Каша

Полб’яною каша – відкриття мультікулінарного сезону



Полба – визнаний лідер за кількістю поживних речовин, мікроелементів і незамінних амінокислот серед всіх злаків. Але що ж таке жито, знає не кожен. А це особливий сорт дикої пшениці, який в Стародавній Русі користувався особливою популярністю через свою витривалості і здатності протистояти як лютим морозам, так і посушливого літа.

Каша з полби в мультиварці

Єдиним недоліком цього унікального злаку було те, що колоски дуже погано чистилися і давали малу кількість зерняток. Видобуток полб’яною крупи була справою воістину важким в ті далекі часи.

Каша класична на воді

Варити таку кашу з полби в мультиварці не складе труднощів. Адже наша кухонні помічниця практично весь процес проведе самостійно. Цей гарнір можна спокійно приготувати на вечерю, використавши функцію «Відкладений старт».

складові

  • Крупа полб’яною – 2 склянки
  • Вода – 4 склянки
  • Масло вершкове – 200 гр. + 100 гр. для поливання готового гарніру
  • Сіль, цукор – за смаком.

Каша з полби в мультиварці

приготування

  1. Насипте крупу в друшляк і промийте під проточною водою, щоб рідина стікала практично прозора.
  2. В мультиварці встановлюємо режим «Каша» на 40 хв. Заливаємо воду і доводимо її кипіння.
  3. Помішуючи, поступово всипаємо полбу в чашу, заправляємо сіллю і цукром за смаком і закриваємо кришку.
  4. Готуємо до звукового сигналу. Після цього кришку не відкриваємо, а встановлюємо в мультиварці «Підігрів» на 10 хвилин і залишаємо. Нехай наша каша потомиться і настоїться.

Подавати її до столу потрібно, полив розтопленим вершковим маслом. Це підкреслить незвичайний горіхово-карамельний присмак і аромат полби.

полб’яною плов

А чому б і ні?! Адже жито теж злак, як і рис. Зробимо східне блюдо на слов’янський лад, як ми вміємо – з вигадкою.

Необхідні продукти

  • Свинина (бажано ошийок) – 400 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Лук білий ріпчаста – 2 шт.
  • Полба – 2 склянки
  • Томатна паста – 2-3 ст. л.
  • Часник – 1 головка
  • Сіль, перець, спеції – за смаком
  • Зелень – для готового блюда
  • Масло рослинне і свинячий жир – для обсмажування

Каша з полби в мультиварці

приготування

  1. Свинину промиваємо, очищаємо від плівок і сухожиль, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо порційними шматками.
  2. В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», додаємо рослинне масло навпіл зі свинячим жиром, даємо їм загостритися.
  3. Закидаємо в чашу м’ясо і обсмажуємо до золотистої скоринки, періодично помішуючи.
  4. Моркву натираємо на крупній тертці або нарізаємо дрібною соломкою. Лук шаткуємо дрібними кубиками.
  5. Додаємо до м’яса спочатку моркву, а через 5-7 хвилин – цибуля. Обсмажуємо до м’якості моркви.
  6. Додаємо томатну пасту, нехай вона трохи прожарити, щоб повністю розкрити свій аромат і смак.
  7. Заправляємо вміст чаші сіллю і спеціями. Додаємо 4 склянки води і доводимо до кипіння.
  8. У самому кінці додаємо полб’яною крупу, попередньо промивши її до чистої води.
  9. Встановлюємо в мультиварці режим «Плов» або «Гасіння» на 45-50 хвилин, закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу. Час залежить від потужності вашої помічниці і в різних моделях може відрізнятися, але незначно.
  10. Після звукового сигналу ставимо на «Підігрів» ще на 10 хвилин і даємо час, щоб каша настоялась.

Готову страву присипте зеленню і дрібно посічений часником. Подавати до столу зі свіжими овочами або салатом з них.

Каша з полби в мультиварці

Солодка каша «Медова розкіш»

Це частування сподобається і дорослим, і дітям. Адже такий солодкий і корисний десерт можна готувати про запас і їсти з задоволенням замість тістечок і булочок. Для тих, хто на дієті – знахідка.



Вам знадобиться

  • Полб’яною крупа – 2 склянки
  • Компот із сухофруктів – 5 склянок
  • Мак – 1 стакан
  • Цукровий пісок – ½ склянки
  • Мед – 4-5 ст. л.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Чорнослив – 100 гр.
  • Горіхи волоські (ядра) – 1 стакан
  • Халва соняшникова – 100 гр.

Тим, хто сидить на дієті, халву додавати не обов’язково. Кількість меду можна варіювати, в залежності від того, наскільки ви любите солодке.

Каша з полби в мультиварці

приготування

  1. Спочатку варимо компот із сухофруктів. Додавайте все, які у вас є. Чим більше буде асортимент – тим смачніше і насиченішим буде каша.
  2. Компот проціджуємо, щоб не траплялися шматочки сухофруктів, і заливаємо його в чашу.
  3. Встановлюємо в мультиварці режим «Варка» або «Каша» на 40-45 хв. Даємо рідини повторно закипіти.
  4. Промиваємо крупу до чистої води. Також промиваємо все сухофрукти – родзинки, курагу і чорнослив. Більші подрібнюємо, родзинки залишаємо так, як є.
  5. У киплячий компот закидаємо полбу, сухофрукти і варимо під закритою кришкою 25-30 хвилин.
  6. Мак попередньо замочуємо окропом. Потім зливаємо воду і в глиняній глечику розтираємо дочиста, поступово вводячи цукор.
  7. Через 30 хвилин відкриваємо кришку і додаємо мак в кашу, продовжуємо готувати до звукового сигналу.
  8. Поки каша вариться в мультиварці, готуємо інші інгредієнти. Горіхи прокаляем в духовці і очищаємо від гіркої шкірки, подрібнюємо. Халву розминаємо разом з медом до однорідного стану.
  9. Після звукового сигналу включаємо підігрів і залишаємо на 5-10 хвилин. Потім перекладаємо в керамічну ємність і охолоджуємо до теплого стану.
  10. Додаємо горіхи і халву з медом. Все добре перемішуємо і даємо настоятися.

Полб’яною солодка каша подається до столу повністю остигнула. Повірте, інших десертів вам вже не буде потрібно.

Декілька порад

Полбу перед варінням можна замочити годин на 5-6 в холодній воді і після цього ретельно промити. Тоді вона і звариться швидше, і не сліпнется під час приготування.

Каша з полби в мультиварці

При покупці полб’яною крупи уважно вивчіть етикетку. Термін придатності – не більше 8 місяців. Якщо вживати прострочену крупу – можна нашкодити своєму організму.

Упаковка повинна бути герметичною, щоб зерна не окислялись і зберігали свої корисні властивості.

І наостанок – не їжте багато полб’яною каші на ніч. Рис містить велику кількість «довгих» вуглеводів і перетравлюється досить довго. Не перевантажуйте ШКТ.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.