Різне

Китайські пельмені- рецепти цзяоцзи, вонтонов і Готі



Відоме блюдо з Піднебесної

Китайські пельмені- улюблене і популярне блюдо східної кухні, не сильно трудомістка в готуванні. Начинкою для цієї страви служать гриби, м’ясо, овочі, навіть фрукти. У нього додають морепродукти, сало, паростки бамбука.

Калорійність виробів залежить від варіанту виготовлення і варіюється від 170 до 260 ккал на 100г. Розглянемо приготування китайських пельменів в декількох інтерпретаціях покроково і з барвистими фото.

Китайські пельмені цзяоцзи

цзяоцзи

Цзяоцзи – традиційна страва кухні Китаю, яке готують з тіста з м’ясною начинкою (в основному використовується свинячий фарш) і овочами (зазвичай з капустою), але іноді тільки з одного м’яса. Блюдо має різноманітну форму, подається на стіл з соусом з подрібненого часнику, соєвого соусу і оцту. Назва китайських пельменів цзяоцзи перекладається як «ніжне вушко».

Необхідні компоненти:

  • 2 склянки борошна;
  • Велика цибулина;
  • 400 г свинячого фаршу;
  • 1/3 склянки крохмалю;
  • 200 г свіжого кропу;
  • 50 г свіжого кореня імбиру (близько 5 см);
  • Стаканчик холодної води;
  • Перець і сіль – за смаком.

Начинка і защипування

Інструкція готування:

  1. Змішаємо борошно з крохмалем, просеем в посуд. Додамо поступово воду і вимісити однорідне тестіце. Кількість води можна регулювати самостійно;
  2. У процесі приготування для начинки додамо в фарш дрібно порубаний кріп, дрібненько порізану цибулю і корінь імбиру, натертий за допомогою терки. Присолити, поперчити і перемішати;
  3. Відщипнемо від тестової маси шматочки, невеликі за розміром, розкачати їх у вигляді коржів. В середину кожного виробу кладемо начинку: якщо коржі маленькі – чайну ложечку, якщо побільше – столову ложку;
  4. Далі акуратно піднімемо краю тестечка вгору і складемо у вигляді квітки, не забуваючи трохи защипувати. Так зробимо все заготовки;
  5. Потім наші напівфабрикати помістимо в пароварку на 15-20 хвилин, або відваром невеликими партіями в підсоленій воді;

Пельмені в пароварці

Подають китайські пельмені на пару (або відварені) з салатом, до складу якого входять дрібно порізаний огірок і зелену цибулю, сбризнутий лимонним соком. Так само салат можна трохи присипати солодкою паприкою або перцем чилі.

Китайські «Готи»

У Піднебесній китайські смажені пельмені називають «Готи». Вони є традиційною новорічною стравою, але готуються цілий рік. У Росії дане блюдо відоме як «Гедза», і подають його в китайських і японських ресторанах або кафе. Роблять такі вироби з начинкою зі свинини і овочів (пекінська капуста).

смажені Готі

Склад продуктів (на 24 штуки):

  • 250 г капусти пекінської;
  • Велика ложка білого сухого (або шаосинськая-рисового) вина;
  • 85 мл води (кімнатної температури);
  • 2 великі ложки світлого соєвого соусу;
  • 175 г пшеничного борошна;
  • Зубчик часнику;
  • 300 г фаршу свинячого;
  • 2 стебла зеленої цибулі;
  • Велика ложка рослинного масла;
  • По 1/4 чайної ложки солі (для начинки) і меленого (чорного або білого) перцю;
  • 6 маленьких ложок олії кунжутного (для смаження і соусу);
  • Гурток імбиру (від свіжого кореня);
  • Маленька ложечка чорного рисового оцту.

Капуста і фарш

Рецепт китайських пельменів:

  1. Просіваємо борошно і перемішуємо з водою – спочатку за допомогою дерев’яних паличок, потім – руками. Доводимо тестіце до однорідного стану;
  2. Загортаємо його в пакет, кладемо на робочу поверхню хвилин на 20;
  3. Очищаємо імбир і часничок, останній пропускаємо через прес, трьом імбир на дрібній терочке;
  4. Додаємо у фарш разом з будь-яким перчиком, сіллю, ложкою соєвого соусу, трьома маленькими ложечками маслечка кунжутного, вином. Ретельно вимішуємо, прикриваємо, ставимо в холодильник на 30 хвилин;
  5. Нарізаємо на вузькі смужки молоді листочки капусти пекінської (краще використовувати нижню частину). Опускаємо в киплячу воду на 2 хвилини, витягаємо з води, відкидаємо на друшляк, підсушують;
  6. Дрібно шаткуємо капусту і нарізаємо цибуля зелена, додаємо до промаринуватися фаршу;
  7. Для приготування дип-соусу в домашніх умовах залишки соєвого соусу змішуємо з маслом кунжутним (чайну ложечку) і рисовим оцтом. За бажанням додаємо 1/4 маленької ложки чилі-масла;
  8. Знову вимішуємо тісто для китайських пельменів до м’якого, гладкого, еластичного стану. Скачує в колобок, ділимо на 2 рівні частини, які розгортаємо в ковбаски. Кожну розрізаємо на 12 однакових шматків, виходять 24 пельменних заготовки;
  9. Кожну скачуємо в кульку і розгортаємо в тоненький гурток діаметром близько 8-9 см (інші заготовки треба прикрити, щоб не обвітрювалися);
  10. На все кружечки викладаємо в серединку чайну ложечку начинки, далі піднімаємо з боків краю наверх, змочуємо їх тепленькою водою, защипуємо таким чином, щоб шов у «Готи» вийшов зверху;
  11. Розігріваємо в плоскій сковорідці велику ложку соняшникової олії і перекладаємо туди напівфабрикати;
  12. Смажимо на середньому полум’я до рум’яного стану, що не перевертаємо. Далі вливаємо 1/4 стаканчика води, закриваємо кришкою, ще смажимо 5 хвилинок, потім знімаємо кришку і випаровуємо воду;
  13. Підливаємо на пельмені 2 чайні ложечки кунжутного масла, знову накриваємо кришкою, смажимо близько двох хвилин.

Подача смажених пельменів



Викладаємо смачні і ситні «Готи» в плоску посуд засмаженої стороною догори, подаємо на стіл з дип-соусом (це спеціальний вид заправки, в яку потрібно вмочати їжу, в нашому випадку – пельмені).

Заготовочкі можна заморожувати і тримати в морозилці, або відразу смажити (заморожені напівфабрикати перед смаженням розморожувати не потрібно).

Пельмені «вонтонов» – покроковий рецепт

вонтони

Вонтони – популярна варіація китайських пельменів з чудово смачною і унікальною начинкою, що складається з бамбука і креветок. Вироби можуть мати різну форму: квадратну, трикутну, круглу в вигляді мішечка (закритого і відкритого), конвертика.

Тане в роті блюдо обсмажується в маслі, готується на пару або відварюється в каструлі.

Вам знадобляться:

  • Білок яйця;
  • За 0,5 великий ложки цукру і масла кунжутного (можна замінити рослинним);
  • 400 г варених великих очищених креветок;
  • 200 г свинячого фаршу;
  • 2 столові ложки крохмалю (або рисового борошна);
  • 130 г дрібних шампіньйонів в маринаді або паростків бамбука;
  • За 2 великі ложки білого напівсухого (або рисового вина) і соєвого соусу;
  • 1/2 маленької ложечки меленого чорного перцю;
  • Близько 200 мл кип’яченої води;
  • 600 г борошна (в тісто);
  • Столова ложка соняшникової олії (в тісто);
  • Сіль – на смак.

Начинка з креветками

Схема приготування:

  1. Розтираємо креветки виделкою, змішуємо з фаршем;
  2. Дрібно ріжемо бамбукові паростки (або грибочки), додаємо до маси;
  3. Начинку приправляем цукром, вином, соєю, перцем, маслом;
  4. З’єднуємо з крохмалем (або борошном), з білком. Все добре розмішуємо. Якщо фарш сухуватий, розбавляємо його кип’яченою водою;
  5. Борошно для тестіца просіюємо і робимо поглиблення;
  6. Підливаємо до борошна 100 мл окропу, присаливаем, підмішуємо маслечко. Ще додаємо остигнула кип’яченої води;
  7. Замішуємо еластичну тестову масу і залишаємо «відпочити» на 10 хвилин;
  8. Ділимо на три частини. Два шматка накриваємо і прибираємо;
  9. Розкачуємо шматок тестечка до двох міліметрів і вирізаємо кружечки діаметром по 5 см;
  10. На кожну заготовку накладаємо чайну ложку начинки;
  11. Збираємо вироби: формуємо мішечок, у якого відкритий верх у формі «горлечка»;
  12. Вонтони з фаршем поміщаємо в пароварку на 15 хвилин. Під кожну заготовку кладемо гурток морквини, щоб уникнути прилипання до поверхні.

Подавати пельмені можна з будь-яким соусом: чилі, кисло-солодким, кунжутно-часниковим і т.д.

Відео: Рецепт китайських смажених пельменів



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.