Кожна господиня намагається заготовити овочі на зиму. Влітку, коли на грядках красуються огірки, помідори, перець, цибуля, морква та інші овочі, ми намагаємося не тільки смачно і корисно годувати свою сім’ю стравами зі свіжих продуктів, але і робити запаси на холодну пору року. Взимку такі заготовки завжди користуються успіхом і популярністю.
соус томатний
Найпоширенішим і затребуваним соусом з помідор на зиму є кетчуп. Його додають в борщі, заправки для м’яса і риби, зимові салати.
Буде потрібно
- Помідор – 5 кг
- яблук (антонівка) – 1 кг;
- перцю ратунди – 1 кг;
- цибулі ріпчастої білого – 1 кг;
- слив – ½ кг;
- гіркого перцю за смаком;
- солі і спецій за смаком.
Кількість інгредієнтів розраховане на одну порцію. Кетчуп вийде густим, якщо добре уварити овочі. Але в стандартній мультиварці все не поміститься, потрібно розділити продукти і готувати по частинам.
приготування
- Помідори і яблука розрізаємо на 4-6 частин. З яблук витягаємо серцевину, з помідор – хвостики.
- Цибулю і перець пропускаємо через м’ясорубку, зі слив видаляємо кісточки і розрізаємо їх навпіл. Зливи вибирайте такі, у яких легко відходить кісточка, можна навіть перезрілі.
- Гостроту кетчуп отримає від червоного перцю. Регулюйте її в залежності від ваших уподобань. Один перчик зробить кетчуп среднеострие, якщо додати його разом з насінням.
- Всі інгредієнти з’єднуємо і тушкуємо в мультиварці дві години на режимі «Гасіння» або «Випічка», при відкритій кришці і періодично помішуючи.
- Після звукового сигналу виливаємо вміст в чисту ємність і даємо охолонути до кімнатної температури. Тим часом готуємо другу порцію, і так до закінчення продуктів.
- Охолоджені овочі перетираємо через дрібне сито, щоб прибрати шкірку і насіння. Кетчуп повинен бути однорідним, без зайвих грудочок.
- Виставляємо в мультиварці режим «Гасіння», заливаємо кетчуп, заправляємо сіллю і спеціями, доводимо до кипіння і кип’ятимо 10-15 хв, періодично помішуючи масу, щоб не підгоріла.
- Готуємо банки. Їх потрібно ретельно вимити і простерилізувати разом з кришками, що також можна зробити в мультиварці, використовуючи решітку для приготування на пару.
- Готовий кетчуп розливаємо по стерильним банкам і герметично закупорюють. Банки потрібно укутати і залишити на кухні до ранку, щоб вони практично повністю охололи. Потім прибираємо в підвал або льох.
Кетчуп з помідор і інших овочів і фруктів, заготовлений на зиму, можна додавати як в різні страви, так і просто мазати на хліб.
Перець в томатному соку
Салат, приготований в мультиварці, з перцю і томатного соку може виступити в якості гарніру до м’ясних або рибних страв, і не тільки в зимовий час. Залиште частина такої заготовки на зиму на столі – через півгодини побачите результат.
складові
- 1 кг цибулі ріпчастої;
- 5 кг м’ясистого перцю;
- 1 літр свіжого соку з помідорів;
- 1 стакан рослинного масла без запаху;
- 1 склянка оцту;
- 1 склянка цукру;
- 3 ст. л. солі;
- 2-3 головки часнику.
Солі і цукру може знадобитися більше – це залежить від сорту і солодощі помідор і перцю. Можна використовувати також і кетчуп в якості добавки до томатного соку.
приготування
- Перець вимити, розрізати і видаляємо плодоніжки і насіння. Нарізаємо довільними довгими скибочками.
- З помідор вичавлюємо 1 літр соку. Овочі повинні бути дуже стиглими і соковитими.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка», наливаємо склянку олії і розпалюються його.
