Халва – це солодка візитівка кухні Близького Сходу. Дане ласощі знають всі без винятку. Такий десерт буває декількох видів і може готуватися на основі насіння олійних видів культур, борошна, горіхів і навіть овочів. Існує величезна різноманітність рецептів цієї страви.
Хоч солодкість і є дуже корисною, її калорійність досить висока – приблизно 520-530 ккал в залежності від сорту, тому не варто нею зловживати.
Наведені нижче рецепти з фото покроково розкажуть, як роблять домашню халва в декількох варіаціях.
Халва з соняшникового насіння
Дане блюдо дуже калорійне через жирів, білків і рослинної клітковини, які входять до його складу, але в невеликих кількостях дуже корисно для вашого здоров’я.
Склад продуктів:
- Пшеничне борошно – 200 г;
- Кип’ячена вода – 125 мл;
- Цукровий пісок – 125 г;
- Насіння соняшнику – 400г;
- Рафінована соняшникова олія – 125 мл (можна брати нерафінована для більш сильного аромату насіння в готовому десерті).
Рецепт халви з насіння:
- Обсмажити чищені насіння на сухій сковороді до золотистого кольору, не забуваючи постійно помішувати. Пересиплю їх в посуд і дамо охолонути;
- На цій же сковорідці повторимо цей процес з борошном, вона так само обсмажується до золотистого;
- Перемелемо насіння в кавомолці і змішати з борошном;
- Потім готуємо цукровий сироп. Наллємо воду в каструльку і поставимо на полум’я, додамо цукор. Розмішати і Уваров до невеликого загустіння. Додало масло і сиропчик в подрібнену масу;
- Ретельно перемішати, викладемо в формочки і помістимо в морозильну камеру на 5 годин;
- Далі знімемо формочки і наше страва готова до чаювання.
Соняшникова халва дасть вам енергію на цілий день і неповторний смак смаженого насіння.
Індійська рецептура з моркви
Індійська халва включає в себе оригінальні дивовижні поєднання, які робляться на основі кхоі. Це – спеціально висушений сир, який називається «Рікотта» з сухим молоком і маслом з різними добавками. Ми розглянемо рецепт індійської морквяної халви, в складі якої мускатний горіх і подвійний кардамон.
Складові:
- Волоські горіхи – 9 штук;
- Кардамон в зернах – 10 штук;
- Кхоя – 90 г;
- Морквина – півкіло;
- Цукор – 400 г;
- Кардамон – 10 г;
- Мелений мускатний горіх – щіпка (в якості заміни – 4 маленьких ложки кориці).
Схема приготування:
- Рецепт халви будинку починається з очищення моркви. Далі натираємо її на дрібній тертці. Але терочку не повинна бути дуже дрібною, щоб морква не перетворилася в пюре;
- Протушіваем овоч на сухій сковорідці, щоб пішла зайва волога;
- Додаємо цукровий пісок до підсушеної морквині;
- Очищаємо зерна кардамону;
- Додаємо всі спеції (кардамон в порошку і в зернятках, горіх мелений горіх) в солодку морквяну суміш, все ретельно вимішуємо;
- Після повного розчинення цукру підбавляти кхою, приготовлену самостійно;
- На маленькому полум’я вимішуємо індійське ласощі до однорідного стану, розкладаємо по порційних формочках;
В якості прикраси використовуємо половинки волоських горіхів. Подаємо до столу з молоком або з чаєм.
Турецький варіант з волоськими горіхами і борошном
Рецепт халви з борошна дуже популярний в Туреччині. В його основі – пшеничне борошно, обсмажена в маслі. У підсумку виходить жирне і калорійне блюдо, яким не слід часто зловживати. Бажано їсти його вранці, і воно дасть вам сил і бадьорості на весь день.
компоненти:
- Цукор – 100 г;
- Волоські горіхи – 5-7 штук;
- Молоко і вода – по 1/4 склянки;
- Пшеничне борошно – 0,5 склянки;
- Вершкове масло – 60-65 м
Процес приготування:
- Спочатку потрібно приготувати солодкий молочний сироп. Змішуємо в глибокій ємності молоко і воду, додаємо цукровий пісок. Посуд ставимо на сильне полум’я і доводимо вміст до кипіння, перемішуємо. Потім зменшуємо вогонь, і сироп проварюємо ще 5-6 хвилин. Ємність прибираємо з плити;
- Нам буде потрібно толстодонной сковорідка, яка ставиться на повільний вогонь. Додаємо в неї вершкове масло і розтоплюємо;
- Подрібнені очищені волоські горіхи і пшеничне борошно додаємо в сковорідку;
- Борошно обсмажуємо до рум’яного приємного кольору. Спочатку все буде як один великий кому, який розпадеться на дрібні грудки. В кінцевому підсумку борошно стане як дрібна жирна крихта;
- Прибираємо сковороду з вогню і кидала в неї невеликими партіями молочний сироп. Перемішуємо масу до однорідності;
- За допомогою столової ложки формуємо наш продукт в тістечка і прикрашаємо горішками.
