Як тільки ми бачимо в супермаркеті баночки з в’яленими помідорами, відразу ж у вухах починає звучати італійська музика і представляються дивно краси морські пейзажі. А в повітрі витає запах свежевипеченною піци з ароматними травами і апетитними овочами.
Але не обов’язково їхати в цю дивовижну країну або купувати ласощі в магазині, якщо у вас є шикарна дача з грядкою стиглих томатів, які так і просяться на стіл. А звідти в банки на зиму.
Помідори «Середземноморський бриз»
Універсальний рецепт приготування смачних, пікантних помідор в мультиварці, які будуть доречні на бутербродах, в піці, овочевому рагу і навіть борщі. Овочева ікра з такими в’яленими томатами, особливо в зиму, значно урізноманітнює ваш стіл.
продукти
- Помідори (бажано маленьких розмірів) – 500 гр.
- Сіль – 1 ч. Л.
- Цукор – 2 ч. Л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. Л.
- Часник – 3 зубки
- Оливкова олія – 2-3 ч. Л.
- Сухі спеції (майоран, базилік, орегано, кріп) – на смак.
Цукор необхідний, щоб помідори не були занадто кислими. Ще для приготування потрібен шматок пергаменту або папір для випічки.
Такої кількості інгредієнтів вистачить на 0,5-ти літрову банку. Якщо хочете зробити більше – збільште кількість продуктів і використовуйте усі три можливі поверхні: чашу, тарілку для приготування на пару і сітку-пароварку. Так вийде 3 поверху і з одного завантаження можна закатати в’ялені помідори в 3 баночки на зиму.
приготування
- Помідори вимити і викласти на рушник, щоб стекла вода і овочі повністю висохли.
- Розрізаємо їх навпіл. Чашу в мультиварці вистилає папером і викладаємо зрізами вгору одним шаром.
- Готуємо заправку. З’єднуємо сіль, перець і цукор. Перемішуємо і заправляємо помідори, зверху присипаємо сумішшю трав. Збризгуємо оливковою олією зовсім трохи – для аромату.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Випічка» на 3 години. Час вказано усереднене. Залежить від потужності приладу і величини помідор. Періодично відкривайте кришку і контролюйте консистенцію овочів. Вони повинні залишатися злегка вологими, м’якувата. Чіпси можна використовувати тільки для варіння перших страв або рагу.
- Якщо збираєтеся заготовлювати в’ялені помідори на зиму, підготуйте банки. Їх потрібно вимити, простерилізувати і повністю висушити. На дно наливаємо кілька ложок оливкової олії і зубок подрібненого часнику. Укладаємо шар помідор і знову повторюємо процес до тих пір, поки банку не заповниться доверху. Закриваємо щільною капроновою кришкою і ставимо в холодильник або сухий холодний підвал.
Але якщо ви використовуєте рецепт таких помідор вперше і зробите лише одну порцію – не факт, що залишиться хоч один помідор для закладки в банку на зиму. В’ялені овочі прекрасно підуть на бутерброди з білого хліба з вершковим сиром, зверху приправлені цими смачними помідори.
В’ялені томати «Кармен»
Це рецепт смачних, ароматних і гостренькі помідор з іспанськими травами і не тільки на зиму. В’ялені томати в мультиварці готуються легко, потрібно лише правильно підібрати спеції. Овочева ікра з такими помідорами буде дуже пікантній.
складові
- Помідори «Вершки» – 1.5 кг.
- Часник – 2-3 зубки
- Іспанські трави – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. Л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Оливкова олія холодного віджиму – 2 ст. л.
Якщо немає масла холодного віджиму – використовуйте яке є.
приготування
- Помідори вимити і обтирає паперовим рушником насухо. Розрізаємо навпіл, які побільше – на четвертинки.
- Якщо не вдалося купити суміш іспанських трав, їх можна приготувати самому. З’єднуємо майоран, базилік, чабер, розмарин і чорний перець в рівних кількостях.
- Чашу в мультиварці злегка змащуємо оливковою олією. Укладаємо шар помідор, присипаємо їх сіллю, цукром, ароматними травами, рубаним часником і скроплюємо оливковою олією. Знову укладаємо шар. Таких шарів може бути не більше чотирьох.
- Якщо хочете збільшити кількість помідор, приготованих за один раз, використовуйте решітку пароварку, укладаючи помідори таким же чином.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Випічка» на 80-100 °. Час вибирайте в залежності від величини шматочків помідор. Спочатку нехай це буде 1 годину. Якщо томати будуть готові – можна виймати і складати в стерилізовані банки, переливаючи шари оливковою олією. Якщо ж ні – збільште час приготування.
Такий рецепт заготовки на зиму гарантує смачні і ароматні страви. В’ялені томати збережуть всі вітаміни і придбають особливий шарм. Овочева ікра з таких помідор порадує ваших домочадців, а борщ нагадає спекотне літо.
Деякі зокрема. Ікра з в’яленими томатами
Ікра з помідори буде дуже смачною, ароматної і незвичайною. Готують її за звичним сценарієм, але в’ялені помідори додають в самому кінці процесу, подрібнюючи їх ножем або блендером.
Оригінальний рецепт, коли ікра готується з додаванням в’ялених томатів, допоможе зробити ваш овочевий раціон різноманітніше.
Ікра з грибів з додаванням таких помідор стане більш соковитою і смак грибів стане виразніше і яскравіше.
Поради з приводу
Рецепт приготування томатів практично не змінюється в залежності від місця приготування – духову шафу, мікрохвильовка, сушка. Але в мультиварці ви можете регулювати процес і контролювати консистенцію кінцевого продукту.
Вибирайте помідори невеликого розміру. Черрі або вершки підходять найкраще. Їх можна розрізати на дві частини і зберегти максимум м’якості в в’яленому стані. Час приготування значно менше, ніж у овочів більшого розміру.
Рецепт для ароматних приправ – з’єднувати спеції в рівних кількостях і вибирайте саме ті, які найбільш підходять до овочів. Це розмарин, орегано, майоран, базилік, чабер, перець білий і чорний, кінза, базилік.