Риба кета – це не тільки джерело смачної і дуже знаменитої ікри. Кета в мультиварці стане для вас справжнім відкриттям. Її м’ясо користується не меншим успіхом у цінителів здорової їжі. Вона рекомендована для дієтичного харчування з кількох причин. По-перше, як володар ніжного і соковитого м’яса, що характеризується прекрасними смаковими якостями. По-друге – це багате джерело омега-3-кислот, які мають яскраво вираженим антиоксидантним ефектом.
Так що дивимося рецепти, вибираємо найбільш підходящий і готуємо смачну і корисну їжу для всієї родини.
Кета під сиром
Саме виграшне поєднання для приготування цієї риби на пару – лимон і твердий сир. Рецепти дуже прості у виконанні, а страва виходить ніжним і соковитим. До того ж, зберігаються всі корисні складові, на відміну від інших способів приготування.
продукти
- 300 гр. кети;
- 100 гр. твердого жирного сиру;
- спеції для риби, сіль за смаком;
- половинка лимона;
- кріп сухий або свіжий за смаком і бажанням.
Чим жирніше сир, тим соковитіше вийде блюдо. Якщо немає спецій для риби, використовуйте суміш перців, але врахуйте, що риба «любить» білий перець більше інших.
приготування
- Рибу промиваємо, видаляємо плавники і великі кістки (якщо такі є), обсушуємо щільним паперовим рушником. Нарізаємо порційними шматочками товщиною близько 2 см. – так ви збережете більше соку всередині і риба рівномірно приготується.
- Натираємо шматки рибки сіллю і спеціями, залишаємо в емальованому чи скляній ємності на деякий час, щоб вбралася сіль і м’якоть «подружилася» зі спеціями.
- Лимон нарізаємо дуже тонкими слайсами, свіжий кріп дрібно шаткуємо.
- У чашу наливаємо близько літра теплої води, встановлюємо грати-пароварку і викладаємо рибу. Присипаємо її кропом, зверху укладаємо пластіннік лимона і все це щедро покриваємо шаром тертого сиру.
- В мультиварці встановлюємо режим «На пару» на 20-25 хв. Час вибирайте в залежності від потужності вашої помічниці. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
Для такої рибки на пару як гарнір підійде картопляне пюре або рис. Ну звичайно ж салат зі свіжих овочів не буде зайвим.
Рибні стейки з овочами
Такі рецепти – знахідка для швидкого і смачного сімейної вечері. Гарнір готувати не обов’язково. Просто поставте ще на стіл тарілку зі свіжими овочами – і вечеря готова.
складові
- 4 стейка кети;
- середня морквина;
- середня цибулина;
- дві великі ложки лимонного соку;
- сіль і спеції для риби за смаком;
- твердий жирний сир 100 гр.
- кріп свіжий або сушений для готового блюда.
Рецепти допускають використання ковбасного сиру замість твердого.
приготування
- Стейки промиваємо, обсушуємо від вологи і маринуємо. Потрібно скропити рибку лимонним соком, заправити сіллю і спеціями, ретельно перемішати, щоб кожен шматочок «подружився» з цією заправкою. Ми залишаємо на годину для Маринівка.
- Займаємося овочами. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями, моркву натираємо на крупній тертці. Сир також натираємо на крупній тертці. Якщо використовуєте ковбасний сир, його перед натиранням краще помістити в морозилку на 20-30 хв., Тоді його легше натерти.
- У чашу наливаємо близько літра води, встановлюємо грати-пароварку і укладаємо туди промариновані стеки. Зверху викладаємо шар цибулі, потім шар моркви, зверху присипаємо сиром. Овочі додатково підсолити.
- Встановлюємо режим «На пару» на 20-30 хв. і готуємо під закритою кришкою до звукового сигналу.
Готову страву присипаємо подрібненим кропом і подаємо до столу гарячим.
Наваристий суп “А-ля вуха»
Як приготувати кету в мультиварці, щоб вийшло перші страви – дуже просто, варимо суп.
Якщо ви скажете рибалці, що приготували юшку в мультиварці, він просто посміхнеться поблажливо. Для любителів «тихого полювання» вуха тільки та, яка приготована на багатті, з кількох сортів риби, та ще й з секретним інгредієнтом – обгорілим березовим поліном, що опускається в казан в самому кінці приготування. Рецепти досить специфічні. А все інше – рибний суп. Ну і добре!
продукти
- Голова і плавники кети;
- 2-3 бульби картоплі;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- півсклянки рису;
- сіль, лавровий лист, чорний мелений перець за смаком;
- зелень кропу і петрушки.
Рецепти рекомендують не викидати здавалося не їстівні частини риби після її оброблення. Вони послужать прекрасною основою на рибний суп.
приготування
- Промиваємо частини риби і складаємо їх в мультиварку. Заливаємо 2-2.5 літра води, включаємо режим «Варка» / «Суп» на 35-40 хв., Закриваємо кришку і варимо рибний бульйон.
- Тим часом підготуємо до закладці інші інгредієнти. Овочі очищаємо і промиваємо. Нарізаємо моркву великою соломкою, картопля на восьмушки, цибулю залишаємо цілим.
- Як тільки бульйон зварився, проціджуємо його через дрібне сито і знову переливаємо в чашу. Виставляємо додатковий час на режимі «Гасіння» або «Суп» на 30 хв. Даємо закипіти і додаємо овочі з рисом.
- Як тільки вміст знову закипить, заправляємо сіллю, спеціями і лавровим листом. Варимо до звукового сигналу.
- Уже в готовий суп закидаємо подрібнену зелень, закриваємо кришку мультиварки і даємо настоятися ще 5-10 хв.
Подавати до столу такий ароматний супчик потрібно гарячим, з хлібом або грінками.