В італійській кухні суп-пюре називається красивим словом «Веллютата». Рецепт його приготування досить простий і займає мало часу. Здається, що в цій страві немає нічого екстраординарного. Але, насправді, прості звичні інгредієнти поєднуються з компонентами, що додають страві особливу «родзинку». У підсумку ми отримуємо живильний, найсмачніше і ніжний гарбузовий або картопляний суп-пюре з італійським рецептом.
Vellutata з картоплі
Даний варіант відрізняється особливою простотою і швидкістю приготування протягом 20 хвилин.
Компоненти для 4 порцій:
- Бульйон овочевий – 750 мл;
- Лук-порей – 100 г;
- Молочко – 750 мл;
- Маслице вершкове і сирок Пармезан – за смаком;
- Картопля – 400 г.
Зараз розповімо, як в домашніх умовах самостійно зготувати суп-пюре з картоплі:
- Лучок нарізаємо кільцями і тушкуємо на олію в посуді. У ній же будемо готувати веллютату;
- Чистимо картоплю і ріжемо її на кубики. Потім додаємо в цибулю і протушіваем все разом не більш хвилини;
- Овочевий бульйон потрібно приготувати окремо. Для цього необхідно взяти побільше будь-яких різних овочів, і варити їх близько години, після того, як вода закипить. Не забудьте посолити і обов’язково пропустити рідина через сито;
- Заливаємо бульйоном (якщо його немає, візьмемо бульйонний кубик), спробуємо «на сіль» і починаємо варити;
- Коли наш картопля буде готовий, протираємо його за допомогою сита або подрібнюємо до пюреобразного стану;
- Вливаємо молоко і ставимо на маленький вогонь. Блюдо нудиться, поки не набуде потрібної консистенції.
Перед подачею на стіл в центр страви кладуть вершкове олію і посипають тертим сирком. За бажанням додають і хлібні сухарики.
Гарбузовий Vellutata з Амаретто і кава
З гарбузом на кухні можна експериментувати постійно. Вона відноситься до тих продуктів, з яких готують неймовірну кількість кулінарних шедеврів, дієтичних і легких. Один з них – суп-пюре з гарбуза з Амаретто і ароматом кави.
Інгредієнти на 4 людини:
- Розчинна кава – велика ложка;
- Рідкі сливочку – 4 великі ложки;
- Гарбуз – 700 г;
- Лецитин соєвий – 2 маленькі ложки;
- Лук-шалот – один;
- Мигдальне печиво-Амаретто – (дві-три);
- Запашний чорний перчик, сіль, олію оливкова – за смаком і якщо необхідно.
Кроки приготування:
- Гарбуз чистимо і ріжемо кубиками;
- Шаткуємо цибулю-шалот і обсмажуємо на малій кількості оливкової маслечка;
- Додаємо в цибулька гарбуз, підливати трохи водички. Якщо взяти замість неї бульйон з овочів, то тиквочки на свій смак стане гірше. Перчимо, солимо, тушкуємо до стану готовності;
- М’яку гарбуз розминаємо виделкою і протираємо крізь тоненьке ситечко до рідкуватого м’якого крему;
- Розміщуємо на плиту і гріємо до потрібної температури;
- Беремо гарячу воду (половину склянки) і розчиняємо в ньому кави;
- Домішувати соєвий лецитин і збиваємо занурювальним блендером, поки не з’явиться піна;
- Гарбузовий супчик-пюре розливаємо по порціях, додаємо рідкі вершки – одну ложку, кавову пінку – одну ложечку і обсипаємо дрібно нарубаними Амаретто.
Поради до рецептом:
- Лецитин – це своєрідний емульгатор, і в його вживанні потрібно знати міру;
- Коли ви готуєте веллютату, рідини не повинно бути занадто багато. Її додають по чуть-чуть і контролюють весь процес;
- Якщо у вас немає в наявності емульгатора, збийте кави зі сливочками.
Наш шедевр виходить таким смачним і незвичним, що може служити прекрасним частуванням для ваших гостей.
Гарбузовий Vellutata з рисом
В Італії обожнюють веллютату, в якій гарбуз поєднується з рисом. Таке блюдо виходить яскравим, красивим і досить корисним, тому що в ньому зберігаються всі вітаміни і речовини, потрібні нашому організму. Схема його готування не складна, і вимагає мінімум часу.
складові:
- Картоплина – 1 штука;
- Рис – 4 великі ложки;
- Гарбуз – півкіло;
- Цибулина – 1 штучка середнього розміру;
- Бульончик (курячий або овочевий) або вода;
- Масло рослинне, зелень, сіль, сирок тертий – додатково. Можна – приправу каррі.
Розглянемо інструкцію, де покроково і з фото показаний весь процес приготування незвичайного смачного страви:
- Картоплю і гарбуз чистимо і ріжемо кубиками, дрібно нарізаємо цибулю;
- Підливаємо в каструльку, куди помістили овочі, бульйон або воду. Вона повинна їх покривати на один палець;
- Кип’ятимо, солимо, варимо 7-10 хвилин, поки овочі не будуть м’якими;
- Прибираємо з газу і збиваємо блендером;
- Моєму рисову крупу, кладемо в супчик, кип’ятимо, варимо на малому полум’ї 5 хвилин, не забуваємо перемішувати;
- Вимикаємо, прикриваємо кришкою, залишаємо на півгодини;
- За цей відрізок часу рис «дійде», і страву буде густе. Наливаємо в тарілку і заправляємо олією, прикрашаємо зеленню, сиром, потертим на тертці;
- Якщо супчик буде дуже густим, розбавляємо його бульйончиком або водичкою і досолюємо;
- У холодильнику Vellutata знову може загуснути. Коли будете його розігрівати, ще раз розбавте рідиною.
Готове блюдо і, правда, схоже на велюровий суп. Саме так перекладається красиве слово «Веллютата».