Перепелині яйця – це тваринний продукт, що відноситься до категорії дієтичних. Його користь для здоров’я людини величезна, адже в його основі містяться необхідні організму нутрієнти, які особливо корисні в нашу сучасну епоху шкідливої і денатурированной їжі.
Хімічний склад
Баланс БЖУ на 100 м в даному продукті виглядає наступним чином:
- Білки – 11,8 г;
- Жири – 13 г;
- Вуглеводи – 0,5 м
Значення можуть коливатися в залежності від умов життя і раціону харчування птиці.
Калорійність перепелиних яєць в середньому становить 168 ккал на 100 г, а енергетична цінність – 705 кДж.
Харчова цінність за змістом деяких корисних елементів перевершує курячі яйця. Відзначається наявність у складі таких вітамінів як:
- А;
- Група В (В1, В2, В6, В9);
- РР;
- С;
- До;
- Бета-каротин.
Багаті яєчка і мінералами, серед яких присутні мікроелементи:
- Марганець;
- селен;
- цинк;
- Залізо;
- Мідь.
І макроелементи:
- натрій;
- фосфор;
- калій;
- кальцій;
- Магній.
Деякі вважають, що яєчка перепелів практично не містять холестерину. Але тут його наявність набагато більше, ніж в курячих (600 мг проти 540 мг на 100 г відповідно).
Так само в складі спостерігається наявність таких корисних амінокислот:
- метіонін;
- лізин;
- триптофан;
- цистеїн;
- Аспаргіновая і глутамінова кислоти.
А такий елемент як лецитин врівноважує згубний вплив холестерину і благотворно впливає на роботу судин і серцевого м’яза.
Користь і шкода перепелиних яєць
Як було сказано вище, дана їжа має безліч корисних властивостей і благотворно впливає на людський організм. Розглянемо їх докладніше.
- Включення в раціон дієтичного харчування. Їжа на основі перепелиних яєць є необхідною складовою лікування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (виразка дванадцятипалої кишки або шлунка, панкреатит, коліт, гастрит);
- Інформація, що міститься в складі лізоцим відноситься до природних антисептиків і прискорює відновлення при захворюваннях запального характеру, обмороженнях або опіках;
- Сприяє прискоренню одужання в післяопераційний період або під час протікання важкої хвороби;
- Призводить до поліпшення діяльності серцево-судинної системи і зміцненню судин. Знижує ризик виникнення хвороб серця;
- Високий вміст кальцію зменшує ризик переломів і розвитку остеопорозу. Це особливо важливо для людей похилого віку;
- Практично не викликає алергічних реакцій. Так само дуже рідко спостерігається індивідуальна непереносимість;
- Маленькі плямисті «капсули здоров’я» добре допомагають організму мобілізуватися при нервовому виснаженні і стресі;
- При вживанні перепелиних яєць дітьми, у них поліпшується пам’ять, розумовий розвиток, концентрація, зміцнюється імунітет і нервова система;
- Завдяки наявності величезної кількості корисних речовин, ця їжа просто незамінна при вагітності та годуванні груддю;
Як такий, шкода для організму людини яєчка перепелів не роблять. Просто не потрібно ними зловживати і їсти з обережністю людям з підвищеним холестерином, захворюваннями нирок або печінки, атеросклерозом і схильністю до утворення тромбів.
Серед безлічі людей побутує думка, що користь сирих яєць набагато більше, ніж смажених або варених. Це так, але ризик захворювання на сальмонельоз при цьому досить великий, тому необхідно обов’язково перевіряти шкаралупу на цілісність і піддавати продукт термічній обробці. Так само бажано закуповуватися у перевіреного постачальника. Хоч і сирі яйця містять більше корисних і легкозасвоюваних елементів, все ж краще не ризикувати.