Форель – смачна дієтична риба, особливо нежирних сортів. Вона дуже популярна у господинь всього світу.
Існує безліч рецептів оригінальних і простих страв. Більш того, будь-які варіанти обробки: варіння, тушкування, копчення, соління – не зіпсують смак м’яса, а лише додадуть своєрідні нотки в залежності від способу приготування.
Райдужна форель в мультиварці – найпростіший і легкий рецепт, який робить ніжне м’ясо смачним, соковитим і дієтичним.
Форель на пару
Приготування на пару будь-якої страви – дієтичний варіант, який підходить для дитячого та здорового харчування. Але при такій термічній обробці не кожне блюдо буде таким вже смачним. Чого не можна сказати про форель.
складові
- Форель райдужна – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Сіль, перець, інші спеції – за смаком.
- Зелень (петрушка, кріп) – на смак.
- Вершкове масло – 70 гр.
приготування
- Форель чистимо, промиваємо і злегка обсушуємо паперовим рушником, щоб прибрати зайву воду з поверхні риби.
- З половини лимона видавлюємо сік і скроплюємо рибу. Ми залишаємо на 30 хвилин, щоб м’ясо промаринувалося. Солити потрібно безпосередньо перед закладкою в мультиварку, щоб м’ясо не втратило сік і не стало жорстким, оскільки сіль видаляє вологу з продукту.
- Рибу натираємо сіллю, спеціями і вершковим маслом. Кілька шматочків масла закладаємо всередину, разом з скибочками лимона.
- Розміщуємо на спеціальні грати для приготування на пару в мультиварці. Вибираємо режим «Варка на пару» 30 хвилин. Доводимо до готовності і залишаємо на підігріві ще на 10 хвилин
Готувати можна відкритим і закритим способом. При закритій кришці час залишаємо 30 хвилин. При відкритій збільшуємо до 40.
Якщо готувати рибу на решітці – вона вийде злегка сухуватою. А якщо робити в фользі, сформувавши коритце або повністю закривши форель, блюдо вийде у власному соку.
Таку рибку треба подавати гарячою, з тушкованими овочами, салатом або на подушці із зелені.
Форель в вершках
Райдужна форель, приготована у фользі – блюдо, гідне святкового столу. Смачна, ніжна, в вершках і з овочами риба прикрасить ваше застілля і здивує гостей.
складові
- Райдужна форель – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Вершкове масло – 50 гр.
- Вершки жирні – 150 мл. (Може знадобитися більше, в залежності від величини риби).
- Гриби печериці – 150-200 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 цибулина (теж в залежності від величини риби).
- Борошно пшеничне (вищого сорту) – 1-2 ст. л. (В залежності від кількості вершкового соусу).
- Сіль, спеції – за смаком.
- Зелень (кріп, петрушка) – за бажанням.
Риба готується в мультиварці, але з використанням фольги.
приготування
- Рибу чистимо, промиваємо і позбавляємо від зайвої вологи за допомогою паперового рушника.
- Сік половинки лимона змішуємо зі спеціями. Можна використовувати куркуму, карі або паприку – що ви більше любите. Чорний і запашний перець добре підійде для Маринівка риби.
- Отриманою заправкою поливаємо форель і залишаємо хвилин на 30, щоб промаринувалося.
- Тим часом на сковорідці розтоплюємо вершкове масло і закидаємо в неї половинку цибулини, нарізаної тонкими кільцями. Як тільки він стане трохи прозорим, закидаємо гриби, нарізані тонкими пластинками, закриваємо кришку і тушкуємо хвилин 5-7.
- Відливаємо 50 гр. вершків в окремий посуд. Решта вливаємо в сковорідку до цибулі і грибів та продовжуємо тушкувати ще приблизно стільки ж.
- У залишених вершках борошно розпускаємо до однорідності. Вливаємо її в сковорідку і перемішуємо. Даємо закипіти і відразу ж вимикаємо вогонь.
- Складаємо фольгу в два шари і робимо “коритце” за величиною риби.
- Закладаємо на дно трохи вершкового соусу з грибами і накриваємо рештою кільцями цибулі.
- Натираємо форель сіллю і відправляємо на цибульний-грибну подушку.
- Як тільки риба виявиться в фользі, заливаємо її соусом, щоб вона буквально «купалася» в вершках.
- Зверху посипаємо дрібно нарізаною зеленню і викладаємо скибочки лимона.
- Щільно загортаємо краю, щоб у фользі не було отворів, через які буде витікати рідина.
- Встановлюємо отриманий «конвертик» на решітку мультиварки і вибираємо програму «Варка на пару» на 35 хвилин. Потім залишаємо на підігріві ще на 5 хвилин.
Готову рибу можна сервірувати до столу прямо в фользі, акуратно розгорнувши краю і надавши їм цікаву форму.
А можна дістати форель з «конверта», викласти на блюдо і обов’язково полити соусом, зверху присипати свіжою зеленню.