Плов настільки багатогранний і непередбачуваний, що навіть приступаючи до його приготування ніколи не можна сказати, яке ж блюдо вийде на виході. Його смак залежить від якості і сорти м’яса, сорти рису, спецій і овочів, які ви додаєте в каструлю. Одне безсумнівно – смачна вечеря для всієї родини забезпечений.
Сьогодні ми приготуємо наш відповідь східним кулінарам. Адже слов’яни – народ підприємливий і спритний. А плов з куркою і грибами в мультиварці абсолютно переверне уявлення про плові як такому.
Плов «Крилата фантазія»
Рис з овочами, курячими крильцями і грибами в принципі не зовсім схожий на традиційний. Але він не менш смачний. А якщо говорити про легкість, то навіть тим, хто сидить на дієті, можна дозволити собі такий дієтичний плов.
Набір продуктів
- 5 кг. курячих крилець;
- 5 кг. печериць;
- півтори склянки рису Довгозернистий (можна пропареного);
- 1 великий цибулю-ріпка;
- 1 велика морквина;
- столова ложка томатної пасти;
- 1 головка часнику;
- приправи для плову, сіль, куркума – за смаком;
- рослинне масло без запаху для обсмажування.
Рослинна олія повинна бути обов’язково рафінована. Якщо готуєте дієтичний плов – краще використовувати оливкову. Крильця можна замінити курячим філе. Його потрібно різати великими шматками, так збережеться більше соку всередині м’яса і воно не буде сухуватим в готовій страві.
покроковий процес
- Видаляємо з крилець залишилися дрібні пір’я, промиваємо під проточною водою і обсушуємо за допомогою щільного паперового рушника.
- Встановлюємо режим «Жарка» або «Випічка», наливаємо рослинне масло так, щоб воно повністю покрило дно. Даємо йому гарненько прогрітися.
- Закидаємо крильця в гаряче масло і обсмажуємо до рум’яної скоринки з усіх боків.
- Промиваємо та нарізаємо пластинками гриби. Як тільки крила підсмажилися, відправляємо печериці в чашу і продовжуємо процес 7-10 хв.
- Поки готується курка з грибами, готуємо овочі. Чистимо цибулю і моркву. Лук ріжемо тонкими півкільцями, морква – тонкою соломкою або натираємо на крупній тертці.
- Відправляємо овочі до м’яса і продовжуємо обсмажувати до прозорості цибулі і м’якості морквини.
- Додаємо ложку томатної пасти, перемішуємо і буквально хвилину даємо протоміться, щоб томат «розкрився». Заправляємо сіллю і спеціями за смаком.
- Промиваємо рис до чистої води, змиваючи рисове борошно, щоб плов вийшов розсипчастий.
- Підготовлений рис укладаємо поверх засмажкою рівним шаром і додаємо води так, щоб вона на палець височіла над вмістом ємності.
- Встановлюємо режим «Плов» або «Гасіння» на 45-50 хв. Закриваємо кришку і займаємося іншими справами хвилин 40.
- Відкриваємо кришку, перемішуємо плов і встромляє в нього цілі зубчики очищеного часнику. Знову закриваємо і готуємо до закінчення програми.
- Після звукового сигналу не поспішайте діставати плов. Увімкніть підігрів на 15 хв. Нехай блюдо ще потомитися. Навіть якщо залишилася якась рідина, вона вбереться і плов вийде розсипчастий і ароматний.
Подавати до столу гарячим, присипавши зверху подрібненою зеленою цибулею і кропом. Можна додати гілочку кінзи. Добре доповнить блюдо салат зі свіжих овочів або соління.
Плов «Варіація на тему»
Дієтичний плов вийде з курячого філе. Адже ця частина курки позбавлена всякого жиру і дуже багата білками і калієм. А якщо з цього філе зробити фарш і приготувати страву з м’ясними фрикаделі?
складові
- Куряче філе – 1 кг.
- Велике куряче яйце – 1 шт.
- Манна крупа – 2 ст. л.
- Шампіньйони – 0.5 кг.
- Ріпчаста великий білий лук – 1 шт.
- Велика морквина – 1 шт.
- Стебло цибулі-порею
- Томатна паста – столова ложка
- Рис довгозернистий – 1.5 ст.
- Вода гаряча – 3 склянки.
- Сіль, приправи – за смаком
Замість води можна взяти курячий або овочевий бульйон, який потрібно заздалегідь приготувати. З овочевим вийде більш ароматно, з курячим – більш ситно.
приготування
- Куряче філе перекручуємо через м’ясорубку з крупною сіткою, додаємо яйце і манку, солимо і перчимо до смаку. Фарш добре перемішуємо і відбиваємо. Так м’ясні волокна «розійдуться» і під час приготування фрикадели не розвалиться.
- Включаємо режим «Жарка», наливаємо рослинне масло і нагріваємо його.
- Формуємо з фаршу невеликі фрикадели і закидаємо в киплячу олію, обсмажуємо до рум’яної скоринки з усіх боків. Фрикаделей буде багато, так що смажити доведеться партіями. Одну виймаємо на тарілку, другу закидаємо. І так до закінчення фаршу.
- Готуємо гриби і овочі. Гриби нарізаємо тонкими пластинками, цибулю – тонкими півкільцями, морква – соломкою, цибулю-порей – кільцями.
- Як тільки витягли останню партію фрикаделей, закидаємо гриби і обсмажуємо 5-7 хв, періодично помішуючи.
- Потім відправляємо до печериць овочі і пасеруємо до м’якості, стежачи за тим, щоб не підгоріли.
- Відправляємо до овочів і грибів обсмажені фрикадели з курячого філе, додаємо томатну пасту, заправляємо сіллю і спеціями, перемішуємо і Томім 5-6 хв., Щоб вся компанія «подружилася».
- Тим часом готуємо рис. Його потрібно гарненько промити під проточною водою, щоб видалити рисове борошно, яка може зробити плов клейким.
- Закидаємо рис і заливаємо гарячою водою або бульйоном.
- Включаємо режим «Плов» або «Гасіння» на 30-40 хв. Час залежить від потужності вашої мультиварки. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
- Потім встановлюємо підігрів на 10 хв., Щоб плов був розсипчастий, і готуємо салат з помідорів і огірків, або просто нарізаємо свіжі овочі.
Можна приготувати часниковий соус на основі води або овочевого бульйону. Для цього подрібнюємо часник, заливаємо його теплою рідиною, додаємо сіль і спеції за смаком, заправляємо рослинною олією без запаху. Цим соусом кожен за бажанням може полити плов в своїй тарілці.
Поради Сходу
Спеції для плову – зіра, шафран, кумін, куркума, барбарис, перець духмяний і чорний. Якщо немає готового набору, можна самому скомпонувати цей ансамбль.
Рис використовуйте тільки довгозернистий або пропарений. Круглий рис зробить плов в’язким і неапетитним.
Томатна паста обов’язково повинна трохи прожаритися разом з овочами. Так готується «правильний» зірвак для плову.