Якщо ви творча людина і приготування їжі для вас – мистецтво, використовуйте тісто для того, щоб приготувати смачну різноманітну їжу зі звичайних сосисок. Сосиски в тісті допоможуть урізноманітнити ваш раціон. При цьому вигідне відміну такого блюда від магазинного варіанту в тому, що тісто листкове.
Приготувати просто, як і пиріжки, а виглядають готові вироби надзвичайно апетитно і так само смачні.
Існує безліч способів красиво приготувати не тільки пиріжки, але і сосиску в листковому і звичайному тесті.
Найпростіший спосіб
- Руками з тіста робимо «ковбаску» довгою десять сантиметрів і шириною близько двох сантиметрів;
- Отриману «ковбаску» розгортає силіконової качалкою в стрічку, товщиною в 3-4 мм. Чим тонше листкове тісто, тим краще;
- вийшла стрічкою з тіста, обмотуємо сосиску по спіралі внахлест (нижній край тесту накладається на верхній);
- залишаємо сосиски в сторону, щоб тісто підійшло, потім смажимо в олії або запікаємо.
Найпоширеніший спосіб
- Робимо «колобки» з тіста розміром з куряче яйце;
- Розкачуємо їх в коржик, товщиною в 1 см і ширше сосиски з усіх боків на 3 см;
- Виступаючі краї коржа розрізаємо на косі смужки шириною 2 см до сосиски;
- Потім загортаємо сосиску красиво, накладаючи ці смужки зверху сосиски внахлест, кіскою.
Такий варіант загортання подобається більшості кулінарів!
Найкрасивіший спосіб
- Робимо «клапоть» з тіста товщиною 0,5 см і такої ширини, щоб звернути сосиску в нього один раз;
- краї тіста прищипують змоченими в воду руками, щоб тісто не розійшлося;
- акуратно робимо розрізи поперек сосиски в тісті, через кожні 1,5 см;
- розрізи треба робити так, щоб нижній шар тіста залишився цілим, і утворилися сегменти сосиски в тесті не роз’єдналися;
- потім, сегменти розкладаємо попарно, повертаючи розрізом вгору.
Найоригінальніший спосіб
- З тіста зробити квадратний «килимок», сторона якого на 2 см ширше сосиски, а товщина 5-7 мм;
- всередині «килимка» ножем для тесту робимо поздовжні розрізи, які не доходили до краю килимка на 2 см;
- між розрізами 2 см;
- сосиску розрізаємо вздовж на 6 вузьких часточок;
- кожну часточку, вплітаємо поперек смужок (смужка на сосиску, смужка під сосиску) в «килимок». Виходить оригінально і смачно.
Як загорнути листкове тісто
Щоб листкового тіста для пиріжків було по-справжньому листковим і красивим його треба правильно загортати.
Правильно загортати листкове тісто треба таким чином:
- Розтягнути тісто, покласти на нього зверху, на середину тесту, масло так, щоб можна було повністю накрити зверху краями тіста;
- масло на тесті повинно лежати суцільним шаром, а не шматочками. Потім тісто з маслом всередині розкачати качалкою в довгу «простирадло». Зручною для розкочування тіста є мармурова качалка;
- товщина розкачане тісто з маслом всередині повинна бути 1,5 см. Цю «простирадло» скласти «книжкою»: загорнути одну третину «простирадла» праворуч в ліву сторону, потім, одну третину простирадла зліва загорнути в праву сторону. Отримаємо три шари тіста;
- обертаємо тісто харчовою плівкою і ставимо в морозильну камеру холодильника до п’ятнадцяти хвилин;
- всі ці дії (розкачати тісто, скласти «книжкою і на п’ятнадцять хвилин в морозильну камеру), в такому ж порядку, повторюємо ще три рази;
- після кожного розкочування тіста качалкою, перед складанням тесту в «книжку», не забуваємо струсити з тіста зайву муку. Пам’ятаємо, що верхній край «книжки» завжди спрямований вправо;
- після четвертого розкочування і загортання, листкове тісто відправляємо не в морозилку, а в холодильник під морозильною камерою, щоб воно «відпочило», на 30 хвилин.
З такого листкового тіста можна приготувати і пиріжки і круасан. Пиріжки з такого тесту завжди будуть вдалими. Тісто легко ліпиться і практично не прилипає до рук за рахунок своєї багатошарової структури.
І ось ми отримали дуже поширене кулінарний виріб з листкового тіста. Пиріжки та сосиски в тісті – ситна, красива, корисна їжа, яка ніколи не набридне і порадує вас ваших рідних і гостей.
Рекомендуємо подивитися рецепти листкових булочок.
Смачного.