Турецька халва подається як теплою, так і холодною.
Узбецька рецептура з фісташками
Самаркандська халва є досить відомою різновидом цих ласощів. Дана інструкція допоможе приготувати незвичайне і смачне блюдо, яке обов’язково сподобається вашим домочадцям.
Вам знадобиться:
- Склянка води;
- Півсклянки цукру;
- Чищені фісташки – 1,5 стаканчика;
- Ванілін – половинка чайної ложечки;
- Молоко і масло топлене (або вершкове) – по 2 столові ложки;
Фісташка узбецька халва робиться наступним чином:
- Фісташки поміщаємо в широкий посуд, заливаємо окропом і витримуємо півгодини. Потім переміщаємо на сито або друшляк, щоб позбутися від надлишків води;
- Далі закладаємо фісташечкі в кухонний комбайн або міксер, заливаємо молоком і подрібнюємо все до консистенції пасти;
- Засипаємо сюди ж цукровий пісок і ще раз перемішуємо;
- Ставимо на повільний вогонь глибоку сковорідку з антипригарним покриттям і розтоплюємо на ній олію, викладаємо фісташковий суміш і смажимо 15 хвилин, поки паста не загусне. Не забуваємо регулярно перемішувати;
- Готову страву викладаємо на промазаний маслом піднос або деко, розрівнюємо зверху і з боків, даємо охолонути.
Затверділе ласощі ріжемо на невеликі порційні квадратики, перекладаємо в гарний посуд і виставляємо на стіл.
Халва з манки
Така солодкість особливо сподобається маленьким діткам, які не люблять кашу з манної крупи. Десерт є не тільки смачним, але і дуже корисним.
Перш, ніж розглянути рецепт халви з манки, зверніть увагу на вибір самої крупи. Найкраще підійде продукція грубого помелу. Позначенням цього є маркування у вигляді літери «Т» на упаковці.
Необхідно підготувати:
- Вода – 3 келиха;
- Оливкова олія – півсклянки;
- Цукор неочищений – 2 склянки;
- Крупа манна – стаканчик;
- Подрібнений солодкий мигдаль – чверть стаканчика;
- Горіх волоський (ядра) – 1/8 стаканчика;
- Мелена кориця – 1/8 чайної ложечки.
Готування в домашніх умовах:
- Манку і мелені мигдальні горішки засипаємо в сухий сотейник, ставимо на газ і трохи обсмажуємо до придбання крупою легкого коричневого відтінку;
- Об’єднуємо оливкова олію і неочищений цукор і додаємо в сотейник. Встановлюємо невелике полум’я, постійно перемішуємо масу, поки вона не стане густою;
- Перекладаємо солодку суміш в гарний посуд (можна в форму для випічки) і поміщаємо в холодильник мінімум на пару годин для застигання;
- Застигле страва перекладаємо на велику тарілку і посипаємо зверху сумішшю перемелених в крихту волоських горішків і кориці.
Красиве ласощі подаємо до столу, ріжемо на порційні шматочки і насолоджуємося його ніжним смаком.
Тахінна халва з кунжуту і борошна
Вона робиться з насіння кунжуту і є дуже корисною. Рецептуру можна доповнити какао або кокосовою стружкою, а для начинки використовувати шматочки горіхів або фруктів.
Вам буде потрібно:
- Кунжут і борошно пшеничне вищого ґатунку – по склянці;
- Молоко – 70 мл;
- Цукровий пісок – 120 г (можна замінити медом);
- Цукор ванільний – чайна ложка (за бажанням);
- Рослинна олія – 3 столові ложки.
Кунжутна халва готується так:
- Кунжутне насіння висипаємо на сковороду і підсушують, до набуття ними золотистого кольору, постійно помішуючи;
- Перекладаємо обсмажені зерна в чашу блендера;
- На ту ж сковородочку засипаємо борошно і так само обсмажуємо до легкого жовтого кольору. Не забуваємо помішувати, щоб не пригоріла;
- Молоко виливаємо в каструльку, сюди ж насипаємо цукор, перемішуємо. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо рівень полум’я і варимо вміст каструльки пару хвилин при постійному перемішуванні, потім знімаємо з газу;
- Об’єднуємо перемелений кунжут і обсмажену муку, підливати рослинне олію і теплий молочний сироп;
- Перемішуємо компоненти до однорідної консистенції і перекладаємо масу в будь-яку зручну посуд з харчової папером на дні;
- Руками спресовувати халву, надаючи їй потрібну форму, потім даємо охолонути і злегка підсохнути.
Готовий десерт ріжемо на шматочки і подаємо разом з несолодким зеленим або чорним чаєм, молоком або кавою.