Чебуреки

Ечпочмакі – татарські трикутні пиріжки



Рецепти татарської кухні викликають сильну зацікавленість з боку дівчат і жінок, які люблять балувати своїх домочадців кулінарними шедеврами і з радістю пораються на кухні. Будь-турботливою господині варто один раз спекти ечпочмак по татарськи – це ароматні й соковиті трикутники з яловичиною, бараниною або куркою – за традиційним рецептом приготовані в домашніх умовах.

Улюбленими стравами татар є беліш, виконаний з прісного тіста і має начинку з дрібно нарізаного м’яса з картоплею, або круп’яної каші, і ароматні, дивно смачні і ситні ечпочмакі – трикутники з начинкою з м’яса – рубаною баранини, картоплі і цибулі.

Особливості Ечпочмак

Відповімо на важливе питання – як приготувати ечпочмак? Характерною особливістю трикутників, виготовлених за рецептом татарської кухні, є сира начинка (баранина, ріпчаста цибуля з картоплею, нарізані дрібними скибочками), яку необхідно покласти в такі вироби. Допускається використання не тільки баранини, а й інших видів м’яса – телятини, курятини, гусятини або свинини, це буде впливати на калорійність страви.

При вимішування тесту для Ечпочмак додають більшу кількість м’яса птиці – від 600 до 650 грам на кілограм готового продукту. Для порівняння: цей показник для яловичини і баранини становить 500 грам. Для створення неповторного смаку і аромату в ечпочмак по татарськи підливають недавно приготований м’ясний бульйон і додають в неї від 50 до 100 грам порізаного на дрібні шматочки курдючного сала.

Трикутники за класичним рецептом виходять неймовірно смачними, якщо їх виготовляють на кефірі. Приготування Ечпочмак на цей кисломолочний продукт не викликає труднощів навіть у недосвідченої господині, яка навчилася готувати лише нехитрі страви на зразок українського борщу або яєчні.

Рецепт приготування

Для приготування трикутників на кефірі вам знадобиться запастися доступними і недорогими продуктами, які завжди є в наявності в найближчому супермаркеті.

Складові

Щоб виготовити дріжджове тісто вам будуть потрібні наступні продукти:

  • 400 мл кефіру жирністю 3,2%;
  • звичайна або йодована сіль – 2 чайні ложки;
  • борошно вищого сорту – 800 або 1000 грам;
  • баранина або яловичина з прошарками жиру – 300 грам;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • одна або дві головки ріпчастої цибулі;
  • три картоплини середнього розміру;
  • рафінована рослинна олія – ​​4 столові ложки;
  • свіжоприготований м’ясний бульйон або чиста питна вода – 100 мл;
  • чорний мелений перець – за своїм смаком.

Необхідно пам’ятати, що виготовлений за наведеним нижче рецептом ечпочмак матиме високу калорійність і енергетичну цінність, оскільки для його приготування потрібно саме жирне м’ясо.

Покроковий рецепт

  1. Перший етап – візьміть 300 грам яловичини, баранини або свинини і ретельно промийте це м’ясо під струменем холодної води. Потім за допомогою гостро заточеного ножа акуратно наріжте м’ясо дрібними шматочками.
  2. Наступний етап приготування страви – очищену картоплю наріжте невеликими брусками. У глибокій мисці з’єднайте два зазначених інгредієнта, у вас вийде м’ясо з картоплею і додайте в цю ємність дрібно нашатковану цибулю, кухонну сіль, мелений перець і рослинне масло. Акуратно перемішайте отриману масу, скориставшись невеликою виделкою, кухонним комбайном або блендером.Ечпочмакі - татарські трикутні пиріжки
  3. Для приготування трикутників може використовуватися прісне тісто. У наведеному нами рецепті передбачається використання тесту з додаванням кефіру жирністю 3,2%. Замість цього кисломолочного продукту ви можете взяти питну воду або пастеризоване молоко. В останньому випадку необхідно додати в тісто сирі курячі яйця в кількості двох штук.
  4. Після додавання всіх інгредієнтів, зазначених в цьому рецепті, у вас вийде еластична і пружна маса. Її потрібно нарізати невеликими шматками, додати їм кулясту форму і, скориставшись дерев’яною качалкою, розкачати коржі. Їх величина не повинна перевищувати розмірів чайного блюдця. За допомогою чайної ложки викладіть на поверхню коржів заздалегідь приготовлену м’ясну начинку.
  5. Акуратно підніміть краю отриманих коржів з усіх трьох сторін, защепіте їх своїми пальцями. У вас вийдуть трикутники – симпатичні пиріжки, зобов’язані своїм походженням татарської кухні. Готові вироби покладіть на велике деко, рясно змащений вершковим маслом. Дайте їм трохи постояти в теплому приміщенні. Почекавши 15 хвилин, негайно змастіть верхню частину пиріжків яйцем і помістіть деко з ними в духовку, розігріту до температури 180 градусів.Ечпочмакі - татарські трикутні пиріжки

