Хитромудрий назву «картопля Айдахо» – американський варіант нашої картоплі по-селянськи. Янки придумали рецепт приготування картоплі, який дуже нагадує фрі, але більш легкий і дієтичний варіант. Така картопля виходить не менш смачною і ароматною.
Весь секрет у способі приготування. Якщо готувати айдахо в мультиварці – все гранично просто. Вибираєте потрібний рецепт, готуєте продукти і починаєте готувати.
Справедливості заради потрібно відзначити, таку картоплю хороший як гарнір до будь-якого м’ясного або рибного блюда. Час приготування мінімальне. І навіть якщо в будинок нагрянули неждані гості, ви за півгодини встигнете приготувати дуже оригінальне гаряче.
американська класика
Не можна сказати, що це американський національний рецепт. Адже в цій країні живуть вихідці з усіх країн світу. Кожен з них привніс в національну культуру, частиною якої є кулінарія, свої кращі традиційні фішки. Цим і скористалися заповзятливі американці.
Приготування ж цієї смакоти в мультиварці не складе проблем.
продукти
- 7-8 бульб картоплі середнього розміру
- 1-2 зубчики часнику
- 2-3 ст. л. оливкового масла
- паприка, перець чорний мелений, сіль – за смаком
- рубаний зелений кріп.
Традиційно використовується молода картопля. Але якщо такого немає, можна використовувати звичайний, тільки шкірку краще все-таки очистити.
приготування
- Картопля ретельно промиваємо, видаляємо пошкоджені або потемнілі ділянки. Розрізаємо на чотири-вісім частин уздовж.
- Беремо дерев’яну або бамбукову паличку і наколює кожен шматочок кілька разів.
- Змішуємо оливкову олію з паприкою і перцем. Заливаємо картопля сумішшю і перемішуємо, щоб кожен шматочок був «закутаний» ароматною заправкою.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка» на 30-35 хв. Масло додавати в чашу не потрібно, так як продукт вже їм змазаний.
- Закидаємо картоплю в чашу, закриваємо кришку і готуємо належний час. Блюдо потрібно періодично перемішувати, щоб воно не підгоріло і рівномірно пропеклося.
Витягуємо готові шматочки в глибоку тарілку і гарячими заправляємо сіллю і подрібненим часником за смаком. Присипаємо нашаткованої зеленню кропу і акуратно перемішуємо. Накриваємо тарілкою або кришкою буквально на п’ять хвилин, щоб картопелька просочився ароматами і сіллю.
Такий рецепт картоплі Айдахо найбільш простий і невитратний за часом. Її потрібно подавати до столу гарячою, зі всілякими соусами, смаженими курячими ніжками, відбивними або стейками (до речі, теж приготованими в мультиварці). Свіжі овочі в будь-якому вигляді дуже добре доповнять картину.
Пікантний Айдахо зі східними нотками
Рецепт приготування такої картоплі трохи складніше і за часом довше. Але результат не розчарує.
складові
- 10 бульб картоплі середнього розміру
- Третину склянки оливкової або рафінованої олії
- Стакан подрібненої зелені (цибуля, кріп, петрушка)
- 2-3 зубчики часнику
- 2-3 ст. л. гострого перцевого соусу
- Куркума і сіль за смаком.
Навіть якщо ви вибираєте для приготування немолодий картопля, чистити його не потрібно. Рецепт складений так, що шкірка грає свою важливу роль.
приготування
- Картопля ретельно вимити і видаляємо всі «зайві деталі» – почорніння, вкраплення, підбиті місця.
- Нарізаємо на 4-8 частин уздовж бульби. Це краще зробити так: спочатку навпіл, потім знову навпіл і так до отримання необхідної кількості часточок.
- В мультиварці встановлюємо режим «Варка» на 4 хв. Картопля заливається холодною водою, заправляється сіллю за смаком. Варимо до закипання під закритою кришкою. Як тільки закипить – відкриваємо кришку і варимо ще 2 хв.
- Відкидаємо подваренний картопля на друшляк і даємо стекти рідини і трохи охолонути.
- Тим часів готуємо заправку. Змішуємо масло, спеції, зелень і подрібнений часник. Соус злегка підбиваємо, щоб все інгредієнти добре перемішалися.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка» на 20-25 хв. Закидаємо картоплю і готуємо до звукового сигналу, періодично помішуючи.
Готову картоплю Айдахо викладаємо на велику тарілку, зверху можна ще раз присипати свіжою зеленню. Подаємо до столу гарячою, з курячим смаженим м’ясом, шашликами або стейками, приготованими на грилі.
До речі, такий рецепт Айдахо розрахований не тільки для приготування в мультиварці. Його можна використовувати і для пікніка. Просто потрібно попередньо підварити картоплю будинку, а доготувати на багатті в похідному казанку.
Кілька порад з приводу
Рецепт картоплі Айдахо для приготування в мультиварці універсальний. Його можна використовувати і для духовки, і для сковорідки. Різниця лише в зручності і часу приготування. Кухонна помічниця справляється набагато краще.
Вибирайте правильний сорт картоплі. Ідеальним буде рожевий «Світанок» або «Айдахо». Але якщо таких немає, запам’ятайте, що картопля повинна бути неодмінно розсипчастою і з товстою шкіркою.
Бульби беріть з рівною поверхнею, однакового розміру. Однак є рецепт (він особливо підходить для приготування мультиварці), коли використовується маленька картопелька. Тоді її не потрібно розрізати, а просто проткнути в декількох місцях дерев’яною паличкою.