Азу по-татарськи – одне з найвідоміших страв, що стало світовим кулінарним надбанням. Його класична рецептура включає велику кількість овочів і яловичину. В сучасних варіаціях страви використовуються інші види м’яса, а іноді і риба. Калорійність страви становить в середньому близько 135-150 ккал і може істотно змінюватися в залежності від жирності вихідних інгредієнтів. Розглянемо, як приготувати азу в декількох різновидах покроково і з фото.
Традиційний рецепт азу
Найкраще дане блюдо готувати в чавунному казані, адже в ньому одночасно гаситься і прожарівается велика кількість різних продуктів.
Список компонентів:
- 6-7 картоплин;
- 2-3 свіжих помідора;
- Одна морквина;
- Півкіло яловичини;
- 2 цибулини;
- 200 мл м’ясного бульйону;
- 2 солоні огірки;
- 200 г масла топленого;
- Сіль, суміш перців.
Класичний рецепт азу в домашніх умовах:
- Ріжемо м’ясо продовгуватими скибочками з палець завбільшки, а цибуля – півкільцями;
- З огірків зріжемо шкірку і поріжемо їх разом з морквою на невеликі шматочки;
- Обшпаримо томати окропом, знімемо шкірку, порізати на кубики;
- Казан гарненько прожарити і обсмажити в топленому маслі на дуже сильному вогні м’ясні скибочки. На них повинна з’явитися скоринка, і м’ясо не повинно встигнути виділити сік;
- Приберемо яловичі шматочки в тарілку, а в казан поділлям ще маслечка і пожарим цибулю. Коли він знайде золотистий колір, помістимо м’ясце знову в казан, додамо морква, присолити (але не сильно, так як огірки вже солоні), приправити сумішшю перців, перемішаємо, додамо крупно порізані помідори;
- Трохи потім, не забуваючи помішувати. Кришкою не закриваємо, з томатів повинна випаруватися зайва рідина;
- В казанок поділлям м’ясний бульйон і тушкуємо вже під кришкою до тих пір, поки м’ясні скибочки не будуть повністю готові;
- У процесі гасіння яловичини припустимо огірочки в малій кількості бульйону. Потім почистимо і поріжемо картоплю на кубики, злегка обсмажити її до зарум’янювання в топленому маслі;
- До приготовленого м’яса додамо огірки і картоплю, перемішати і тушкуємо ще хвилин 10.
Готове азу з картоплею посиплемо дрібно посіченою кінзою, петрушкою, часником. Страва виходить надзвичайно смачним, з соковитим і ніжним м’яском.
Азу з свинини з підливою
У даній рецептурі не використовуються солоні огірочки, але якщо ви любите овочі, можете їх додати. Також можна доповнити страву болгарським перцем.
Необхідні інгредієнти:
- Одна велика морква;
- 700 г свинячої вирізки;
- 2-3 штуки ріпчастої цибулі;
- 2 лаврові листки;
- Перчик і сіль – на розсуд;
- Рослинна олія – за смаком;
- Приправа з овочів – за смаком.
Схема готування азу без огірків:
- Промиваємо свинину, обсушуємо і ріжемо на порції. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо вирізку до золотистого;
- Лук подрібнюємо, моркву тремо на дрібній тертці;
- Перекладаємо обсмажену свинячу м’якоть в маленьку каструлю;
- На цю ж сковорідку кладемо овочі і обсмажуємо до рум’янцю, потім додаємо до м’яса;
- Вміст ємності повністю покриваємо водою, підбавляти лаврушку і овочеву приправу. Варимо 30-40 хвилинок на повільному полум’ї, в кінці присаливаем і перчимо.
Азу з свинини подається на стіл з будь-яким гарніром.
Азу з бараниною по-татарськи
Азу з баранини – чудовий варіант для швидкого вечері, який при подачі відмінно поєднується з аджикою або сметаною.
Вам знадобиться:
- 6 картоплин;
- цибулина;
- 5 великих ложок томатної пасти;
- 300 г баранини;
- 4 солоних (або маринованих) огірка;
- Спеції, сіль – на смак.
