Овочі

Заготовляємо на зиму помідори на радість всій сім’ї



Кожна господиня намагається заготовити овочі на зиму. Влітку, коли на грядках красуються огірки, помідори, перець, цибуля, морква та інші овочі, ми намагаємося не тільки смачно і корисно годувати свою сім’ю стравами зі свіжих продуктів, але і робити запаси на холодну пору року. Взимку такі заготовки завжди користуються успіхом і популярністю.

Заготовки з помідорів на зиму в мультиварці

соус томатний

Найпоширенішим і затребуваним соусом з помідор на зиму є кетчуп. Його додають в борщі, заправки для м’яса і риби, зимові салати.

Буде потрібно

  • Помідор – 5 кг
  • яблук (антонівка) – 1 кг;
  • перцю ратунди – 1 кг;
  • цибулі ріпчастої білого – 1 кг;
  • слив – ½ кг;
  • гіркого перцю за смаком;
  • солі і спецій за смаком.

Кількість інгредієнтів розраховане на одну порцію. Кетчуп вийде густим, якщо добре уварити овочі. Але в стандартній мультиварці все не поміститься, потрібно розділити продукти і готувати по частинам.

приготування

Заготовки з помідорів на зиму в мультиварці

    1. Помідори і яблука розрізаємо на 4-6 частин. З яблук витягаємо серцевину, з помідор – хвостики.
    2. Цибулю і перець пропускаємо через м’ясорубку, зі слив видаляємо кісточки і розрізаємо їх навпіл. Зливи вибирайте такі, у яких легко відходить кісточка, можна навіть перезрілі.
    3. Гостроту кетчуп отримає від червоного перцю. Регулюйте її в залежності від ваших уподобань. Один перчик зробить кетчуп среднеострие, якщо додати його разом з насінням.
    4. Всі інгредієнти з’єднуємо і тушкуємо в мультиварці дві години на режимі «Гасіння» або «Випічка», при відкритій кришці і періодично помішуючи.
    5. Після звукового сигналу виливаємо вміст в чисту ємність і даємо охолонути до кімнатної температури. Тим часом готуємо другу порцію, і так до закінчення продуктів.
    6. Охолоджені овочі перетираємо через дрібне сито, щоб прибрати шкірку і насіння. Кетчуп повинен бути однорідним, без зайвих грудочок.

Заготовки з помідорів на зиму в мультиварці

  1. Виставляємо в мультиварці режим «Гасіння», заливаємо кетчуп, заправляємо сіллю і спеціями, доводимо до кипіння і кип’ятимо 10-15 хв, періодично помішуючи масу, щоб не підгоріла.
  2. Готуємо банки. Їх потрібно ретельно вимити і простерилізувати разом з кришками, що також можна зробити в мультиварці, використовуючи решітку для приготування на пару.
  3. Готовий кетчуп розливаємо по стерильним банкам і герметично закупорюють. Банки потрібно укутати і залишити на кухні до ранку, щоб вони практично повністю охололи. Потім прибираємо в підвал або льох.

Кетчуп з помідор і інших овочів і фруктів, заготовлений на зиму, можна додавати як в різні страви, так і просто мазати на хліб.

Перець в томатному соку

Салат, приготований в мультиварці, з перцю і томатного соку може виступити в якості гарніру до м’ясних або рибних страв, і не тільки в зимовий час. Залиште частина такої заготовки на зиму на столі – через півгодини побачите результат.

Перець в томатному соку на зиму в мультиварці

складові

  • 1 кг цибулі ріпчастої;
  • 5 кг м’ясистого перцю;
  • 1 літр свіжого соку з помідорів;
  • 1 стакан рослинного масла без запаху;
  • 1 склянка оцту;
  • 1 склянка цукру;
  • 3 ст. л. солі;
  • 2-3 головки часнику.

Солі і цукру може знадобитися більше – це залежить від сорту і солодощі помідор і перцю. Можна використовувати також і кетчуп в якості добавки до томатного соку.