Час приготування трикутників – приблизно 60 хвилин. Після закінчення зазначеного часу вийміть деко з пиріжками з розпеченої духовки і насолодитеся рум’яними, смачними і апетитними Ечпочмак.



Соковиті і рум’яні татарські пиріжки

Широку поширеність отримав і ще один рецепт виготовлення Ечпочмак – хлібобулочних виробів, унікальних за своїми смаковими властивостями. Розглянемо як зробити цей рецепт татарської кухні більш детально і докладно.

Ечпочмакі - татарські трикутні пиріжки

Складові

  • борошно вищого сорту – 500 грам;
  • питна вода або пастеризоване молоко – 220 мл;
  • кухонна сіль – 1/2 чайної ложки;
  • рослинне або оливкове масло – 150 мл;
  • приблизно 15 грам сухих дріжджів.

Інструкція по приготуванню тіста

  1. Налийте вказану кількість питної води або коров’ячого молока в невелику за розміром миску. Врахуйте, що температура налитої вами рідини повинна варіюватися в межах від 45 до 50 градусів.
  2. Розсипте по поверхні рідини 15 грам дріжджів і цукровий пісок. Вам слід почекати кілька хвилин настання того моменту, коли пастеризоване молоко або чиста вода просочаться компонентами, які ви додали.
  3. Після закінчення трьох або п’яти хвилин збийте знаходиться в ємності рідина, скориставшись механічним віночком.
  4. Візьміть глибоку і містку миску і просійте в неї борошно. Додайте в ємність 150 мл рослинного масла і збиті з молоком дріжджі.
  5. Замісити тісто і зберіть його в акуратний куля, який перекладіть в іншу ємність і накрийте зверху чистим рушником.
  6. Помістіть ємність з отриманою вами масою в тепле місце, добре захищене від протягів. Дайте їй настоятися протягом 60 хвилин.
  7. Обімніть тісто на кухонному столі, накрийте його фланелевим або махровим рушником і знову приберіть глибоку ємність з ним в затишне місце. Дочекайтеся моменту, коли маса підніметься вдруге.
  8. Викладіть приготовану масу на кухонний стіл і розділіть її на шість або вісім рівних частин.
  9. Використавши дерев’яну качалку, розкачайте коржі і покладіть всередину кожної з них заздалегідь приготовлену начинку.
  10. Защипніть краю коржів. У вас повинні вийти акуратні трикутники, посередині яких буде розташований отвір.
  11. Змастіть отримані вами пиріжки розм’якшеним вершковим маслом і відправте їх в електричну або газову духовку, розігріту до температури 190 градусів.
  12. Через 40 хвилин ваші пиріжки будуть готові, і ви зможете спробувати це вишукане блюдо, яке прийшло до нас з татарської кухні.

Секрети татарських блюд

Татари з незапам’ятних часів цінували дріжджове, прісне, бездріжджове, рідке тісто, зі знанням справи займалися його приготуванням і випікали дивно смачні пироги. Особливою «родзинкою» наділяють татарську кухню хлібобулочні вироби з різними начинками. Широку популярність і популярність отримав татарський пиріг, який має назву «кистибий» і виконаний по простому рецептом. Для його приготування використовують три компоненти:

  • свіжоприготовлене картопляне пюре;
  • недавно зварену пшоняну кашу;
  • прісне тісто, виготовлене у формі сочня.

Щоб трохи пом’якшити прісне тісто, поліпшити його смакові характеристики, вам буде потрібно додати в нього невелику кількість попередньо розм’якшеного вершкового масла і сметани жирністю 20%. Такі інгредієнти додадуть готовому блюду крихкість, ніжність і дивовижний смак. Нагадаємо що дане блюдо має високу калорійність!

Смачного!



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.