Різне

Манти – азіатське блюдо з тисячолітньою історією



Знамените азіатське блюдо

Манти – це традиційна страва народів Азії, причому в кожній країні воно готується по-своєму. В оригінальному варіанті начинка робиться з дрібно нарубаного м’яса, що дозволяє йому зберігати соковитість і не втрачати вологу. Але можливо так само використання вже готового фаршу. Ще до складу страви обов’язково входить цибуля ріпчаста і різні спеції для додання особливого смаку і аромату. Часто роблять начинку з гарбуза. Рецепт мантів обов’язково передбачає підготовку виробів не в воді або маслі, а саме на пару.

Калорійність страви становить 170-220 ккал на 100 г і може варіюватися в залежності від типу використаного м’яса. Розглянемо покроково і з фото, як приготувати манти в трьох різних варіантах.

Рецепт приготування справжніх мантів

Класичний варіант страви

Це дуже смачне, ароматне і незвичайно соковите блюдо. Воно довго готується, але це того варто.

Склад продуктів:

На тісто:

  • 250-300 мл води;
  • Борошно пшеничне – 4,5 склянки;
  • Одне яйце;
  • Сіль – маленька ложка.

На начинку:

  • Цибуля ріпчаста – 600 г;
  • Яловичина або баранина – 900 г (можна брати 1/2 яловичини і 1/2 баранини, або повністю свинину);
  • Сіль – чайна ложечка;
  • Курдючний жир – 200 г (якщо його немає, то вибирайте більш жирні частини м’яса і беріть його трохи більше);
  • Зіра і коріандр – по одній маленькій ложці;
  • Перець чорний – 0,5 чайної ложки або більше (на ваш смак).

технологія ліплення

Процес приготування:

  1. Просійте для тіста борошно у велику ємність;
  2. Розчиніть у холодній воді сіль;
  3. Зробіть в борошні поглиблення і додайте туди сире яйце і холодну воду з розчиненою в ній сіллю;
  4. Замісити однорідне круте тісто для мантів, яке повинно бути пружним і не прилипати до рук. За необхідності підбавте ще борошна. Скачайте тісто в кульку і залиште під тканиною години на два;
  5. М’ясо для начинки порізати гострим ножем на дуже дрібні, однакові кубики. Цей же процес виконайте з курдюком;
  6. Наріжте цибулю на тонкі маленькі смужки, злегка присолите і гарненько розімніть руками;
  7. Тепер ретельно перемішайте жир з цибулею, спеціями і м’ясом;
  8. Дуже тонко (до напівпрозорості) розкачайте тестову масу і наріжте на круги, в центр кожного з них викладіть начинку;
  9. Інструкція, як ліпити манти: спочатку защипуємо середину, потім – краю за принципом конверта. Потім розгортаємо заготовочкі іншою стороною і знову робимо два защипа. Залишиться тільки об’єднати защипи між собою і гарненько затиснути;
  10. Ставимо варити домашні манти. Можна змастити рівні мантишници або пароварки маслом. Але можна зробити по-іншому: наповнити невелику посуд маслом, брати вироби за верхній шов і занурювати денцем в масло. Тоді вони ніколи не пристане до ярусах мантишници;
  11. Готуються наші вироби 45-55 хвилин, все залежить від їх розміру і товщини тесту;
  12. Через 50 хвилинок можна спробувати кулінарний шедевр, він легко дістається. Але якщо манти з м’ясом трохи прилипли, то можна скористатися силіконової лопаткою або трохи потрясти кожен з ярусів.

Защипування тесту і готову страву

Для подачі і оформлення страви можна приготувати оригінальні смачні соуси. Рецепти наведені нижче.

Гострий соус із зеленню

  • Часник – два зубчики;
  • Томати, консервовані у власному соку – півкіло;
  • Хмелі-сунелі і коріандр – по одній великій ложці;
  • Сіль і цукор – по одній маленькій ложці;
  • Зелень кропу і кінза – по 50 г;
  • Мелений червоний перець – за бажанням;
  • Половинка перцю чилі.

Соуси для мантів

Схема приготування:

  1. Протираємо помідори через сито, дрібно рубаємо часник;
  2. Все змішуємо, додаємо цукор і сіль, ставимо масу на невелике полум’я, доводимо до кипіння й тушкуємо 5-7 хвилин;
  3. Додаємо коріандр, хмелі-сунелі, дрібненько нашатковану перчик чилі, і Томім ще 3 хвилини;
  4. Знімаємо з вогню, кладемо дрібно нарізану кріп і кінзу, закриваємо кришкою і даємо охолонути.

Сметанний соус

  • Часник – 2-3 зубці;
  • Сметана (20%) – стакан;
  • Невеликий перець чилі;
  • Велика кількість кінзи і кропу.

Все дрібно порубати, перемішати, посолити. Повинна вийти зелень зі сметаною, а не навпаки.

Прості гарбузове манти

Гарбузова начинка

Гарбуз – дуже корисний овоч з вмістом великої кількості мікроелементів, вітамінів і необхідних для організму речовин. Тому манти з гарбузом – прекрасне блюдо для всієї родини.

