Різне

Халва в домашніх умовах: готуємо знамениту східну солодкість



Приголомшливе домашнє ласощі

Халва – це солодка візитівка кухні Близького Сходу. Дане ласощі знають всі без винятку. Такий десерт буває декількох видів і може готуватися на основі насіння олійних видів культур, борошна, горіхів і навіть овочів. Існує величезна різноманітність рецептів цієї страви.

Хоч солодкість і є дуже корисною, її калорійність досить висока – приблизно 520-530 ккал в залежності від сорту, тому не варто нею зловживати.

Наведені нижче рецепти з фото покроково розкажуть, як роблять домашню халва в декількох варіаціях.

Халва з соняшникового насіння

соняшникова халва

Дане блюдо дуже калорійне через жирів, білків і рослинної клітковини, які входять до його складу, але в невеликих кількостях дуже корисно для вашого здоров’я.

Склад продуктів:

  • Пшеничне борошно – 200 г;
  • Кип’ячена вода – 125 мл;
  • Цукровий пісок – 125 г;
  • Насіння соняшнику – 400г;
  • Рафінована соняшникова олія – ​​125 мл (можна брати нерафінована для більш сильного аромату насіння в готовому десерті).

Страва з насіння

Рецепт халви з насіння:

  1. Обсмажити чищені насіння на сухій сковороді до золотистого кольору, не забуваючи постійно помішувати. Пересиплю їх в посуд і дамо охолонути;
  2. На цій же сковорідці повторимо цей процес з борошном, вона так само обсмажується до золотистого;
  3. Перемелемо насіння в кавомолці і змішати з борошном;
  4. Потім готуємо цукровий сироп. Наллємо воду в каструльку і поставимо на полум’я, додамо цукор. Розмішати і Уваров до невеликого загустіння. Додало масло і сиропчик в подрібнену масу;
  5. Ретельно перемішати, викладемо в формочки і помістимо в морозильну камеру на 5 годин;
  6. Далі знімемо формочки і наше страва готова до чаювання.

Соняшникова халва дасть вам енергію на цілий день і неповторний смак смаженого насіння.

Індійська рецептура з моркви

Морквяний індійський десерт

Індійська халва включає в себе оригінальні дивовижні поєднання, які робляться на основі кхоі. Це – спеціально висушений сир, який називається «Рікотта» з сухим молоком і маслом з різними добавками. Ми розглянемо рецепт індійської морквяної халви, в складі якої мускатний горіх і подвійний кардамон.

Складові:

  • Волоські горіхи – 9 штук;
  • Кардамон в зернах – 10 штук;
  • Кхоя – 90 г;
  • Морквина – півкіло;
  • Цукор – 400 г;
  • Кардамон – 10 г;
  • Мелений мускатний горіх – щіпка (в якості заміни – 4 маленьких ложки кориці).

Халва з моркви

Схема приготування:

  1. Рецепт халви будинку починається з очищення моркви. Далі натираємо її на дрібній тертці. Але терочку не повинна бути дуже дрібною, щоб морква не перетворилася в пюре;
  2. Протушіваем овоч на сухій сковорідці, щоб пішла зайва волога;
  3. Додаємо цукровий пісок до підсушеної морквині;
  4. Очищаємо зерна кардамону;
  5. Додаємо всі спеції (кардамон в порошку і в зернятках, горіх мелений горіх) в солодку морквяну суміш, все ретельно вимішуємо;
  6. Після повного розчинення цукру підбавляти кхою, приготовлену самостійно;
  7. На маленькому полум’я вимішуємо індійське ласощі до однорідного стану, розкладаємо по порційних формочках;

В якості прикраси використовуємо половинки волоських горіхів. Подаємо до столу з молоком або з чаєм.

Турецький варіант з волоськими горіхами і борошном

турецька рецептура

Рецепт халви з борошна дуже популярний в Туреччині. В його основі – пшеничне борошно, обсмажена в маслі. У підсумку виходить жирне і калорійне блюдо, яким не слід часто зловживати. Бажано їсти його вранці, і воно дасть вам сил і бадьорості на весь день.

компоненти:

  • Цукор – 100 г;
  • Волоські горіхи – 5-7 штук;
  • Молоко і вода – по 1/4 склянки;
  • Пшеничне борошно – 0,5 склянки;
  • Вершкове масло – 60-65 м

приготування халви

Процес приготування:

  1. Спочатку потрібно приготувати солодкий молочний сироп. Змішуємо в глибокій ємності молоко і воду, додаємо цукровий пісок. Посуд ставимо на сильне полум’я і доводимо вміст до кипіння, перемішуємо. Потім зменшуємо вогонь, і сироп проварюємо ще 5-6 хвилин. Ємність прибираємо з плити;
  2. Нам буде потрібно толстодонной сковорідка, яка ставиться на повільний вогонь. Додаємо в неї вершкове масло і розтоплюємо;
  3. Подрібнені очищені волоські горіхи і пшеничне борошно додаємо в сковорідку;
  4. Борошно обсмажуємо до рум’яного приємного кольору. Спочатку все буде як один великий кому, який розпадеться на дрібні грудки. В кінцевому підсумку борошно стане як дрібна жирна крихта;
  5. Прибираємо сковороду з вогню і кидала в неї невеликими партіями молочний сироп. Перемішуємо масу до однорідності;
  6. За допомогою столової ложки формуємо наш продукт в тістечка і прикрашаємо горішками.