приготування

  1. Перець вимити, розрізати і видаляємо плодоніжки і насіння. Нарізаємо довільними довгими скибочками.
  2. З помідор вичавлюємо 1 літр соку. Овочі повинні бути дуже стиглими і соковитими.
  3. В мультиварці встановлюємо режим «Випічка», наливаємо склянку олії і розпалюються його.
  4. Тим часом готуємо до закладки цибулю – чистимо і нарізаємо дуже дрібними кубиками або подрібнюємо блендером.
  5. Додаємо в чашу цибулю і обсмажуємо його 2-3 хв. Закидаємо нарізаний перець і тушкуємо під закритою кришкою 20 хв, періодично помішуючи.
  6. Додаємо до перцю і цибулі томатний сік, заправляємо сіллю, цукром і оцтом. Перемішуємо і тушкуємо до готовності. Через 10-15 хв. салат можна спробувати і додати спеції при необхідності. В цей же час ввести до овочів подрібнений часник і продовжувати гасити ще приблизно 15-20 хв.
  7. Гарячий салат розкладаємо по стерильним банкам і стерилізуємо на плиті літрові банки – 20-30 хв, півлітрові – 15-20 хв. Потім закочує і залишаємо на кухні остигати.

Такий салат на зиму можна використовувати як кетчуп для приготування борщів і соусів.

Перець в томатному соку на зиму в мультиварці

Салат «Гостра десятка»

Для цієї заготовки на зиму в мультиварці використовується велика кількість гострих овочів. Але салат виходить дуже смачним, так як баклажани «люблять» саме такий соус.

Заготовки з помідорів на зиму в мультиварці

Необхідні продукти

  • 10 великих стиглих помідорів;
  • 10 великих м’ясистих перцю;
  • 10 баклажанів;
  • 1 гіркий перець;
  • 5 головок часнику;
  • 1 стакан води;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 стакан рослинного масла рафінованого;
  • 1 ч. Л. чорного меленого перцю.

Не рекомендується зменшувати кількість гострих інгредієнтів, так як заготовки на зиму вийдуть прісними і несмачними.

Салат на зиму десять овочів

приготування

    1. Баклажани вимити, видаляємо хвостики і нарізаємо великими кружечками. Щедро пересипаємо сіллю і залишаємо на годину-півтора, щоб вони пустили сік і позбулися гіркоти.
    2. Овочі миємо і приступаємо до їх підготовки в салат. Помідори розрізаємо на кілька частин і видаляємо плодоніжки, солодкий перець розрізаємо, видаляємо плодоніжки і насіння, у гіркого перцю просто відрізаємо трав’янистий хвостик, часник очищаємо. Всі ці овочі подрібнюємо в кашу за допомогою блендера або м’ясорубки.

Салат на зиму десять овочів



  1. В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» на 60 хв. При необхідності час можна додати. Перекладаємо подрібнені овочі в чашу, додаємо воду, цукор, оцет, мелений перець і рослинне масло. За смаком заправляємо сіллю і перемішуємо. Доводимо до кипіння і кип’ятимо 20-30 хв. при відкритій кришці.
  2. Тим часом готуємо синенькі для додавання в салат. Зливаємо сік, заливаємо холодною чистою водою і даємо постояти 10-15 хв. Потім перекладаємо в друшляк і даємо стекти зайвої рідини.
  3. Закидаємо баклажани в киплячу заправку і тушкуємо 25-30 хв, періодично перемішуючи.
  4. Поки гаситься салат на зиму, готуємо банки. Їх потрібно ретельно помити з содою і простерилізувати над парою до сухості, обдати окропом кришки.
  5. Гарячий салат розкладаємо по банках і тут же закупорюють. Укутуємо ковдрою і залишаємо на кухні до повного охолодження.

Взимку буде прекрасна гостра закуска на будь-якому застілля, яка доповнить як гарнір, так і м’ясне або рибне блюдо.

Салат на зиму десять овочів

Заправка для борщу «Оленка»

Такі заготовки з помідорів на зиму дуже вигідні, так як їх можна використовувати не тільки для борщу, а й як салат.

Салат на зиму десять овочів

Вам знадобиться

  • 4 кг буряків;
  • ½ кг помідор;
  • ½ кг цибулі білого ріпчастої;
  • ½ кг болгарського перцю;
  • ½ літра рослинного рафінованого масла;
  • 1 склянка оцту;
  • 2 ст. л. солі;
  • 200 гр. цукру;
  • 200 гр. часнику;
  • перець гіркий – за бажанням;
  • зелень петрушки і кропу.

