Різне

Азу по-татарськи: кращі сучасні рецепти страви степових кочівників



Відоме блюдо татарської кухні

Азу по-татарськи – одне з найвідоміших страв, що стало світовим кулінарним надбанням. Його класична рецептура включає велику кількість овочів і яловичину. В сучасних варіаціях страви використовуються інші види м’яса, а іноді і риба. Калорійність страви становить в середньому близько 135-150 ккал і може істотно змінюватися в залежності від жирності вихідних інгредієнтів. Розглянемо, як приготувати азу в декількох різновидах покроково і з фото.

Традиційний рецепт азу

класичний рецепт

Найкраще дане блюдо готувати в чавунному казані, адже в ньому одночасно гаситься і прожарівается велика кількість різних продуктів.

Список компонентів:

  • 6-7 картоплин;
  • 2-3 свіжих помідора;
  • Одна морквина;
  • Півкіло яловичини;
  • 2 цибулини;
  • 200 мл м’ясного бульйону;
  • 2 солоні огірки;
  • 200 г масла топленого;
  • Сіль, суміш перців.

Обжарка м'яса і цибулі

Класичний рецепт азу в домашніх умовах:

  1. Ріжемо м’ясо продовгуватими скибочками з палець завбільшки, а цибуля – півкільцями;
  2. З огірків зріжемо шкірку і поріжемо їх разом з морквою на невеликі шматочки;
  3. Обшпаримо томати окропом, знімемо шкірку, порізати на кубики;
  4. Казан гарненько прожарити і обсмажити в топленому маслі на дуже сильному вогні м’ясні скибочки. На них повинна з’явитися скоринка, і м’ясо не повинно встигнути виділити сік;
  5. Приберемо яловичі шматочки в тарілку, а в казан поділлям ще маслечка і пожарим цибулю. Коли він знайде золотистий колір, помістимо м’ясце знову в казан, додамо морква, присолити (але не сильно, так як огірки вже солоні), приправити сумішшю перців, перемішаємо, додамо крупно порізані помідори;
  6. Трохи потім, не забуваючи помішувати. Кришкою не закриваємо, з томатів повинна випаруватися зайва рідина;
  7. В казанок поділлям м’ясний бульйон і тушкуємо вже під кришкою до тих пір, поки м’ясні скибочки не будуть повністю готові;
  8. У процесі гасіння яловичини припустимо огірочки в малій кількості бульйону. Потім почистимо і поріжемо картоплю на кубики, злегка обсмажити її до зарум’янювання в топленому маслі;
  9. До приготовленого м’яса додамо огірки і картоплю, перемішати і тушкуємо ще хвилин 10.

фінальні етапи

Готове азу з картоплею посиплемо дрібно посіченою кінзою, петрушкою, часником. Страва виходить надзвичайно смачним, з соковитим і ніжним м’яском.

Азу з свинини з підливою

У даній рецептурі не використовуються солоні огірочки, але якщо ви любите овочі, можете їх додати. Також можна доповнити страву болгарським перцем.

Азу з свинини

Необхідні інгредієнти:

  • Одна велика морква;
  • 700 г свинячої вирізки;
  • 2-3 штуки ріпчастої цибулі;
  • 2 лаврові листки;
  • Перчик і сіль – на розсуд;
  • Рослинна олія – ​​за смаком;
  • Приправа з овочів – за смаком.

М'ясо і підлива

Схема готування азу без огірків:

  1. Промиваємо свинину, обсушуємо і ріжемо на порції. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо вирізку до золотистого;
  2. Лук подрібнюємо, моркву тремо на дрібній тертці;
  3. Перекладаємо обсмажену свинячу м’якоть в маленьку каструлю;
  4. На цю ж сковорідку кладемо овочі і обсмажуємо до рум’янцю, потім додаємо до м’яса;
  5. Вміст ємності повністю покриваємо водою, підбавляти лаврушку і овочеву приправу. Варимо 30-40 хвилинок на повільному полум’ї, в кінці присаливаем і перчимо.

Азу з свинини подається на стіл з будь-яким гарніром.

Азу з бараниною по-татарськи

з баранини

Азу з баранини – чудовий варіант для швидкого вечері, який при подачі відмінно поєднується з аджикою або сметаною.

Вам знадобиться:

  • 6 картоплин;
  • цибулина;
  • 5 великих ложок томатної пасти;
  • 300 г баранини;
  • 4 солоних (або маринованих) огірка;
  • Спеції, сіль – на смак.

