коли все дари городу можна зібрати з грядки і принести на кухню. Свіжі, духмяні, просочені сонцем і вітром, вони таки просяться на тарілку.
Гарнір «Овочева веселка»
Коли на вулиці жарко, хочеться чогось легкого, ароматного і свіжого. А що може бути краще тушкованих овочів зі свіжою зеленню в томатному або вершковому соусі.
Необхідні продукти
- 4-5 бульб картоплі;
- 2 молодих кабачка;
- 1 баклажан;
- 2 болгарських перцю;
- 2 молодих морквини;
- 2 цибулини;
- 2-3 помідори;
- 2 зубчики часнику;
- сіль за смаком;
- рослинне масло без запаху для обсмажування.
В овочеве рагу часто додають томатну пасту замість помідор. Її потрібно 2 великі ложки. Набір овочів можна урізноманітнити капустою кольоровий або брюссельської. Звичайна білокачанна теж підійде, але зовнішній вигляд страви трохи втратить від її присутності.
приготування
Овочі на рагу нарізаються великими шматками, так смак страви буде більш насиченим, а консистенція не нагадала кашу.
- Готуємо овочі. Лук очищаємо і нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», вливаємо олію, щоб воно покрило дно, розпалює його.
- Закидаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору при відкритій кришці. Потрібно періодично перемішувати вміст чаші, щоб не підгоріло.
- Поки смажиться цибуля, очищаємо і нарізаємо інші овочі. Моркву чистимо і нарізаємо великими кубиками або соломкою.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння», закидаємо моркву і тушкуємо 10 хв.
- Тим часом чистимо і моєму картопля, нарізаємо його великими кубиками чи часточками поперек бульби (6-8 частин). Закидаємо в чашу і тушкуємо при відкритій кришці 20 хв, помішуючи.
- Кабачки, баклажани і перець нарізаємо крупно і відправляємо в чашу ще на 15-20 хв. Не забуваємо помішувати вміст в мультиварці, щоб не підгоріло, так як масла мало.
- Помідори промиваємо під проточною водою, видаляємо плодоніжки і робимо хрестоподібний надріз на верхівці. Обдаємо овочі окропом і відразу ж занурюємо їх в холодну воду – так легше зняти шкірку. Нарізаємо дрібними кубиками.
- Відправляємо в овочеве рагу разом з подрібненим часником. Зариваємо кришку в мультиварці і готуємо ще 10-15 хв.
- Десь через 5 хв. заправляємо сіллю за смаком, перемішуємо і чекаємо закінчення процесу.
Овочеве рагу смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді. Його потрібно присипати свіжою подрібненою зеленню. Це може бути кріп, петрушка, кінза або базилік. Подавайте до столу як самостійне блюдо зі свіжим хлібом, з м’ясними або рибними стравами.
Рагу зі свининою
Овочеве рагу можна приготувати з м’ясом будь-якого сорту. Але найкраще підходить свиняча вирізка або м’якоть лопатки. З курячим м’ясом і грибами вийде справжній дієтичний делікатес, але часу займе значно більше.
складові
- Півкіло свинячої вирізки або лопатки (нежирної);
- 4-5 картоплин;
- кабачок;
- баклажан;
- цибулини велика;
- дві морквини;
- два болгарських перцю;
- дві помідори;
- часник, сіль і зелень за смаком;
- рослинне масло без запаху для обсмажування;
- сільська сметана або вершки за бажанням.
Якщо хочете надати вершковий, ніжний присмак рагу з м’ясом і овочами, в самому кінці приготування можна додати 3-4 великих ложки сметани або вершків.
приготування
- М’ясо готуємо першим, так як йому потрібно більше часу. Видаляємо плівки, нарізаємо порційними шматками. Заправляємо сіллю, перцем та іншими спеціями. Скроплюємо рослинним маслом і перемішуємо. Ми залишаємо на 10-15 хв., Щоб промаринувалося.
- Готуємо овочі. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями або кільцями. Морква – кільцями, перець – великою соломкою. Баклажан і кабачок – приблизно однаковими великими кубиками. З картоплею чинимо так: очищаємо, промиваємо та нарізаємо великими кубиками або часточками, заливаємо водою, щоб не почорніла.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», наливаємо рослинне масло і нагріваємо його. Закидаємо м’ясо і обсмажуємо до рум’яної скоринки з усіх боків.
