Полба – визнаний лідер за кількістю поживних речовин, мікроелементів і незамінних амінокислот серед всіх злаків. Але що ж таке жито, знає не кожен. А це особливий сорт дикої пшениці, який в Стародавній Русі користувався особливою популярністю через свою витривалості і здатності протистояти як лютим морозам, так і посушливого літа.
Єдиним недоліком цього унікального злаку було те, що колоски дуже погано чистилися і давали малу кількість зерняток. Видобуток полб’яною крупи була справою воістину важким в ті далекі часи.
Каша класична на воді
Варити таку кашу з полби в мультиварці не складе труднощів. Адже наша кухонні помічниця практично весь процес проведе самостійно. Цей гарнір можна спокійно приготувати на вечерю, використавши функцію «Відкладений старт».
складові
- Крупа полб’яною – 2 склянки
- Вода – 4 склянки
- Масло вершкове – 200 гр. + 100 гр. для поливання готового гарніру
- Сіль, цукор – за смаком.
приготування
- Насипте крупу в друшляк і промийте під проточною водою, щоб рідина стікала практично прозора.
- В мультиварці встановлюємо режим «Каша» на 40 хв. Заливаємо воду і доводимо її кипіння.
- Помішуючи, поступово всипаємо полбу в чашу, заправляємо сіллю і цукром за смаком і закриваємо кришку.
- Готуємо до звукового сигналу. Після цього кришку не відкриваємо, а встановлюємо в мультиварці «Підігрів» на 10 хвилин і залишаємо. Нехай наша каша потомиться і настоїться.
Подавати її до столу потрібно, полив розтопленим вершковим маслом. Це підкреслить незвичайний горіхово-карамельний присмак і аромат полби.
полб’яною плов
А чому б і ні?! Адже жито теж злак, як і рис. Зробимо східне блюдо на слов’янський лад, як ми вміємо – з вигадкою.
Необхідні продукти
- Свинина (бажано ошийок) – 400 гр.
- Морква – 2 шт.
- Лук білий ріпчаста – 2 шт.
- Полба – 2 склянки
- Томатна паста – 2-3 ст. л.
- Часник – 1 головка
- Сіль, перець, спеції – за смаком
- Зелень – для готового блюда
- Масло рослинне і свинячий жир – для обсмажування
приготування
- Свинину промиваємо, очищаємо від плівок і сухожиль, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо порційними шматками.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», додаємо рослинне масло навпіл зі свинячим жиром, даємо їм загостритися.
- Закидаємо в чашу м’ясо і обсмажуємо до золотистої скоринки, періодично помішуючи.
- Моркву натираємо на крупній тертці або нарізаємо дрібною соломкою. Лук шаткуємо дрібними кубиками.
- Додаємо до м’яса спочатку моркву, а через 5-7 хвилин – цибуля. Обсмажуємо до м’якості моркви.
- Додаємо томатну пасту, нехай вона трохи прожарити, щоб повністю розкрити свій аромат і смак.
- Заправляємо вміст чаші сіллю і спеціями. Додаємо 4 склянки води і доводимо до кипіння.
- У самому кінці додаємо полб’яною крупу, попередньо промивши її до чистої води.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Плов» або «Гасіння» на 45-50 хвилин, закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу. Час залежить від потужності вашої помічниці і в різних моделях може відрізнятися, але незначно.
- Після звукового сигналу ставимо на «Підігрів» ще на 10 хвилин і даємо час, щоб каша настоялась.
Готову страву присипте зеленню і дрібно посічений часником. Подавати до столу зі свіжими овочами або салатом з них.
Солодка каша «Медова розкіш»
Це частування сподобається і дорослим, і дітям. Адже такий солодкий і корисний десерт можна готувати про запас і їсти з задоволенням замість тістечок і булочок. Для тих, хто на дієті – знахідка.
Вам знадобиться
- Полб’яною крупа – 2 склянки
- Компот із сухофруктів – 5 склянок
- Мак – 1 стакан
- Цукровий пісок – ½ склянки
- Мед – 4-5 ст. л.
- Ізюм – 100 гр.
- Курага – 100 гр.
- Чорнослив – 100 гр.
- Горіхи волоські (ядра) – 1 стакан
- Халва соняшникова – 100 гр.
Тим, хто сидить на дієті, халву додавати не обов’язково. Кількість меду можна варіювати, в залежності від того, наскільки ви любите солодке.
приготування
- Спочатку варимо компот із сухофруктів. Додавайте все, які у вас є. Чим більше буде асортимент – тим смачніше і насиченішим буде каша.
- Компот проціджуємо, щоб не траплялися шматочки сухофруктів, і заливаємо його в чашу.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Варка» або «Каша» на 40-45 хв. Даємо рідини повторно закипіти.
- Промиваємо крупу до чистої води. Також промиваємо все сухофрукти – родзинки, курагу і чорнослив. Більші подрібнюємо, родзинки залишаємо так, як є.
- У киплячий компот закидаємо полбу, сухофрукти і варимо під закритою кришкою 25-30 хвилин.
- Мак попередньо замочуємо окропом. Потім зливаємо воду і в глиняній глечику розтираємо дочиста, поступово вводячи цукор.
- Через 30 хвилин відкриваємо кришку і додаємо мак в кашу, продовжуємо готувати до звукового сигналу.
- Поки каша вариться в мультиварці, готуємо інші інгредієнти. Горіхи прокаляем в духовці і очищаємо від гіркої шкірки, подрібнюємо. Халву розминаємо разом з медом до однорідного стану.
- Після звукового сигналу включаємо підігрів і залишаємо на 5-10 хвилин. Потім перекладаємо в керамічну ємність і охолоджуємо до теплого стану.
- Додаємо горіхи і халву з медом. Все добре перемішуємо і даємо настоятися.
Полб’яною солодка каша подається до столу повністю остигнула. Повірте, інших десертів вам вже не буде потрібно.
Декілька порад
Полбу перед варінням можна замочити годин на 5-6 в холодній воді і після цього ретельно промити. Тоді вона і звариться швидше, і не сліпнется під час приготування.
При покупці полб’яною крупи уважно вивчіть етикетку. Термін придатності – не більше 8 місяців. Якщо вживати прострочену крупу – можна нашкодити своєму організму.
Упаковка повинна бути герметичною, щоб зерна не окислялись і зберігали свої корисні властивості.
І наостанок – не їжте багато полб’яною каші на ніч. Рис містить велику кількість «довгих» вуглеводів і перетравлюється досить довго. Не перевантажуйте ШКТ.