Окрошка на кефірі, приготована в домашніх умовах, включає безліч корисних вітамінів і елементів. Це просте і смачне блюдо пробував напевно кожен без винятку. Робиться воно зовсім неважко, з мінімальною затратою часу, а продукти для приготування можна роздобути без праці.
Калорійність страви відрізняється особливо низьким показником – 50 ккал на 100 г, тому воно підходить абсолютно всім. Розглянемо покроково і з фото кілька варіантів, як приготувати кефірну окрошку самостійно.
Рецепт з м’ясом
Як відомо, кисломолочні продукти покращують роботу шлунково-кишкового тракту, тому що містять багато необхідних речовин для нашого організму і забезпечують йому надійний захист, а так само є прекрасним помічником в роботі серцево-судинної системи. Вітаміни B і D, що містяться в складі, служать для зміцнення ясен і зубної емалі, зменшують лущення шкіри і випадання волосся.
компоненти:
- Знежирений кефір – 0,5 літра;
- Відварна картопля – 2-3 штуки;
- Яйця варені – 3 штуки;
- М’ясо відварне – 150 г;
- Редиска – 4 штуки;
- Кріп, петрушка, зелена цибуля – за смаком;
- Великий огірок;
- Сіль, лимонний сік, мелений чорний перець – за смаком.
Схема приготування:
- Гарненько промиваємо овочі і ріжемо в глибокий посуд невеликими шматочками, але краще потерти на тертці;
- Потім в цю ж ємність додаємо дрібно нарізані яєчка, потім – відварне м’ясо. Дрібненько рубаємо зелень і відправляємо до інших компонентів;
- Картопельку додаємо в останню чергу, очистивши від шкірки. Наріжемо її на невеликі шматочки;
- Всі складові розмішуємо і заправляємо наше блюдо соком половини лимона;
- Тепер заливаємо страву кефірчіком, присаливаем, перчимо, охолоджуємо в холодильнику 2 години. Після цього класична окрошка на кефірі буде готова.
Рецепт на кефірі з ковбасою
Смачна окрошка з ковбасою готується дуже швидко з простими продуктами, які є в будь-якому магазині. Дана рецептура припаде до душі тим, кому не подобається така страва на сироватці, кефірі або квасі.
Складові:
- Редис – 70 г;
- Два курячих яйця;
- картоплина;
- Свіжий огірок;
- Кефірний напій – 400 мл;
- Цибуля зелена і кріп – по пучку;
- Ковбаса – 250 г;
- Половинка лимона;
- Вода – 250 мл;
- Перець, сіль.
Рецепт окрошки на кефірі з ковбасою виглядає наступним чином:
- Свіжий огірочок і Редісочка наріжемо на дрібні квадратики;
- Лучок та укропчик дуже дрібно порубати ножем;
- Ковбаску варену ріжемо спочатку на кружечки, а потім на маленькі кубики;
- Нарізаємо відварені і остиглі яєчка і картоплю;
- Складові викладаємо в глибоку миску і гарненько перемішуємо, заливаємо кефірчіком;
- Додаємо холодну бутильовану воду і вичавлюємо сік з половинки лимона;
- Перчимо і присаливаем, ретельно перемішуємо всі інгредієнти.
Вийшло страву розливається по порційних тарілках і подається на стіл зі свіжим хлібом.
Рецептура на кефірі і мінеральній воді
Окрошка з кефіром і мінералкою – що може бути краще в спекотний літній день. Вона допоможе швидко вгамувати спрагу і охолодити розпалений організм. Процес приготування дуже простий, з ним впорається навіть сама недосвідчена господиня.
склад:
- П’ять-шість яєць;
- Кефірний напій і мінеральна газована вода – по одному літру;
- Три картопляних бульби;
- Редиска і ковбаска варена – по 200 г;
- Кріп і цибулю – по пучку;
- Свіжий огірочок – 4 штуки;
- Лимон і сіль;
Інструкція готування:
- Приготування окрошки починаємо з того, що варимо картоплю в мундирі, охолоджуємо і чистимо від шкірки. Дрібно нарізаємо м’якоть;
- Круто відварюємо яєчка, охолоджуємо, чистимо і розрізаємо на маленькі квадратики;
- Частина огірків шаткуємо на невеликі шматочки, а один огірочок натираємо на тертці;
- Так само на крупній терочке трьом редиску, а ковбаску ріжемо акуратними кубиками;
- Кріп і цибулю дуже дрібно рубаємо;
- Складові перекладаємо в глибоку миску, солимо, перемішуємо і заливаємо охолодженої мінеральною водою і кефірчіком. Ще раз гарненько перемішати і приберемо в холодильник на 15 хвилин.
На кефірі з куркою
Дане страву виходить не тільки приголомшливо смачним, але і досить ситним.
Складові:
- Сім яєчок;
- М’ясо куряче – 400 г;
- Вода і кефірний напій – по одному літру;
- П’ять картоплин;
- Сметана – 100 г;
- редис;
- Гірчиця – близько столової ложки;
- огірки;
- зелень;
- сіль;
- Лимонна кислота.
Схема готування:
- Овочі розрізаємо на однакові кубики;
- Шаткуємо зелену складову в окрему миску, додаємо до неї гірчицю і гарненько розмішуємо;
- Сюди ж додаємо сметану і змішуємо до однорідного стану;
- Отриману масу відправляємо в більшу ємність з овочами;
- Наливаємо кефір, підсипає дрібку лимонної кислоти, солимо;
- Додаємо воду (кип’ячену і добре охолоджену) і ретельно розмішуємо. Можна замінити її на мінеральну з газом або без нього.
Холодний освіжаючий «супчик» готовий.
Дієтичний варіант з куркою без картоплі
У цьому рецепті кількість калорій мінімальне, так як відсутній картопля і м’ясо.
компоненти:
- Огірочок середній;
- Два яйця;
- Кефір – 250 г;
- Зернистий сир – 100 г;
- Грудка куряча – 1 шт;
- Зелень.
Готуємо поетапно:
- Грудку відварену і яєчка ріжемо кубиками;
- Нарізаємо півкільцями огірок і змішуємо з інгредієнтами з попереднього кроку;
- У масу засипаємо сир, присаливаем;
- Наливаємо кефір і ретельно розмішуємо, посипаємо зеленню.
У нас вийшло дієтичне блюдо, яке припаде до душі всім людям, що стежать за своєю фігурою.