Шоколадний фондан- це приголомшливе французьке ласощі з бісквітного тіста на основі шоколаду. Його відмінною рисою є тверда, трохи хрустка зовнішня корочка, а всередині, навпаки, повинна зберегтися рідка серцевина. Дане блюдо також має найменування Лава Кейк (Lava Cake), а у Франції його називають Fondant au chocolat.
Калорійність страви досить висока – близько 400 ккал на 100 г, тому його часте вживання може негативно позначитися на фігурі. Розглянемо з фото крок за кроком, як приготувати шоколадний фондан за кількома рецептурами.
Класичний Fondant з рідким центром
Це дуже популярне і улюблене багатьма ласощі, що представляє собою щось середнє між розплавленим шоколадом і класичними мафінів. Десерт-фондан може мати інші назви, такі, як «вулкан» або «шоколадний кекс-фондан з рідкої начинкою». Але це та ж чудова випічка, головна «фішка» якої – текуча серединка. Зробити фондан зовсім нескладно. Замішуємо тестову масу з темним шоколадом, розливаємо по формах і ставимо в духовку.
Складові:
- Вершкове масло – 50 г;
- Цукровий пісок і борошно – по 40 г;
- Шоколад темний – 100 г;
- Три яйця;
- Ром, коньяк або будь-лікер (за вашим бажанням) – 1-2 маленькі ложки.
Як приготувати фондан самостійно:
- Поламайте на дольки шоколадку і покладіть в жаростійкий посуд. Додайте нарізане на брусочки маслечко і зробіть «водяну баню» – помістіть посуд в каструльку з водою. Дна миски рідина стосуватися не повинна;
- Ретельно перемішуйте, щоб шматочки шоколадки повністю розтопилися, і вийшла однорідна глянсова суміш. Шоколад перегрівати не можна, тому що він може згорнутися. Полум’я під каструлькою має бути дуже маленьке;
- Приберіть з плити готовий шоколадний склад і трохи остудіть. Змішайте цукор з яйцями в окремій мисці, збийте злегка віночком, щоб вийшла однорідна маса;
- Яєчно-цукрову суміш перелийте в шоколад, влийте для аромату ром, коньяк або будь-лікер (можна замість алкоголю додати ваніль), розмішайте склад;
- Підсипте борошно і перемішайте тісто до однорідного і гладкого стану;
- Повапните шматочком маслечка форми для кексів. Якщо ви використовуйте керамічний посуд, стінки і дно ще обсипте борошном, щоб простіше було витягувати готовий виріб. Силіконові формочки просто треба змастити маслом. Розлийте тісто, на це потрібно 7-9 невеликих формочок;
- Прогрійте заздалегідь духову шафу до 200 градусів. А далі настав найвідповідальніший момент – випічка шоколадного ласощів. Його дуже важливо не перетримати в печі: в ідеальному варіанті кексики по краях повинні схопитися, а в центрі залишитися рідкими. На це піде десь 7-12 хвилин, але багато що залежить від особливостей вашої духовки і від обсягу форм. Якщо ви боїтеся помилитися, спечіть спочатку одну заготовку і підберіть оптимальний час, а потім готуйте і всі інші кекси. Якщо в процесі виріб повністю пропечеться, це теж буде смачно, але ідеальне приготування фондан все ж має на увазі текучу серединку;
- Після вказаного часу десерт буде готовий. Дістаньте його з духовки, почекайте 2-3 хвилини і потім вийміть з формочок. Подається він теплим. Найпрекрасніше доповнення до нього – це кулька морозива. Але можна подати і ягоди (малина, вишня, полуниця).
Готувати фондан не так важко, як може здатися спочатку. А скільки радості буде у ваших близьких, і особливо – дітей, коли вони скуштують це смачне кулінарне диво.
Варіант від Юлії Висоцької
За такої рецептури готує рідкий фондан відома телеведуча Юлія Висоцька. Вона використовує в приготуванні горішки, які надають страв нові смакові нотки.
Склад продуктів:
- Борошно пшеничне і цукрова пудра – по дві великі ложки;
- Два яйця;
- Масло вершкове – три великих ложки;
- Шоколад – 100 г;
- Какао – порошок і шоколадно-горіхова паста – по одній столовій ложці;
- Фундук – 50 г;
- Морська сіль – щіпка;
- Розпушувач – 3 м
Покроковий рецепт рідкого фондан в домашніх умовах:
- Розігрійте заздалегідь духовку до 200 градусів;
- Подрібніть за допомогою блендера або потовчіть качалкою фундук;
- Деко вистелити пергаментним папером, присмачити вершковим маслом, помістіть на неї кільця для випічки і вистеліть їх з внутрішньої сторони пергаментом, так само змазаним маслом вершковим;
- Розтопіть шоколад на водяній бані;
- Додайте в нього дві великі ложки підталого вершкового маслечка і шоколадно-горіхову пасту, прогрійте, не забуваючи помішувати, на маленькому полум’я;
- Збийте яйця з цукровою пудрою, підбавте борошно, розпушувач, какао і сіль;
- Введіть в суміш збиті яйця, перемішайте, наповніть кільця для випічки і відправте в розігріту духову шафу на 7 хвилин;
- На цьому рецепт фондан закінчується. Зніміть кільця, присипте горішками і відразу пригощайте своїх близьких.
Рецепт від Єлизавети Глинської
Це схема готування відомого страви від титулованого кондитера Лізи Глинської. З цією інструкцією приготування вона виступала на шоу «МастерШеф».
компоненти:
- П’ять яєць;
- Цукор і борошно – по 70 г;
- Масло – 150 г;
- Чорний шоколад – 170 г.
Інструкція приготування:
- Розтопіть на паровій бані шоколад і масло. Чи не переплутайте з водяною лазнею – ємність з шоколадом не повинна торкатися до киплячій воді. Залиште остигати суміш до 36 градусів;
- Змішайте з цукром яйця і гарненько збийте до повного розчинення Сахарка;
- Далі перемішайте шоколад і яєчну суміш. Важливо: яйця треба підливати в шоколад, а не навпаки;
- Додайте просіяне борошно в кілька прийомів;
- Секрет, яким поділилася Єлизавета Глинська. Якщо рідка серединка ніяк не виходить, то в формочки невеликого розміру (добре підійдуть форми для цукерок прямокутної або квадратної форми) викладіть тісто і приберіть в морозилку на годину;
- Форми, в яких буде випікатися ласощі, змастіть розтопленим маслом і присипте какао (борошном небажано, від неї будуть білі плями на десерті), викладіть тісто і в кожну формочку покладіть кубик замороженої начинки. Верх кексу схопиться за той час, розтане начинка і вийде шоколадний фондан з рідким центром, який випікається 15 хвилин;
- Можна один кекс приготувати без замороженого тіста. Він за 10 хвилин так само вийде з рідкої серединкою;
- У заздалегідь розігріту духовку до 200 градусів поставте формочки і випікайте 10 хвилин. Край кексу має змагатися, а серединка повинна колихатися, все залежить від вашої духовки. Якщо вона «слабенька», то випікайте хвилин 15.
На цьому рецепт від Лізи Глинської завершено. Розкладіть кексики на блюдо, посипте цукровою пудрою, за бажанням покладіть кульку морозива і насолоджуйтеся смаком.