Враховуйте той факт, що петрушка при термічній обробці дає специфічний запах і присмак страви. І в заготовки на зиму її потрібно додавати вкрай обережно, щоб не зіпсувати смачний салат.

приготування

    1. Буряк моєму, очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці. Можна трохи скропити лимонним соком, щоб під час приготування не втратила свого насичений червоний колір. Подрібнюємо зелень.

Салат на зиму десять овочів

    1. Пропускаємо цибулю, перець і помідори через м’ясорубку, але все овочі розкладаємо по різним ємностей.
    2. В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», наливаємо і розігріваємо олію. Додаємо в чашу подрібнену цибулю і болгарський перець, обсмажуємо до прозорості лука.

Борщова заправка для червоного борщу в мультиварці

    1. Вливаємо подрібнені помідори, додаємо сіль, оцет, цукор і дрібно порізаний гіркий перець, даємо суміші закипіти і кип’ятимо в цьому режимі 5-10 хв, періодично помішуючи.

Борщова заправка для червоного борщу в мультиварці

  1. В мультиварці перемикаємо режим «Гасіння» на 60-70 хв. і додаємо буряк із зеленню. Тушкуємо під закритою кришкою до звукового сигналу, часто помішуючи салат.
  2. За 10 хв до закінчення циклу закладаємо в чашу подрібнений часник і продовжуємо приготування.

Гарячий салат розкладаємо по стерильним банкам і закочує металевими кришками, вкутуємо і даємо повністю охолонути на кухні. Лише після цього прибираємо в льох, підвал або комору.

Борщова заправка для червоного борщу в мультиварці

Для приготування борщу вам буде потрібно всього склянку такого салату – і ви отримаєте ароматної перша страва без зайвого клопоту.

Рецепт не для мультиварки

Дуже цікавий рецепт квашених помідорів, які будуть готові вже через 4-5 днів. Таке блюдо буде особливо актуальним в кінці літа, коли помідор на грядці море і салат зі свіжих овочів вже «набрид», а хочеться чогось гостренького, ароматного і незвичайного.

Квашені помідори з овочевою заправкою

продукти

  • 100 гр. цукру;
  • 100 гр. оцту;
  • 100 гр. рослинної рафінованої олії;
  • 2 ст. л. солі;
  • 2 великих головки часнику;
  • 1 гіркий перець;
  • 4 великих болгарських перцю;
  • петрушка.

Якщо ви любите аромат і смак домашнього соняшникової олії – можете використовувати його, але простежте, щоб воно не гірчило. У цьому рецепті петрушка дуже доречна, тому що не піддається термічній обробці. За бажанням можете додати ще і кріп.

Кількість інгредієнтів розраховане на трьох літрову банку помідорів.

приготування

  1. Болгарський і гіркий перець з часником подрібнюємо блендером або пропускаємо через м’ясорубку з дрібною сіткою. Петрушку ретельно промиваємо і дрібно шаткуємо, можна використовувати навіть стеблинки, але не дуже жорсткі.
  2. В окремій ємності, бажано скляний або емальований, з’єднуємо рослинне масло, оцет, сіль і цукор. Ретельно перемішуємо, поки не розчиняться крупинки. Додаємо подрібнені овочі і знову перемішуємо.
  3. Готуємо до закладки в банку помідори. Потрібно вибрати стиглі, але тугі томати невеликих розмірів. Промиваємо їх під проточною водою і видаляємо хвостики. Розрізаємо навпіл, якщо томат побільше – на чотири частини.
  4. Тепер в чисту, вимиту з содою і висушену банку закладаємо овочі. Шар помідор перекладаємо щедрим шаром овочевий гострою заливки, і так до верху банки. Виливаємо залишилася заправку, якщо вона залишилася.
  5. Увага! Закочує металевою кришкою, перевертаємо догори дном і ставимо на піднос або плоску велику тарілку. Розміщуємо в прохолодному, темному місці, але не в погребі чи підвалі.
  6. Через 3-4 дні ви побачите, що кришка злегка подув і банку варто вже косо. Саме час відкривати металеву кришку і закрити наші помідори капронової. Ставимо в холодильник ще на добу – і можна подавати до столу.

Квашені помідори з овочевою заправкою

Такі помідори йдуть «вліт», причому їх їдять не тільки з гарніром або м’ясом, а й самі по собі.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.