Різне

Картопляні чіпси: хімічний склад, БЖУ, користь і шкода



Картопляні чіпси з соусом

Таке ласощі як чіпси набуло масову популярність в останні кілька десятиліть. Особливо їх любить молодь і діти. Про шкоду даного продукту говориться постійно, але все ж більшість людей регулярно купують його, щоб похрумтіти смачними скибочками. Розглянемо, з чого складаються картопляні чіпси, і яку користь і шкода може доставити їх вживання.

Склад і калорійність чіпсів

В основі більшості різновидів популярних ласощів використовується картопля. Даний овоч є досить корисним. Сам готовий продукт включає безліч потрібних організму речовин. Але це стосується тільки натуральних несолоних чіпсів з картоплі без сторонніх добавок.

За показниками БЖУ готові вироби мають досить мізерну енергетичну цінність (на 100 г):

  • Білки – 5,5 г;
  • Жири – 30,0 г;
  • Вуглеводи – 53,0 м

Апетитні хрусткі скибочки

Калорійність становить близько 520 ккал на 100 г. Харчова цінність підтримується наявністю нутрієнтів, серед яких присутні вітаміни: C, E, K, PP, групи B, а також необхідні мінерали:

Макроелементи (мг / 100 г):

  • Магній – 67;
  • Калій – 1275;
  • Натрій – 8;
  • Фосфор – 165;
  • Кальцій – 24.

Популярний фаст-фуд

мікроелементи:

  • Мідь – 306 мкг;
  • Цинк – 1,09 мг;
  • Марганець – 0,44 мг;
  • Селен – 8,1 мкг;
  • Залізо – 1,63.

Також спостерігається наявність замінних і незамінних жирних кислот. Глікемічний індекс чіпсів з картоплі дорівнює 85 і за 5-бальною шкалою оцінки небезпеки продуктів має 1 бал, тому вживати їх хворим на цукровий діабет категорично заборонено.

Види чіпсів

Звичайні і рифлені чіпси

Сучасні чіпси вже не схожі на своїх попередників, для виготовлення яких використовувалися лише картопля, сіль і масло. Сьогодні виробники включають до складу безліч сторонніх речовин, а високий попит на продукцію дозволяє здешевити і прискорити виробництво. Саме тому користі для здоров’я людини такі хрусткі скибочки не приносять і ніяким чином не вписуються в концепцію здорового харчування.

Магазини пропонують наступні види продукції:

  • Картопля хрусткий – бульби тонко нарізаються і обсмажуються в невеликій кількості масла з додаванням однієї тільки солі. Вироби найбільш наближені до класичного первозданному рецептом і практично не включають консервантів. Такі скибочки швидко псуються через невеликого терміну придатності, не дуже апетитно виглядають, не тримають форму і ламаються;
  • Чіпси і снеки картопляні – виготовляються з картоплі спеціалізованих сортів з великою кількістю крохмалю. Вони мають круглу або прямокутну форму, іноді на них наноситься рифлення. У більшості випадків містять різні консерванти, підсилювачі смаку, ароматизатори і ущільнювачі, що подовжують термін зберігання і підвищують міцність виробів;
  • Чіпси формовані – робляться у вигляді пластинок з пресованого картопляного пюре в поєднанні з крохмалем з кукурудзи або картоплі, борошна і смакових підсилювачів. Також їх називають картопляними вафлями або несолодким печивом.

Що включають сучасні чіпси

виготовлення на фабриці

В даний час від старої первозданної рецептури практично нічого не залишилося. До складу готових снеків додатково включається безліч шкідливих компонентів. Ось головні з них:

  • Картопляний крохмаль модифікований – виробляється промисловим способом мислення й призводить до певних порушень в організмі через зміни рівня інсуліну, вуглеводу, що відповідає за регулювання цукру в крові;
  • Масла нерафіновані – найчастіше для обсмажування сировину низької якості застосовується кілька разів. Це безпосередньо впливає на готову продукцію;
  • Крохмаль кукурудзяний – компонент сам по собі не шкідливий, але у деяких людей викликає сильні алергічні реакції;
  • Масло пальмове – використовується у виробництві недобросовісними виробниками через свою дешевизну. Входить до його складу пальмітинова кислота дуже згубно впливає на роботу судин і серця;
  • Консерванти – багато такі компоненти включені в групу токсичних фенолів і сульфітів. Це істотно підвищує ризик захворювань від вживання продукту;
  • Підсилювачі смаку та ароматизатори – сюди відноситься всім відомий глутамат натрію. Більшість даних речовин вважаються безпечними, але все ж можуть викликати алергію і надавати подразнюючу дію. При надлишку їх в організмі можуть виникати: головний біль, аритмія, нудота.