- Тим часом готуємо до закладки цибулю – чистимо і нарізаємо дуже дрібними кубиками або подрібнюємо блендером.
- Додаємо в чашу цибулю і обсмажуємо його 2-3 хв. Закидаємо нарізаний перець і тушкуємо під закритою кришкою 20 хв, періодично помішуючи.
- Додаємо до перцю і цибулі томатний сік, заправляємо сіллю, цукром і оцтом. Перемішуємо і тушкуємо до готовності. Через 10-15 хв. салат можна спробувати і додати спеції при необхідності. В цей же час ввести до овочів подрібнений часник і продовжувати гасити ще приблизно 15-20 хв.
- Гарячий салат розкладаємо по стерильним банкам і стерилізуємо на плиті літрові банки – 20-30 хв, півлітрові – 15-20 хв. Потім закочує і залишаємо на кухні остигати.
Такий салат на зиму можна використовувати як кетчуп для приготування борщів і соусів.
Салат «Гостра десятка»
Для цієї заготовки на зиму в мультиварці використовується велика кількість гострих овочів. Але салат виходить дуже смачним, так як баклажани «люблять» саме такий соус.
Необхідні продукти
- 10 великих стиглих помідорів;
- 10 великих м’ясистих перцю;
- 10 баклажанів;
- 1 гіркий перець;
- 5 головок часнику;
- 1 стакан води;
- 1 склянка цукру;
- 1 стакан рослинного масла рафінованого;
- 1 ч. Л. чорного меленого перцю.
Не рекомендується зменшувати кількість гострих інгредієнтів, так як заготовки на зиму вийдуть прісними і несмачними.
приготування
- Баклажани вимити, видаляємо хвостики і нарізаємо великими кружечками. Щедро пересипаємо сіллю і залишаємо на годину-півтора, щоб вони пустили сік і позбулися гіркоти.
- Овочі миємо і приступаємо до їх підготовки в салат. Помідори розрізаємо на кілька частин і видаляємо плодоніжки, солодкий перець розрізаємо, видаляємо плодоніжки і насіння, у гіркого перцю просто відрізаємо трав’янистий хвостик, часник очищаємо. Всі ці овочі подрібнюємо в кашу за допомогою блендера або м’ясорубки.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» на 60 хв. При необхідності час можна додати. Перекладаємо подрібнені овочі в чашу, додаємо воду, цукор, оцет, мелений перець і рослинне масло. За смаком заправляємо сіллю і перемішуємо. Доводимо до кипіння і кип’ятимо 20-30 хв. при відкритій кришці.
- Тим часом готуємо синенькі для додавання в салат. Зливаємо сік, заливаємо холодною чистою водою і даємо постояти 10-15 хв. Потім перекладаємо в друшляк і даємо стекти зайвої рідини.
- Закидаємо баклажани в киплячу заправку і тушкуємо 25-30 хв, періодично перемішуючи.
- Поки гаситься салат на зиму, готуємо банки. Їх потрібно ретельно помити з содою і простерилізувати над парою до сухості, обдати окропом кришки.
- Гарячий салат розкладаємо по банках і тут же закупорюють. Укутуємо ковдрою і залишаємо на кухні до повного охолодження.
Взимку буде прекрасна гостра закуска на будь-якому застілля, яка доповнить як гарнір, так і м’ясне або рибне блюдо.
Заправка для борщу «Оленка»
Такі заготовки з помідорів на зиму дуже вигідні, так як їх можна використовувати не тільки для борщу, а й як салат.
Вам знадобиться
- 4 кг буряків;
- ½ кг помідор;
- ½ кг цибулі білого ріпчастої;
- ½ кг болгарського перцю;
- ½ літра рослинного рафінованого масла;
- 1 склянка оцту;
- 2 ст. л. солі;
- 200 гр. цукру;
- 200 гр. часнику;
- перець гіркий – за бажанням;
- зелень петрушки і кропу.
