Бажання є цілісним запечений шматок м’яса, нашпигований травами і спеціями. Зазвичай в класичному варіанті для приготування використовується свинина, але можна зустріти і різні рецептури з яловичиною, бараниною і навіть індичкою і куркою.
Калорійність страви – 250-300 ккал на 100 г. Цифри можуть варіюватися в залежності від жирності вихідного продукту. Розглянемо, як приготувати домашню буженину декількома способами покроково і з фото.
Бажання в духовці
Найпопулярніший метод готування м’ясного ласощі – це запікання в духовій шафі. Майже кожен рецепт буженини включає даний варіант термообробки.
Бажання з ананасами і бананами
Це приголомшливе блюдо відрізняється оригінальністю і ідеально підходить для святкового столу. Цікаве поєднання м’яса і фруктів нікого не залишить байдужим.
Перелік продуктів:
- Банан – 1 шт;
- 4 колечка консервованого ананаса;
- Ошийок свинячий – 1,2 кг;
- Орегано – чайна ложечка;
- Перець і сіль – за смаком;
- Біле напівсухе вино – 50 мл.
Інструкція готування:
- Свинину промиваємо і розміщуємо на паперові серветки, щоб висохла;
- Робимо на шматку надрізи товщиною близько сантиметра, але не до кінця, щоб вийшла «гармошка». Присолюємо, приправляємо орегано і перцем, загортаємо в харчову плівку і даємо промаринуватися протягом трьох годин;
- Банан нарізаємо кружечками, ананасові кільця – четвертинками;
- Викладаємо м’ясну заготівлю на лист фольги, який по довжині повинен бути в 2,5 рази більше, ніж шматок свинини;
- У розрізи «гармошки» поміщаємо по кружечку кожного з фруктів;
- Загинаємо краї фольги, щоб вийшли невеликі бортики, і виливаємо поверх м’ясного вироби вино. Прикриваємо майбутній делікатес звисає кінцем фольги і ретельно закріплюємо по всьому периметру. Повинен вийти конвертик;
- Бажання в духовці у фользі запікається протягом 75 хвилин при температурному рівні в 200 градусів. Після цього м’ясо потрібно відкрити і ще трохи зарум’янити, полив зверху вином або ананасовим сиропом.
По завершенні процесу приготування необхідно злити весь сік і подавати страву в гарячому вигляді, або дати охолонути і потім помістити в холодильник.
Домашня буженина в рукаві
Даний спосіб готування допоможе зберегти неповторний аромат і соковитість м’яса.
Вам знадобиться:
- 1,2 кг свинячого окосту;
- 8 часниковий зубчиків;
- 3 лаврових листочка;
- 3 чайні ложки солі;
- Половина чайної ложечки перцю меленого;
- 10 горошин чорного перцю;
- Літр води.
Як приготувати буженину зі свинини в рукаві:
- В заповнену водою каструлю кладемо все спеції і сіль. Чекаємо, поки рідина закипить і кип’ятимо ще протягом 5 хвилин. Переливаємо воду у велику ємність і даємо повністю охолонути;
- Розміщуємо в розсіл свинячу м’якоть і залишаємо маринуватися мінімум на 3 години (в ідеалі – на ніч);
- Витягуємо напівфабрикат, просушуємо паперовими рушниками, нашпиговувати часничком і натираємо приправами для м’яса;
- Самостійно поміщаємо заготовку в рукав для запікання і закріплюємо по обидва боки. Не забуваємо зробити зверху пару маленьких проколів голкою для відводу пара;
- Відправляємо мяско в холодну духову шафу і виставляємо температуру 180 градусів. Процес запікання – 1 година. Щоб отримати апетитну рум’яну корочку, після зазначеного часу можна зрізати верхівку рукава і ще трохи потримати виріб в духовці.
На фінальному етапі смачна домашня буженина злегка остуджують, а сік, що утворився зливається. Потім її потрібно відправити в холодильник.
Бажання з яловичої вирізки з яблуками
Бажання з яловичини буде просто чудовою, якщо нафарширувати її яблуками і обмазати майонезом. Такий кулінарний шедевр запікається в духовці.