приготування чіпсів



Часто в смажених хрустких скибочках містяться різні згущувачі, які можуть становити небезпеку для здоров’я, тому при покупці продукту потрібно уважно вивчати упаковку.

Шкода і користь чіпсів

При виготовленні хрустких скибочок під час обсмажування крохмалю утворюється безліч небезпечних речовин, особливо якщо використовується неякісне масло. Ось лише деякі з них:

  • Акриламід – з’являється при взаємодії цукрів під час смаження. Дуже токсичний і шкідливий для нирок, нервової системи, слизової очей і печінки;
  • Акролеїн – виникає при розкладанні жирів під час термообробки. Відомий сильними токсичними і дратівливими властивостями. Щоб уникнути його надмірного освіти, потрібно часто міняти фритюр для обсмажування, але багато виробників регулярно цим нехтують;
  • Гліцідамід – з’являється при частковому розпаді акриламіду. Дана речовина ще не повністю вивчено, але його канцерогенні властивості вже встигли довести.

шкоду для дітей

Різні хімічні сполуки і компоненти, що утворюються при виробництві снеків, можуть надати наступний шкоду для організму людини:

  • Збільшення ризику виникнення цукрового діабету;
  • Імовірність появи онкологічних захворювань і виникнення пухлин;
  • Підвищення рівня кров’яного холестерину, що згодом може привести до порушення роботи мозку і серця через закупорку судин;
  • Ожиріння і порушення метаболізму;
  • Зменшення тестостерону і зниження репродуктивної функції у чоловіків;
  • Порушення функціонування шлунково-кишкового тракту.

шкода

Уникнути зазначених наслідків можна лише шляхом повного виключення чіпсів з раціону або зведення їх вживання до абсолютного мінімуму.

Користь для організму може бути тільки від натурального продукту, приготованого самостійно без сторонніх добавок.

Рекомендації по вживанню чіпсів

домашнє приготування

Їсти хрустке ласощі не радять при:

  • Хворобах кишечника і шлунка;
  • Підвищеній кількості холестерину в крові;
  • Цукровому діабеті;
  • Проблеми з обміном речовин і ожирінні;
  • Підозрі на онкологію;
  • Віці до 12 років.

Щоб снеки краще засвоювалися, їх потрібно їсти разом зі свіжими овочами. Класичний тандем пива і чіпсів категорично несумісний зі здоровим способом життя.

Поради щодо вибору чіпсів

якісна продукція

Способів, як звести ризик частого вживання картопляних скибочок до мінімуму, просто немає. Однак скоротити шкоду здоров’ю допоможе вибір якісної продукції. Для цього зверніть увагу на наступні рекомендації:

  • Якщо на лицьовій стороні упаковки красується напис «З натурального картоплі», а в складі позначений лише картопляний крохмаль, то відкладіть цю пачку і йдіть далі. Аналогічно слід вчинити, якщо в складі зазначено багато хімічних незнайомих речовин;
  • Сумлінні виробники завжди вказують хімічна назва добавки і її міжнародне маркування;
  • Чим більше термін придатності продукту, тим більше в ньому консервантів. Мінімальна їх кількість міститься в хрусткому картоплі;
  • Низька ціна є сигналом до того, що можливо для виробництва продукції використовувалося дешеву сировину. Хоча висока вартість теж не завжди є показником якості. Тому найкраще віддавати перевагу відомим «народним» брендам.

Якщо є можливість повністю виключити чіпси зі свого меню – це просто прекрасно. Якщо все ж хочеться побалувати себе хрустким ласощами, то варто вибирати якісні дорогі вироби. Але найкращим варіантом буде переключитися на менш смачну, але більш здорову їжу.

Відео: Чому дітям не можна вживати чіпси



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.