Кукурудзяний хліб в мультиварці виходить сонячним, пишним і дуже смачним. Такий чудовий колір йому дарує кукурудзяна мука. Але вона досить важка як в випічці, так і для травлення. Саме тому всі наявні рецепти передбачають додавання пшеничного борошна для додання пишності і м’якості домашньому ароматного хлібця.
Кукурудзяний хліб «Сонечко з мультиварки»
Хліб виходить смачним, апетитно пахне і пишним. Він сподобається навіть самим вибагливим гурманам, особливо гарячим.
складові
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 700 гр.
- Борошно кукурудзяне ультрамелкімі помелу -2 склянки
- Дріжджі живі – 30 гр.
- Вода – 0.5 літра
- Цукор (можна коричневий) – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Масло рослинне рафіноване – 3-4 ст. л.
- Вершкове або рослинне масло – для змазування чаші.
приготування
- Воду нагріваємо до температури 38-40º. У ній розводимо дріжджі з сіллю і цукром. Даємо трохи постояти, щоб з’явилися пухирці – виходить своєрідна опара.
- Поступово починаємо додавати борошно обох видів і вимішувати. Доводимо тісто до однорідної консистенції, щоб не було грудочок. Формуємо з нього колобок і поміщаємо в мультиварку.
- Включаємо режим «Підігрів» на 15-20 хвилин. Кришку не закриваємо. Потім залишаємо приблизно на годину, щоб тісто підійшло.
- Як тільки тісто підніметься (збільшиться в розмірах приблизно в 2 рази), виймаємо його з чаші і знову перемішуємо.
- Чашу змащуємо рослинним або вершковим маслом.
- Формуємо куля і на режимі підігріву залишаємо на такий же час. Ми залишаємо на 30 хвилин для настоювання.
- За цей час тісто має значно піднятися. У режимі «Випічка» встановлюємо на 1 годину і випікаємо хліб до готовності.
- Перевертаємо рум’яною скоринкою вгору і на 5-10 хвилин знову випікаємо, щоб підрум’яниться з іншого боку.
Кукурудзяний хліб в мультиварці готовий. Подавайте гарячим до свіжого молока з варенням або джемом. Також добре підійде до кави або чаю.
Хліб за класичним рецептом
Рецепти такого хліба з кукурудзяної муки передбачають додавання яєць і приготування класичної опари.
складові
- Кукурудзяне борошно – 150 гр.
- Пшеничне борошно – 220 гр.
- Молоко – 100 мл.
- Вода – 100 мл.
- Яйця курячі – 2 шт. + 1 – для змазування
- Дріжджі сухі – 1 ч. Л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. Л.
- Рослинна олія – 3-4 ст. л.
Рослинним маслом також потрібно змастити чашу, щоб готовий кукурудзяний хліб в мультиварці після випічки добре «вийшов» і не підгорав.
приготування
- Молоко і воду кип’ятимо окремо і охолоджуємо до температури 38º. З’єднуємо разом.
- Додаємо в ємність з рідиною цукор, сіль і дріжджі. Злегка перемішуємо, щоб кристали розчинилися.
- Додаємо кілька ложок пшеничного борошна і знову перемішуємо, щоб не було грудочок. Ми залишаємо в теплому місці до тих пір, поки на поверхні не з’явиться пінна шапочка. На це піде хвилин 15-20. Опара готова.
- Тим часом просіюємо пшеничне борошно і з’єднуємо її з кукурудзяної. Яйця збиваємо в окремій ємності до отримання пишної піни.
- В опару додаємо яйця і злегка перемішуємо. Потім поступово вводимо борошно і рослинне масло.
- Чашу в мультиварці змащуємо рослинним маслом і укладаємо в неї кульку тесту. Ставимо режим «Підігрів» на 15 хвилин. Потім залишаємо тісто для того, щоб воно піднялося і збільшилася в обсязі в два рази.
- Обминали на дощечці. Чашу повторно змащуємо маслом і знову поміщаємо туди тісто. На підігріві тримаємо 10 хвилин. Для розшарування даємо 30-40 хвилин.
- Тісто, що підійшло змащуємо збитим яйцем і робимо присипку з кукурудзяної муки.
- На режимі «Випічка» готуємо 30-40 хвилин. Це усереднене значення і залежить від потужності вашого приладу.
Після звукового сигналу хліб не потрібно діставати відразу. Рецепти передбачають повне охолодження. Свіжа випічка подається до столу з варенням або вершковим маслом.