Овочі

Ікра з баклажанів. Рецепт на зиму



У кожної господині в запасі є рецепти заготовок на зиму. Баклажаннаяікра і лечо займають гідне місце в цьому списку, так як вони дуже корисні, смачні і завжди знаходять місце на столі.

Баклажаннаяікра в мультиварці на зиму

Закуска «Баклажан і родичі»

Ці рецепти пройшов випробування часом і багатьма поколіннями любителів чудових овочів – баклажанів. А в мультиварці виходить смачна баклажанная ікра, яку можна закрити в банки, запасаюча вітаміни на зиму.

Баклажаннаяікра в мультиварці на зиму

складові

  • Баклажани – 1.5 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Морква – 700 гр.
  • Болгарський перець – 700 гр.
  • Лук білий ріпчаста – 500 гр.
  • Гострий перець – 1 невеликий стручок (за смаком)
  • Сіль, цукор – за смаком
  • Рослинну рафіновану олію – 150-200 мл.
  • Часник (за бажанням) – 2-4 зубчики.

При бажанні можете додати дрібно посічену зелень. Але врахуйте, що петрушка для цієї страви не підходить, особливо якщо ви збираєтеся закочувати баклажанну ікру в банки на зиму. Вона дає не дуже приємний запах і присмак.

приготування

Рецепти прості, але трохи заморочливі і зажадають близько 2 годин вашого часу.

    1. Овочі промити під проточною водою. Від баклажанів відокремити плодоніжки і нарізати їх дрібними кубиками. Скласти в емальовану миску і присипати сіллю. Перемішати і залишити на 30-40 хвилин, щоб пішла гіркота. При бажанні синенькі можна почистити, але саме шкірка надає пікантний і неповторний смак ікрі з баклажанів.
    2. Тим часом готуємо інші овочі. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці.
    3. Перець болгарський дуже дрібно шаткуємо. Гострий повністю позбавляємо від насіння і також нарізаємо як можна дрібніше. Орієнтуйтеся на ваші смакові переваги при додаванні в лечо гостроти.

Баклажаннаяікра в мультиварці на зиму

    1. Помідори вибираємо дуже стиглі. Натираємо їх на тертці, що дозволить не тільки перетворити овоч в «кашу», але і позбудеться від шкірки.
    2. Виставляємо режим «Жарка» і заливаємо олію. Першими в чашу відправляються цибулю і моркву. Смажимо до прозорості лука.
    3. Слідом відправляємо перець, перемішуємо і тушкуємо ще 5-7 хвилин.
    4. Зливаємо сік з баклажанів, промиваємо їх під проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла рідина.
    5. Відправляємо до овочів і продовжуємо тушкувати, періодично помішуючи, ще 30 хвилин. За цей час піде зайва рідина і вміст в мультиварці почне підрум’янюватися.
    6. Додаємо томатне пюре. Солимо, перчимо і додаємо цукор за смаком. Перемішуємо.

Баклажаннаяікра в мультиварці на зиму

  1. Закриваємо кришку в мультиварці, вибираємо режим «Гасіння» і виставляємо час 1 годину.
  2. За 10-15 хвилин до закінчення процесу додаємо подрібнений часник і нашатковану зелень. Ці інгредієнти за бажанням.

Якщо ви будете використовувати цей рецепт, і баклажанна ікра піде на зиму, вам необхідно врахувати, що це дуже примхливий продукт і вимагає до себе особливої ​​уваги.

Банки і кришки повинні бути стерилізовані, ікра розкладається тільки гарячою.

Будете закочувати без стерилізації – за 5 хвилин до закінчення готування додайте 3-4 ст. л. оцту. Він виступить консервантом. Але робіть поправку на цукор, щоб ікра не була кислою.
Якщо не хочете додавати оцет – краще банки з ікрою простерилізувати. Літрові ємності – 20-25 хвилин.

Ці ж рецепти передбачають більшу нарізку овочів. Вийде прекрасне лечо з баклажанів на зиму.



Заготівля «Два в одному»

Рецепти цікаві тим, що на їх основі може бути приготовлена ​​баклажанная ікра і лечо на зиму. Різниця лише в розмірі нарізки овочів.

baklazhannaya_ikra_v_multivarke_na_zimu_5-e1451076924687

складові

  • Баклажани – 2-3 шт.
  • Помідори – 0.5 кг.
  • Морква – 2 шт.
  • Болгарський перець – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 2 головки
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинна олія – ​​для обсмажування.

Баклажаннаяікра в мультиварці на зиму
Рецепти передбачають використання перцю чилі, якщо ви любите гостре. Можна додати стручок, тільки видаливши насіння.

приготування

  1. Очищаємо баклажани і нарізаємо кубиками. Заливаємо водою, щоб видалити гіркоту. Ми залишаємо на 30 хвилин.
  2. Знімаємо шкірку з помідорів, зануривши їх в окріп, а потім облив крижаною водою. Нарізаємо кубиками. Для лечо знімати шкірку не потрібно.
  3. Перець нарізаємо кубиками (для лечо – соломкою). Лук – кубиками (для лечо – тонкими півкільцями). Моркву натираємо на тертку (ікра – дрібна, на лечо – велика).
  4. В мультиварці виставляємо режим «Гасіння» на 1.5 години. Наливаємо рослинне масло так, щоб все дно чаші було покрито.
  5. Закидаємо баклажани. Попередньо віджимаємо їх, щоб видалити зайву вологу. Тушкуємо під закритою кришкою 15 хвилин.
  6. Додаємо цибулю і моркву, закриваємо кришку в мультиварці і продовжуємо тушкувати ще 15 хвилин.
  7. Відправляємо помідори і продовжуємо процес ще 10 хвилин.
  8. Додаємо болгарський перець і при бажанні гострий. Солимо, перчимо, додаємо цукор за смаком. Закриваємо кришку в мультиварці і продовжуємо тушкувати до звукового сигналу.
  9. За 5 хвилин до закінчення готування додаємо часник.
  10. При бажанні готова ікра подрібнюється блендером або можна залишити у вигляді дрібних кубиків. Розкласти по стерилізованим банкам, закатати і укутати на 12 годин.
  11. Щоб банки стояли гарантовано всю зиму, часник додавати за 15 хвилин до закінчення готування. А за 5 хвилин – 2 ст. л. оцту.

Баклажаннаяікра в мультиварці на зиму
Час приготування залежить від потужності мультиварки. Чим могутніше кухонний прилад, тим менше часу вам знадобиться для досягнення кінцевого результату.

Ікра або лечо з баклажанів готується дуже просто. Рецепти численні і дуже різноманітні. А взимку ви отримуєте смачну, поживну і корисну їжу, багату калієм і клітковиною.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.