- Додаємо до м’яса цибулю і продовжуємо обсмажувати при відкритій кришці близько 5-7 хв.
- Потім в мультиварці ставимо «Гасіння» і закидаємо моркву на 10 хв.
- Додаємо картоплю і тушкуємо 15-20 хв., Періодично перемішуючи вміст, щоб не підгоріло.
- Тепер відправляємо в чашу інші овочі, крім помідорів і часнику. Перемішуємо і тушкуємо такий же час.
- Очищаємо помідори від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками, заправляємо сіллю, спеціями і часником за смаком.
- Засипаємо отриману помідорову суміш в чашу, перемішуємо, додаємо сіль і спеції при необхідності і тушкуємо до готовності. На це піде ще 10-15 хв.
- За 5 хв. до закінчення процесу можна додати сметану або вершки.
Овочеве рагу з м’ясом подається до столу гарячим, присипаним свіжим подрібненим зеленою цибулею, кропом і петрушкою.
Ексклюзив «Зелене рагу»
Овочеве рагу дуже незвичайного формату. Визначальний фактор – колір овочів. Вони всі зелені. Ну і з картоплею, звичайно.
Овочі
- 2-3 картоплини;
- кабачок;
- капуста брокколі, брюссельська або кольорова зелена;
- 1 великий зелений болгарський перець;
- 3-4 зелених помідора;
- спаржева квасоля за смаком;
- 2 великі цибулини;
- 2-3 зубчики часнику;
- рослинне масло для обсмажування.
При бажанні можна додати м’ясо, краще куряче філе. А можна приготувати м’ясну страву окремо.
приготування
Рагу з капустою і картоплею дуже своєрідне за смаком і запахом. Так що не потрібно додавати багато цього інгредієнта. І виберіть якийсь один сорт, а не всі разом.
- Якщо використовуєте молода картопля, його досить добре промити і видалити чорні крапочки. Звичайні бульби очищаємо, промиваємо та нарізаємо часточками уздовж, на 4-6 частин.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», додаємо в чашу масло і закидаємо картоплю. Обсмажуємо до рум’яної скоринки при відкритій кришці.
- Нарізаємо цибулю тонкими кільцями або півкільцями і відправляємо до картоплі, продовжуємо обсмажувати ще 5 хв.
- Кабачок, якщо він дуже молоденький і дрібний, нарізаємо кільцями. Якщо більше – півкільцями або четвертинками Закидаємо в чашу і знову обсмажуємо, помішуючи, щоб не підгоріло.
- Займаємося капустою. Брокколі або кольорову поділяємо на суцвіття, брюссельську позбавляємо від верхніх листочків і промиваємо під проточною водою. Відкидаємо на друшляк
- Перець і квасоля (якщо ви її додаєте) промиваємо і очищаємо від зайвих частин. Перець нарізаємо великою соломкою, спаржу – на дві-три частини поперек стручка.
- Квасоля і перець додаємо до овочів в чаші і продовжуємо процес обсмажування 5 хв.
- Тепер прийшов час капусти – обсмажуємо ще 5 хв.
- Помідори тим часом нарізаємо кружечками, подрібнюємо часник і зелень кропу.
- Закидаємо в чашу, заправляємо сіллю і спеціями за смаком, перемішуємо.
- Встановлюємо в мультиварці «Гасіння» на 15-20 хв. і готуємо під закритою кришкою до звукового сигналу.
Готове овочеве блюдо подаємо до столу як гарячим, так і холодним. Дуже добре гармонує з курячими ніжками на грилі або в тій же мультиварці, стейками або шашликами. Самий відповідний гарнір для сімейної вечері у мангала літнім вечором.
Але в той же час таке овочеве рагу – прекрасне самостійне блюдо, яке оцінять вегетаріанці і ті, хто влаштовує собі розвантажувальні дні на дарах городу.
Порада
Для рагу використовуйте молоді овочі, нарізані великими шматками. Слідкуйте за тим, щоб вони рівномірно обсмажувалися з усіх боків. Так під час гасіння шматки не перетворяться в «кашу», а залишаться цілими.