Різне

Яблука: БЖУ, користь і шкода райського ласощі



червоне яблуко

Яблука в будь-якому вигляді: свіжі, квашені, печение- залишаються найбільш популярним десертом вже багато років. Ці фрукти багаті вітамінами і важливими мінералами, які благотворно впливають на організм. Навіть найзатятіші скептики не беруть оскаржувати користь цього соковитого плоду. У їжу йде все: шкірка, м’якоть, і навіть насіння. Яблучка знаходили повагу не тільки за збалансований склад, а й за різноманітні смаки.

 Склад, БЖУ і калорійність яблук

Науково доведено, що протипоказання і користь яблук залежить від їх ступеня зрілості, умов і тривалості зберігання і сорти фруктів. На даний факт впливає різниця в хімічному складі продукту.

Важливо! Найкориснішими залишаються ті фрукти, які вирощені на вітчизняних землях, а не привезені з-за кордону.

Хімічний склад

Якщо розглядати фрукт з точки зору харчового складу, то в їстівної частини середньостатистичного плода є:

  • водо- близько 85%;
  • білки 0.5%;
  • жири-0.5%;
  • вуглеводи-10%;
  • клітковина 1.8;
  • кислоти органічного характеру-0.8%;
  • насичені і ненасичені жирні кислоти-0.2;
  • зола- 0.5%.

харчова цінність

БЖУ і калорійність різноманітних сортів

Енергетична цінність солодких плодів здатна збільшуватися в прямій пропорційності до їх розміру і залежить від сорту. Щоб розрахунки виявилися точними, можна скористатися вагами для кухні.

  • Зелені Гренні Сміт- калорійність 47.5 ккал. Розрахунок БЖУ такий: білки 0.42 м, жири-0.41 м, вуглеводи-9.7 м
  • Семеренко- нутрієнти (БЖУ) відповідно 0.42 м / 0.41 м /9.3 м А в 100 грамах фрукта 40 ккалор.
  • Червоні сорти Айдаред- всього 50 ккалор. БЖУ (г) відповідно 0.4 /0.4 / 10.
  • Сорт Голден- 53 ккалор. Білків – 0.46 м, жирів-0.22 м, вуглеводів-10.7 м

склад

Форма має значення

Харчова цінність часто змінюється в залежності від того, які ще продукти використовують при термічній обробці яблук.

  • Запечені. Якщо фрукти запечені в первозданному вигляді, то кількість калорій незмінно. У разі якщо додаєте мед або цукор, то калорійність зростає. Наприклад, яблука + 10 г меду = близько 110 ккал припадають на 100 г. Якщо в блюдо з яблук додано 10 г цукру, то на 100 г – 100-150 ккал.

печені

  • Сушені. Енергетична цінність сушки вище, ніж у свіжих аналогів. Вона становить близько 200-240 ккал на 100 г.

сушені та свіжі плоди

  • В’ялені. У 100 г-240-250 ккал. Це відбувається, тому що в процесі випаровування вологи ступінь концентрації речовин збільшується. У 100 г всього 57 м глюкози.

свіже і десерт

  • Повидло. Число калорій залежить від сорту яблучок і кількості глюкози в складі. Приблизно це число 190-135 ккал на 100 г.

повидло та мед

  • Пиріжки. Поживність залежить від виду тіста і способу приготування. У процесі смаження на енергетичну цінність впливає масло. Духові з листкового тесту-290-370 ккал на 100 г, смажені на дрожжах- 320-400 ккал за все на 100 г.

дріжджове і листкове тісто

Вітаміни в складі яблук

Вітаміни в складі апетитних плодів представлені такими типами (мг / на 100 г):

  • РР (0.3) – участь в зростанні тканин і ліпідному обміні.
  • Бета-каротин (0.03) – підвищення стійкості до стресів.
  • А (5 мкг) – оновлення клітин.
  • В1 (0.03) – допомога серцево-судинній системі.
  • В2 (0.02) – захист від інфекцій, поліпшення гостроти зору.
  • В5 (0.07) – нормалізація нервової системи.
  • В6 (0.08) – регуляція обміну амінокислот, вироблення гемоглобіну.
  • В9 (0.02) – підтримання нервової системи.
  • Е (0.2) – участь в утворенні колагенових і еластинових волокон.
  • Н (0.3 мкг) – нормалізація рівня глюкози.
  • К (2.2 мкг) – зміцнення кісткових тканин і тд.

