Долма – блюдо, що нагадує голубці і представляє собою рисово-м’ясну начинку, загорнуту в листя (зазвичай використовуються виноградні). Крім Закавказзя, страву поширене в багатьох регіонах Центральної Азії і на Балканському півострові.
Калорійність страви становить 180-200 ккал на 100 г готового продукту. Розглянемо кілька рецептур, як приготувати долму покроково з фото.
Рецепт приготування долми зі свіжих виноградного листя
Долма зі свіжого листя винограду може готуватися цілий рік. Для страви підійде будь-яке м’ясо: баранина, свинина і навіть курка. Бажано використовувати листочки від винограду білих сортів. Спеції краще брати східні, тоді страва вийде ніжним і матиме традиційний смак.
Перелік компонентів:
- Рис – 100 г;
- Вода – 200 мл;
- Фарш яловичий – 0,5 кг;
- Часник – 2 зубчики;
- Листя виноградні і сіль – за смаком;
- Ріпчасту цибулю – 2-3 головки;
- Кінза, кріп, базилік – по 10 г;
- Зелена цибуля – невеликий пучок.
Рецепт долми в домашніх умовах:
- Добре промиємо рис і зваримо його до напівготового стану, воду трохи присолити. Досить приблизно 15 хвилин, щоб рисова крупа досягла потрібної густоти;
- Обмиємо молоді листочки винограду і опустимо в окріп на одну-дві хвилини: тим самим зручніше буде загортати наш східний делікатес. Якщо пелюстки потемніють (стануть бурими), це не страшно – вони придатні до майбутньої готуванні;
- Очистимо цибулька і наріжемо ножем дуже дрібно;
- Всю зелень сполоснемо, просушимо і дрібно нашаткувати;
- Пір’ячко зеленої цибулі ріжемо на невеликі кільця;
- Промите м’ясо подрібнити і змішати в об’ємної ємності з напівготових рисом, нашаткованої зеленню і цибулею, додамо на смак найрізноманітніші спеції Сходу і присолити. В результаті начинка повинна бути як однорідний щільний фарш;
- У центр підготовленого виноградного листка кладемо приготований фарш – одну маленьку ложку;
- Спочатку загорніть у листа бічні частини. Закінчимо «конвертик»: верхня частина загортається до центру страви;
- Виберемо для готування зручну каструлю і її дно застелити залишилися листочками винограду, потім щільним шаром викладемо долму швом вниз. Вийде ємність з щільно укладеними «конвертами» з начинкою;
- Блюдо заллємо водою, наверх покладемо очищені часникові зубчики;
- Прикриємо зверху плоскою тарілочкою і готуємо страву 30-40 хвилин на середньому полум’я. Каструльку знімемо з плити і приберемо тарілку. Накриємо кришкою і залишимо десь на десять хвилин. Таким чином, долма з виноградного листя пропарити у власному соку і стане ще смачніше.
Готовий делікатес викладемо на тарілку і подамо на стіл.
Виноградне листя на зиму для долми
Зараз ми розповімо і поділимося декількома порадами, як приготувати для страви листочки винограду, які зберігаються багато місяців.
Заморожування
- Для заморозки листя спочатку зріжемо у них хвостики;
- Далі сполосніть і просушимо, сформуємо в стопочки по 8-10 штук і звернемо рулетами;
- Складемо рулетики в пакет і помістимо в морозильну камеру;
- Перед приготуванням страви листочки розморожують. Для цього спочатку опускають їх в холодну водичку і чекають, поки вони трохи Отта, потім кладуть в гарячу.
Зверніть увагу: в СВЧ-печі заготовки краще не розморожувати. У замороженому стані вони дуже крихкі і можуть розповзтися.
Можна зберегти листочки свіжими. Для цього промиємо їх і скрутимо в рулетики, які складемо в скляний посуд, накриємо залізними кришками і відправимо в духовку на стерилізацію на півгодини. Після цього закатати банки і поставимо на зберігання в темне місце.
Маринування
- Час готування: 50 хвилин;
- Кількість порцій: компоненти беруться з розрахунку на 1,5 літрову банку;
- Вам знадобиться: банку скляна, пластикова або гумова кришка, ємність для маринаду.
Перелік продуктів:
- Сіль – 1,5 великі ложки;
- Листочки винограду – 50 штук;
- Вода – 1,5 літра;
- Запашний перець – 6 горошків.
Як підібрати інгредієнти:
- Листя винограду для долми повинні бути не більше долоні;
- Сіль краще використовуйте дрібногранульовану, тому що вона практично не містить сміття;
- Візьміть для розсолу очищену або фільтровану воду.
