Кумис є кисломолочним напоєм з кобилячого молока, який виходить при спиртовому і молочнокислом бродінні завдяки болгарським і ацидофільним молочнокислим паличок і дріжджів. Цей пінистий напій, який має білуватий колір і кислувато-солодкий смак, дуже популярний у жителів багатьох країн і республік.
Кумис в домашніх умовах традиційно готується з кобилячого молока, але в даний час в умовах сучасного мегаполісу можна використовувати козяче або коров’яче молоко, так як кобиляче дуже складно знайти. Дана стаття з фото повідає, як зробити кумис покроково і, а так само про те, яка користь і шкода може бути від цього продукту.
Набір корисних властивостей кумису
У цьому напої корисні властивості переважають у величезній кількості.
- Наш організм його добре засвоює майже на 100%.
- Продукт містить йод, залізо, вітаміни групи С, А, В, Е, жири, мідь, кисломолочні живі бактерії і антибіотичні речовини, які чудово допомагають в боротьбі проти дизентерії, туберкульозної палички і черевного тифу.
- Живі бактерії кумису мають позитивну дію на жовчний міхур, шлунок, призводять до поліпшенню мікрофлори кишечника. Продукт так само чудово впливає на серце і кров, заспокоює нервову систему, приводить в норму сон, зменшує дратівливість і втому, використовується для лікування виразки шлунка.
- У кумису є ще дуже цінна властивість – він чудово підходить людям, що сидять на дієті. Якщо вжити перед прийомом їжі стаканчик цього пиття, то вам менше захочеться їсти. Продукт має м’яку проносну дію, добре впливає на спорожнення кишечника, і зневоднення в цьому випадку вам не загрожує.
- Кумис відмінно втамовує спрагу і голод, допомагає в засвоєнні нашим організмом білків і жирів з різних продуктів, захищає від авітамінозу, є неоціненним при хронічному бронхіті, недокрів’ї, фурункульозі.
- При важкої хвороби кумис відновить здоров’я і сили, вбереже від токсикозу і допоможе зберегти груди красивою і пружною у майбутніх і годуючих мам.
З усього вищесказаного ясно, чим корисний кумис. Але у великій кількості він може принести шкоду в наш організм. Якщо їм зловживати, можна заробити метеоризм, діарею, підвищене газоутворення. Немовлятам кумис протипоказаний, а майбутнім мамам можна пити його тільки в помірній кількості. Якщо ви страждаєте нападами алергії, краще утримайтеся від прийому.
Лікування цим напоєм потрібно проводити три тижні, не менше. У підсумку ви станете позитивними, бадьорими, зарядитесь силою і енергією.
Рецептура з коров’ячим молоком
Цей лікувально-дієтичний напій є відмінним засобом від похмілля. Він легко засвоюється, має велику поживну цінність, насичений органічними кислотами.
Необхідні інгредієнти:
- Склянка води;
- 5 г дріжджів;
- Літр нежирного молока;
- 3 великі ложки кефіру;
- 3 маленькі ложечки цукру.
Схема готування:
- Закип’ятити в ємності молочко, додамо цукор і воду, охолодити до температури житлового приміщення;
- Введемо кефір і залишимо годин на 10 (стежимо – якщо раніше скисне, можна залишити на менший час) при кімнатній температурі. Якщо в приміщенні тепло, значить, швидше скисне;
- Розмішати і процідити масу (але можна і не проціджувати, якщо згустки вас не хвилюють);
- Дріжджі розводимо в тепленькою водичці з 0,5 маленької ложки цукру, чекаємо 5 хвилин, поки вони не запузирітся, і підмішуємо до маси;
- Відразу розіллємо в чисті пляшки (не заповнюється доверху, тому що рідина «грає») та закриємо щільно пробками. Дамо напою трохи постояти, близько 1,5-2 годин і приберемо в холодильник. Можна пити, коли домашній кумис «заспокоїться»;
- Чим більше часу пройде, тим вище буде фортеця. Через три дні буде 4 градуси фортеці;
- Пляшки потрібно дуже акуратно відкривати, а то вони можуть вибухнути. Коли ви прибираєте їх в холодильник, обережно випустіть газ з пляшок.