Складові:

  • Цибуля ріпчаста – 400 г;
  • М’якоть гарбуза – 600 г;
  • Вершкове маслечко – 200 г;
  • Сіль – на смак;
  • Мелений духмяний перець – маленька ложка;
  • Зіра – дві чайні ложки (можна в зернах).

Покроковий рецепт в домашніх умовах:



  1. Тісто робиться точно так же, як і в першому рецепті;
  2. Очищаємо цибулю і гарбуз, її нарізаємо на маленькі кубики приблизно по 5 мм, цибулька подрібнюємо. Складаємо компоненти в глибоку ємність, щоб зручно було перемішувати. Підбавляти перець, зіру і розтоплене олію. «Фарш» солити треба прямо перед ліпленням, щоб він раніше, ніж потрібно, не пустив свій сік;
  3. Далі розділіть «відпочиле» тісто на шматочки і розкачайте на кружечки по 10 см в діаметрі. На кожну таку заготовку покладіть підсолену начинку, защипніть краю до центру;
  4. Потім защипніть лівий і правий краї, сформувавши чотири куточки. Злегка потягніть в сторони верхні куточки і зліпите їх один з одним, далі повторіть це з нижніми куточками, як би створюючи кружечок. Обов’язково залиште отвори, щоб гарбуз при варінні не стала, як каша;
  5. Укладаємо на яруси пароварки, заздалегідь змащені олією, наш продукт. Коли закипить вода, додаємо в неї прянощі за смаком (зиру, кінзу, мелений чорний перець і лаврушку) і встановлюємо рівні всередину пароварки. Після 40 хвилин вироби будуть готові.

Тісто і приготування на пару

Манти з гарбузом, рецепт яких вважається одним з найбільш ходових і улюблених в азіатській кухні, припаде до смаку як дорослим, так і дітям.

Асорті з потрійною начинкою

У нього входить гарбуз, картопля і рубане м’ясо.

компоненти:

Тісто на манти:

  • Два яйця;
  • Вода – стакан;
  • Борошно – дві склянки;
  • Дві щіпки солі.

начинка:

  • М’якоть гарбуза – 150 г;
  • Дві невеликі картоплини;
  • Баранина – 100 г;
  • Шість цибулин середнього розміру;
  • Рослинна і вершкове масло – по 50 г;
  • Курдючне сало – 20 г;
  • Перець чорний мелений і сіль – на смак;
  • Зіра – маленька ложка.

Поетапний рецепт з фото:

  1. Для готування тесту злегка збиваємо яйця, додаємо до них воду і всю сіль, перемішуємо. Потім вливаємо цю суміш в борошно і замішуємо. Якщо потрібно, підсипає борошно, в результаті тісто візьме її стільки, скільки треба;
  2. Тісто вимішує так само, як і в першому рецепті. Дайте йому «відпочити», накривши серветкою;
  3. Тепер приготуємо начинку. Насамперед наріжемо дрібненько цибулю за допомогою ножа, так як кухонний комбайн або блендер зроблять з цибульки кашку, випустивши при цьому весь сік. Співвідношення лука до інших інгредієнтів має бути 1: 1, але можна і побільше;
  4. Візьмемо картопля і наріжемо його на дрібні кубики, змішаємо з такою ж кількістю цибулі. Приправимо перцем, зирой і сіллю. Вольем в начинку 30 г вершкового підталого маслом, перемішаємо до однорідного стану і відставити в сторону;
  5. На такі ж дрібні кубики наріжемо гарбузову м’якоть, додало до неї стільки ж цибулі, сіль, перець і зіру (як в попередньому кроці). Подрібнимо курдючное сало (варіант заміни – вершкове масло), додамо до гарбузі з цибулею. Цю масу так само ретельно вимішуємо і прибираємо в сторону;
  6. Займемося м’ясом. Бажано, щоб баранина була злегка подморожена, так її легше буде різати ножем. До нарізання м’яса додаємо таку ж частину цибулі, приправи і подрібнене курдючное сало, все перемішуємо;
  7. Приступаємо до ліплення виробів. Шматочки тесту розкачайте в коржі розміром з чайне блюдце. Тепер можна змішати частину гарбуза з м’ясом, другу частину – з картоплею, чи все три начинки об’єднати в одну. Кладемо «фарш» по столовій ложці на кожну заготовку;
  8. Защіпнув краю страви друг над другом, потрібно сформувати чотирикутник;
  9. Нижні кінці мантів защіпніте з обох сторін, притисніть заготовочкі долонями з боків – вона повинна стати довгастої форми;
  10. Змастіть денця виробів рослинним маслом. Розкладіть їх на ярусах мантишници і помістіть в неї, коли закипить вода. Прикрийте кришкою і варіть 40 хвилин.

Потрійна начіночку

Подавайте шедевр на стіл, присмачивши вершковим маслом і посипавши свіжою зеленню.

Відео: Рецепт мантів узбецькою



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.