Чізкейк (англ. Cheese – сир, cake – торт) – страва, що відноситься до американської та європейської кухні, що представляє собою легкий десерт на основі вершкового сиру «Філадельфія» або його аналогів. Другим обов’язковим компонентом в складі є печиво.
Існує стереотип, що дане ласощі дуже складно зробити вдома, і здійснити це можуть тільки професійні кондитери. Але це не так. Потрібно лише чітко слідувати рецептами і знати деякі тонкощі.
Калорійність страви варіюється від 350 до 700 ккал на 100 г і безпосередньо залежить від жирності сиру або сиру, а також від окремих складових.
Розглянемо, як приготувати чізкейк в домашніх умовах в декількох інтерпретаціях, а барвисті фото викличуть ще більше бажання поласувати відомої солодкістю.
Класична рецептура чизкейка
Оригінальний Чізкейк «Нью-Йорк» міцно закріпився в меню кафе і ресторанів всієї земної кулі. Але його можна легко приготувати і на власній кухні.
У найправильніший, автентичний рецепт входить саме сир «Філадельфія», але його майже неможливо знайти на прилавках російських магазинів. Тому можна замінити його будь-яким іншим вершковим сиром, наприклад, Rama, Hochland, Almette.
Список продуктів (для форми діаметром 22 см):
Для основи:
- Вершкове масло – 100 г;
- Пісочне печиво – 300 г.
Для начинки:
- 3 яйця;
- Сир Philadelphia – 600 г;
- Цукор – 150 г;
- 33% -е вершки – 200 мл.
Покроковий класичний рецепт чізкейку:
- Інгредієнти витягаємо з холодильника, даємо полежати при кімнатній температурі протягом півгодини;
- Робимо пісочну основу: печиво подрібнюємо будь-яким зручним способом. З’єднуємо крихту з підталим маслом, перемішуємо до отримання сипучої маси;
- Висипаємо суміш в роз’ємну форму, дно якої заздалегідь встеляли пекарської папером, гарненько утрамбовуємо до рівномірного шару;
- Розміщуємо основу в розпечену до 200 градусів духовку, тримаємо 10 хвилин, потім витягуємо і даємо охолонути;
- Тепер начинка. Сир рівномірно перемішуємо з цукровим піском до однорідної консистенції, але сильно не збиваємо. Тут важливо не перестаратися, інакше торт чізкейк покриється пухирцями;
- Акуратно по одному вбиваємо яйця, ретельно перемішуємо масу віночком або лопаткою і, знову ж, не збиваємо, щоб уникнути появи бульбашок;
- В кінці виливаємо вершки (НЕ збиті), обережно розмішуємо. Переливаємо рідку начинку в форму поверх основи;
- Трохи стукаємо формочкой об стіл, щоб вигнати з тіста зайві бульбашки і зробити більш однорідну структуру;
- Приступаємо до випічки. За всіма канонами чізкейк з сиром Філадельфія потрібно випікати на водяній бані, обернувши формочку в фольгу. Але це лише ускладнить процес, тому ми так робити не будемо. Просто ставимо ласощі в розпечену до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Після цього знижуємо рівень температури до 110 градусів і ще протягом 60-90 хвилин доводимо десерт до готовності. При цьому центр кондитерського шедевра повинен злегка тремтіти, якщо зрушити формочку, але і бути дуже рідким він не повинен. Якщо при випіканні верх вироби почне пригорати, прикриваємо його листом фольги;
- Найважливіше – правильно охолодити чізкейк з печива в кілька етапів, щоб він не розтріснувся. Після виключення духової шафи залишаємо страву всередині на 40-50 хвилин і відкриваємо дверцята. Потім тримаємо сирний тортик півгодини при кімнатній температурі. Потім проводимо ножем всередині форми по колу, прибираємо в холодильник на ніч, щоб десерт просочився і став ще смачнішим.
При подачі можна прикрасити страву шматочками фруктів або ягід, посипати листочками м’яти і злегка полити полуничним соусом.
Cheesecake з малиною за рецептом Енді Шефа
Цей рецепт популярного ласощі від Енді Шефа, відомого блогера-кулінара, обов’язково сподобається любителям десертів з ягодами.
Вам знадобиться:
- 3 яйця;
- Вершки – 100 мл;
- Печиво пісочне – 200 г;
- Крохмаль – 15 г;
- Вершковий або сирний сир – 750 г;
- Цукор – 250 г;
- Цедра одного лимона;
- Масло вершкове – 90 г;
- Сіль – половина чайної ложечки;
- 2 жовтки;
- Сік лимонний – столова ложка;
- Жменька малини.
Інструкція готування:
- Домашній чізкейк без печива просто неможливо уявити. Створюємо основний пісочний шар. Перемелюємо печенюшки в м’ясорубці або блендері;
- Маслице поміщаємо в кружку, розтоплюємо в мікрохвильовці протягом 30 секунд, охолоджуємо. Поступово вливаємо його в крихту до розсипчастої консистенції і темного кольору печива;
- Засипаємо суміш у форму рівномірним шаром, щільно притискаємо дном чашки. Прибираємо отриману масу в холодильник;
- Робимо начинку. Сир гарненько розмішуємо разом з цедрою, цукровим піском, крохмалем і сіллю;
- По одному вбиваємо яйця цілком, потім жовтки. Акуратно і не поспішаючи вимішуємо масу після кожного з цих компонентів;
- В кінці виливаємо вершки, сік лимона і знову ретельно замішуємо;
- Заповнюємо масою формочку до половини, викладаємо малину. Стукаємо формою об стіл, щоб позбутися від бульбашок і неоднорідності тесту. Доливаємо залишки суміші;
- Процес випікання і подальшого охолодження такий же, як в останніх двох кроках попереднього рецепта.
