Китайські пельмені- улюблене і популярне блюдо східної кухні, не сильно трудомістка в готуванні. Начинкою для цієї страви служать гриби, м’ясо, овочі, навіть фрукти. У нього додають морепродукти, сало, паростки бамбука.
Калорійність виробів залежить від варіанту виготовлення і варіюється від 170 до 260 ккал на 100г. Розглянемо приготування китайських пельменів в декількох інтерпретаціях покроково і з барвистими фото.
Китайські пельмені цзяоцзи
Цзяоцзи – традиційна страва кухні Китаю, яке готують з тіста з м’ясною начинкою (в основному використовується свинячий фарш) і овочами (зазвичай з капустою), але іноді тільки з одного м’яса. Блюдо має різноманітну форму, подається на стіл з соусом з подрібненого часнику, соєвого соусу і оцту. Назва китайських пельменів цзяоцзи перекладається як «ніжне вушко».
Необхідні компоненти:
- 2 склянки борошна;
- Велика цибулина;
- 400 г свинячого фаршу;
- 1/3 склянки крохмалю;
- 200 г свіжого кропу;
- 50 г свіжого кореня імбиру (близько 5 см);
- Стаканчик холодної води;
- Перець і сіль – за смаком.
Інструкція готування:
- Змішаємо борошно з крохмалем, просеем в посуд. Додамо поступово воду і вимісити однорідне тестіце. Кількість води можна регулювати самостійно;
- У процесі приготування для начинки додамо в фарш дрібно порубаний кріп, дрібненько порізану цибулю і корінь імбиру, натертий за допомогою терки. Присолити, поперчити і перемішати;
- Відщипнемо від тестової маси шматочки, невеликі за розміром, розкачати їх у вигляді коржів. В середину кожного виробу кладемо начинку: якщо коржі маленькі – чайну ложечку, якщо побільше – столову ложку;
- Далі акуратно піднімемо краю тестечка вгору і складемо у вигляді квітки, не забуваючи трохи защипувати. Так зробимо все заготовки;
- Потім наші напівфабрикати помістимо в пароварку на 15-20 хвилин, або відваром невеликими партіями в підсоленій воді;
Подають китайські пельмені на пару (або відварені) з салатом, до складу якого входять дрібно порізаний огірок і зелену цибулю, сбризнутий лимонним соком. Так само салат можна трохи присипати солодкою паприкою або перцем чилі.
Китайські «Готи»
У Піднебесній китайські смажені пельмені називають «Готи». Вони є традиційною новорічною стравою, але готуються цілий рік. У Росії дане блюдо відоме як «Гедза», і подають його в китайських і японських ресторанах або кафе. Роблять такі вироби з начинкою зі свинини і овочів (пекінська капуста).
Склад продуктів (на 24 штуки):
- 250 г капусти пекінської;
- Велика ложка білого сухого (або шаосинськая-рисового) вина;
- 85 мл води (кімнатної температури);
- 2 великі ложки світлого соєвого соусу;
- 175 г пшеничного борошна;
- Зубчик часнику;
- 300 г фаршу свинячого;
- 2 стебла зеленої цибулі;
- Велика ложка рослинного масла;
- По 1/4 чайної ложки солі (для начинки) і меленого (чорного або білого) перцю;
- 6 маленьких ложок олії кунжутного (для смаження і соусу);
- Гурток імбиру (від свіжого кореня);
- Маленька ложечка чорного рисового оцту.
