Сангрія (ісп. Sangre – кров) – це коктейль із середнім вмістом алкоголю (фортеця дорівнює приблизно 5-9 градусів). В якості основних компонентів для його приготування виступає вино (зазвичай червоне) і нарізані шматочками фрукти або ягоди. Деякі рецептури так само включають прянощі і спеції, цукор, бренді, мед. Калорійність напою висока – близько 70-90 ккал на 100 г., дивлячись скільки цукру в складі.
Завдяки простим рецептам і доступним інгредієнтів його можна легко зробити вдома. Розглянемо з фото кілька варіантів покроково, як приготувати сангрию самостійно.
Тиха Sangria
Це класична варіація відомого напою. Її іноді плутають з глінтвейном, але основна відмінність полягає в тому, що останній подається саме в гарячому вигляді, а іспанська червона сангрія – в холодному.
Вам знадобиться:
- Вино червоне – пляшка об’ємом 0,7 л (підійде будь-який дешеве більш менш якісне);
- Вода кип’ячена охолоджена – 700 мл;
- 2 апельсина;
- лимон;
- Цукровий пісок – 2 столові ложки.
Рецепт Сангрії дуже простий:
- Об’єднуємо в великому глечику рідкі складові, засипаємо цукор і гарненько розмішуємо, щоб він розчинився;
- Нарізаємо фрукти кільцями, не видаляючи шкірку і цедру, і поміщаємо їх в ємність з солодкою винною сумішшю;
- Прибираємо в холодильник мінімум на 3 години (в ідеалі – на ніч), щоб напій наситився фруктовим ароматом і вийшов ще більш смачним.
- Подавати це приголомшливе «рідке блюдо» найкраще в келихах для шампанського, попередньо виклавши на їх дно кубики льоду.
Як доповнення до коктейлю можна використовувати нежирне м’ясо або рибу, але в класичному варіанті в Іспанії він вживається без закуски.
Ігриста Sangria з шампанського і сухого червоного вина
У даного різновиду смакові якості посилюються завдяки бульбашок вуглекислого газу, які виносять ароматичні речовини з фруктів і концентрують їх на винній поверхні.
Вам необхідно:
- За пляшці сухого червоного вина і шампанського (0,7 л кожна). Останнє можна замінити «Спрайт» або іншим газованим лимонадом;
- Лимон і апельсин – по 1 шт;
- 2 яблука;
- 2 палички кориці;
- 4 листочка свіжої м’яти.
Можна додавати і будь-які інші фрукти або ягоди, наприклад, абрикос, полуницю, персик. Вони додадуть нові смакові нотки.
Рецепт домашньої сангрии:
- Лимончик і апельсинчик нарізаються кружечками, шкірка не зчищається. З яблучок витягується серцевина і кісточки, м’якоть ріжеться невеликими шматочками;
- Розміщуємо всі в глечик, заливаємо вином, додаємо м’ятні листочки і корицю;
- Щільно закупорюють ємність і відправляємо в холодильник приблизно на 5 годин;
- По закінченні цього часу додаємо до вмісту добре охолоджене шампанське або газовану воду і гарненько перемішуємо. Пропорцію рідких компонентів можна регулювати самостійно. Спочатку вона становить 1: 1 (по 700 мл);
- Розливаємо коктейль по келихах разом з фруктовими часточками і насолоджуємося приголомшливим смаком.
Ігриста Sangria з лікеру і бренді
Існує ще одна рецептура «ігристого варіанту», де використовується бренді і лікер, при цьому готовий напій виходить міцніше.
Перелік продуктів:
- Бренді і лікер апельсиновий (Куантро або Кюрасао) – по 125 мл;
- Апельсин, лимон, грейпфрут – по 1 шт;
- Цукровий пісок – 50 г;
- Біле ігристе вино – 750 мл;
- Гроно білого винограду.