Шоколадний чізкейк
Існує безліч варіантів цього шикарного ласощі, яке прекрасно підходить для святкового торжества або домашнього чаювання.
Потрібні інгредієнти:
основа:
- 40 г масла вершкового;
- 150 г шоколадного печива.
Сирний шар:
- По 20 г кукурудзяного крохмалю і цукру;
- 540 г вершкового сиру;
- 10 г какао;
- 110 г цукрового піску;
- 120 г темного шоколаду;
- 2 яйця;
- 80 г вершків (33-35%).
Схема приготування покроково:
- Перемелемо в блендері печиво, розтопити олію, перемішати з крихтою. Ретельно утрамбуем в формочку, поставимо в холодильник. Основа готова;
- Приступимо до готування сирного шару. Беремо продукти кімнатної температури. Просіяне з крохмалем какао з’єднаємо з цукровим піском (20 г);
- Зіб’ємо сир з цукром, що залишився, додамо суміш крохмалю і какао. Краще для збивання підійде стаціонарний міксер, що має плоску насадку «лопаточка», з самої мінімальною швидкістю. Вона допоможе не допустити виникнення тріщин на десерті;
- За допомогою водяної бані самостійно розтопити шоколад. Один за одним додамо яєчка в сирну суміш, зіб’ємо до однорідності, подмешаем шоколадну масу і вершки;
- У духовці виставимо температуру в 160 градусів. Дістанемо з холодильника форму з основою і ретельно спакуємо в фольгу – шоколадний чізкейк печемо в воді. Якщо ви використовуйте форму з силікону, то фольга не буде потрібно;
- Основу покриємо сирним шаром. Форму з солодким виробом помістимо в об’ємний деко або форму з великим розміром;
- Додамо гарячу воду, випікаємо близько 1,5 годин. У результаті повинно вийти так: середина ласощі тремтить, а краю нерухомі, але не запечені. Наше кулінарне диво не повинно мати золоту апетитну кірочку і бути схожим на пиріг;
- При температурі житлового приміщення остудити готовий десерт, поставимо в холодильник не менше, ніж на чотири години.
Прикрасити можна за бажанням. Чудесному ласощів не завадить заморозка, при якій воно краще витягне із силіконової формочки без всяких пошкоджень.
Cheesecake сирний без випічки
Це смачне ароматне ласощі виходить нітрохи не гірше, ніж чізкейк з випічкою. Його можна подавати з різними соусами з ягід.
Опис компонентів:
- Печиво пісочне – 250 г;
- Згущене молоко – банку;
- Вода (молоко) – 2/3 склянки;
- 0,5 кг сиру;
- Масло вершкове – 100 г;
- Швидкорозчинний желатин – 10 г;
- Будь-ягідний соус.
Робимо сирний чізкейк без випічки:
- Перемелюємо в крихту печиво блендером, розтоплюємо масло, вводимо в печиво, розтираємо до однорідної субстанції;
- Беремо роз’ємну форму діаметром 21 см, її дно застилає пергаментом;
- Розміщуємо основу для сирного тортика, крихту щільно приминає по стінках і дну форми;
- Розводимо желатин в 2/3 склянці води, нехай постоїть 10 хвилин. Далі встановлюємо в гарячій воді посуд з желатином, добре помішувати до його повного розчинення;
- З’єднуємо згущене молоко з сиром, вливаємо желатин, все разом добре збиваємо;
- Сирну масу викладаємо на основу з крихти, рівномірно розподіляємо;
- Форму з виробом накриваємо харчовою плівкою, поміщаємо в холодильну камеру для застигання на три години;
Незвичайний і ароматний десерт з сиру дуже сподобається вашим друзям і близьким. А доповнить його улюблений ягідний соус.
Класичний чізкейк з маскарпоне
Це страва за консистенцією нагадує запіканку з сиру або сирне суфле.
складові:
- 200 г пісочного печива;
- 100 г масла вершкового.
Для начинки:
- 200 мл вершків;
- 3 яйця;
- Одна стручкова ваніль;
- Півкіло сиру маскарпоне;
- 140 г цукру або цукрової пудри.
Етапи роботи:
- Основа робиться так само, як в першому пункті попереднього рецепта;
- Готуємо начинку: збити цукрову пудру і сир віночком до однорідності;
- Введемо поступово вершки, весь час помішуючи;
- Додамо по одному яйця, ваніль, гарненько перемішати;
- Виллємо начинку в формочку;
- Наповнимо водою деко до середини форми з тортиком. Ставимо її на деко;
- Печемо 80 хвилин при температурному режимі 160 градусів;
- Чізкейк з маскарпоне винесемо з духовки, витягнемо з форми і дамо час на охолодження;
- Викладемо десерт на блюдо, прикрасимо м’ятою, полуницею, поставимо в холодильник години на три.
Так само можна приготувати чізкейк в мультиварці, який вийде таким же смачним і вишуканим, як приготовлений в духовці або без випічки.