Перелік інгредієнтів:
- 600 г яблук;
- 800 г яловичої вирізки;
- 7 часниковий часточок;
- 0,5 л майонезу;
- 3 цибулини;
- 300 г моркви.
Як готується буженина в домашніх умовах:
- Вимиємо м’ясо, витріть з допомогою паперових серветок;
- Застелити деко листом фольги, викладемо на неї цілком очищені цибулини і морквину, порізану кружальцями;
- Почищені часникові зубці разрежем навпіл;
- Вимиті яблучка поріжемо на шматочки;
- У яловичої м’якоті зробимо неглибокі надрізи, помістимо в них часник і яблучні дольки;
- М’ясний шматок повністю повапниш майонезом і загорніть у фольгу;
- Виставимо температурний режим в 200 градусів і запікати м’ясний виріб протягом двох годин;
- Далі остудити, поріжемо на шматочки і подамо своїм друзям і близьким.
Кулінарний делікатес чудово поєднується з томатним соусом, гірчицею, овочами.
Бажання в мікрохвильовці
З появою сучасної побутової техніки на кухні господині стали набагато швидше справлятися зі створенням різноманітних страв. Наприклад, дуже легко і швидко робиться буженина в мультиварці. Також можна приготувати дане блюдо і в мікрохвильовці.
складові:
- Свинина (шийна частина, корейка або окіст) – кілограм;
- Вода гаряча кип’ячена – 50 мл;
- Часник – 4 зубці;
- Спеції для м’яса і сіль – по чайній ложці;
- Лист лавровий – 10 шт;
- Рослинна олія для смаження – 20 мл.
Покроковий рецепт буженини:
- Свинячу м’якоть шпігуем часником, як в попередніх схемах готування, натираємо сумішшю з спецій і солі і прибираємо в прохолодне місце на годину;
- Далі обсмажуємо м’ясо на сковороді з розігрітим рослинним маслом з кожної зі сторін по парі хвилин, щоб «запечатати» сік;
- На дні спеціальної ємності для мікрохвильові печі (з кришкою) розміщуємо лаврушку, викладаємо м’ясну заготівлю і наливаємо трохи води;
- Накриваємо посуд кришкою, поміщаємо в мікрохвильову піч і готуємо на максимальній потужності (900 ват) приблизно по 15 хвилин з кожного боку. Потрібно орієнтуватися за кольором соку. Головне – не пересушити.
Готову страву можна вживати гарячим або прибрати в холодильник для охолодження.
Бажання в каструлі
Такий варіант особливо стане в нагоді в спекотну літню пору, коли включати духову шафу дуже не хочеться. М’ясне ласощі виходить ароматним і ситним.
Потрібні компоненти:
- 3 зубчики часнику;
- 0,5 кг будь свинячий частини (задня частина, лопатка, вирізка, шийка);
- Мелений чорний перець, сіль;
- 4 лаврових листки;
- 2 великі ложки зернової французької гірчиці.
Рецепт буженини зі свинини:
- Візьмемо фольгу, складену в два шари. Вона повинна бути досить велика, щоб м’ясної шматок добре загорнувся. Викладаємо на неї 1,5 часниковий зубчики, два лаврові листки;
- Свинину присаливаем, перчимо, промазуємо гірчицею. Розміщуємо на спеції, зверху покриваємо залишилися часничком і лаврушкой, пакуємо ретельно в фольгу;
- Такий компактний згорток кладемо в казанок або каструльку. Підливаємо воду до середини фольги таким чином, щоб вона не просочилася всередину;
- Включаємо велике полум’я, ставимо ємність із закритою кришкою, чекаємо, поки закипить. Після цього зменшуємо вогонь до мінімуму (при щільно закритій кришці). Майбутнє смачне страва має нудитися два години;
- Постійно перевіряємо, щоб не википіла вода, при необхідності трохи підливати;
- Вимикаємо вогонь по двох годин варіння. Нехай буженина в фользі остигає до ранку. Але можна прибрати її після охолодження в холодильник.
Такий м’ясний делікатес з ранку чудово підійде для бутерброда, або у вигляді закуски його можна подати для гостей з гірчицею і хріном.