речовини в яблуці

Показник глікемічного індексу

Глікемічний індекс червонобоких плодів щодо нізкій- 30 (якщо порівнювати з медом- 90 або арбузом- 72), що означає, що вони повільніше засвоюються організмом. Даний факт підтверджує, що продукт не є загрозою для стрункості. Вміст цукрів безпосередньо залежить від сорту і маси. В середньому на 100 г. це: 10% простих цукрів, 5.5 г фруктози, 2 г глюкози, 1,5 г сахарози.

Корисні речовини

Мікроелементи (мкг / 100 г) представлені такими речовинами:

  • алюміній 110;
  • залізо-22;
  • бор- 245;
  • йод-2;
  • ванадій- 4;
  • кобальт- 1;
  • Марганець 0.05;
  • мідь-110;
  • молібден- 6;
  • нікель 17;
  • фтор 8;
  • рубідій- 63;
  • хром 4;
  • цинк 0.15.

Макроелементи в мг / 100 г продукту це:



  • кальцій-16;
  • натрій 26;
  • магній- 9;
  • калій- 278;
  • фосфор 11;
  • сера- 5;
  • хлор-2.

Мінерали в плодах здійснюють позитивний вплив на кожну їх життєво важливих систем організму.

яскраві фрукти

Користь яблук для здоров’я

Важливо! Фахівці з дієтології рекомендують приділяти увагу зеленим фруктам. У них є антиоксиданти, які не дадуть перетворитися клітці в онкологічну.

Яблучка стали відомі людині близько 3 тисяч років. Цей фрукт вважається найпопулярнішим в світі. Їх користь і шкода давно відомі науці. Ось тільки деякі позиції.

  • користь при ішемічній хворобі серця;
  • зниження ризику інфаркту;
  • підтримка зору;
  • допомога при діареї і запорах;
  • зниження холестерину в крові;
  • збудження апетиту;
  • прискорення метаболізму;
  • профілактика хвороби Альцгеймера;
  • жовчогінний засіб;
  • попередження появи анемії.

Користь для здоров’я людини визначається багатющим хімічним складом плодів всіх сортів.

користь

Побічні ефекти і шкоду продукту

Багато хто прагне очищати фрукти, так як вважається, що в шкірці міститься безліч алергенів. Але алергени присутні і в шкірці, і в м’якоті. Протипоказання і шкоду для організму людини:

  • підвищена кислотність в шлунку;
  • гастрит;
  • виразкова хвороба;
  • запалення жовчного міхура.
  • підвищене газоутворення через клітковини.

різноманітність сортів

Відповіді на поширені питання про яблука

  • Чи є користь для жінок? Гликозидная з’єднання флоридзин корисно в період менопаузи: збільшення щільності кісток і зниження ризику розвитку остеопорозу.
  • Чи можна вживати продукт при лактації? Десерт з яблуньки відноситься до категорії гіпоалергенних десертів. Їх одними з перших вводять як прикорм малюкам. Молодим матусям немає протипоказань для вживання в період грудного вигодовування. Рекомендовано запікати яблучка в духовці. Такі страви з яблук не викликають кольок.

Важливо! Зелені плоди рідше можуть провокувати алергію. Однак якщо матуся їла яблука в період виношування дитини, то і після пологів неприємних моментів виникнути не повинно.

  • Чи корисний продукт при вагітності? При виношуванні дитини склад продукту здатний підвищити гемоглобін, нормалізувати обмінні і травні процеси, позбавити організм від інфекцій.

7 причин є плоди

Важливо! Оптимально вживати близько 4-х плодів середньої величини в день. Якщо не стежити за кількістю, то можуть виникнути коліки. При підвищенні цукру в крові скоротіть споживання десерту вдвічі.

  • Чи можна їсти десерт при діабеті? При захворюванні типу 2 такі ласощі не заборонено, але варто обмежитися малою кількістю. Досить з’їсти половинку середнього яблучка. Замініть червоні половинки зеленими, адже в них на порядок менше глюкози.

Важливо! Інсулінозалежні люди можуть з’їсти ¼ яблучка на добу.

  • Чи можна їсти десерт на ніч? Це природний продукт, але наїдатися ними на ніч не варто. У них достатня кількість цукрів, для перетравлення яких необхідний інсулін. Вночі його виділення не передбачено, адже це зашкодить іншому гормону- соматропіну, який відповідає за перетравлення їжі уві сні. Як результат підвищення жирового прошарку.

чим корисні фрукти

Яблокі- джерело вітамінів, мікро- і макроелементів, які наситять організм людини в повній мірі. Грамотне вживання смачного десерту принесе вам тільки користь і приємні гастрономічні відчуття.

Відео: 20 цікавих фактів про яблука



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.