Яблука в будь-якому вигляді: свіжі, квашені, печение- залишаються найбільш популярним десертом вже багато років. Ці фрукти багаті вітамінами і важливими мінералами, які благотворно впливають на організм. Навіть найзатятіші скептики не беруть оскаржувати користь цього соковитого плоду. У їжу йде все: шкірка, м’якоть, і навіть насіння. Яблучка знаходили повагу не тільки за збалансований склад, а й за різноманітні смаки.
Склад, БЖУ і калорійність яблук
Науково доведено, що протипоказання і користь яблук залежить від їх ступеня зрілості, умов і тривалості зберігання і сорти фруктів. На даний факт впливає різниця в хімічному складі продукту.
Важливо! Найкориснішими залишаються ті фрукти, які вирощені на вітчизняних землях, а не привезені з-за кордону.
Хімічний склад
Якщо розглядати фрукт з точки зору харчового складу, то в їстівної частини середньостатистичного плода є:
- водо- близько 85%;
- білки 0.5%;
- жири-0.5%;
- вуглеводи-10%;
- клітковина 1.8;
- кислоти органічного характеру-0.8%;
- насичені і ненасичені жирні кислоти-0.2;
- зола- 0.5%.
БЖУ і калорійність різноманітних сортів
Енергетична цінність солодких плодів здатна збільшуватися в прямій пропорційності до їх розміру і залежить від сорту. Щоб розрахунки виявилися точними, можна скористатися вагами для кухні.
- Зелені Гренні Сміт- калорійність 47.5 ккал. Розрахунок БЖУ такий: білки 0.42 м, жири-0.41 м, вуглеводи-9.7 м
- Семеренко- нутрієнти (БЖУ) відповідно 0.42 м / 0.41 м /9.3 м А в 100 грамах фрукта 40 ккалор.
- Червоні сорти Айдаред- всього 50 ккалор. БЖУ (г) відповідно 0.4 /0.4 / 10.
- Сорт Голден- 53 ккалор. Білків – 0.46 м, жирів-0.22 м, вуглеводів-10.7 м
Форма має значення
Харчова цінність часто змінюється в залежності від того, які ще продукти використовують при термічній обробці яблук.
- Запечені. Якщо фрукти запечені в первозданному вигляді, то кількість калорій незмінно. У разі якщо додаєте мед або цукор, то калорійність зростає. Наприклад, яблука + 10 г меду = близько 110 ккал припадають на 100 г. Якщо в блюдо з яблук додано 10 г цукру, то на 100 г – 100-150 ккал.
- Сушені. Енергетична цінність сушки вище, ніж у свіжих аналогів. Вона становить близько 200-240 ккал на 100 г.
- В’ялені. У 100 г-240-250 ккал. Це відбувається, тому що в процесі випаровування вологи ступінь концентрації речовин збільшується. У 100 г всього 57 м глюкози.
- Повидло. Число калорій залежить від сорту яблучок і кількості глюкози в складі. Приблизно це число 190-135 ккал на 100 г.
- Пиріжки. Поживність залежить від виду тіста і способу приготування. У процесі смаження на енергетичну цінність впливає масло. Духові з листкового тесту-290-370 ккал на 100 г, смажені на дрожжах- 320-400 ккал за все на 100 г.
Вітаміни в складі яблук
Вітаміни в складі апетитних плодів представлені такими типами (мг / на 100 г):
- РР (0.3) – участь в зростанні тканин і ліпідному обміні.
- Бета-каротин (0.03) – підвищення стійкості до стресів.
- А (5 мкг) – оновлення клітин.
- В1 (0.03) – допомога серцево-судинній системі.
- В2 (0.02) – захист від інфекцій, поліпшення гостроти зору.
- В5 (0.07) – нормалізація нервової системи.
- В6 (0.08) – регуляція обміну амінокислот, вироблення гемоглобіну.
- В9 (0.02) – підтримання нервової системи.
- Е (0.2) – участь в утворенні колагенових і еластинових волокон.
- Н (0.3 мкг) – нормалізація рівня глюкози.
- К (2.2 мкг) – зміцнення кісткових тканин і тд.