Рецепт китайських пельменів:
- Просіваємо борошно і перемішуємо з водою – спочатку за допомогою дерев’яних паличок, потім – руками. Доводимо тестіце до однорідного стану;
- Загортаємо його в пакет, кладемо на робочу поверхню хвилин на 20;
- Очищаємо імбир і часничок, останній пропускаємо через прес, трьом імбир на дрібній терочке;
- Додаємо у фарш разом з будь-яким перчиком, сіллю, ложкою соєвого соусу, трьома маленькими ложечками маслечка кунжутного, вином. Ретельно вимішуємо, прикриваємо, ставимо в холодильник на 30 хвилин;
- Нарізаємо на вузькі смужки молоді листочки капусти пекінської (краще використовувати нижню частину). Опускаємо в киплячу воду на 2 хвилини, витягаємо з води, відкидаємо на друшляк, підсушують;
- Дрібно шаткуємо капусту і нарізаємо цибуля зелена, додаємо до промаринуватися фаршу;
- Для приготування дип-соусу в домашніх умовах залишки соєвого соусу змішуємо з маслом кунжутним (чайну ложечку) і рисовим оцтом. За бажанням додаємо 1/4 маленької ложки чилі-масла;
- Знову вимішуємо тісто для китайських пельменів до м’якого, гладкого, еластичного стану. Скачує в колобок, ділимо на 2 рівні частини, які розгортаємо в ковбаски. Кожну розрізаємо на 12 однакових шматків, виходять 24 пельменних заготовки;
- Кожну скачуємо в кульку і розгортаємо в тоненький гурток діаметром близько 8-9 см (інші заготовки треба прикрити, щоб не обвітрювалися);
- На все кружечки викладаємо в серединку чайну ложечку начинки, далі піднімаємо з боків краю наверх, змочуємо їх тепленькою водою, защипуємо таким чином, щоб шов у «Готи» вийшов зверху;
- Розігріваємо в плоскій сковорідці велику ложку соняшникової олії і перекладаємо туди напівфабрикати;
- Смажимо на середньому полум’я до рум’яного стану, що не перевертаємо. Далі вливаємо 1/4 стаканчика води, закриваємо кришкою, ще смажимо 5 хвилинок, потім знімаємо кришку і випаровуємо воду;
- Підливаємо на пельмені 2 чайні ложечки кунжутного масла, знову накриваємо кришкою, смажимо близько двох хвилин.
Викладаємо смачні і ситні «Готи» в плоску посуд засмаженої стороною догори, подаємо на стіл з дип-соусом (це спеціальний вид заправки, в яку потрібно вмочати їжу, в нашому випадку – пельмені).
Заготовочкі можна заморожувати і тримати в морозилці, або відразу смажити (заморожені напівфабрикати перед смаженням розморожувати не потрібно).
Пельмені «вонтонов» – покроковий рецепт
Вонтони – популярна варіація китайських пельменів з чудово смачною і унікальною начинкою, що складається з бамбука і креветок. Вироби можуть мати різну форму: квадратну, трикутну, круглу в вигляді мішечка (закритого і відкритого), конвертика.
Тане в роті блюдо обсмажується в маслі, готується на пару або відварюється в каструлі.
Вам знадобляться:
- Білок яйця;
- За 0,5 великий ложки цукру і масла кунжутного (можна замінити рослинним);
- 400 г варених великих очищених креветок;
- 200 г свинячого фаршу;
- 2 столові ложки крохмалю (або рисового борошна);
- 130 г дрібних шампіньйонів в маринаді або паростків бамбука;
- За 2 великі ложки білого напівсухого (або рисового вина) і соєвого соусу;
- 1/2 маленької ложечки меленого чорного перцю;
- Близько 200 мл кип’яченої води;
- 600 г борошна (в тісто);
- Столова ложка соняшникової олії (в тісто);
- Сіль – на смак.
Схема приготування:
- Розтираємо креветки виделкою, змішуємо з фаршем;
- Дрібно ріжемо бамбукові паростки (або грибочки), додаємо до маси;
- Начинку приправляем цукром, вином, соєю, перцем, маслом;
- З’єднуємо з крохмалем (або борошном), з білком. Все добре розмішуємо. Якщо фарш сухуватий, розбавляємо його кип’яченою водою;
- Борошно для тестіца просіюємо і робимо поглиблення;
- Підливаємо до борошна 100 мл окропу, присаливаем, підмішуємо маслечко. Ще додаємо остигнула кип’яченої води;
- Замішуємо еластичну тестову масу і залишаємо «відпочити» на 10 хвилин;
- Ділимо на три частини. Два шматка накриваємо і прибираємо;
- Розкачуємо шматок тестечка до двох міліметрів і вирізаємо кружечки діаметром по 5 см;
- На кожну заготовку накладаємо чайну ложку начинки;
- Збираємо вироби: формуємо мішечок, у якого відкритий верх у формі «горлечка»;
- Вонтони з фаршем поміщаємо в пароварку на 15 хвилин. Під кожну заготовку кладемо гурток морквини, щоб уникнути прилипання до поверхні.
Подавати пельмені можна з будь-яким соусом: чилі, кисло-солодким, кунжутно-часниковим і т.д.