Різне

Долма – вінець мистецтва кавказьких кухарів



Рулетики з виноградних листочків

Долма – блюдо, що нагадує голубці і представляє собою рисово-м’ясну начинку, загорнуту в листя (зазвичай використовуються виноградні). Крім Закавказзя, страву поширене в багатьох регіонах Центральної Азії і на Балканському півострові.

Калорійність страви становить 180-200 ккал на 100 г готового продукту. Розглянемо кілька рецептур, як приготувати долму покроково з фото.

Рецепт приготування долми зі свіжих виноградного листя

Подача з соусом

Долма зі свіжого листя винограду може готуватися цілий рік. Для страви підійде будь-яке м’ясо: баранина, свинина і навіть курка. Бажано використовувати листочки від винограду білих сортів. Спеції краще брати східні, тоді страва вийде ніжним і матиме традиційний смак.

Перелік компонентів:

  • Рис – 100 г;
  • Вода – 200 мл;
  • Фарш яловичий – 0,5 кг;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Листя виноградні і сіль – за смаком;
  • Ріпчасту цибулю – 2-3 головки;
  • Кінза, кріп, базилік – по 10 г;
  • Зелена цибуля – невеликий пучок.

Загортаємо фарш і викладаємо заготовки в каструлю

Рецепт долми в домашніх умовах:

  1. Добре промиємо рис і зваримо його до напівготового стану, воду трохи присолити. Досить приблизно 15 хвилин, щоб рисова крупа досягла потрібної густоти;
  2. Обмиємо молоді листочки винограду і опустимо в окріп на одну-дві хвилини: тим самим зручніше буде загортати наш східний делікатес. Якщо пелюстки потемніють (стануть бурими), це не страшно – вони придатні до майбутньої готуванні;
  3. Очистимо цибулька і наріжемо ножем дуже дрібно;
  4. Всю зелень сполоснемо, просушимо і дрібно нашаткувати;
  5. Пір’ячко зеленої цибулі ріжемо на невеликі кільця;
  6. Промите м’ясо подрібнити і змішати в об’ємної ємності з напівготових рисом, нашаткованої зеленню і цибулею, додамо на смак найрізноманітніші спеції Сходу і присолити. В результаті начинка повинна бути як однорідний щільний фарш;
  7. У центр підготовленого виноградного листка кладемо приготований фарш – одну маленьку ложку;
  8. Спочатку загорніть у листа бічні частини. Закінчимо «конвертик»: верхня частина загортається до центру страви;
  9. Виберемо для готування зручну каструлю і її дно застелити залишилися листочками винограду, потім щільним шаром викладемо долму швом вниз. Вийде ємність з щільно укладеними «конвертами» з начинкою;
  10. Блюдо заллємо водою, наверх покладемо очищені часникові зубчики;
  11. Прикриємо зверху плоскою тарілочкою і готуємо страву 30-40 хвилин на середньому полум’я. Каструльку знімемо з плити і приберемо тарілку. Накриємо кришкою і залишимо десь на десять хвилин. Таким чином, долма з виноградного листя пропарити у власному соку і стане ще смачніше.

м'ясна начинка

Готовий делікатес викладемо на тарілку і подамо на стіл.

Виноградне листя на зиму для долми

Зараз ми розповімо і поділимося декількома порадами, як приготувати для страви листочки винограду, які зберігаються багато місяців.

Заморожування

  1. Для заморозки листя спочатку зріжемо у них хвостики;
  2. Далі сполосніть і просушимо, сформуємо в стопочки по 8-10 штук і звернемо рулетами;
  3. Складемо рулетики в пакет і помістимо в морозильну камеру;
  4. Перед приготуванням страви листочки розморожують. Для цього спочатку опускають їх в холодну водичку і чекають, поки вони трохи Отта, потім кладуть в гарячу.

Згорнуті листочки в пакеті

Зверніть увагу: в СВЧ-печі заготовки краще не розморожувати. У замороженому стані вони дуже крихкі і можуть розповзтися.

Можна зберегти листочки свіжими. Для цього промиємо їх і скрутимо в рулетики, які складемо в скляний посуд, накриємо залізними кришками і відправимо в духовку на стерилізацію на півгодини. Після цього закатати банки і поставимо на зберігання в темне місце.

Маринування

  • Час готування: 50 хвилин;
  • Кількість порцій: компоненти беруться з розрахунку на 1,5 літрову банку;
  • Вам знадобиться: банку скляна, пластикова або гумова кришка, ємність для маринаду.

Заготівля на зиму

Перелік продуктів:

  • Сіль – 1,5 великі ложки;
  • Листочки винограду – 50 штук;
  • Вода – 1,5 літра;
  • Запашний перець – 6 горошків.

Як підібрати інгредієнти:

  • Листя винограду для долми повинні бути не більше долоні;
  • Сіль краще використовуйте дрібногранульовану, тому що вона практично не містить сміття;
  • Візьміть для розсолу очищену або фільтровану воду.