Турецька халва подається як теплою, так і холодною.

Узбецька рецептура з фісташками

фісташковий десерт

Самаркандська халва є досить відомою різновидом цих ласощів. Дана інструкція допоможе приготувати незвичайне і смачне блюдо, яке обов’язково сподобається вашим домочадцям.



Вам знадобиться:

  • Склянка води;
  • Півсклянки цукру;
  • Чищені фісташки – 1,5 стаканчика;
  • Ванілін – половинка чайної ложечки;
  • Молоко і масло топлене (або вершкове) – по 2 столові ложки;

Оригінальна ласощі

Фісташка узбецька халва робиться наступним чином:

  1. Фісташки поміщаємо в широкий посуд, заливаємо окропом і витримуємо півгодини. Потім переміщаємо на сито або друшляк, щоб позбутися від надлишків води;
  2. Далі закладаємо фісташечкі в кухонний комбайн або міксер, заливаємо молоком і подрібнюємо все до консистенції пасти;
  3. Засипаємо сюди ж цукровий пісок і ще раз перемішуємо;
  4. Ставимо на повільний вогонь глибоку сковорідку з антипригарним покриттям і розтоплюємо на ній олію, викладаємо фісташковий суміш і смажимо 15 хвилин, поки паста не загусне. Не забуваємо регулярно перемішувати;
  5. Готову страву викладаємо на промазаний маслом піднос або деко, розрівнюємо зверху і з боків, даємо охолонути.

Затверділе ласощі ріжемо на невеликі порційні квадратики, перекладаємо в гарний посуд і виставляємо на стіл.

Халва з манки

Ласощі для дітей

Така солодкість особливо сподобається маленьким діткам, які не люблять кашу з манної крупи. Десерт є не тільки смачним, але і дуже корисним.

Перш, ніж розглянути рецепт халви з манки, зверніть увагу на вибір самої крупи. Найкраще підійде продукція грубого помелу. Позначенням цього є маркування у вигляді літери «Т» на упаковці.

Необхідно підготувати:

  • Вода – 3 келиха;
  • Оливкова олія – ​​півсклянки;
  • Цукор неочищений – 2 склянки;
  • Крупа манна – стаканчик;
  • Подрібнений солодкий мигдаль – чверть стаканчика;
  • Горіх волоський (ядра) – 1/8 стаканчика;
  • Мелена кориця – 1/8 чайної ложечки.

Подача манного десерту

Готування в домашніх умовах:

  1. Манку і мелені мигдальні горішки засипаємо в сухий сотейник, ставимо на газ і трохи обсмажуємо до придбання крупою легкого коричневого відтінку;
  2. Об’єднуємо оливкова олію і неочищений цукор і додаємо в сотейник. Встановлюємо невелике полум’я, постійно перемішуємо масу, поки вона не стане густою;
  3. Перекладаємо солодку суміш в гарний посуд (можна в форму для випічки) і поміщаємо в холодильник мінімум на пару годин для застигання;
  4. Застигле страва перекладаємо на велику тарілку і посипаємо зверху сумішшю перемелених в крихту волоських горішків і кориці.

Красиве ласощі подаємо до столу, ріжемо на порційні шматочки і насолоджуємося його ніжним смаком.

Тахінна халва з кунжуту і борошна

кунжутна солодкість

Вона робиться з насіння кунжуту і є дуже корисною. Рецептуру можна доповнити какао або кокосовою стружкою, а для начинки використовувати шматочки горіхів або фруктів.

Вам буде потрібно:

  • Кунжут і борошно пшеничне вищого ґатунку – по склянці;
  • Молоко – 70 мл;
  • Цукровий пісок – 120 г (можна замінити медом);
  • Цукор ванільний – чайна ложка (за бажанням);
  • Рослинна олія – ​​3 столові ложки.

Обжарка кунжуту і маса для халви

Кунжутна халва готується так:

  1. Кунжутне насіння висипаємо на сковороду і підсушують, до набуття ними золотистого кольору, постійно помішуючи;
  2. Перекладаємо обсмажені зерна в чашу блендера;
  3. На ту ж сковородочку засипаємо борошно і так само обсмажуємо до легкого жовтого кольору. Не забуваємо помішувати, щоб не пригоріла;
  4. Молоко виливаємо в каструльку, сюди ж насипаємо цукор, перемішуємо. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо рівень полум’я і варимо вміст каструльки пару хвилин при постійному перемішуванні, потім знімаємо з газу;
  5. Об’єднуємо перемелений кунжут і обсмажену муку, підливати рослинне олію і теплий молочний сироп;
  6. Перемішуємо компоненти до однорідної консистенції і перекладаємо масу в будь-яку зручну посуд з харчової папером на дні;
  7. Руками спресовувати халву, надаючи їй потрібну форму, потім даємо охолонути і злегка підсохнути.

Готовий десерт ріжемо на шматочки і подаємо разом з несолодким зеленим або чорним чаєм, молоком або кавою.

Відео: Рецепт халви з борошна



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.