Схема готування:
- Цитрусові ріжемо скибочками разом з шкіркою і поміщаємо в глибоку ємність;
- Викладаємо сюди ж виноград, засипаємо цукор, виливаємо лікер і бренді;
- Перемішуємо все дерев’яною лопаткою до розчинення кристалів цукру і прибираємо охолоджуватися на 3 години;
- Після цього дерев’яною лопаткою необхідно акуратно розім’яти цитрусові, щоб видавити з них сік. В кінці процесу приготування додається ігристе вино і все ретельно перемішується;
- Готову суміш переливаємо в скляний глек, потім розливаємо по стаканчиках і викладаємо лід.
Біла варіація
Таке вино Сангрія в домашніх умовах відрізняється від класичної різновиди кольором.
Вам буде потрібно:
- Винний напій білий сухий – 0,7 л;
- Бренді або віскі – 0,25 л;
- Мінералка без газу – півлітра;
- Цукор – 50 г;
- Апельсин, персик і яблуко – по одній штуці;
- 2 палички кориці.
Покрокова інструкція приготування:
- Яблучну і персикову м’якоть нарізати великими кубиками, апельсинчик порізати скибочками, не видаляючи шкірку;
- Помістити ці продукти в глибоку ємність;
- Влити віскі (бренді), додати корицю, засипати сахарок і перемішати до повного розчинення останнього;
- Прибрати посуд в холодильник на пару годин;
- Потім акуратно розім’яти апельсинчик за допомогою лопатки з дерева, щоб він виділив сік. Долити вино і мінеральну воду. Добре розмішати вміст і наповнити їм скляний глечик;
- Після цього можна розливати напій по келихах і подавати до столу.
Безалкогольна Sangria
Існують рецептури, за якими коктейль іспанська сангрія робиться без включення до складу алкоголю. Ось одна з них. Готове питво має яскравий фруктовий смак і виходить дуже легким. Його можна вживати дітям, людям, які перебувають за кермом або тим, хто вирішив відмовитися від алкоголю.
Вам знадобиться:
- Яблуко і апельсин – по 1 шт (великі);
- Лимон і лайм – по одному;
- Сік виноградний – 1 літр;
- Чорний листовий чай – 2 маленькі ложечки;
- Цукор або мед – на смак;
- Окріп – 350 мл;
- Гвоздика – 2-3 бутончики;
- Паличка кориці;
- Кардамон – 3 коробочки;
- М’ята або базилік – за бажанням;
- Вода газована – за смаком;
- Лід (додатково).
Процес приготування:
- У чашечку помістіть прянощі (корицю, кардамон і гвоздику), а так же чай. Залийте все окропом і дайте настоятися близько 5 хвилин. Можна накрити посуд кришкою;
- Кожен фрукт наріжте середніми шматочками. Частина їх (приблизно 1/4) залиште для фінального прикраси;
- Основну фруктову масу викладіть в великий глек або іншу аналогічну ємність, додайте мед або сахарок. Кількість підсолоджувача залежить від того, наскільки солодкий виноградний сік ви будете використовувати, тому його потрібно попередньо спробувати;
- Гарячий чай з прянощами процідіть через ситечко і вилийте в спільний посуд;
- Додайте приблизно половину (500 мл) від усього обсягу виноградного соку, при необхідності охолодіть суміш і відправте в холодильник, щоб напій настоявся і остаточно охолов;
- Після цього процідіть вміст і видаліть «фруктову окрошку»;
- Решта фруктові шматочки викладіть в уже готовий напій, за бажанням можна додатково додати свіжі листочки м’яти або запашного базиліка;
- Другу половину виноградного соку попередньо охолодіть, потім влийте в глек і розмішайте. За бажанням можна викласти ще й кубики льоду.
На цьому безалкогольна Sangria готова. Так само можна розбавити її охолодженої газованою водою. При цьому потрібно періодично пробувати напій і регулювати кількість газованої води.