Рецепт азу з солоними огірками і бараниною:
- Баранину промиємо, наріжемо шматочками, поставимо обсмажувати в сковорідці на 8-10 хвилин на середнє полум’я, не забувши підлити рослинного маслечка;
- Дрібно порубати очищену ріпчасту цибулину, підкладемо до м’ясних скибочкам. Обсмажити близько п’яти хвилин;
- Наріжемо дрібними квадратиками огірочки, або натерти на тертці. Додамо їх до цибулі і м’яса, обсмажити хвилини три;
- Введемо пасту з томатів, ще залишимо на три хвилини;
- У страва вольем трохи води. Нехай овочі з м’ясом погасять;
- Помиємо, почистимо і поріжемо кубиками картоплини, викладемо їх в наше блюдо, залишимо всі складові гаситися;
- Чищених часником приправимо страву в глибокій сковороді. Присолити, додамо за смаком спеції (аджику, червоний і чорний перець, куркуму, лаврові листи).
Гостре і ароматне азу з огірками буде готово, коли приготується картопля.
Азу по-татарськи, приготоване на сковороді
Це просто ідеальне частування в кисло-сметанному соусі з насиченим, яскравим ароматом, яке підходить до різного гарніру.
Складові:
- 0,5 л м’ясного бульйону або один бульйонний кубик;
- 4 великі ложки сметани;
- Столова ложка вершкового масла;
- 700 г яловичої м’якоті;
- 3 солоних огірочка;
- 3 великі ложки соусу ткемалі;
- Один плавлений сирок (90-100 г);
- 1/2 пучка свіжої петрушки;
- Сіль – на смак.
Татарський рецепт азу на сковороді:
- Дрібно поріжемо огірки;
- Яловичу м’якоть наріжемо смужками, як на бефстроганов;
- В окремій мисці змішаємо сметану і соус ткемалі;
- Розтопити на розігрітій сковорідці олію вершкове, викладемо яловичі шматочки і, не забуваючи помішувати, обсмажити протягом декількох хвилин;
- Поділлям сметанний соус, розмішати. Полум’я зменшивши до мінімуму, сковороду прикриємо кришкою, тушкуємо м’якоть 15 хвилин. Періодично підливаємо бульончик, тому що м’ясо повинно гаситися, а не смажитися;
- Поріжемо плавлений сир на невеликі скибочки, подрібнити зелень;
- У сковороду додамо огірочки і сирок, присолити зовсім небагато, розмішати. За необхідності додамо бульйон.
Азу з яловичини накриваємо кришкою і готуємо ще хвилиночок 10-15. Після цього його можна подавати до столу.
Азу з курки
Цей простий рецепт відмінно підходить не тільки для вечері в колі сім’ї, а й для урочистого застілля.
Склад продуктів:
- 350 г курячого філе;
- Жменю родзинок;
- 700 г картоплі;
- 150 г солоних огірків;
- 100 мл кип’яченої води;
- 5 столових ложок рослинного масла;
- Велика ложка томатної пасти;
- 2-3 лаврових листки;
- Сіль і перець чорний мелений – на смак.
Інструкція приготування:
- Промиваємо філе курки, самостійно видаляємо плівки, сухожилля, хрящі, нарізаємо на невеликі смужки або квадратики. Можна використовувати курячий гуляш;
- Додаємо в сковорідку 2 ложки маслечка і викладаємо курячі шматочки. Обсмажуємо їх 3-4 хвилини на маленькому полум’я до появи рум’яної, ніжною скоринки, помішувати за допомогою лопатки;
- В цей час мариновані огірочки нарізаємо на кубики;
- У сковороду підливаємо кип’ячену воду (100 мл) і підбавляти ложку пасти з томатів, ретельно розмішуємо, тушкуємо 7 хвилин;
- Почищену картоплю нарізаємо соломкою, обсмажуємо в окремій сковорідці на маслечко близько 8-10 хвилин до легкої піджарки;
- Далі в сотейник складаємо курочку з підливою з томату, картопля, родзинки (промитий в теплій воді) і огірки. Все приправляем меленим перчиком, лаврушкой, присаливаем;
- Перемішуємо, тушкуємо на маленькому полум’я 30-35 хвилинок, подаємо до столу гарячим.
Азу з курки можна подати зі сметаною, свіжоспеченим лавашем, з зеленню, овочевими салатами. Щоб спростити процес приготування, можна зробити азу в мультиварці – «розумний пристрій» впорається з цим завданням швидко і без проблем.