М'ясо та огірки

Рецепт азу з солоними огірками і бараниною:

  1. Баранину промиємо, наріжемо шматочками, поставимо обсмажувати в сковорідці на 8-10 хвилин на середнє полум’я, не забувши підлити рослинного маслечка;
  2. Дрібно порубати очищену ріпчасту цибулину, підкладемо до м’ясних скибочкам. Обсмажити близько п’яти хвилин;
  3. Наріжемо дрібними квадратиками огірочки, або натерти на тертці. Додамо їх до цибулі і м’яса, обсмажити хвилини три;
  4. Введемо пасту з томатів, ще залишимо на три хвилини;
  5. У страва вольем трохи води. Нехай овочі з м’ясом погасять;
  6. Помиємо, почистимо і поріжемо кубиками картоплини, викладемо їх в наше блюдо, залишимо всі складові гаситися;
  7. Чищених часником приправимо страву в глибокій сковороді. Присолити, додамо за смаком спеції (аджику, червоний і чорний перець, куркуму, лаврові листи).

Підлива і додавання картоплі



Гостре і ароматне азу з огірками буде готово, коли приготується картопля.

Азу по-татарськи, приготоване на сковороді

Це просто ідеальне частування в кисло-сметанному соусі з насиченим, яскравим ароматом, яке підходить до різного гарніру.

красива подача

Складові:

  • 0,5 л м’ясного бульйону або один бульйонний кубик;
  • 4 великі ложки сметани;
  • Столова ложка вершкового масла;
  • 700 г яловичої м’якоті;
  • 3 солоних огірочка;
  • 3 великі ложки соусу ткемалі;
  • Один плавлений сирок (90-100 г);
  • 1/2 пучка свіжої петрушки;
  • Сіль – на смак.

Додаємо соус в м'ясо

Татарський рецепт азу на сковороді:

  1. Дрібно поріжемо огірки;
  2. Яловичу м’якоть наріжемо смужками, як на бефстроганов;
  3. В окремій мисці змішаємо сметану і соус ткемалі;
  4. Розтопити на розігрітій сковорідці олію вершкове, викладемо яловичі шматочки і, не забуваючи помішувати, обсмажити протягом декількох хвилин;
  5. Поділлям сметанний соус, розмішати. Полум’я зменшивши до мінімуму, сковороду прикриємо кришкою, тушкуємо м’якоть 15 хвилин. Періодично підливаємо бульончик, тому що м’ясо повинно гаситися, а не смажитися;
  6. Поріжемо плавлений сир на невеликі скибочки, подрібнити зелень;
  7. У сковороду додамо огірочки і сирок, присолити зовсім небагато, розмішати. За необхідності додамо бульйон.

Додаємо огірки і сирок

Азу з яловичини накриваємо кришкою і готуємо ще хвилиночок 10-15. Після цього його можна подавати до столу.

Азу з курки

Цей простий рецепт відмінно підходить не тільки для вечері в колі сім’ї, а й для урочистого застілля.

Рецепт з куркою

Склад продуктів:

  • 350 г курячого філе;
  • Жменю родзинок;
  • 700 г картоплі;
  • 150 г солоних огірків;
  • 100 мл кип’яченої води;
  • 5 столових ложок рослинного масла;
  • Велика ложка томатної пасти;
  • 2-3 лаврових листки;
  • Сіль і перець чорний мелений – на смак.

Обсмажуємо м'ясо і ріжемо огірки

Інструкція приготування:

  1. Промиваємо філе курки, самостійно видаляємо плівки, сухожилля, хрящі, нарізаємо на невеликі смужки або квадратики. Можна використовувати курячий гуляш;
  2. Додаємо в сковорідку 2 ложки маслечка і викладаємо курячі шматочки. Обсмажуємо їх 3-4 хвилини на маленькому полум’я до появи рум’яної, ніжною скоринки, помішувати за допомогою лопатки;
  3. В цей час мариновані огірочки нарізаємо на кубики;
  4. У сковороду підливаємо кип’ячену воду (100 мл) і підбавляти ложку пасти з томатів, ретельно розмішуємо, тушкуємо 7 хвилин;
  5. Почищену картоплю нарізаємо соломкою, обсмажуємо в окремій сковорідці на маслечко близько 8-10 хвилин до легкої піджарки;
  6. Далі в сотейник складаємо курочку з підливою з томату, картопля, родзинки (промитий в теплій воді) і огірки. Все приправляем меленим перчиком, лаврушкой, присаливаем;
  7. Перемішуємо, тушкуємо на маленькому полум’я 30-35 хвилинок, подаємо до столу гарячим.

З'єднуємо м'ясо з овочами

Азу з курки можна подати зі сметаною, свіжоспеченим лавашем, з зеленню, овочевими салатами. Щоб спростити процес приготування, можна зробити азу в мультиварці – «розумний пристрій» впорається з цим завданням швидко і без проблем.

Відео: Рецепт азу по-татарськи з яловичини



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.