Показник глікемічного індексу
Глікемічний індекс червонобоких плодів щодо нізкій- 30 (якщо порівнювати з медом- 90 або арбузом- 72), що означає, що вони повільніше засвоюються організмом. Даний факт підтверджує, що продукт не є загрозою для стрункості. Вміст цукрів безпосередньо залежить від сорту і маси. В середньому на 100 г. це: 10% простих цукрів, 5.5 г фруктози, 2 г глюкози, 1,5 г сахарози.
Корисні речовини
Мікроелементи (мкг / 100 г) представлені такими речовинами:
- алюміній 110;
- залізо-22;
- бор- 245;
- йод-2;
- ванадій- 4;
- кобальт- 1;
- Марганець 0.05;
- мідь-110;
- молібден- 6;
- нікель 17;
- фтор 8;
- рубідій- 63;
- хром 4;
- цинк 0.15.
Макроелементи в мг / 100 г продукту це:
- кальцій-16;
- натрій 26;
- магній- 9;
- калій- 278;
- фосфор 11;
- сера- 5;
- хлор-2.
Мінерали в плодах здійснюють позитивний вплив на кожну їх життєво важливих систем організму.
Користь яблук для здоров’я
Важливо! Фахівці з дієтології рекомендують приділяти увагу зеленим фруктам. У них є антиоксиданти, які не дадуть перетворитися клітці в онкологічну.
Яблучка стали відомі людині близько 3 тисяч років. Цей фрукт вважається найпопулярнішим в світі. Їх користь і шкода давно відомі науці. Ось тільки деякі позиції.
- користь при ішемічній хворобі серця;
- зниження ризику інфаркту;
- підтримка зору;
- допомога при діареї і запорах;
- зниження холестерину в крові;
- збудження апетиту;
- прискорення метаболізму;
- профілактика хвороби Альцгеймера;
- жовчогінний засіб;
- попередження появи анемії.
Користь для здоров’я людини визначається багатющим хімічним складом плодів всіх сортів.
Побічні ефекти і шкоду продукту
Багато хто прагне очищати фрукти, так як вважається, що в шкірці міститься безліч алергенів. Але алергени присутні і в шкірці, і в м’якоті. Протипоказання і шкоду для організму людини:
- підвищена кислотність в шлунку;
- гастрит;
- виразкова хвороба;
- запалення жовчного міхура.
- підвищене газоутворення через клітковини.
Відповіді на поширені питання про яблука
- Чи є користь для жінок? Гликозидная з’єднання флоридзин корисно в період менопаузи: збільшення щільності кісток і зниження ризику розвитку остеопорозу.
- Чи можна вживати продукт при лактації? Десерт з яблуньки відноситься до категорії гіпоалергенних десертів. Їх одними з перших вводять як прикорм малюкам. Молодим матусям немає протипоказань для вживання в період грудного вигодовування. Рекомендовано запікати яблучка в духовці. Такі страви з яблук не викликають кольок.
Важливо! Зелені плоди рідше можуть провокувати алергію. Однак якщо матуся їла яблука в період виношування дитини, то і після пологів неприємних моментів виникнути не повинно.
- Чи корисний продукт при вагітності? При виношуванні дитини склад продукту здатний підвищити гемоглобін, нормалізувати обмінні і травні процеси, позбавити організм від інфекцій.
Важливо! Оптимально вживати близько 4-х плодів середньої величини в день. Якщо не стежити за кількістю, то можуть виникнути коліки. При підвищенні цукру в крові скоротіть споживання десерту вдвічі.
- Чи можна їсти десерт при діабеті? При захворюванні типу 2 такі ласощі не заборонено, але варто обмежитися малою кількістю. Досить з’їсти половинку середнього яблучка. Замініть червоні половинки зеленими, адже в них на порядок менше глюкози.
Важливо! Інсулінозалежні люди можуть з’їсти ¼ яблучка на добу.
- Чи можна їсти десерт на ніч? Це природний продукт, але наїдатися ними на ніч не варто. У них достатня кількість цукрів, для перетравлення яких необхідний інсулін. Вночі його виділення не передбачено, адже це зашкодить іншому гормону- соматропіну, який відповідає за перетравлення їжі уві сні. Як результат підвищення жирового прошарку.
Яблокі- джерело вітамінів, мікро- і макроелементів, які наситять організм людини в повній мірі. Грамотне вживання смачного десерту принесе вам тільки користь і приємні гастрономічні відчуття.