Враховуйте той факт, що петрушка при термічній обробці дає специфічний запах і присмак страви. І в заготовки на зиму її потрібно додавати вкрай обережно, щоб не зіпсувати смачний салат.
приготування
- Буряк моєму, очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці. Можна трохи скропити лимонним соком, щоб під час приготування не втратила свого насичений червоний колір. Подрібнюємо зелень.
- Пропускаємо цибулю, перець і помідори через м’ясорубку, але все овочі розкладаємо по різним ємностей.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», наливаємо і розігріваємо олію. Додаємо в чашу подрібнену цибулю і болгарський перець, обсмажуємо до прозорості лука.
- Вливаємо подрібнені помідори, додаємо сіль, оцет, цукор і дрібно порізаний гіркий перець, даємо суміші закипіти і кип’ятимо в цьому режимі 5-10 хв, періодично помішуючи.
- В мультиварці перемикаємо режим «Гасіння» на 60-70 хв. і додаємо буряк із зеленню. Тушкуємо під закритою кришкою до звукового сигналу, часто помішуючи салат.
- За 10 хв до закінчення циклу закладаємо в чашу подрібнений часник і продовжуємо приготування.
Гарячий салат розкладаємо по стерильним банкам і закочує металевими кришками, вкутуємо і даємо повністю охолонути на кухні. Лише після цього прибираємо в льох, підвал або комору.
Для приготування борщу вам буде потрібно всього склянку такого салату – і ви отримаєте ароматної перша страва без зайвого клопоту.
Рецепт не для мультиварки
Дуже цікавий рецепт квашених помідорів, які будуть готові вже через 4-5 днів. Таке блюдо буде особливо актуальним в кінці літа, коли помідор на грядці море і салат зі свіжих овочів вже «набрид», а хочеться чогось гостренького, ароматного і незвичайного.
продукти
- 100 гр. цукру;
- 100 гр. оцту;
- 100 гр. рослинної рафінованої олії;
- 2 ст. л. солі;
- 2 великих головки часнику;
- 1 гіркий перець;
- 4 великих болгарських перцю;
- петрушка.
Якщо ви любите аромат і смак домашнього соняшникової олії – можете використовувати його, але простежте, щоб воно не гірчило. У цьому рецепті петрушка дуже доречна, тому що не піддається термічній обробці. За бажанням можете додати ще і кріп.
Кількість інгредієнтів розраховане на трьох літрову банку помідорів.
приготування
- Болгарський і гіркий перець з часником подрібнюємо блендером або пропускаємо через м’ясорубку з дрібною сіткою. Петрушку ретельно промиваємо і дрібно шаткуємо, можна використовувати навіть стеблинки, але не дуже жорсткі.
- В окремій ємності, бажано скляний або емальований, з’єднуємо рослинне масло, оцет, сіль і цукор. Ретельно перемішуємо, поки не розчиняться крупинки. Додаємо подрібнені овочі і знову перемішуємо.
- Готуємо до закладки в банку помідори. Потрібно вибрати стиглі, але тугі томати невеликих розмірів. Промиваємо їх під проточною водою і видаляємо хвостики. Розрізаємо навпіл, якщо томат побільше – на чотири частини.
- Тепер в чисту, вимиту з содою і висушену банку закладаємо овочі. Шар помідор перекладаємо щедрим шаром овочевий гострою заливки, і так до верху банки. Виливаємо залишилася заправку, якщо вона залишилася.
- Увага! Закочує металевою кришкою, перевертаємо догори дном і ставимо на піднос або плоску велику тарілку. Розміщуємо в прохолодному, темному місці, але не в погребі чи підвалі.
- Через 3-4 дні ви побачите, що кришка злегка подув і банку варто вже косо. Саме час відкривати металеву кришку і закрити наші помідори капронової. Ставимо в холодильник ще на добу – і можна подавати до столу.
Такі помідори йдуть «вліт», причому їх їдять не тільки з гарніром або м’ясом, а й самі по собі.