Листя в баночці

Схема готування:

  1. Відріжемо хвостики у листочків, обмиємо їх, складемо в каструлю і заллємо водою. Дамо закипіти;
  2. Коли вони охолонуть, розкладемо їх по десять штук стопочки і звернемо в невеликі рулети;
  3. Заготовки для долми щільно складемо в баночку;
  4. Самостійно готуємо маринад. Закип’ятити воду і висиплю туди перець і сіль. Добре перемішати до повного розчинення солі;
  5. Маринад заллємо в банку таким чином, щоб заповнилися всі порожнечі і поставимо настоюватися 12 годин;
  6. Далі баночку закриємо пластиковою кришкою і приберемо в холодильник на зберігання. Мариновані листя так само зберігають в прохолодному, бажано темному місці, наприклад, в погребі.

Консервування

  • Активне час приготування: 50 хвилин;
  • Кількість порцій: Всі продукти взяті в розрахунку на 0,5 літрову банку;
  • Вам знадобляться: Ємність для розсолу, кришка, нитки, банку, шумівка, закаточная машинка для банок.

Необхідні інгредієнти:



  • Оцет 9% – маленька ложечка;
  • Вода – 500 мл;
  • Сіль – 20 м

Консервація

Процес приготування:

  1. Зріжемо у виноградних листочків хвостики і промиємо проточною водою;
  2. Складемо в стопочку за двадцять штук і звернемо в рулетики, кожен з яких обмотаємо ниткою;
  3. Воду доведемо до кипіння. У плити поставимо посуд з холодною водою;
  4. На шумовку помістимо по одній заготовці, опустимо на 3 секунди в киплячу воду, потім тут же в холодну. Так робимо з усіма заготовками;
  5. Наші рулетики готові. Тепер щільно укладемо їх в банку;
  6. У холодній воді для приготування розсолу розчинний 20 г солі, потім заллємо в баночку;
  7. Приберемо на три дні настоюватися;
  8. Через цей час в баночку доллємо оцет, додамо розсіл по необхідності;
  9. Простерілізуем 20 хвилин і закатати.

Засолка

  1. У промитих в холодній водичці листочків обрізаємо хвостики;
  2. Приготуємо 10% -й сольовий розчин – розмішати в літрі води 3,5 великі ложки солі;
  3. Розкладемо листочки в 0,5 літрові баночки, заллємо сольовим розчином, який повинен бути холодним, накриємо кришками;
  4. Засолені листя для долми на зиму зберігаються в прохолодному приміщенні. Перед приготуванням страви листочки вимочують дві години на холодній воді.

процес засолювання

Корисні поради:

  • Можна додавати в маринад або розсіл суху гірчицю – дві маленькі ложечки. Від цього листочки вийдуть гостренькі на смак;
  • Листя для долми треба збирати навесні, поки вони молоді.

Долма вегетаріанська

Перелік продуктів:

  • Кефір – 100 г;
  • 4 цибулини;
  • 2 курячих яйця;
  • Шпинат свіжий або щавель – 180 г;
  • Круглий рис – 150 г;
  • Молоді свіже листя винограду;
  • Кріп і цибуля зелена – по пучку;
  • Овочевий бульйон або вода – стакан;
  • 2 зубчики часнику;
  • М’ята і кінза – по гілочці;
  • Рослинна олія;
  • Перець мелений;
  • Сіль.

Рецепт для вегетаріанців

Інструкція приготування:

  1. Ретельно промиємо виноградні листочки і зачистили грубі ділянки. Замочимо в посуді з прохолодною водою кінзу, кріп, м’яту, щавель, цибуля зелений, потім обполосніть і трохи обсушити паперовим рушником. Потім подрібнити в кашку в блендері;
  2. Промиємо рис і трохи відварити;
  3. Дрібно порізати цибулю;
  4. Відваримо яйця, почистимо і дрібненько наріжемо;
  5. Приготовлені продукти перемішати. Додамо трохи масла, перчика і присолити;
  6. Листочки нафаршіруем цієї яєчно-овочевий масою, звернемо невеликими конвертиками. Якщо вам попалися жорсткі листя, попередньо обшпарте їх окропом і трохи остудіть;
  7. Складіть страва у велику ємність або сотейник, залийте водою або бульйоном і тушкуйте на маленькому полум’я до готовності;
  8. Для готування смачного соусу почистіть і подрібніть в кашку часничок, змішайте його з кефіром і приправте сіллю;

Блюдо при подачі полийте соусом з кефіру.

Долма з рибою

ресторанна подача

Вам знадобиться:

  • Рис – 30 г;
  • цибулина;
  • Рибне філе – 300 г;
  • Листочки винограду солоні або свіжі;
  • Томатна паста – велика ложка;
  • Масло рослинне;
  • Вода – 200 г;
  • Сік лимона – 3-4 столові ложки;
  • Перець білий мелений;
  • Сіль.

Рецепт з рибкою

Приготування долми:

  1. Зріжте гілочку і щільні прожилки з листочків, а солоні вимочіть у воді;
  2. Філе з допомогою ножа порубати на маленькі скибочки або подрібніть м’ясорубкою;
  3. Почистіть і дрібно наріжте цибулю, спассеруйте його на рослинному маслі;
  4. Промийте та відваріть рис до напівготовності;
  5. Змішайте цибулю, подрібнене рибне філе і рис. Приправте сіллю і перцем, збризніть лимонним соком;
  6. Фарш розкладіть на листочки і закрутіть їх. Заготовки повинні бути схожі на голубці.

Долму з риби складіть в сотейник, залийте сумішшю томатної пасти і води. Гасіть 35-45 хвилин на помірному полум’я.

Відео: Рецепт турецької долми з виноградного листя



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.