Плов з грибами в мультиварці – це одне з смачних і поживних страв. Його найчастіше готують влітку і восени, коли природа балує різноманітними видами лісових дарів: щасливі грибники збирають боровики, підосичники, лисички, підберезники, які відмінно підійдуть для приготування страви.
Найбільш відомий плов з м’ясом, але його не можуть вживати люди, які дотримуються посту і вегетаріанства. Грибний плов в мультиварці стане відмінною заміною звичного страви.
Класичний рецепт
Умілі домашні господині при приготуванні страви використовують різні види круп. Це можуть бути і пшеничка, і перловка, і горох. Але класичний плов виготовляється тільки з рису.
Взимку і навесні рис доповнюють вешенками і печерицями. В іншу пору року – лісовими грибами, які надають страві незабутній аромат і насичений смак.
Для приготування плову потрібно:
- 0,5 кг грибів;
- 1 мультістакан рисової крупи;
- 50 мл соняшникової олії;
- 1,5 мультістакана води;
- по 1 цибулині і моркви;
- 1,5 ч. Л. солі;
- 1 ч. Л. улюблених спецій.
Побутова техніка дуже полегшує процес приготування, але смак і зовнішній вигляд страви в першу чергу залежать від правильного вибору рисової крупи і її підготовки.
Плов з грибами в мультиварці рекомендується готувати з пропарений або довгозерний крупи. Якщо використовувати круглозерністий рис, консистенція страви придбає в’язкість і клейкість, внаслідок чого вихідним продуктом стане не плов, а каша.
Важливе завдання – позбавити крупу від клейковини, яка у великій кількості міститься у всіх видах рису. Для цього рис засипають в широку миску або друшляк і промивають під струменем води. Коли вода стане прозорою, крупа готова до обробки. Її викладають на чисте сухе рушник і залишають на 10-15 хвилин для просушування.
У цей час можна зайнятися підготовкою грибів і овочів – перебрати, почистити і подрібнити. Цибулю і моркву нарізають соломкою, а гриби – тонкими пластинками. Потім в справу йде чудо-помічниця домогосподарок – мультиварка. У чашу приладу заливають рослинне масло і переводять ручку в режим смаження або випічки. Засипають овочі і пасерують близько 3 хвилин, додають гриби. Якщо готують плов з печерицями – достатньо 10 хвилин смаження, інші гриби обробляють не менше 15 хвилин.
Після закінчення часу в чашу засипають рис і приправи, встановлюють агрегат в режим гасіння і готують страву близько 30 хвилин.
Ситний рецепт з м’ясом
Плов з м’ясом і грибами в мультиварці – це ситне повноцінне блюдо, яке може замінити собою обід. Його нерідко готують в холодну пору року, коли організм потребує підвищеної кількості енергії. Висока калорійність м’яса доповнюється поживністю грибів.
Для приготування плову потрібні наступні інгредієнти:
- 0,5 кг м’якоті свинини;
- 0,4 кг свіжих печериць;
- по 1 цибулини і моркви;
- 2 склянки рису;
- 50 мл соняшникової олії;
- 4 склянки води;
- сіль і спеції за смаком.
Алгоритм підготовки крупи до варіння аналогічний у всіх рецептах. Поки рис сушиться, слід включити пристрій в режим випічки на 1 годину і залити в чашу масло. Потім туди ж кладуть нарізане невеликими шматками м’ясо і обсмажують протягом 40 хвилин. Після закінчення часу до свинини додають овочі з печерицями, акуратно перемішують, закривають агрегат кришкою і залишають до сигналу про готовність.
Наступний етап – додавання рису. Крупу і спеції засипають в чашу, заливають водою, закривають кришкою і переводять ручку в режим приготування плову. Сигнал агрегату сповістить про те, що смачне і ситне блюдо готове. При подачі його можна посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Рецепт вегетаріанський за мотивами азіатських страв
Вегетаріанський плов з грибами шиітаке припаде до смаку любителям тайської кухні. Це незвичайне блюдо, що включає до складу інгредієнти традиційної азіатської кухні. Незважаючи на відсутність м’яса, блюдо дуже поживне і здатне в повному обсязі компенсувати потреби організму в протеїнах і білках.
Пропорції складових вегетаріанського плову:
- 250 г рисової крупи (краще брати рис басматі або тайський жасминовий);
- 150 г шиітакі або солом’яних грибів;
- 50 г тофу;
- 1-2 зубчики часнику;
- по 1 моркви і помідора;
- 50 г рослинного масла;
- сіль і спеції.
Всі інгредієнти промити і подрібнити: гриби і цибулю – довільно, морква – на крупній тертці, тофу і помідор – кубиками, часник розчавити ножем.
У чаші розігрівають олію, додають часник і цибулю і обсмажують не більше 2 хвилин. Потім викладають морква і, помішуючи, обробляють ще 2 хвилини. Після цього додають тофу, гриби і помідор. Суміш обсмажують 3 хвилини, безперервно помішуючи.
Після закінчення часу засипають рис і спеції і заливають воду (вона повинна повністю покривати крупу). Чашу пристрою закривають кришкою, встановлюють режим варіння плову і залишають до сигналу.
Вегетаріанський плов з грибами в мультиварці допоможе урізноманітнити звичний раціон, зробити його більш корисним і оригінальним. Особливо до смаку блюдо доведеться тим, хто стежить за своєю фігурою.