Для багатьох кухонь сальтисон став традиційним блюдом. Запозичений рецепт з італійської кухні, де готується він з свинячих потрухів з різними спеціями (кмин, часник, чорний перець) в очищених свинячих кишках.
Дуже сподобалося блюдо в Польщі і Білорусі. До Росії рецепт прийшов в 1812 році, після закінчення вітчизняної війни. Італійські солдати, що осіли тоді в Росії, розповіли рецепт селянам. Так блюдо поширилося по Росії та іншим східнослов’янським країнам. Тепер же його готують і з задоволенням їдять практично на всіх континентах.
Традиційно вважається, що сальтисон – блюдо для бідняків. Не маючи можливості готувати собі з якісного м’яса, вони придумали рецепт дешевого і простого страви з потрухів.
Зараз готується страва і з хорошого м’яса і навіть з курки. Правда, традиційного загортання в свинячі шлунки або кишки вже немає. Але зате ми можемо значно спростити процес приготування за рахунок мультиварки.
А замість кишок без втрат можна використовувати коробки, пакети, або спеціальні форми. Курячий сальтисон в мультиварці приготований без особливих зусиль і тимчасових витрат, підкорить багатьох своїм смаком.
Класичний варіант
- Куряче м’ясо (філе і стегна) – 1 кг .;
- Часник – 3 зубчики;
- Чорний перець – 5 горошин;
- Сіль за смаком;
- Лавровий лист – 2 листочка;
- Желатин – 1 ст. л. без гірки.
Готуємо страва:
- Під проточною водою промити курку.
- Скласти підготовлене м’ясо в чашу мультиварки.
- Додати сіль, перець, лавровий лист.
Води та іншої рідини не додавати!
- Закрити кришку.
- Включити режим «Гасіння» на 2 години.
- Після сигналу відкрити кришку і дістати курку.
- Процідити бульйон.
- Курку порубати кубиками.
- У чашу мультиварки знову закласти курку, залити її бульйоном, додавши половину склянки води.
- Засипати желатин.
- Включити режим «Гасіння» ще на 1 годину.
- У готову суміш додати подрібнений часник і розлити по формах.
- Дати охолонути при кімнатній температурі, а потім прибрати в холодильник на 5-6 годин.
Сальтисон «Простіше простого»
Процес приготування можна злегка спростити. Тоді рецепт буде виглядати інакше.
- Промиту курку, спеції, сіль, лавровий лист і желатин закласти в чашу мультиварки. Важливо простежити, щоб желатином були рівномірно засипані всі шматочки м’яса.
- Закрити кришку і включити режим «Гасіння» на 3 години.
- Курку порізати, змішати з соком, що виділився. Додати часник і ретельно перемішати.
- Розлити по формах.
Який рецепт вибрати, кожен вирішує сам, але в першому варіанті курка буде трохи соковитіше.
Сальтисон на гуляш
Цікавий і своєрідний смак буде у сальтисона з курячого гуляшу.
складові
- Куряча печінка – 200 гр .;
- Курячі шлуночки – 400 гр .;
- Сердечка – 400 гр .;
- Куряча грудка з шкірою – 1 шт .;
- Сіль і спеції – за смаком;
- Лавровий лист – 2 листочка;
- Часник – 2 зубчики;
- Желатин – 1 повна ст. л.
приготування
- Куряче м’ясо і гуляш нарізати шматочками.
- Укласти м’ясо в чашку мультиварки. Засипати сіллю, спеціями і желатином.
- Включити режим «Гасіння» на 3 години.
- Після сигналу відкрити кришку, заправити сальтисон подрібненим часником.
- Розлити по формах. Охолодити при кімнатній температурі, прибрати в холодильник на кілька годин.
секрети приготування
Якщо немає спеціальних форм, розлити готовий сальтисон можна в пластикові пляшки з відрізаним горлечком, в целофановий пакет або в коробку з-під соку.
Режим «Гасіння» можна замінити на режим «Каша».
Якщо м’ясо курки заморожено, то перед початком варіння його потрібно розморозити при кімнатній температурі.
Щоб отримати більш насичений смак, до курки можна додати такі спеції: розмарин, імбир, майоран, кориця, каррі, чебрець, паприка.
Додають спеції і приправи перед тим, як включити «Гасіння» вдруге.