Схема готування:
- Відріжемо хвостики у листочків, обмиємо їх, складемо в каструлю і заллємо водою. Дамо закипіти;
- Коли вони охолонуть, розкладемо їх по десять штук стопочки і звернемо в невеликі рулети;
- Заготовки для долми щільно складемо в баночку;
- Самостійно готуємо маринад. Закип’ятити воду і висиплю туди перець і сіль. Добре перемішати до повного розчинення солі;
- Маринад заллємо в банку таким чином, щоб заповнилися всі порожнечі і поставимо настоюватися 12 годин;
- Далі баночку закриємо пластиковою кришкою і приберемо в холодильник на зберігання. Мариновані листя так само зберігають в прохолодному, бажано темному місці, наприклад, в погребі.
Консервування
- Активне час приготування: 50 хвилин;
- Кількість порцій: Всі продукти взяті в розрахунку на 0,5 літрову банку;
- Вам знадобляться: Ємність для розсолу, кришка, нитки, банку, шумівка, закаточная машинка для банок.
Необхідні інгредієнти:
- Оцет 9% – маленька ложечка;
- Вода – 500 мл;
- Сіль – 20 м
Процес приготування:
- Зріжемо у виноградних листочків хвостики і промиємо проточною водою;
- Складемо в стопочку за двадцять штук і звернемо в рулетики, кожен з яких обмотаємо ниткою;
- Воду доведемо до кипіння. У плити поставимо посуд з холодною водою;
- На шумовку помістимо по одній заготовці, опустимо на 3 секунди в киплячу воду, потім тут же в холодну. Так робимо з усіма заготовками;
- Наші рулетики готові. Тепер щільно укладемо їх в банку;
- У холодній воді для приготування розсолу розчинний 20 г солі, потім заллємо в баночку;
- Приберемо на три дні настоюватися;
- Через цей час в баночку доллємо оцет, додамо розсіл по необхідності;
- Простерілізуем 20 хвилин і закатати.
Засолка
- У промитих в холодній водичці листочків обрізаємо хвостики;
- Приготуємо 10% -й сольовий розчин – розмішати в літрі води 3,5 великі ложки солі;
- Розкладемо листочки в 0,5 літрові баночки, заллємо сольовим розчином, який повинен бути холодним, накриємо кришками;
- Засолені листя для долми на зиму зберігаються в прохолодному приміщенні. Перед приготуванням страви листочки вимочують дві години на холодній воді.
Корисні поради:
- Можна додавати в маринад або розсіл суху гірчицю – дві маленькі ложечки. Від цього листочки вийдуть гостренькі на смак;
- Листя для долми треба збирати навесні, поки вони молоді.
Долма вегетаріанська
Перелік продуктів:
- Кефір – 100 г;
- 4 цибулини;
- 2 курячих яйця;
- Шпинат свіжий або щавель – 180 г;
- Круглий рис – 150 г;
- Молоді свіже листя винограду;
- Кріп і цибуля зелена – по пучку;
- Овочевий бульйон або вода – стакан;
- 2 зубчики часнику;
- М’ята і кінза – по гілочці;
- Рослинна олія;
- Перець мелений;
- Сіль.
Інструкція приготування:
- Ретельно промиємо виноградні листочки і зачистили грубі ділянки. Замочимо в посуді з прохолодною водою кінзу, кріп, м’яту, щавель, цибуля зелений, потім обполосніть і трохи обсушити паперовим рушником. Потім подрібнити в кашку в блендері;
- Промиємо рис і трохи відварити;
- Дрібно порізати цибулю;
- Відваримо яйця, почистимо і дрібненько наріжемо;
- Приготовлені продукти перемішати. Додамо трохи масла, перчика і присолити;
- Листочки нафаршіруем цієї яєчно-овочевий масою, звернемо невеликими конвертиками. Якщо вам попалися жорсткі листя, попередньо обшпарте їх окропом і трохи остудіть;
- Складіть страва у велику ємність або сотейник, залийте водою або бульйоном і тушкуйте на маленькому полум’я до готовності;
- Для готування смачного соусу почистіть і подрібніть в кашку часничок, змішайте його з кефіром і приправте сіллю;
Блюдо при подачі полийте соусом з кефіру.
Долма з рибою
Вам знадобиться:
- Рис – 30 г;
- цибулина;
- Рибне філе – 300 г;
- Листочки винограду солоні або свіжі;
- Томатна паста – велика ложка;
- Масло рослинне;
- Вода – 200 г;
- Сік лимона – 3-4 столові ложки;
- Перець білий мелений;
- Сіль.
Приготування долми:
- Зріжте гілочку і щільні прожилки з листочків, а солоні вимочіть у воді;
- Філе з допомогою ножа порубати на маленькі скибочки або подрібніть м’ясорубкою;
- Почистіть і дрібно наріжте цибулю, спассеруйте його на рослинному маслі;
- Промийте та відваріть рис до напівготовності;
- Змішайте цибулю, подрібнене рибне філе і рис. Приправте сіллю і перцем, збризніть лимонним соком;
- Фарш розкладіть на листочки і закрутіть їх. Заготовки повинні бути схожі на голубці.
Долму з риби складіть в сотейник, залийте сумішшю томатної пасти і води. Гасіть 35-45 хвилин на помірному полум’я.