Глінтвейн (від нім. Glühwein- глювайн) – гарячий зігріваючий алкоголь, який подають в більшості питних закладів. Особливу популярність він набуває в холодну зимову пору. Назва цього напою складається з поєднання двох слів glühender Wein – гаряче вино, адже до складу оригінального варіанту входить нагріте до 70 градусів червоне вино в поєднанні з прянощами і цукровим піском.
Калорійність спиртного висока – близько 100-130 ккал на 100 г, тому краще їм не захоплюватися. Розглянемо, як приготувати глінтвейн покроково в декількох різновидах, а барвисті фото викличуть ще більший інтерес до цього «рідкого страви».
Які інгредієнти вибрати?
У домашній рецепт глінтвейну відмінно впишеться будь столове, напівсолодке, сухе або солодке вино з середнього цінового сегмента. Сюди можна віднести Каберне, Мерло, Кагор і багато інших. Але кріплені різновиди краще не використовувати, адже при процесі їх нагрівання починає виділятися неприємний спиртової запах, що псує враження від майбутнього напою.
Так само для приготування використовуються різні спеції, список яких досить великий, тому можна робити вибір, виходячи зі своїх смакових переваг. Можна придбати вже готовий набір для глінтвейну, який включає кілька видів подрібнених прянощів. Але краще віддати перевагу цільним інгредієнтів і купити їх окремо. Це допоможе отримати спиртне хорошої якості і уникнути каламутності або утворення осаду.
Класичний рецепт Glühwein
Це спиртне відмінно підходить для будь-якого зимового торжества і надає зігріваючу дію, яке супроводжується відмінним смаком. Класичний рецепт глінтвейну в домашніх умовах включає в себе наступні компоненти:
- Цукор – дві великі ложки;
- Імбир мелений – дві маленькі ложки;
- Сухе або напівсухе червоне вино – 1,5 літра;
- Тертий мускатний горіх – дві дрібки;
- Вода фільтрована – 200 мл;
- Кориця – одна паличка;
- Гвоздика – 10 бутонів.
Все терті і мелені спеції загорніть в чисту марлю або покладіть в чайний пакетик. Отже, дрібні частинки не потраплять в келихи.
Інструкція приготування будинку:
- В емальований ківш налийте воду і помістіть його на газ. Покладіть сюди ж все заготовлені спеції;
- Постійно помішуйте масу. При закипанні води зменшіть вогонь. Суміш потрібно варити дві хвилини;
- Посуд зніміть з вогню, прикрийте кришкою, дайте настоятися 15-20 хвилин;
- Отриманий відвар процідіть через марлю, складену в декілька шарів, або сито;
- У каструльку влийте червоне вино, додайте в нього відвар, насипте сахарок і поставте на маленький вогонь;
- Нагрійте червоний алкоголь до 70-75 градусів. Він не повинен закипіти. Якщо все-таки це станеться, то спиртне буде зіпсовано. Якщо температура рідини буде більше, ніж 78,4 градуса, то з неї дуже активно впоратися етиловий спирт. Тому візьміть спеціальний термометр.
- Каструлю зніміть з вогню, накрийте кришкою, і нехай настоюється 20-30 хвилин.
Смачний напій подається до столу в скляних високих келихах або в керамічних гуртках, які утримують тепло і не дають рідини швидко охолонути.
Безалкогольний варіант Glühender Wein
З цієї рецептурою виходить чудовий вітамінний напій, який рекомендують навіть дітям. Ягоди можна використовувати заморожені.
Складові:
- Журавлина – 80 г;
- Вишня – 500 г;
- Чорниця – 100 г;
- Полуниця – 200 г;
- Ягідний сироп – 300 мл;
- Один апельсин;
- Мед – 80 г;
- Вода – 1,7 л;
- Кориця – 6 паличок;
- Кардамон – 9 капсул;
- Свіжий імбир – 30 г;
- Бадьян – 5 зірочок;
- Гвоздика – 7 паличок.
Схема готування поетапно:
- Розріжте навпіл неочищений апельсин і наріжте на часточки;
- Очищений попередньо імбир натріть на дрібній тертці;
- Висипати в глибокий посуд все ягоди;
- Часточки апельсина додайте до ягодам, видавивши туди ж з них сік;
- Імбир додайте в ту ж посуд;
- Залийте гарячою водою ягідну масу, розмішайте;
- Додайте всі приправи, перемішайте;
- Влийте сироп;
- Додайте мед;
- Все добре розмішайте ще раз і дайте настоятися.
Гранатовий Glühwein
Цікаве поєднання фруктів і прянощів не залишить байдужими любителів міцних напоїв.
Склад продуктів:
- Апельсинчик і яблуко – по одній штуці;
- Климентина (гібрид мандарина і апельсина) – дві штуки;
- Червоне сухе вино і гранатовий сік – по 0,5 л;
- Гвоздика – 10 паличок;
- Зірочка анісу;
- Паличка кориці;
- Запашний перець – три горошини.
Приготування глінтвейну покроково:
- Вилийте в каструльку половину соку граната;
- Додайте спеції і прянощі і кип’ятіть 2 хвилини, зніміть з вогню, закрийте кришкою і дайте настоятися 10 хвилин;
- Зніміть з допомогою Овочечистка цедру з апельсина і одного Климентина, а м’якоть розріжте навпіл. Другий фрукт залиште для прикраси;
- Додайте цедру в каструльку і відіжміть сік фруктів;
- Долийте другу половину соку;
- Вино додайте в загальну ємність, але якщо ви бажаєте приготувати безалкогольний глінтвейн, то замініть його будь-яким соком;
- Поставте каструлю на вогонь і розігрійте до перших бульбашок, зніміть з вогню, прикрийте кришкою і дайте настоятися півгодини;
- Наріжте на кружечки залишився Климентина, а яблуко – часточками;
- Складіть все у глечик;
- Спиртне процідіть в глечик через сито.
Подайте напій з червоного вина гарячим, але не палючим.
Білий Glühwein
складові:
- Мед – 20 г;
- Біле сухе вино – 1 літр;
- апельсин;
- Кардамон – 2 капсули;
- Свіжий корінь імбиру – половинка;
- Ваніль – ¼ палички;
- Гвоздика – 5 паличок.
Білий варіант глінтвейну можна приготувати самостійно за наступною інструкції:
- Всі компоненти, крім апельсинчика, помістити в каструльку;
- Поставити на вогонь, нагріти до 70 градусів;
- Цитрусовий нарізати на кружечки, додати в посуд;
- Прибрати ємність з вогню і настоювати вміст 25 хвилин.