Шубат – кумис з верблюжого молока
Це традиційний казахський напій з молока верблюдиці, що має високу жирність (8%). Він швидко псується і вже через п’ять днів непридатний в їжу, тому майже не йде на експорт. У шубат міститься вітамінів D і С в три рази більше, ніж у коров’ячому молоці.
Вам знадобляться такі продукти:
- Знежирене молоко в порошку – 8 г;
- Верблюже сире молоко – 0,5 л;
- Закваска.
Все повинно бути свіжим з нормальним терміном зберігання.
Процес приготування:
- 125 г верблюжого молочка змішаємо з сухим, ретельно розмішати. Намагайтеся, щоб в суміші не було грудок;
- Далі додамо закваску і молоко, що залишилося. Ємність накриємо тканиною і поставимо на добу в тепло;
- Масу кожні 3,5 години акуратно перемішуємо.
Препарат не згущується занадто сильно, на відміну від коров’ячого молочка. Щоб визначити його готовність, уважно подивіться на його структуру. Якщо внизу каструлі утворився тоненький шар з прозорою рідиною, можна починати проціджувати напій, взявши сито. Потім шубат плотненько закрити, струсити і охолодити. Вживати тільки в охолодженому вигляді, так як теплий напій послабляюще діє на людину.
Верблюжа кумис зберігають в холодильній камері 3 дня. Після цього його не можна пити, тому що може бути розлад шлунка.
Варіант з козячим молоком
Козій кумис в спеку чудово втамовує спрагу і освіжає.
Перелік компонентів:
- Мед і цукровий пісок – по 50 г;
- Козяче молоко – літр;
- Кефір – 50 мл;
- Вода холодна – 200 мл;
- Пресовані дріжджі – 5 м
Рецепт кумису:
- Прокип’ятимо молоко в каструльці на повільному полум’ї і змішаємо його з водою, додамо мед, знімемо з плити до повного охолодження;
- У цю масу додамо кефір, закриємо кришкою і укутати великий теплою тканиною. Приберемо в тепло годин на 5-6;
- Після утворення з рідини кислого молочка зіб’ємо його міксером або віночком, а пластівці, що утворилися в процесі, процідити через марлечку, попередньо складену в 4 шари;
- Дріжджі заллємо теплою водичкою і зіб’ємо, щоб вони стали як густа сметана. Підбавить цукровий пісок, потім з’єднаємо всю масу з молоком. При цьому утворюється вуглекислий газ і спирт;
- Беремо чисті пляшки і розливаємо продукт, щільно закупорюють і даємо постояти півгодини або хвилин 50. У цей час в посуді з’являється вуглекислий газ, «грає» рідина, тому пляшки заповнюйте в повному обсязі;
- Коли в посуді почнеться бродіння, треба поставити її в холодильник вниз або в тазик зі студеною водою. До столу питво подається в охолодженому стані і відкривається обережно.
Рецептура з кобилячим молоком
Для готування цього смачного пиття беруть молочко від кобили середнього віку, яка не працює на важкій роботі.
Інструкція виготовлення:
Спочатку потрібно самостійно зробити закваску:
- Пшеничне борошно – 2 чайні чашки;
- Мед – велика ложка;
- Пшоно – 2 столові ложки;
- Пивні дріжджі – маленька ложечка.
Як приготувати кумис з кобилячого молока:
- Заквасочних маса заливається молоком кобили і в підсумку повинна вийти не густа суміш;
- Перекладаємо її в ємність і витримуємо в теплі до закисання;
- Беремо молочко кобили (5 л) і зливаємо його в посуд з широким горлом. Кладемо на дно закваску, попередньо зав’язану в марлю;
- Тримаємо в теплі, де молочко почне бродити і отримає приємний, кислий смак, який чи спиртом. На це піде не більше доби;
Готовий кобилячий кумис очищаємо від жирних частинок, плаваючих по його поверхні, розливаємо в пляшки. Зберігаємо в холоді, тому що напій швидко псується і за ним треба стежити.