Сьомга – одна з найбільш смачних і корисних представниць водної фауни. Про її користь говорити не доводиться. Білки, вітаміни, мікроелементи, легкі білки роблять її практично незамінною в дієтичному харчуванні. Але це ще і вишуканий делікатес, гідний високої кухні.
Щоб в мультиварці правильно приготувати стейк сьомги, потрібно знати деякі секрети. Озброївшись цими знаннями, ви неодмінно поб’єте свою сім’ю і гостей смачним блюдом.
Сьомга за класичним рецептом
Це найпростіший рецепт смачної страви. Можна приготувати вершковий соус і подати його до вже готового стейку.
складові
- Стейки сьомги – 3-4 шт.
- Молоко жирне незбиране – 1 стакан
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком.
Якщо використовувати замість молока вершки, вийде ще смачніше і насиченішим.
приготування
- Стейки сьомги промиваємо під проточною прохолодною водою і ретельно обсушуємо паперовим рушником.
- Розміщуємо їх в скляну або керамічну ємність і заливаємо молоком. Ми залишаємо на 30 хв. промаринуватися. Риба насититься молочними ферментами і стане дуже ніжною і соковитою.
- Витягуємо стейки сьомги з молока і знову обсушуємо їх щільним паперовим рушником.
- Змішуємо свіжовичавлений лимонний сік з сіллю і перцем, додаємо до цього соусу 1 ст. л. оливкового масла. Підбиваємо суміш виделкою.
- Натираємо підготовленої олійно-лимонної заправкою сьомгу і залишаємо на 5-10 хв.
- Часник натираємо на дуже дрібній тертці і через певний час знову натираємо стейки цієї кашкою.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка» на 30 хв. Додаємо ложку оливкової олії в чашу.
- Викладаємо рибу, закриваємо кришку і готуємо 15 хв. Потім відкриваємо кришку і перевертаємо стейки на іншу сторону. Так вийде рум’яна кірочка з обох сторін.
Подавати до столу потрібно зі свіжою зеленню і дольками лимона. Окремо запропонуйте вершковий соус. Гарнір – рис або ніжне картопляне пюре. Салат зі свіжих овочів, заправлений соком лимона і оливковою олією, доповнить картину.
Сьомга «Святкова»
Стейк сьомги у вершковому соусі – ніжне рибне блюдо, яке з успіхом доповнить будь-який гарнір. Цей шедевр буде прекрасною закускою на святковому столі.
складові
- Стейк сьомги – 4-5 шт.
- Вершки або сметана – 1 стакан
- Борошно – 1 ст. л.
- Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- Сіль, спеції – за смаком
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Лимон, зелень – для прикраси готового блюда.
Для святкового сервірування сьомги у вершковому соусі візьміть кілька ложок червоної ікри і виліжі на стейк гіркою. Кожен шматок помістіть на «тарілку» з листа салату «Айсберг».
приготування
- Бальзамічний оцет, сіль, перець і оливкове масло змішайте в окремій ємності.
- Стейки сьомги обполосніть під холодною проточною водою і добре обсушити паперовим рушником.
- Натріть стейки приготовленої заправкою і покладіть їх в скляний або керамічний посуд. Частину, що залишилася заправку вилийте до риби. Залиште на 15-20 хв., Щоб риба промаринувалося.
- В мультиварці встановіть режим «Випічка» на 30 хв. Час залежить від потужності приладу і товщини шматків риби.
- Змастіть чашу оливковою олією і викладіть стейки. Закрийте кришку на 10 хв. Потім переверніть рибу на іншу сторону і готуйте ще 10 хв.
- За цей час можна приготувати вершкову заправку. Сметану або вершки змішайте з борошном і гарненько збийте, щоб не було грудочок.
- Залийте заготовку для соусу в мультиварку і готуйте до звукового сигналу. Відкрийте кришку і дайте рибку ще трохи постояти.
Сьомга у вершковому соусі подається до столу холодною. Кожен шматок полийте соусом, прикрасьте зеленню і скибочкою лимона. Якщо це святкове блюдо – ще і ложечкою червоної ікри. Салат зі свіжих овочів, заправлений пряним соусом на основі оливкового масла і бальзамічного оцту з лимонним соком і морською сіллю, доповнять ансамбль.
секретні поради
Промаринуватися в бальзамічний оцет сьомга залишиться соковитою, навіть після приготування в мультиварці на пару.
Ні в якому разі не додавайте в молочний або вершковий маринад лимонний сік. Молочний продукт згорнеться і зіпсує смак і зовнішній вигляд готового блюда.
Якщо ви збираєтеся приготувати страву із замороженої сьомги, вона повинна розтанути природним чином, а не в мікрохвильовці або в теплій воді. Так риба втрачає вологу і стає сухою і жорсткою.
Для додання аромату і приємного післясмаку готового блюда, під час приготування покладіть на дно мультиварки стебло укро