У кожної господині в запасі є рецепти заготовок на зиму. Баклажаннаяікра і лечо займають гідне місце в цьому списку, так як вони дуже корисні, смачні і завжди знаходять місце на столі.
Закуска «Баклажан і родичі»
Ці рецепти пройшов випробування часом і багатьма поколіннями любителів чудових овочів – баклажанів. А в мультиварці виходить смачна баклажанная ікра, яку можна закрити в банки, запасаюча вітаміни на зиму.
складові
- Баклажани – 1.5 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Морква – 700 гр.
- Болгарський перець – 700 гр.
- Лук білий ріпчаста – 500 гр.
- Гострий перець – 1 невеликий стручок (за смаком)
- Сіль, цукор – за смаком
- Рослинну рафіновану олію – 150-200 мл.
- Часник (за бажанням) – 2-4 зубчики.
При бажанні можете додати дрібно посічену зелень. Але врахуйте, що петрушка для цієї страви не підходить, особливо якщо ви збираєтеся закочувати баклажанну ікру в банки на зиму. Вона дає не дуже приємний запах і присмак.
приготування
Рецепти прості, але трохи заморочливі і зажадають близько 2 годин вашого часу.
- Овочі промити під проточною водою. Від баклажанів відокремити плодоніжки і нарізати їх дрібними кубиками. Скласти в емальовану миску і присипати сіллю. Перемішати і залишити на 30-40 хвилин, щоб пішла гіркота. При бажанні синенькі можна почистити, але саме шкірка надає пікантний і неповторний смак ікрі з баклажанів.
- Тим часом готуємо інші овочі. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці.
- Перець болгарський дуже дрібно шаткуємо. Гострий повністю позбавляємо від насіння і також нарізаємо як можна дрібніше. Орієнтуйтеся на ваші смакові переваги при додаванні в лечо гостроти.
- Помідори вибираємо дуже стиглі. Натираємо їх на тертці, що дозволить не тільки перетворити овоч в «кашу», але і позбудеться від шкірки.
- Виставляємо режим «Жарка» і заливаємо олію. Першими в чашу відправляються цибулю і моркву. Смажимо до прозорості лука.
- Слідом відправляємо перець, перемішуємо і тушкуємо ще 5-7 хвилин.
- Зливаємо сік з баклажанів, промиваємо їх під проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла рідина.
- Відправляємо до овочів і продовжуємо тушкувати, періодично помішуючи, ще 30 хвилин. За цей час піде зайва рідина і вміст в мультиварці почне підрум’янюватися.
- Додаємо томатне пюре. Солимо, перчимо і додаємо цукор за смаком. Перемішуємо.
- Закриваємо кришку в мультиварці, вибираємо режим «Гасіння» і виставляємо час 1 годину.
- За 10-15 хвилин до закінчення процесу додаємо подрібнений часник і нашатковану зелень. Ці інгредієнти за бажанням.
Якщо ви будете використовувати цей рецепт, і баклажанна ікра піде на зиму, вам необхідно врахувати, що це дуже примхливий продукт і вимагає до себе особливої уваги.
Банки і кришки повинні бути стерилізовані, ікра розкладається тільки гарячою.
Будете закочувати без стерилізації – за 5 хвилин до закінчення готування додайте 3-4 ст. л. оцту. Він виступить консервантом. Але робіть поправку на цукор, щоб ікра не була кислою.
Якщо не хочете додавати оцет – краще банки з ікрою простерилізувати. Літрові ємності – 20-25 хвилин.
Ці ж рецепти передбачають більшу нарізку овочів. Вийде прекрасне лечо з баклажанів на зиму.
Заготівля «Два в одному»
Рецепти цікаві тим, що на їх основі може бути приготовлена баклажанная ікра і лечо на зиму. Різниця лише в розмірі нарізки овочів.
складові
- Баклажани – 2-3 шт.
- Помідори – 0.5 кг.
- Морква – 2 шт.
- Болгарський перець – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Часник – 2 головки
- Сіль, перець – за смаком
- Рослинна олія – для обсмажування.
Рецепти передбачають використання перцю чилі, якщо ви любите гостре. Можна додати стручок, тільки видаливши насіння.
приготування
- Очищаємо баклажани і нарізаємо кубиками. Заливаємо водою, щоб видалити гіркоту. Ми залишаємо на 30 хвилин.
- Знімаємо шкірку з помідорів, зануривши їх в окріп, а потім облив крижаною водою. Нарізаємо кубиками. Для лечо знімати шкірку не потрібно.
- Перець нарізаємо кубиками (для лечо – соломкою). Лук – кубиками (для лечо – тонкими півкільцями). Моркву натираємо на тертку (ікра – дрібна, на лечо – велика).
- В мультиварці виставляємо режим «Гасіння» на 1.5 години. Наливаємо рослинне масло так, щоб все дно чаші було покрито.
- Закидаємо баклажани. Попередньо віджимаємо їх, щоб видалити зайву вологу. Тушкуємо під закритою кришкою 15 хвилин.
- Додаємо цибулю і моркву, закриваємо кришку в мультиварці і продовжуємо тушкувати ще 15 хвилин.
- Відправляємо помідори і продовжуємо процес ще 10 хвилин.
- Додаємо болгарський перець і при бажанні гострий. Солимо, перчимо, додаємо цукор за смаком. Закриваємо кришку в мультиварці і продовжуємо тушкувати до звукового сигналу.
- За 5 хвилин до закінчення готування додаємо часник.
- При бажанні готова ікра подрібнюється блендером або можна залишити у вигляді дрібних кубиків. Розкласти по стерилізованим банкам, закатати і укутати на 12 годин.
- Щоб банки стояли гарантовано всю зиму, часник додавати за 15 хвилин до закінчення готування. А за 5 хвилин – 2 ст. л. оцту.
Час приготування залежить від потужності мультиварки. Чим могутніше кухонний прилад, тим менше часу вам знадобиться для досягнення кінцевого результату.
Ікра або лечо з баклажанів готується дуже просто. Рецепти численні і дуже різноманітні. А взимку ви отримуєте смачну, поживну і корисну їжу, багату калієм і клітковиною.